Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do instruktorów - statystyka
Autor Wiadomość
Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 12:15   Pytanie do instruktorów - statystyka

Ile średnio w ciągu roku wystawiacie certyfikatów - wszystko jedno na jakie poziomy wyszkolenia?

Odpowiedź tutaj lub anonimowo - na mojej stronie.

Planuję napisać coś pod tytułem "Nurkowanie a ekonomia" i zająć się w tym tekscie problemem: ile może a ile musi kosztować szkolenie, czyli od jakiego momentu cena staje się wykładnikiem jakości.
Wiem że to temat dość "delikatny", ale cóż spróbować trzeba, bo inaczej w prasie będziemy czytali tylko o rybkach, rafach i innych niekontrowersyjnych problemach. A dyskusji i rozwoju rynku z tego nie będzie.

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 03-01-2005, 13:45   

Marek napisał:
Cytat:
Planuję napisać coś pod tytułem "Nurkowanie a ekonomia" i zająć się w tym tekscie problemem: ile może a ile musi kosztować szkolenie, czyli od jakiego momentu cena staje się wykładnikiem jakości.

Również jestem zainteresowany tematem z uwagi na pracę mgr, która co prawda dotyka zalegwie tematu nurkowego ale stanowi nierozłączny składnik turystyki wodnej.!
W piątek rozeznam się w klubie u naszych instruktorów i podam najaktualniejszą statystyke!
Jak do tej pory badałem liczbę wyszkolonych ludzi od zarania dziejów naszego klubu i w latach 70 wyglądało to rewelacyjnie :lol: tylko, że 90 % wyszkolonych to byli poborowi ..!!! :cry:

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 13:55   

Cytat:
90 % wyszkolonych to byli poborowi ..!!!

hmmm
teraz to na zaświadczeniu "zdrowy, może nurkować", a kategoria E ;)))

Podoba mi się temat
ciekawe jak statystyka będzie wyglądać w porównaniu: niezależny instruktor vs baza z bandą instruktorów
ale tym mozna sie martwić jak będą pierwsze dane
Sandii

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 14:45   

temat baza a niezależny instruktor trzeba by uściślić:
szkolę samodzielnie lub w bazie gdzie jestem jedynym instruktorem lub szkolę w bazie gdzie jest więcej niż jeden instruktor.
Stosowny pytanie umieszczam na stojej stronie.

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 16:36   

Dodaj jeszcze podkategorię według schematu ;

szkolę i płącę podatki - płacę podatki od całości lub od ....%
szkolę jako szara strefa itd itp -
szkolę w bazie gdzie jestem zatrudniony a- oficjalnie , b- na czarno , jeśli a to :
moje wynagrodzenie jest a) w całości objęte ZUS i podatkiem PIT , b- w części ...% nie ujawnione itp itd
Myślę , że prościej jest wyliczyć ile kosztuje kurs bez marży . Danych jak sądzę oficjalnych i prawdziwych nikt Ci nie poda .

Pzdr-Kriss

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 16:49   

Kriss napisał/a:

szkolę w bazie gdzie jestem zatrudniony a- oficjalnie , b- na czarno , jeśli a to :
moje wynagrodzenie jest a) w całości objęte ZUS i podatkiem PIT , b- w części ...% nie ujawnione itp itd
Myślę , że prościej jest wyliczyć ile kosztuje kurs bez marży . Danych jak sądzę oficjalnych i prawdziwych nikt Ci nie poda .

Pzdr-Kriss

Hej,
tych podkategorii nie trzeba robić, bo odpowiedzi na nie są z góry znane:
- podatków od kursów nie płaci nikt, chyba, że kursant jest na tyle upierdliwy, że chce fakture vat lub paragon z kasy fiskalnej
- jeśli jestem zatrudniony w bazie, to i tak w związku z tym, że kursy są nieewidencjonowane, to nie ma to wpływu na podstawę opodatkowania
- jeśli jestem wolnym strzelcem i nie mam innego źródła dochodu - to płacę zus jak w jednoosobowej dzalalności gospodarczej

Wobec czego wpływ tych zagadnień na koszt kursu jest następujący:
- instruktor samodzielny, mający inne zatrudnienie - zus, podatki, itp = 0
- instruktor samodzielny nie mający innego zatrudnienia - zus = j.d.g., podatki = 0
- instruktor w bazie - zus ok 200 zł (1/4 etatu), podatki = 0

Inne są za to w ww sytuacjach koszty "zakładowe". Ale to już mam zamiar rozwinąć w artykule :)

PS
Chyba, że jest inaczej ... :roll:

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 17:12   

Cytat:
Danych jak sądzę oficjalnych i prawdziwych nikt Ci nie poda

nie wolno przesadzic bo ankieta zrobi się nierealna i nie wypelnialna :(
tak jak masz na stronie jest jak na moje oko ok.

Sandii

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 21:26   Re: Pytanie do instruktorów - statystyka

Cześć Marek!

Dobry pomysł :razz:

Marek Macner napisał/a:
Ile średnio w ciągu roku wystawiacie certyfikatów - wszystko jedno na jakie poziomy wyszkolenia?

Oto nasze dane z wszystkich przeprowadzonych programów na przestrzeni ostatnich 4 lat

Dorota:
Łączna ilość certyfikacji 480 (należy doliczyć ok 10% ciągle niezarejstrowanych)
Rocznie: 120

Wojtek:
Łączna ilość certyfikacji 530 (należy doliczyć ok. 10% ciągle niezarejstrowanych)
Rocznie: 132,5 ;-)

Służymy wszelkimi danymi związanymi ze sposobem kalkulowania kursów, formą prowadzonej działalności, wysokością zarobków itp...

:wave:

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2005, 21:51   

Marek Macner napisał/a:
Kriss napisał/a:

Pzdr-Kriss

Hej,
tych podkategorii nie trzeba robić, bo odpowiedzi na nie są z góry znane:
- podatków od kursów nie płaci nikt, chyba, że kursant jest na tyle upierdliwy, że chce fakture vat lub paragon z kasy fiskalnej
- jeśli jestem zatrudniony w bazie, to i tak w związku z tym, że kursy są nieewidencjonowane, to nie ma to wpływu na podstawę opodatkowania
- jeśli jestem wolnym strzelcem i nie mam innego źródła dochodu - to płacę zus jak w jednoosobowej dzalalności gospodarczej

Wobec czego wpływ tych zagadnień na koszt kursu jest następujący:
- instruktor samodzielny, mający inne zatrudnienie - zus, podatki, itp = 0
- instruktor samodzielny nie mający innego zatrudnienia - zus = j.d.g., podatki = 0
- instruktor w bazie - zus ok 200 zł (1/4 etatu), podatki = 0

Inne są za to w ww sytuacjach koszty "zakładowe". Ale to już mam zamiar rozwinąć w artykule :)

PS
Chyba, że jest inaczej ... :roll:

Tych zmiennych będzie jednak więcej i wnioski mogą być mocno odbieagające od rzeczywistości . Rachunek zystków i strat policzony dokładnie prowadzi do wniosków ,że oferowane na rynku ceny zbliżają się do progu opłacalności a to zawsze oznacza pewne cięcia budżetowe , oszędności na sprzręcie kadrze itp. Całość przemyśleń doporowadzi do wniosków ,ze pogoń za klientem - to jedyny cel a jakość i bezpieczeństwo pozostają na drugim planie Zwróć się do KDP - mają zapewne intresujące Cię dane-może podadzą.
Szczerze wątpię - KRISS[/quote]

Sandii 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2005, 08:50   

Cytat:
rynku ceny zbliżają się do progu opłacalności

to sie nazywa walka o klienta ;)
tylko skąd on biedny ma wiedzieć że przez niego maja gorszy sprzęt, gorzej opłacaną kadrę, itp.
Z drugiej strony jakby była zmowa cenowa instruktorów to ceny rosłyby i rosły ażby urosły do takiego poziomu że nikogo nie byłoby stać na kurs ;)

hasło "nie stać mnie na tanie rzeczy" ładnie brzmi i jakiś copyrigher w agencji reklamowej wziął pewnie kupę kasy za jego wymyslenie :mrgreen: (dla jakiejś markowej firmy sprzędającej drogie naszywki na zwykłe ciuchy;))

Sandii

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2005, 11:59   

Marku!

Jak tam sytuacja?
Możesz się podzielić pierwszymi wnioskami?
Jakieś ciekawe spostrzeżenia?

:wave:

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2005, 16:38   

Wyniki:
Ilość wystawionych certyfikatów
2 szt - 1 do 10 certyfikatów
1 szt - 11 do 25 certyfikatów
2 szt - 26 do 50 certyfikatów
0 szt - 51 - 100 certyfikatów
1 szt - powyżej 100 certyfikatów
głosujących 6 osób

Jak szkolę:
5 szt - samodzielnie lub w bazie gdzie jestem jedynym instruktorem
1 szt - w bazie gdzie jest więcej niż jeden instruktor
głosujących 6 osób

Wnioski:
na razie - mamy tylko 6 szkolących instruktorów :sad:
zatem o jakiekolwiek konkurencji na rynku nie ma co mówić :lol:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu