Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Nazywam się Waldek Żak stąd to pseudo. Szkoda że dopiero teraz trafiłem na to forum ale wszystko jest do nadrobienia. Pisuję na forum Nano-reef.pl to forum o akwariach morskich które to jest moją kolejną pasją To co w szkle to tylko namiastka - dlatego postanowiłem nurać. Skoro już się wytłumaczyłem i przedstawiłem .... hejka na dzieńdobry!
Dzięki za tak miłe powitanie
Mam nadzieję że podołam wyzwaniu i pomogę wszystkim tym którzy coś widzieli ale nie wiedzą co Jeszcze raz dziękuję za miłe powitanie
Hejka
Z akwarium jest tak :
Należy się zdecydować pomiędzy wodą słodką i słoną dla początkujących akwarystów zalecał bym raczej się pobawić i obserwować słodkie życie bo nawet mały ślimaczek może dać wiele radości aczkolwiek wielu twierdzi że utrzymanie słonego zbiornika jest bardziej proste od słodkiego - myslę że jednak nie
Jeżeli już się zdecydujemy jaki chcemy mieć biotop ( słony czy słodki ) to decydujemy się na stworzenie biotopu odpowiadającego gatunkowi/gatunkom z danego regionu świata.
W przypadku słodkowodnego akwarium konfiguracji jest wiele, należy tylko zwrócić uwagę na odpowiedni dobór ryb czyli nie należy łączyć małych rybek np piękniczkowatych z wielkimi pielęgnicam bo po tych pierwszych zostanie wspomnienie. Ważne jest aby ryby odpowiadały sobie temperamentem np pielęgnica z jeziora tanganika zamęczy przepiękną paletkę która też jest pielęgnicą ale z dorzeczy amazonki Ważną kwestią jest sprawa techniki której nie jest wiele w przypadku słodkiego akwarium czego nie można powiedzieć o słonym.
Słone akwarium planujemy nieco inaczej ponieważ pierwsze na co musimy się zdecydować to to co chcemy w nim mieć . Najdroższym elementem akwarium rafowego jest tzw "żywa skała" Jest to pozyskiwany tuf wapienny / obumarła skała wydobywana z głebokich regionów rafy i składowana na farmach (tak robia w Indonezji) gdzie leży na tyle długo aby zasiedliła się życiem. Owe życie to wszelkiej maści robaczki ale to co najważniejsze to bakterie denitryfikacyjne które pomagaja w dalszym etapie utrzymania zbiornika w zamianie mocznika NH4 i dalej azotyny NO2 na azotany NO3 które to już w mniejszych stężeniach nie są trujące. NO3 jest konsumowane przez algi i po problemie. Tak więc skała to nasze serce rafy na której żyć będą bezkręgowce szkarłupnie kilka rybek itd. To jest ogromny filtr który jest nam niezbędny jeżeli zdecydujemy się na akwarium rafowe. Muszę nadmienić że do takiego akwarium potrzebna jest nam cała szafa urządzeń począwszy od odpieniacza białek (to taka sztuczna fala rozbijająca się o brzeg w celu wybicia wszystkiego co nie potrzebne) poprzez reaktory i miksery wapnia (wapno dla bezkręgowców do budowy szkieletów) a skończywszy na pH, temperatura, mV komputerach i specjalnym oświatleniu. Jeżeli natomiast chcemy mniej zachodu i wcale nie mamy ochoty w zabawę z koralowcami i nie chcemy oglądać jak jedzą i żyją to proponuję akwarium nie rafowe tylko rybne gdzie nie potrzeba takiej ilości skały żywej a jedyne trochę żwiru koralowego i tufu wapiennego dla dekoracji. Na czym musimy się skupić to na odpowiednim zasoleniu, filtracji mechanicznej, biologicznej (biobale).
uffffff to tak w WIELKIM skrócie, ale chętnie się rozwinę tylko proszę o jakieś knkretne pytanie. Mogę zrobić listę potrzbnego sprzętu i kofiguracji dla odpowiedniego akwarium itd.
Dla zainteresowanych podam stronę akwarysty - wielkiego fachowca i co ważne nurka!
http://akwarium.rafowe.pl/
Witam na forum! Fajnie pogadać z tymi co kawałek nurkowania mają w domu - grono akwarystów rośnij w siłłłę!
Zaku napisał:
Cytat:
aczkolwiek wielu twierdzi że utrzymanie słonego zbiornika jest bardziej proste od słodkiego - myslę że jednak nie
I tu się z tobą w zupełności zgadzam.
Cytat:
Ważną kwestią jest sprawa techniki której nie jest wiele w przypadku słodkiego akwarium czego nie można powiedzieć o słonym.
Nie do końca to prawda (filtry kubełkowe, aparatura CO2, system napowietrzania, system zmiany oświetlenia - wybarwiający, antygloniarski, słoneczny itd.) choć przyznam, że słone to jedna szafa - akwarium druga to oprzyrządowanie.
Mimo tego chyba przyznasz, że takie nawet małe akwarium to lepsza rzecz od telewizora bo gapić, podziwiać, poznawać można to środowisko bez końca w nocy i za dnia !
Jasne że słodkie akwarium to nie tylko zbiornik woda i pompka powietrzna Nie da się pomonąć sprzętu ale morskie zdecydowanie wyprzedaz pod tym względem słodkie.
Cytat: "Mimo tego chyba przyznasz, że takie nawet małe akwarium to lepsza rzecz od telewizora bo gapić, podziwiać, poznawać można to środowisko bez końca w nocy i za dnia ! "
Tu masz 100% racji zastanawiałem się czy nie wywalić swojego ale córcia by mi tego nie darowała - bajki Często siedzę z nosem wklejonym w szkło Już nie mogę się doczekać nurkowania na rafie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko