Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Co po P1
Autor Wiadomość
TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-12-2004, 23:51   

Tommy222 napisał/a:
do głębokości 20 m w parze z osobą pełnoletnią o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS

Obawiam się, że się mylisz. To zdanie należy rozumieć tak: "z osoba pełnoletnią ze stopniem wyższym", a nie "wyższą stopniem". Wątpliwości semantyczne względem intencji wprowadzających ten zapis rozwiewają aktualne zmiany tych uprawnień, opublikowane przez KDP. Obecnie 20 m jest w "parze ze stopniem wyższym lub w grupie prowadzonej przez stopień wyższy". Stojąc na gruncie formalizmu na podstawie "starych uprawnień" w grupie np. w Egipcie P1 może 20 m tylko w parze z "wyższym stopniem" mniejsza o interpretację tego określenia, w innym przypadku w zasadzie 10 m. Zmieniono więc ten zapis na bardziej wyraźny i bardziej sensowny. Jeśli interesują cię szczegóły, proponuję na priv. [Hmmm wywala mi pierwszą osobę czasownika "abstrahować", zamienia mi na "afee". A przecież to się pisze przez CH :razz: ] A więc Abstra*uję od tego, jakie P1 ma umiejętności itd itp, pisałem to w innym celu i niczego nie podważam, przeciwnie, z całym szacunkiem itd. Chodzi o zapis formalny. Poza tym nawet gdybyś miał rację, to mojego rozumowania to nie podważa, innymi słowy "nie czepiaj się słówek".

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 16:29   

Sonny napisał/a:
a jak masz rescue to nastepne etap to ?? Tak..."DajfMajster"...a jak znamy jakies fajne centrum CMAS to robimy wteyd znow crosover i jestesmy ?? Tak ! P3
I teraz moje pytani czy moj tok myslenia jest TEORETYCZNIE mozliwy ??

Nie jest możliwy - nie ma crossover'ów stopni nurkowych (w żadną stronę). Każdy stopień uzyskuje się po odbyciu kursu. Żeby uzyskać stopień P3 trzeba przejść kurs na P3.

Pozdrawiam.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 14-12-2004, 16:43   

Tomek Tatar napisał/a:
Nie jest możliwy - nie ma crossover'ów stopni nurkowych (w żadną stronę). Każdy stopień uzyskuje się po odbyciu kursu. Żeby uzyskać stopień P3 trzeba przejść kurs na P3.

Nie do konca... VDST oferuje tak zwane "modulare Umschreibung", n.p. z OWD mozna przejsc na * wykonujac pare cwiczen oraz zdajac teorie.

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 17:00   

TomM napisał/a:
Tommy222 napisał/a:
do głębokości 20 m w parze z osobą pełnoletnią o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS

Obawiam się, że się mylisz.

A ja jestem pewny że Ty się mylisz i to ja mam racje:)

To cytat z oficjalnej strony KDP/CMAS
http://www.kdp-pttk.org.p...&menu=stopienp2

Płetwonurek KDP/CMAS** ma prawo nurkować:

do głębokości 20 m w parze z osobą o kwalifikacjach „Płetwonurka KDP/CMAS* (P1)",
do głębokości 30 m w parze z osobą pełnoletnią o kwalifikacjach „Płetwonurka KDP/CMAS** (P2)”,
do głębokości 40 m z osobą o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS.
Nie czepiam się słówek i nie twierdze, że nie masz racji w tej dyskusji po prostu się mylisz co do kwestii uprawnień po P1.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 17:08   

Tommy, ale zacytowales i podales link do uprawnien P2, a nie P1 - a dyskusja - jesli ja dobrze zrozumialam toczyla sie wokol uprawnien P1....

Ale moze ja mam dzis problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu.... :mrgreen:
Mania

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 18:06   

Tommy222, nie chciałem być niemiły dla Ciebie, ale mnie sprowokowałeś. Otóż przyjacielu nie cytuj do obłędu strony internetowej KDP, bo jest nieaktualna. Nie jesteś na bieżąco.
Oto cytat:

Komisja Działalności Podwodnej wprowadziła zmiany w "Programie Szkolenia Płetwonurków KDP PTTK". Najważniejsze to:
płetwonurek KDP/CMAS* może nurkować parze z płetwonurkiem KDP/CMAS* do głębokości 10 m pod nadzorem instruktora lub płetwonurka KDP/CMAS***
płetwonurek KDP/CMAS* może nurkować w parze z pełnoletnim płetwonurkiem KDP/CMAS** do głębokości 10 m
płetwonurek KDP/CMAS* może nurkować w grupie z płetwonurkiem KDP/CMAS*** (dotychczas było: w parze) lub instruktorem płetwonurkowania do głębokości 20 m

A to kolejny cytat:

KSIĄŻKA PŁETWONURKA – Nowa edycja książek płetwonurka, uwzględniająca zmiany w programach szkolenia, będzie do nabycia od kwietnia 2001, jak również na Spotkaniu Klubów

Te zmiany sa niezbyt świeże jak widac, więc to dziwne, że o nich nie wiesz.
Moje cytaty pochodzą z tego dokumentu:

KOMISJA DZIAŁALNOŚCI PODWODNEJ PTTK
KOMUNIKAT NR 1/2001

Czy mam podać link, czy znajdziesz ten dokument na własna rękę?
Przy okazji zmieniono także program kursów KDP i tak:
KDP/CMAS *:
zajęcia teoretyczne 16 godz. (było 24)
zajęcia praktyczne 24 godz. (było 30)
Czas szkolenia stacjonarnego: 5 dni (było 7)

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 20:14   

Cos przefajnowałeś:
Twoja wersja jest z 2001 roku, a strona internetowa zawiera zmiany wprowadzone w 2003 roku...

Popatrz:
"Wersja 2003"
http://www.kdp-pttk.org.p...ty&menu=stopnie

P.
I

DrOzda 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 20:21   

TomM napisał/a:
Tommy222, nie chciałem być niemiły dla Ciebie, ale mnie sprowokowałeś. Otóż przyjacielu nie cytuj do obłędu strony internetowej KDP, bo jest nieaktualna. Nie jesteś na bieżąco.
Oto cytat:

Komisja Działalności Podwodnej wprowadziła zmiany w "Programie Szkolenia Płetwonurków KDP PTTK". Najważniejsze to:
płetwonurek KDP/CMAS* może nurkować parze z płetwonurkiem KDP/CMAS* do głębokości 10 m pod nadzorem instruktora lub płetwonurka KDP/CMAS***
płetwonurek KDP/CMAS* może nurkować w parze z pełnoletnim płetwonurkiem KDP/CMAS** do głębokości 10 m
płetwonurek KDP/CMAS* może nurkować w grupie z płetwonurkiem KDP/CMAS*** (dotychczas było: w parze) lub instruktorem płetwonurkowania do głębokości 20 m

A to kolejny cytat:

KSIĄŻKA PŁETWONURKA – Nowa edycja książek płetwonurka, uwzględniająca zmiany w programach szkolenia, będzie do nabycia od kwietnia 2001, jak również na Spotkaniu Klubów

Te zmiany sa niezbyt świeże jak widac, więc to dziwne, że o nich nie wiesz.
Moje cytaty pochodzą z tego dokumentu:

KOMISJA DZIAŁALNOŚCI PODWODNEJ PTTK
KOMUNIKAT NR 1/2001

Czy mam podać link, czy znajdziesz ten dokument na własna rękę?
Przy okazji zmieniono także program kursów KDP i tak:
KDP/CMAS *:
zajęcia teoretyczne 16 godz. (było 24)
zajęcia praktyczne 24 godz. (było 30)
Czas szkolenia stacjonarnego: 5 dni (było 7)

TomM nie chcę byc złośliwy (choc korci mnie po bezowocnej dyskusji na temat przymusowych badań) ale rok 2001 to naprawdę był już jakiś czas temu. Na zjeździe w Kalatówkach w 2003 roku (chyba) zmieniono uprawnienia poszczególnych stopni i są one do ogladniecia tutaj:
http://www.kdp-pttk.org.p...ty&menu=stopnie
Byc może na tegorocznym zjezdzie znowu zostanie to zmienione.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2004, 22:10   

Może macie rację. Nie ma śladów tych zmian na oficjalnej stronie KDP. W takim razie, skoro już tyle zostało powiedziane, niech zostanie powiedziane do końca. Czy ktoś z Was, dobrze zorientowanych a dotąd milczących, jest w stanie naświetlić zmiany uprawnień stopnia P1 w ostatnich latach?
Jakie były przed 2001 rokiem
Jakie były w latach 2001-2003 (wg Was)
Jakie są obecnie.
Na czym polegały różnice w zasadach szkolenia w tych kolejnych wersjach, bo ja już się trochę zgubiłem. Powoływałem się w swoich postach na wersję zacytowaną przeze mnie, nie tak znowu anachroniczną. W 2001 roku zatem P1 miał formalnie limit 20 m w parze lub grupie z P3 lub instruktorem (nie jest powiedziane jakim), poza tym 10 m. Z zapisu o zmianach wynika, że przedtem owe 20 m było tylko w parze z P3/instruktorem (czyli w grupie nie).
A jak w obecnej wersji przedstawia się sprawa 20 m, znam treść choćby na podstawie waszych postów i strony KDP, ale jak z interpretacją. Zniknął zapis o grupie, a zamiast tego pojawiło sie 20 m z pełnoletnim P2?
Czy rozumuję dobrze?
Być może napisałem rzeczy nieaktualne, w świetle waszych głosów tak własnie się stało, ale ciekaw jestem czy większośc to czytających orientuje się czy i kiedy następowały jakieś zmiany w uprawnieniach KDP? Moi znajomi posiadający stopnie w KDP nic na ten temat nie wiedzą. Nie są aktywistami, ale nie chodzi mi o stopnie podstawowe, bynajmniej. Owszem, tak z półtorej roku temu słyszałem z ich ust coś na temat zamierzonego zrównania uprawnień P1 z OWD, czyli cos o skasowaniu zapisu o bojce, nadzorze itd i ustaleniu limitu dla P1 na 20 m analogicznie do 18 m OWD. Mnie tez zaskakują tak częste zmiany o których - przynajmniej w moim otoczeniu - niewiele wiadomo. Skoro już do tego doszliśmy, wykorzystajmy czas stracony na jałową (?) dyskusję i wyjaśnijmy rzecz do końca.

Sprecyzuj proszę, co w starej dyskusji o przymusowych (?) badaniach było bezowocnego?

Tommy222, przepraszam zatem, że na Ciebie naskoczyłem, wynika, że nie miałem racji, natomiast ty ją miałeś. Napisz jednak proszę, czy wiedziałeś, że aktualna wersja obowiązuje dopiero od roku (chyba - tak podał przedpiszca), a poprzednia wersja była taka jak ja pisałem, czy też nie wiedziałes tego...

yogi
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2004, 06:01   

mając prawo jazdy kategori D na autobus nie wolno Ci prowadzic samochodu osobowego a nawet motocykla i wcale nie wazne ze umiesz
miałem okazje przyglądac sie w tym roku kursowi resciu u dobrych instruktorów i powiem tyle ze był na takim poziomie jak P3 jesli uwarzasz ze po40 nurkowaniach podołasz to zycze szczescia ale dla mnie to własnie wtedy wyrzucisz kase
yogi

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 07:59   

Nie do mnie należy zabieranie głosu w dyskusji, ale dorzucę swoje pytanie:

standardy PADI obowiązują we wszystkich miejscach szkolacych w systemie PADI.

czy istnieje cos takiego dla CMAS i czy zjazd na Kalatówkach może to zmienić?

bo przecież wymagania i limity powinny być niezależne od miejsca nurkowania....

DrOzda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 08:05   

TomM: przepisy obowiazują od stycznia 2003 (prawie 2 lata)
A co do dyskusji o badaniach .... moją intencją było napiętnowanie tendencji do kodyfikacji wszelkich form ludzkiej aktywności - możemy dojść niedługo do paranoji pod tytułem obowiazkowe coroczne badania zdrowia rowerzystów - wszak wielu z nich cierpi na np. miażdżycę naczyń wieńcowych. A tu jedyne co jest potrzebne to zdrowy rozsądek i ewentualnie powszechne prywatne ubezpieczenia czy to na życie czy kasy chorych które same będą stymulowały odpowiednimi zachętami finansowymi do częstego kontrolowania stanu zdrowia. Brudne łapska urzędasów nie powinny się do tego mieszać.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 09:23   

No tak, od stycznia 2003 to prawie 2 lata. Prawda. Dołóż proszę interpretację względem wersji poprzedniej - czy rzeczywiście jest tak, że zniknął zapis o grupie? Czyli załóżmy, że mamy grupę rekreacyjną np. w Egipcie. Stoimy na gruncie formalizmu. Czy wg obecnej wersji uprawnień nurek P1 może formalnie nurkować do 20 m tylko wtedy, gdy jego partnerem jest pełnoletni P2 lub wyżej? W przeciwnym wypadku ma 10 m?

Bardzo ładnymi słowy opisujesz swoje tendencje do piętnowania tendencji do kodyfikacji wszystkiego. Jak najbardziej się z Tobą zgadzam! Jeśli moje zdanie jawiło ci się na kanwie dyskusji o badaniach "przymusowych" jako inne, to zaszło nieporozumienie. Wtedy, konsekwentnie starałem się drążyć temat tak zwanych "lekarzy nurkowych KDP". Niektórzy nawet się na mnie obrazili. Wg prawa (Rozporządzenie RM) uprawniony do orzekania powyżej 22 rż jest lekarz (każdy lekarz posiadający prawo wyk, zawodu) a poniżej 22 rż lekarz medycyny sportowej. Nie ma pojęcia lekarz nurkowy albo uprawniony. Każdy jest uprawniony. A więc jest to próba takiej właśnie kodyfikacji, stojącej ponad prawem. Podobna historia była z tzw. Certyfikatem PTU. Wg prawa każdy lekarz ma prawo wykonywania badań USG. Ale PTU chciało to kontrolować i wydawac "prawa jazdy" na wykonywanie badań wbrew regulacjom prawa. Lepiej by było, gdyby owi "uprawnieni" mówili o sobie "lekarz przeszkolony przez XXX do kwalifikacji nurków", bo "uprawniony" jest nieprawomocne, niesie w sobie sugestię, że inni lekarze są "nieuprawnieni".
Nie pisz,że tamta dyskusja była bezowocna. Zaowocowała np. twoim ostatnim postem, napisanym pięknym językiem (naprawdę!). Pozwoliła zatem odkryć kolejnego kontestatora, któremu tak jak i mnie wstrętne są dążenia do kodyfikacji. Czyli odkryć "pokrewną duszę". A więc była tamta dyskusja bardzo owocna z mojego punktu widzenia. Nie była tylko dokończona, bo niektórzy (łącznie ze mną) "bali się" lub nie chcieli napisać do końca co myślą. Wyszły z tego jak widac nieporozumienia...

Tommy222 

Stopień: P 3
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 17:01   

Mania napisał/a:
Tommy, ale zacytowales i podales link do uprawnien P2, a nie P1 - a dyskusja - jesli ja dobrze zrozumialam toczyla sie wokol uprawnien P1....

Ale moze ja mam dzis problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu.... :mrgreen:
Mania

Maniu najpierw cytowałem jakie są uprawnienia p1 potem aby rozwiać wątpiliwość czy osoba o wyższych kwalifikacjach to również p2 zacytowałem jakie sa uprawnienia p2.

TomM nie ma sprawy sam jako osoba szkolona wg starych zasad (tych o których Ty piszesz) się zdziwiłem, że KPD zmienił zasady a, że w 2003 zdawałem P3 to je dobrze pamiętam (bo się uczyłem jakie sa uprawnienia na pamięć)

Gwoli ścisłości przed I 2003 tak ja zapewne masz w książce płetwonurka:

P1 10 m samodzielnie !!! z bojką pod nadzorem P3 lub instruktora .
20 m z p3 lub instruktorem

p2 z p2 20m w parze
z p3 30 m w parze
z instruktorem 40 m

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 17:16   

Te_Pe napisał/a:
standardy PADI obowiązują we wszystkich miejscach szkolacych w systemie PADI.
czy istnieje cos takiego dla CMAS i czy zjazd na Kalatówkach może to zmienić?

Nie tyle zjazd na Kalatówkach, co Komisja Działalności Podwodnej PTTK. CMAS definiuje tylko minimalne wspólne wytyczne. Federacje krajowe mogą (i powinny) uszczegóławiać je w celu dostosowania do swojej specyfiki.

Pozdrawiam.

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 15-12-2004, 17:41   

czytam Wasze obszerne komentarze do dylematów Kolegi P1 i wątpliwości mnie opadły poważne :hmmm:

A co po PADI OWD?
Czy mój plan "przez AOWD do Rescue" ma sens skoro z OWD można zrobić P2?

Dodam, że moim celem jest uzyskanie wyszkolenia właściwego dla Nura-Rekreacyjnego-Który-Umie-Pomóc-Innym, a nie kariera instruktorska :cool:

Więc?

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 17:59   

P2 jest dobrym kursem i zdecydowanie więcej mozna się nauczyć niż AOWD+Rescue razem wzięte. Może nie tyle ratownictwa, co nurkowania... Ćwiczenia na P2 łatwe nie są, obserwowałem mojego młodego w czasie kursu P2, wiem jak nurkował przed tym kursem , a jak po. Widzę jakiej nabrał swobody, ale jednocześnie respektu. Znam go na tyle dobrze (to mój stały partner), że widzę drobiazgi, subtelności i to w całości skłąnia mnie do powyższej opinii.
Ale wg mnie znacznie trudniej "zrobić" kurs P2 niż AOWD+Rescue PADI razem wzięte. Trudniej nie tylko dlatego, że na wstępie trzeba więcej umieć, ale i dlatego, że program właściwie wymaga formy stacjonarnej (pojechać do bazy na 2 tygodnie i się kursować), w trybie weekendowym będzie to trudne i bardzo długo będzie trwało.
Poza tym zdaje się KDP nie bardzo ma ochotę uznawać OWD jako równoważne P1, trzeba coś tam dorobić do wyrównania. No i do P2 jest minimalna liczba nurkowań. KDP w zasadzie wymaga odpowiedniego potwierdzania nurkowań (przez P3 lub instruktora) i nie bardzo instruktorzy maja ochote uznawać potwierdzenia przez partnera, typowe dla PADI.

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 18:23   

P2, AOWD, Rescue - tu są różne zdania i nic mi do tego ;)
Cytat:
KDP w zasadzie wymaga odpowiedniego potwierdzania nurkowań

czy to dobre? patologie w rodzaju -> kasa za wpis zostały opisane i nawet jeżeli to mały % to i tak pokazuje że to jest marny pomysł.
Cytat:
nie bardzo instruktorzy maja ochote uznawać potwierdzenia przez partnera, typowe dla PADI

Nurkuje dla przyjemności, nie dla wpisów (mam zabawe jak ktoś mnie pyta o logbook a ja wyciągam Palma M125 i właczam odpowiedni programik ;-))
Umiejętności gościa można sprawdzić raz dwa i żaden logbook tego nie zastąpi!
Sandii

Piotr Wozniak 

Stopień: Ciagle sie ucze...
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 18:51   

Cytat:
Ale wg mnie znacznie trudniej "zrobić" kurs P2 niż AOWD+Rescue PADI razem wzięte. Trudniej nie tylko dlatego, że na wstępie trzeba więcej umieć, ale i dlatego, że program właściwie wymaga formy stacjonarnej (pojechać do bazy na 2 tygodnie i się kursować), w trybie weekendowym będzie to trudne i bardzo długo będzie trwało.

Dlatego wlasnie najprawdopodobniej w najblizszym sezonie zrobie tylko AOWD. Potraktuje je jako przypomnienie umiejetności z P1 i uzupełnienie ewentualnych braków, ponadto nie bez znaczenia jest zmiana limitu glebokości. Mam malo czasu i nie bardzo moge pozwolic sobie na szkolenie "obozowe"
Jednakowoż docelowo chyba bede robil P2, ale najpierw chyba pogadam z instruktorem.

DrOzda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2004, 19:31   

TomM napisał/a:
No tak, od stycznia 2003 to prawie 2 lata. Prawda. Dołóż proszę interpretację względem wersji poprzedniej - czy rzeczywiście jest tak, że zniknął zapis o grupie? Czyli załóżmy, że mamy grupę rekreacyjną np. w Egipcie. Stoimy na gruncie formalizmu. Czy wg obecnej wersji uprawnień nurek P1 może formalnie nurkować do 20 m tylko wtedy, gdy jego partnerem jest pełnoletni P2 lub wyżej? W przeciwnym wypadku ma 10 m?

Tak , minimalnym stopniem z którym P1 moze nurkować bez bojki jest P2 do 20 metrów.
Z bojką może nurkować do 10 w parze lub samodzielnie nawet pod nadzorem drugiego P1 lub OWD na powierzchni.
Acha tytułem uzupełnienia, ta wersja na stronach KDP jest ostatnią , a pomiędzy tą z 2001 była jeszcze jedna, wedle której P1 mógł nurkować w parze z pełnoletnim P2 do 10 metrów a z P3 i wyżej do 20 metrów , P2 z P2 w parze do 20 metrów , P2 z P3 i wyżej w parze (lub grupie ?) do 40 metrów. P1 z bojką mógł nurkować chyba do 5 metrów pod nadzorem zdaje się co najmniej P2. Tak to mniej więcej przez jeden sezon wygladały przepisy.
Ciesze się że wyjaśniliśmy tamte nieporozumienia :-D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu