Witaj , oj leniuch z Waćpana ( wystarczy w googlu wpisać choćby "marinelife"' ,fish collection itp.)
ale dla zaotrzenia apetytu np.
http://www.starfish.ch/collection/fish.html
pzdr.
Ostatnio zmieniony przez sharkey 30-11-2004, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 02-12-2004, 23:44
Polecam atlasy wydane przez IKAN
1. Helmut Debelius. Morze Czerwone . Przewodnik po rafie
2. Helmut Debelius. Ryby Morza Śródziemnego i Atlantyku.
Oba w języku polskim. Systematyka i przede wszystkim doskonałe, a czasem rewelacyjne zdjęcia kilkunastu fotografów. Ja kupiłem w sklepie nurkowym, ale są też do zamówienia: scubapol@inet.com.pl
Pozdrawiam
Romulus [Usunięty]
Wysłany: 12-01-2005, 22:15
łukasz dzięki za to pytanie.
Ja również szukałem na nie odpowiedzi.
jak mam czasem watpliwosci co widzialem to wchodze tam i od razu widze co plywa w naszych wodach. Nie musze przebijac sie przy tym przez te tysiace tych dziwnych, kolorowych rybek
Podział jest na trzy główne kategorie:
Flora i fauna polskich jezior (tu szczególnie liczę na pomoc)
Morze Czerwone
Morze Śródziemne
Wszystkich zainteresowanych rozwijaniem atlasu proszę o pomoc. Najwięcej problemów mam z polskimi nazwami, będę wdzięczny za każdą pomoc w tym temacie. Spore braki występują w materiale fotograficznym, masz dobre zdjęcie flory lub fauny napisz chętnie je zamieszczę.
Proszę o wszelkie uwagi na temat strony .
W ciągu kilku następnych dni pojawią się następne zdjęcia.
Mi brakuje mówiąc szczerze nazw łacińskich, poza tym widać ogrom włożonej pracy!
Tu znajdziesz wykaz gatunków z polskimi i łacińskimi nazwami oraz sporo zdjęć:
Bardzo wiele tropicalnych ryb nie ma swoich nazw po polsku , naukowcy posluguja sie lacinskimi.
Martin - pomoca moz tez sluzyc Instytut Morski w Gdyni.
Pozdro
Mania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko