Ogromna różnica pomiędzy deklarowanym czasem przez producenta (120 min), a czasem rzeczywistym
Jest spora...
Podobna sytuacja pojawiła się przy próbach skuterów: baza zakupiła 2szt i okazało się, że w porywach pływa się 42 min (wg. opisu min. 2 godz...)
Rozmawiałem w tej sprawie z Tomkiem (skutery nie były kupowane u niego - choć to ten sam model sprzedawamy jest przez Scubatech'a) - okazało się, że sprawa rozbijała się o zastosowany akumulator...
...dlatego właśnie proponowaliśmy kontakt bezpośrednio z firmą Scubatech - dwie takie same latarki mogą okazać się całkiem inne...
Rumelia napisał/a:
A macie może jakąś opinię na temat latarki Hartenberger mega compact?
Przykro nam ale nie używaliśmy tych latarek... (zakładając, że pytanie było skierowane do nas ?)
Przykro nam ale nie używaliśmy tych latarek... (zakładając, że pytanie było skierowane do nas ?)
Pytanie było skierowane bez wskazywania konkretnego odpowiadacza....z nadzieją ,że znajdzie się jakiś szczęśliwy bądź nieszczęśliwy posiadacz tego świecącego ustrojstwa o obco brzmiącej nazwie który będzie mógł powiedzieć czy jest to urządzenie dobre czy może do .......upss....niedobre
Wam DiW dziękuję za konkretną odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
Zibi72 [Usunięty]
Wysłany: 20-12-2004, 09:32
D&W dzieki za ten topic jestem wlasnie na etapie zakupu latarki .Co sie dotyczy cen halcyon'a to pominę ten temat bo mozna pasc na zawal(Czy ktos widzial jak świeci 50W HID halcyon'a?) .Z drugiej strony tak samo jak Łukasz jestem ciekawy konfrontacji 18W HID Halcyon VS 35W HID MPS (tu ceny są bardziej ludzkie).
Pozdrawiam .
Łukasz
Wysłany: 20-12-2004, 10:25 HID MPSu
Witam
Czy ktoś w Warszawie ma HID firmy MPS lub Gralmarine? Chciałbym zobaczyć go w naturze i porozmawiać z właścicielem.
Pozdrawiam
Łukasz
Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 21-12-2004, 21:17
Witajcie!
Pomysł na test latarek zupełnie genialny! Gratuluję kreatywności!
Ze swojej strony dodam, że używam latarki Scubatech wrakowo-jaskiniowej halogenowej, takiej jak w teście, ale stosuję żarówkę 35W. Światło jest jak dla mnie doskonałe, a czas świecenia zadawalający - po około 45 min nurkowania nocego zaczyna migotać, czyli nadal działa, ale sygnalizuje w ten sposób spadek poziomu naładowania akumulatorów. Wydaje się to być dobrym rozwiązaniem, ponieważ w przeciwieństwie do HID'ów nie zostajemy nagle zupełnie bez światła głównego tylko ze światłem mniej komfortowo ale świecącym - wzorowe rozwiązanie w kategorii "sygnalizacja wyczerpania".
Dodatkowo wykonałem sposobem hałupniczym z aluminiowego płaskownika uchwyt typu goodman, co znakomicie podwyższa walory użytkowe stawiając tą latarkę na równi z Halcyon'ami - przynajmniej w kategorii "wygoda użytkowania".
Jeszcze raz gratulacje dla DiW za pomysł na test! Dla mnie rewelacja!
Ja też dołączę do podziękowań. Fajny test, bardzo obrazowy i wiele mówiący. Trudno liczyć na podobny w magazynach, które choć niezależne, zawsze od reklamodawców jednak zależne pozostaną. Pełen uznania dla pomysłowości i czasu poświęconego na to badanie,
kreślę się z szacunkiem,
Nishi
Bardzo dziękujemy za wszystkie komentarze - mimo, że pisalismy to już wielokrotnie, napiszemy raz jeszcze:
są one dla nas niezwykle ważne - to taki motor o ile nie główny, to w pełni wspomagający różne nasze poczynania...
Wielkie Dzięki raz jeszcze
W odpowiedzi na takie czy inne pytania:
robimy to przede wszystkim dlatego, że to lubimy ; ale również z wielu inyych powodów (psychoza maniakalno-testowa, depresja na podłożu efektu Venturiego, zespół napięcia przeddekompresyjnego)...
Co robimy na urlopie?
Pracujemy - bo to lubimy najbardziej... - mamy nadzieję, że już niedługo będziecie mieli okazję skorzystać z wyników tych naszych urlopowych poczynań...
Zapraszamy do zamieszczania Waszych opinii - wielokrotnie już z nich korzystaliśmy za co również (choć nieszczęśliwie na końcu) chcieliśmy podziekować
Wielka Prośba
Chcieliśmy poprosić wszystkie te osoby, które nie dzielą się swoimi uwagami, sądząc, że mają za mało doświadczenia. Prawdą jest, że każdy z nas ma inne doświadczenia i zawsze warto się nimi dzielić...
W wodzie o temp. 25st, max. uzyskany czas to 53min.
Przetestowałem u siebie czas świecenia latarki Scubatech HID 10 W - od wczoraj dwukrotnie ją sprawdzałem na długość świecenia w wodzie o temperaturze ok. 18 stopni :
czas świecenia przy pierwszej próbie 99 minut, przy drugiej próbie 96 minut.
Latarka nie jest Halcyonem, ale biorąc pod uwagę powyższy czas świecenia, stosunek jakość / cena za 10 watowego HID'a, przedstawia się kusząco.
Ostatnio zmieniony przez waldo 30-12-2004, 22:43, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 30-12-2004, 22:30
Taak.. Co do realnych czasów: Scubatech 50LL z żarówką 50 W (scustomizowaną - OSRAM ALU 36 stopni 12V 50 W - świeci lepiej niż oryginalna) w wodzie o temp. 2 stopnie 38 minut (niestety, potem zaczyna się mryganie i przygasanie). Nie jest to rewelacyjny wynik - deklarowany czas 50 minut, ale w tej temperaturze pojemność baterii NiMH wyraźnie spada (wprawdzie latarka "docieplona" koszulką neoprenową, ale trudno powiedzieć na ile to pomaga, pewnie niewiele).
Z żarówkami opisanego typu (są dwie: OSRAM ALU 50W 10 stopni i 36 stopni) z litym metalowym odbłyśnikiem latarka Scubatech świeci wyraźnie lepiej niż z oryginalną i strumień światła jest jednorodny, bez obszarów jasniejszych i cienmniejszych. Światło jest nieco bardziej żółte wizualnie, ale wyraźnie oświetlenie jest lepsze. Cena żarówki - ok. 6 PLN, tylko trudno znaleźć. Jest to żarówka bez szybki z przodu reflektorka o najwyższej światłości ze wszystkich oferowanych przez tą firmę halogenów 12V. Istnieje też 35W - chyba warto poszukać własnie tej, bo 40 min. w zimnej wodzie to jednak trochę krótko (nocne nurkowanie 30.12.2004 w Jaworznie).
Witam !
jeżeli mogę coś powiedzieć na temat żarówek 12v są takie o nazwie "xeno photo video" firmy OSRAM jest to sama żarówka/bańka/ cena około 14 zł, dalej nalezy kupić za 4,5 zł zwykły halogen wybić szkło usunąć żarówkę i wkleić nasz zakup na silikon wysokotemperaturowy i mamy piękne światło zbliżone do HIDA sprawdzone używam trzy takie lampy 2 50 W i jedną 35W /patrz sprzedam obudowę z kamerą/ tam świeci właśnie takie pozdrawiam Michał
[size=9:][ [b:]Dodano[/b:]: [i:]Pią 31 Gru, 2004[/i:] ][/size:]
a nawiasem mówiąc to lumeny 6 uzywam na kasku i niczego sobie nie ja jeden pozdro!!!
Z żarówkami opisanego typu (są dwie: OSRAM ALU 50W 10 stopni i 36 stopni) z litym metalowym odbłyśnikiem latarka Scubatech świeci wyraźnie lepiej niż z oryginalną i strumień światła jest jednorodny, bez obszarów jasniejszych i cienmniejszych. Światło jest nieco bardziej żółte wizualnie, ale wyraźnie oświetlenie jest lepsze. Cena żarówki - ok. 6 PLN, tylko trudno znaleźć.
czas świecenia przy pierwszej próbie 99 minut, przy drugiej próbie 96 minut.
Kilka dni temu testowany przez nas HID Scubatech'a dotarł do... Scubatecha.
Pierwszą próbą jaka została przeprowadzona, był czas świecenia i okazało się, że latara świeciła w Polsce w wodzie o tem 3st - 100min...
...cóż - może jesteśmy wyjątkowo kiepskimi ładowaczami akumulatorów?
Jako, że sprzęt za niedługo do nas wraca: czeka go kolejna seria testów (w tym porównanie z halogenem 50W i nowymi latarkami Scubatech'a), załadujemy jeszcze raz i napiszemy ile świeciła w drugim podejściu...
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 31-12-2004, 09:24
Na pewno Xenophot jest zarówką lepszą, chociaż mniej trwałą (przewoltowanie). Żarówki do Technisub Vega Accu (o których była mowa już wcześniej) 6V 20 W to właśnie OSRAM Xenophot zrobiony na 6V na zamówienie Technisuba. Niestety, gotowych reflektorków Xenophot nie ma, trzeba je wykonać własnoręcznie. Nawet nie trzeba tłuc szybek - żarówki OSRAM ALU nie mają przedniej szybki a odbłysnik jest z litego metalu. Natomiast co do temperatury barwowej Xenophot, to wyższa jest chyba tylko teoretycznie, pod wodą nie widzę różnicy barwy światła Xenophota z Vegi i OSRAM ALU. Oryginalna żarówka KARO Scubatech świeci nieco bardziej niebiesko, ale kosztem jasności oświetlenia. Niemal pełna oferta żarówek OSRAM (w tym ALU i Xenophot) jest dostępna w sieci Praktiker (przynajmniej w okolicy Katowic). Najtrudniej dostać OSRAM ALU 10 stopni - są, ale słabo schodzą, więc nie zamawiają.
Ja na codzien urzywam Halcyon 18HID ale z 6h burntime i jak dal mnie zawsze jest ten czas taki sam a potem przed rozladowniem zaczyna mrugac itp... Ale o co chodzi ze widac po zdjeciach ze jednak to byl by najlepszy zakup, bardzo dobry strumien swiatla !! Polecam Oczywiscie Halcyon Apollo z 50HID widzielm paru manikow w jaksniach jak ich urzywali to moja latareczka wygldala jak Skaut przy ich
Jejku a ja polecam Groze 1000 HiD z takim malym reaktorkiem atomowym domowej roboty. Montuje sie go oczywiscie za pomoca dir gumki do plyty. A jak swieci... Efekt swiecenia nie ustaje nawet po zgaszeniu latarki. Polecam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko