No to my z nieśmiałym pytaniem do doświadczonych Skypowców...
Troche ponad rok temu próbowaliśmy rozmów bezpośrednich ze pośrednictwem GG. Okazało sie to średnio udane, ale bylismy twardzi i próbowalismy wielokrotnie przez wiele godzin...
Ciekawostka pojawia się po otrzymaniu rachunku za telefon... (używamy modemu - niestety ) : otóż oprócz normalnej opłaty za połączenie modemowe z siecią, na rachunku pojawiła się pozycja "głosowe połączenie internetowe"...
...i to byłoby jeszcze ok - cena za wspomniane połaczenie była o ile dobrze pamiętam coś koło 15 razy wyższa od normalnej stawki internetowej...
Nasze pytanie:
Czy mając modem telefoniczny i próbując pogadać skypowo bedziemy obciążani dodatkowymi opłatami?
Niestety w lokalnym biurze obsługi klienta nie mają zielonego pojęcia o co mi chodzi...
Witam.
Jeśli chodzi o rozmowy głosowe :
-Yahoo Mesenger, ćwiczylem jakieś rok temu, jakość słaba i dużo problemów
- www.gadugadu.pl , problemy z połączeniem, czasami łączy, czasami nie (w/g mnie ma problemy z firewallem i NAT'em) , plus generuje pogłos
- www.tlen.pl , lepiej sie łączy, jakość srednio dobra (ma też obsługę kamery)
- www.skype.com (nie obsługuje kamery) ale jakość dzwieku na piątkę i łączy się bez problemu
Jeśli chodzi o połączenia modemowe, a rozmowy glosowe, to nie wiem jak jest w innych krajach, ale połączenia te w Polsce są zwykłymi połączeniami internetowymi (zamiast obrazków, stron WWW lecą sobie skompresowane dźwięki). W/g mojej wiedzy nie może być innej opłaty za takie rozmowy przy zwykłym połączniu np. do TP$A (numer 0202122).
P.S.
W edycji profilu FN znalazlem pole "Identyfikator Skype" i wtedy pod awatarem wyświetla się.
P.S.2
Oczywiście wszystkie moje opinie są subiektywne, więc proszę nie polemizować za mną, bo ktoś inny może mieć całkiem inne odczucia (czytaj "inne uszy")
Wysłany: 06-12-2004, 09:46 Czy za Skypa się płaci??
Witam
Ze Skypa można rozmawiac w dwojaki sposób.
Pierwszy bezpłatny we wszystkich krajach: łączysz się z kimś kto ma swojego nicka i rozmawiasz. Jedyną opłatą w tym momencie jest opłata za połączenie internetowe (neostrada, DSL, połączenie z internetem przez modem).
Drugi sposób to wykupienie specjalnego abonamentu który pozwala na wdzwanianie się w normalną sieć telefoniczną.
Tak więc jeśli DiW będziecie chcieli pogadać z kimś z Polski to płacicie tylko za swoje lokalne połączenie modemowe i nic więcej.
kiedy próbowaliśmy użyć GG do połączeń głosowych - zapewniano nas, że takowe nie mogą być inaczej naliczane niż normalne połączenie z siecią przez modem...
...ale niestety w Egiptowie jest trochę inaczej : bardzo wysoko taryfikowane jest "głosowe połączenie internetowe" co lokalni fachmani jakoś chytrze wykrywają...
być może sprawa ta dotyczy tylko modemowców, a w wypadku łącza stałego nikogo nie interesuje co tam się w jedną i drugą stronę kablem przepycha...?
Tak czy owak - Skype zainstalowany (ściągaliśmy 1:23 godz ) i teraz zastanawiamy się nad jakąś hiper konferencją...
Może ten malutki linek pomoże http://www.qzoxy.com/qzoxy/index.asp jest opisane jak dodawać status skype na www . Może uda się coś z tego wykrzesać na potrzeby statusu w profilu
Wysłany: 08-12-2004, 12:01
OK. ja jestem znow dostepny moj nick: SonnyPL
Prosze o udzielenie mi autrozyzacji...czy jak to sie zwie...
Ale beda pogawedki...
yvette [Usunięty]
Wysłany: 28-12-2004, 10:45
ja tez w koncu zamontowalam sobie to cudo - jeszcz nie wiem jak z tego korzystac,ale sie dowiem moj login to : judonsky (chyba ) albo yvette ale raczej to pierwsze ;P
p.s. ponoc mozna z tego dzowinc na domowy...:> ktos cos o tym wie??
Rozmowy za Skype'a na nr. stacjonarny są płatne.
To jest właśnie pomysł na zarabianie pieniędzy, dajemy Ci darmowe rozmowy komputer-komputer a jakbyś chciał zadzownić (tanio) na stacjonanarny to zapłać kilka dolców ...
Analogicznie polski tlenofon
yvette [Usunięty]
Wysłany: 28-12-2004, 14:32
no ok,ale jak ja chce zadzwonic do kogos na inny konputer to pojawia mi sie napis "nie ma dostepnych urzadzen nagrywajacych skype" ... ?? ...coz to oznacza??
Małe pytanko - czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów może wie czy można z jednego Skype'a wyeskportować kontakty i zaimportować do nowej instalacji ?
Może da się bez ponownej autoryzacji ?
Mam jedną instalację Skype'a w domu, drugą w pracy i nie "widzi" bazy kontaktów (z tego wynika, że nie jest przechowywana na serwerze - a np. taki tlen potrafi) no i mam problem.
Wysłany: 29-12-2004, 10:27
jcsjacekj napisał/a:
Małe pytanko - czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów może wie czy można z jednego Skype'a wyeskportować kontakty i zaimportować do nowej instalacji ?
Może da się bez ponownej autoryzacji ?
Mam jedną instalację Skype'a w domu, drugą w pracy i nie "widzi" bazy kontaktów (z tego wynika, że nie jest przechowywana na serwerze - a np. taki tlen potrafi) no i mam problem.
zgadza się... Skype nie przechowuje kontaków na serwerze tylko w kompie (dziwne bo np. historię rozmów txt. tak) - poszukaj w miejscu instalacji programu, albo jak masz xp to na swoim koncie w danych aplikacji i poprostu sobie skopiuj ręcznie z jednego kompa na drugi - obecna wersja nie posiada automatycznej opcji exportu kontaktów. Mam nadzieję, że uda ci się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko