polecam Przekrój nr48/3101 (28 listopada 2004) z animowaną gębą na okładce.
Na s.68 w art. Obyś miał ciekawą pracę mowa o zawodowych nurkach. Trochę uogólnione, ale fajnie się czyta. Takie rzeczy powinny być zakazane, bo już domownicy po lekturze chcą zakręcić kurek z dotacjami . A poza tym zrobiono z tego taki hardcore, że aż głupio. Przecież na hydroxyhelioxie nurkowie wydobywali po wojnie zloto z niszczyciela zatopionego na glebokosci ponad 250 m w Skandynawii i nic im nie było . W art. napisano m.in. "Światowy rekord zanurzenia podczas pojedyńczego nurkowania wynosi nieco ponad 300 metrów [...]" , a z tego co wiem najglebsze nurkowanie w historii wykonali nurkowie francuskiego Comexu schodzac na 701 m ! Faktycznie; jest to ponad 300m, ale nie nieco! Polecam lekturę , liczę na wyjaśnienie rozbieżności.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez EaserVW 28-11-2004, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 27-11-2004, 15:37 artykuł a prawda
Witam ! nie bardzo rozumię co miał kolega na myśli pisząc zeszli na gł.701m ,jak pamiętam to takowe nurkowanie odbyło się około 1992r i było symulowane (w komorach).Nurek przebywał na tej głębokosci trzy godziny, a deko trwało 24 dni . Całe nurkowanie to 42 dni. A co do morza to gł. na jaką zszedł człowiek, to jak się nie myle jest około600 mertów . Było to jednak jakiś czas temu chętnie dowiem się czy w miedzy czasie nie poprawiono tych głębokosci . Pozdrawiam grupowiczy - Dzystek
Wysłany: 27-11-2004, 20:40
Choć to szczegół ale tytuł artykułu to chyba "Obyś miał ciekawą prace" (tak wynika ze strony internetowej "Przekroju") być może w poniedziałek cały artykuł będzie dostępny w necie na http://www.przekroj.pl/
z tym, tytułem to racja. Co do reszty ; jak widzicie - nie miałem informacji pewnych. dziękuje za pomoc. pozdrawiam jako zmieszany z otchłani niewiedzy i głupoty
Wysłany: 16-12-2004, 10:03 nurkowanie 700m
Cześć,
w czeskim magazynie OCEAN, w ostatnim numerze, jest artykuł, o czeskim nurku, który opracował wsestkie normy i warunki nurkowania saturowanego w CANADE. Te warunki są chyba na den dzisiejszy używane na całym świecie. Opisuje w artykule możliwości nurkowania na platformach wiertniczych itp. Osiągane głębokości są rzędu 600m, ekstremalnie do 700m. O jakichkolwiek rekordach niema mowy. Jeśli to kogokolwiek interesuje, mogę tu przetoczyć zescanowane strony.
Wysłany: 17-12-2004, 02:42
Artykul "obys mial ciekawa prace..." przeczytalem i nie mam specjalnych zastrzazen.
Autor uniknal typowego dla tekstow na temat nurkowania zawodowego mieszania pojec i szukania taniej sensacji.
Skierowany do masowego odbiorcy opis, w sposob przystepny wyjasnia abc.. nurkowania saturowanego.
pozdr
Tomek
Cześć,
w czeskim magazynie OCEAN, w ostatnim numerze, jest artykuł, o czeskim nurku, który opracował wsestkie normy i warunki nurkowania saturowanego w CANADE. Te warunki są chyba na den dzisiejszy używane na całym świecie. Opisuje w artykule możliwości nurkowania na platformach wiertniczych itp. Osiągane głębokości są rzędu 600m, ekstremalnie do 700m. O jakichkolwiek rekordach niema mowy. Jeśli to kogokolwiek interesuje, mogę tu przetoczyć zescanowane strony.
Osiągane głębokości są rzędu 600m, ekstremalnie do 700m. O jakichkolwiek rekordach niema mowy. Jeśli to kogokolwiek interesuje, mogę tu przetoczyć zescanowane strony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko