czesc mam do was pytanko czy wie ktoś z was ile może kosztowac kurs nurka głebinowego 1) EANX AL i czy można to zrobic w polsce i drugi kurs TMX DD i to samo pytanie mam nadzieje ze ktos z was udzieli mi takiej odpowiedzi:):)
czesc mam do was pytanko czy wie ktoś z was ile może kosztowac kurs nurka głebinowego 1) EANX AL i czy można to zrobic w polsce i drugi kurs TMX DD i to samo pytanie mam nadzieje ze ktos z was udzieli mi takiej odpowiedzi:):)
poco EANX lepiej prosto TMX:
1000+700+1200+300+500+900+(60 x 240)+4200+(20 x 500)+6200+3000+(120/7 x 2000) = .... zł
to tak po kosztach...
[ Dodano: Sro 08 Gru, 2004 ]
aaa, zapomniałem o sprzęcie, ale to już grosze....
Życie jest brutalne. Jeśli dodasz ww ceny do siebie to da łącznie około 380 USD za każdy metr głębokości - do 75 metrów. To tylko 1/3 tego co się mówi o realnych kosztach nurkowań głębokich technicznych. Ludzie nurkujący na głębokości ponad 130-150 metrów oceniają, że można to bezpiecznie zrobić przy nakładach rzędu 1.000 USD za każdy metr liczony od powierzchni.
Taniej - pewnie, że można w końcu "każdy" był na powietrzu na 75 metrach, czyż nie...? Na 150 metrach też kilku było, tylko dziś nie mogą o tym opowiedzieć.
[ Dodano: Sob 18 Gru, 2004 ]
A patrząc z innej strony: chcesz dostać się w miejsce, gdzie do tej pory było mniej ludzi niż na Księżycu i myślisz, że "bilet" będzie kosztował mniej niż średniej klasy samochód osobowy???
[ Dodano: Sob 18 Gru, 2004 ]
A patrząc z innej strony: chcesz dostać się w miejsce, gdzie do tej pory było mniej ludzi niż na Księżycu i myślisz, że "bilet" będzie kosztował mniej niż średniej klasy samochód osobowy???
Oj Marku , zamiast zachęcać na kursy tech, Ty przedstawiasz czarny scenariusz finansowy ...
Oj Marku , zamiast zachęcać na kursy tech, Ty przedstawiasz czarny scenariusz finansowy ...
Ależ zachęcam cały czas... i to z powodzeniem...
Trzeba jednak pamiętać i uprzedzać o kosztach - unika się rozczarowań. Niestety prawie wszyscy piszący i mówiący o nurkowaniu technicznym stwierdzają, że nie jest ono dla wszystkich - podkreślając przy tym uwarunkowania związane z psychiką, treningiem, akceptacją ryzyka, itp. Tylko jakoś dziwnie zapominają o kasie. A w naszych, krajowych warunkach jest to chyba najważnieszy z powodów ograniczających popularyzację tego rodzaju nurkowania. Jakby na to nie patrzeć - koszt wyszkolenia się od OWD do nurka trimixowego jest: w Unii Europejskiej, USA i innych rozwiniętych krajach równy około półrocznym średnim zarobkom, a u nas ciągle jeszcze jest to równowartość kilkuletnich dochodów. Koszt gazów na jedno nurkowanie w okolicę 120 metrów to około 100 USD (w Egipcie -200 USD) - ile takich nurkowań zrobisz za średnią pensję?
Z mojego własnego doświadczenia: ponad 75% ludzi pytających o możliwość szkoleń technicznych rezygnuje z nich, gdy dowiaduje się jakie są wymagania finansowe z nimi związane, a nie trafił mi się jeszcze nikt, kto w pewnym momencie szkolenia sam stwierdziłby, że dalej nie idzie bo psycha, ryzyko itp.
Jakby na to nie patrzeć - koszt wyszkolenia się od OWD do nurka trimixowego jest: w Unii Europejskiej, USA i innych rozwiniętych krajach równy około półrocznym średnim zarobkom, a u nas ciągle jeszcze jest to równowartość kilkuletnich dochodów.
Ja też bym się zraził, gdybym od razu musiał wyłożyć całą kasę od OWD do TMX
Ale przygodę z nurkowaniem technicznym można już rozpocząć od kursu Advanced Nitrox, gdzie następuje wprowadzenie do nurkowania technicznego, a koszty są jeszcze na przyzwoitym poziomie. Po stopniowym dokupieniu sprzętu, można za rozsądne pieniądze przymierzać się do kursu technicznego. Schody zaczynają sie przy helu
OK - pewnie, że tak. Zdecydowana większość ludzi tak robi i dzięki temu szkoli się w nurkowaniu technicznym - u mnie - w kursie Tec Deep....
Ab ovo - czyli od początku tego wątku - zaczęło się od pytania o uprawnienia TMX (z dyskusji na priv z pytającym - od początku, czyli owd - do tmx i to zawodowego...).
moja wypowiedz miala charakter prowokacji,
tego, o czym napisales jestem swiadom w duzym stopniu,
niestety - tak jak nie da sie kupic jakosci za rozsadna cene, tak nie da sie zanurkowac
bezpiecznie, nabijajac butle "w garazu" i montujac sprzet na zlomowisku
jakosc musi kosztowac - nie ma miejsca na kompromis, bo od niej zalezy twoje zycie,
a pozatym koszt ten mozna rozlozyc na dluzszy okres czasu - co w konsekwencji
skutkuje lepszym wyksztalceniem osobnika - bo ile jest wart np instruktor, ktory jeszcze kilka miesiecy temu zaczynal nurkowac? wszystko - absolutnie WSZYSTKO przeklada sie
na praktyke mierzona godzinami spedzonymi pod woda... tak jest wszedzie, w kazdej "dyscyplinie" czy bedzie to nurkowanie, jazda na wrotkach czy lapanie much
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko