Wysłany: 12-09-2019, 15:44 Nurkowanie, jaki zegarek?
Cześć wszystkim, przymierzam się do kupna pierwszego divera. Celuje w coś między 3000-4000 złotych. Wiadomo jest to dla mnie spory wydatek, dlatego nie chciałbym kupić byle czego, stąd pytanie, czego Wy używacie pod wodą?
Myślałem o zegarkach Davosa Argonautic, ale są na bransolecie (przy okazji fajnie było by się dowiedzieć, czy nurkowanie w takiej konstrukcji jest wygodne).
Pozostawiając wygodę na drugi plan, chodzi mi bardziej na funkcjonalność i wyposażenie - na co zwracać uwagę oczywiście po za wysoką wodoszczelnością, obrotowym bezelem itp. Może jakieś sugestie a propos podświetlenia, które sprawdza się pod wodą lub jakieś inne fajne bajery w diverach?
Jeśli chodzi o komputer nurkowy to ja osobiście używam Cressi Leonardo. Posiada to co potrzebuje: czas, głębokość + temperatura. Oczywiście posiada historie itp.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 13-09-2019, 14:03
Od kiedy wczoraj zobaczyłem ten temat to się zastanawiałem czy znajdzie ktoś kto nurkuje z zegarkiem...
JacekkWodnik, jakbyś już tak bardzo chciał nurkować z zegarkiem to:
JacekkWodnik napisał/a:
ale są na bransolecie ((...) czy nurkowanie w takiej konstrukcji jest wygodne).
Informacyjnie: ani żadnej bransolety ani żadnego typowego paska na sucharze nie zapniesz a i na 3-5mm piance będzxie to cudem. Więc poza tropikami albo przedłużka do paska albo pod pianką/sucharem (wtedy funkcjonalność nie ma znaczenia) albo tylko na powierzchni dla wzbudzenia zainteresowania w barze/przy ognisku.
Dodam, że w Twoim budżecie kupisz profesjonalny, wszystko mający, techniczny komputer. Poszukaj Shearwater Perdix.
Chyba, że chodzi Ci o posiadanie gadżetów - tu nie pomogę
Fajny zegarek "diver" to dla jednych gadget a dla innych przyrząd pomiarowy,ale dla wszystkich facetów jednak element męskiej "biżuterii' bodaj jedynej nie podlegajacej zbędnym dyskusjom,jak np. zbędne branzoletki czy tym podobne "koraliki". Z resztą fajnie jest np.na przerwie w "robocie'kliknąć sobie ostatni rekord i przypomnieć jak to było ostatnio pod wodą. 3-4 k. to przedział cenowy chyba jednak średni w dolnych partiach. Ok,jak dla kogo, polecam Ci Kolego zegarki z serii Citizen aqualand eco drive, elektryczne zegarki z baterią słoneczną w cyferblacie ,zatem bez konieczności otwierania ich forever. Paski gumowe są małosexi, chociaż jako jedyne z przedłużką dają się zapinać na rękawach skafandrów. Zegarek noszony na branzoletce można założyć na skafander nie zapinając jej a zabezpieczając takim czyś z decathlonu,to taki mikromankiecik z otworem na cyferblat ,używam tego od lat bez obawy o utratę sprzętu. Z resztą jest tego teraz na rynku od groma,odradzał bym jednak porady samych sprzedawców bo potrafią fandzolić straszne androny byle by tylko sprzedać przedmiot.
Wysłany: 16-09-2019, 08:42
jaros4 napisał/a:
ale dla wszystkich facetów jednak element męskiej "biżuterii' bodaj jedynej nie podlegajacej zbędnym dyskusjom
Tu oczywiście się zgadzam, tyle że wtedy zamiast dyskusji o funkcjonalności i wyposażeniu chyba lepiej podyskutować który ładny jest... tego z chęcią posłucham a właściwie poczytam.
Podyskutować nie podyskutuje bo zegarek nurkowy za 3-4k PLN jest na mojej liście gdzieś za rebreatherem i jeszcze drugim backupowym i kolejnym skuterem i paroma innymi przydatnymi i mniej przydatnymi rzeczami a niestety (a może stety) już mnie tak nurkowanie nie rusza żebym chciał nie nie wydać 100k PLN
No właśnie nie ma o czym gadać,wszystkie zegarki "divery" mają wskazówki ,cyferblat i bezel.Branzoletka,ew.pasek. Ot i całe wyposażenie. Kolega pytał o zegarek i odpowiedz otrzymał.
Wysłany: 17-09-2019, 08:40
jaros4 napisał/a:
No właśnie nie ma o czym gadać,wszystkie zegarki "divery" mają wskazówki ,cyferblat i bezel.Branzoletka,ew.pasek. Ot i całe wyposażenie.
I jeszcze jakieś "nurkowe" logo powinno być. Nawet moja niskobudżetowa Festina która ma takiego ładnego nurka którego wszyscy od razu zauważają
Minimum "nurek", dla zaawansowanych flaga biało-czerwona, dla takich którzy chcą być poznawani tylko przez wtajemniczonych flaga "A" dla jeszcze bardziej tajemniczych... chmm... sam nie wiem.
Z takich najbardziej wyrafinowanych bajerów który widziałem w opisie zegarka to zawór helowy. Jakby się w przyszłości było nurkiem saturowanym byłby jak znalazł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko