Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Specjalność - Głebokie nurkowanie
Autor Wiadomość
Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 12:09   

Palkin napisał/a:
cześć Marek mógłbyś dac namiar na stronke
dzięki

Jest w moim profilu.

michałP 

Stopień: TMX, M1 CMAS, mCCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 16:08   

Witam Marek! czy szkolisz na normoxitrimix ?

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 16:11   

Witaj,

W DSAT Tec Trimix jest od razu pełny - nie ma stopnia pośredniego typu Normoxic.
Zapraszam.

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 16:17   

Dzięki! jakie wymagania?

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 17:13   

Aby zakwalifikować się na ten kurs (DSAT Tec Trimix) wymagane jest posiadanie:

1. Certyfikat PADI Rescue Diver lub równoważny innej organizacji obejmujący ratownictwo nurkowe i organizację akcji ratowniczych - np CMAS **
2. Świadectwo ukończenia kursu pierwszej pomocy (CPR) nie starsze iż dwa lata.
3. Ukończone 18 lat.
4. Certyfikat DSAT Tec Deep Diver lub równoważny innej organizacji obejmujący nurkowanie dekompresyjne z użyciem powietrza, nitroxu i tlenu. Kursanci posiadający certyfikat z innej, niż DSAT organizacji muszą przed rozpoczęciem kursu Tec Trimix przeczytać podręcznik kursu DSAT Tec Deep Diver oraz odpowiedzić na zawarte w nim pytania kontrolne pisemnie - tutaj jako równoważny może być np Extended Range TDI lub IANTD Technical Diver lub GUE Technical Diver Level 1 (Tech 1) - CMAS *** nie jest traktowany jako równoważny.
5. Zalogowane 150 nurkowań.

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 18:41   

Marku a jaka jest cena podrecznikow DSAT ?? i gdzie mozna je nabyc ??

666 Post :asthanos: :angryfire:

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 19:28   

Sonny napisał/a:
Marku a jaka jest cena podrecznikow DSAT ?? i gdzie mozna je nabyc ??

Formalnie są tylko podręczniki angielskie - jego cena (SRP) to okolica 40 GBP +VAT.
"Moi" kursanci dostają te podręczniki po polsku w cenie kursu. Formalnie nie wolno mi ich sprzedawać - mogę je tylko udostępniać na moich kursach (w skład materiałów wchodzi - kolorowy podręcznik, tabele, 2 CD-romy z programami i filmem ze skillsami). Takie są regulacje PADI/DSAT odnośnie praw autorskich. Podobnie jest z materiałami do kursu Tec Trimix.

Co prawda, można się zapisać na kurs, zrobić przedpłatę conajmniej 230 zł i dostać materiały w celu przygotowania się do kursu ... :lol:

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 21:52   

To nad taka przedwlata, a nawet calym kurse sie zastanowi...
A polityka PADI / DSAT jest glupia wg. Mnie...

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 08:46   

Witam! To w takim razie jak się ma Advanced Nitrox Diver TDI z uprawnieniami do nurkowań dekompresyjnych na gł. max 45 m z mieszaninami dekompresyjnymi do 100% tlenu / tak jest na certyfikacie/ nurkuję w pelnej konfiguracji od 4 lat ???

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 09:15   

Advanced Nitrox Diver TDI (też to mam jak również Ext Range) w zasadzie mógłby być zaliczony.
Ogólnie instruktor prowadzący kurs Tec Trimix i tak ma obowiązek zrobić nurkowanie "zerowe" - sprawdzające umiejętności podstawowe, jak również sprawdzić wiedzę teoretyczną - temu służą pytania kontrolne z kursu Tec Deep.

A co do tego "tam mam na certyfikacie" - a co robiłeś na kursie?

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 11:24   

Wszystko to co było w programie, przyznam że program DSAT w chwili obecnej jest w/g mnie najbardziej rozbudowany, ilość materiału i ćwiczeń jest imponująca. Szkolenie na którym byłem prowadził K. Janicki i G."Banan"Dominik pozdrawiam

[ Dodano: Pon 03 Sty, 2005 ]
apropo nie mogę sciągnąć decoplannera jakiś błąd ?

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 11:38   

Z aktualnym Advanced Nitroxem TDI - to jednak jest pewna wątpliwość:

ze strony TDI:
Advanced Nitrox
This course examines the use of EAN 21 through 100% (oxygen) for optimal mixes to a depth of 130fsw/40msw. The object of this course is to train divers in the benefits, hazards and proper procedures for utilizing EAN 21 through 100% (oxygen) for dives not requiring staged decompression.

Muszę jeszcze u siebie w DSAT sprawdzić jak formalnie traktują Adv Nitrox. Z opisu TDI wynikałoby, że nie ma w tym kursie dekompresji. Może być ona dodana jedynie wg uznania instruktora, ale formalnie stopień nie ma uprawnień dekompresyjnych. JEst to coś dziwnego bo rzeczywiście na certyfikacie pisze inaczej - to inaczej jest jednak dość niedokładne: "qualified to use all standard and custom nitrox mixes including 100% oxygen as primary and decompression gases to a max depth of 150fsw/45 msw." Wynikałoby z tego wprost, że możesz używać gazy, ale nic nie wynika, czy możesz robić nurkowania dekompresyjne.
Dla Ext. Range:
"This course provides the training and experience required to competently utilize air for dives up to 180 fsw/55msw that require staged decompression, utilizing nitrox mixtures and oxygen during decompression."
jest już jasne: i gazy i dekompresja.

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 12:19   

Wszystko co napisałeś jest całą prawdą, natomiast moje życie potoczyło się tak że, nurkuję z dekompresją bo planowane ekspozycje są z założenia deco / nie wszystkie oczywiście/ przyklad Gustloff max 45m czas 35min gazy 21%, 40%, 100% to chyba oczywiste ze jest deco, byłem pewien że robię to zgodnie z uprawnieniami !!!???

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 12:24   

a kto z nas nie był na powietrzu poniżej 50 metrów? ;-)
Plastik swoje, a życie swoje. Dobrze, że jest jeszcze instynkt samozachowawczy :)

michałP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 12:37   

sprawdziłem zamiast 21% było 28%

ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie

dodam że dawno temu na powietrzu robiło się wieksze głupoty, lepiej milczeć !!!

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu