Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Trudność z otrzymaniem certyfikatu...
Autor Wiadomość
Darka 

Wysłany: 16-04-2004, 16:37   Trudność z otrzymaniem certyfikatu...

Mam taki problem...
W zeszłym roku robiłam kurs P2 w pewnym centrum nurkowym. Kurs ukończyłam, mam potwierdzenie tego faktu w książeczce, jednakże do tej pory nie mam certyfikatu. A miło by było takowy mieć... ale nie jestem w stanie wyegzekwować go od swojego instruktora.
Czy komuś przydarzyła się podobna sytuacja? Co można z tym zrobić?
Proszę o radę....

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-04-2004, 17:38   

Witam,

Może twój instruktor jest po prostu leniuszkiem.

Jeżeli twój kurs był organizowany przez instruktora podlegającego pod KDP to, możesz:
- poprosić go o "przekazówkę".
- następnie, ze zdjęciem, sama udać się do KDP:
ul. Senatorska 11 p. 25,
00-075 Warszawa,
tel. 826 35 74

- coś tam zapłacić i wyrobić sobie plastik.

Pozdrawiam
I

PS
Albo po prostu zadzwoń do KDP, może coś wiedzą o twoim plastiku lub instruktorze.

mariulo 

Wysłany: 16-04-2004, 18:07   

Witam
Współczuję, ale trudno powstrzymać się od drobnej złośliwości.
Polecam uwadze ośmio odcinkowy serial o najwyższości .... nad resztą.
Cześć !
:asthanos:

ukusek 

Stopień: Aowd + deep i suchi
Wysłany: 17-04-2004, 00:37   

po co Ci plastik liczy się to co w książce. pozdrawiam

Zboj 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2004, 11:28   

ukusek napisał/a:
po co Ci plastik liczy się to co w książce. pozdrawiam

W Polsce tak. Za granicą.... :evil:

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2004, 11:35   Plastik

A dlaczego miałby sie nie upominać o plastik? Wszyscy go mają to dlaczego on miałby go też nie mieć? tylko dlatego, że ktoś zgarnął kasę za kurs a teraz olał sprawę?

Olas 

Stopień: CMAS***
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-04-2004, 18:32   odp.

Cytat:
W Polsce tak. Za granicą....

za granicą też wystarcza książka...

Ale do rzeczy. Przyczyną może być zmiana opłaty za wydanie certyfikatu miałem podobny problem - wpłaciłem 40 zł po czym okazało się że była zmiana i certyfikat kosztuje 50 zł i dyszkę trzeba było dopłacić.

Poza tym najlepiej chyba jest osobiście wysłać "przekazówkę", i potwierdzenie wpłaty do KDP, w ostateczności wykonać telefon.

Mariulo, "ośmioodcinkowy serial" nie ma tu nic do rzeczy, takie przypadki zdarzają się po prostu - wszyscy jesteśmy ludźmi - zawsze można próbować wyjaśnić co się stało. Przeważnie pomaga

Pozdrawiam Olek.

dzigita 

Wysłany: 16-01-2005, 12:02   

mam ten sam problem z certyfikatem... róznica jest tylko organizacja- w moim przypadku padi :sad:

I 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-01-2005, 15:09   

http://www.padi.com/engli.../qm/contact.asp

"If you have never received your certification card, need a replacement or correction, please contact the Research Department at research@padi.com . "

Łatwo znaleźć :)

P.
I

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-01-2005, 15:30   

dzigita napisał/a:
mam ten sam problem z certyfikatem

Możesz przybliżyć Twój problem? Chętnie pomożemy w jego rozwiązaniu.

Certyfikacja po przesłaniu poprawnie wypełnionej karty PIC powinna zamknąć się w przedziale max. 90 dni roboczych (tak długo jest ważny certyfikat tymczasowy).

Napisz o jaki rodzaj kursu chodzi - proces certyfikacji na podstawie przesłanej aplikacji (ten rodzaj rejestracji prowadzi się w wypadku kursów MSD oraz DM), trochę różni się od typowej na podstawie PIC (to taka koperta, którą daje kursantowi instruktor/bądź sam ją wysyła).

Czasem brak odpowiedniego zestawu dokumentów (np. kursy z przeniesieniem z innej organizacji, dołączenie dokumentu szolenia z zakresu p.pomocy nieuznawanego międzynarodowo itp. ) może przeciągnąć proces certyfikacji do czasu skompletowania tych ostatnich.

:wave:

stachu 

Stopień: INSTRUCTOR
Wysłany: 16-01-2005, 21:42   

przed przystapieniem do kursu omawiales warunki i skladales podpis wraz ze swoim instrukctorem wiec wymagaj tego za co zaplaciles ,robiac kolejne uprawnienia sprawdz na ile sa wiarygodne slowa jak i sam instructor pozdrawiam

kraknur 

Stopień: Staff Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-01-2005, 22:38   

[quote="Dorota i Wojtek"]
dzigita napisał/a:
mam ten sam problem z certyfikatem

Możesz przybliżyć Twój problem? Chętnie pomożemy w jego rozwiązaniu.

Certyfikacja po przesłaniu poprawnie wypełnionej karty PIC powinna zamknąć się w przedziale max. 90 dni roboczych (tak długo jest ważny certyfikat tymczasowy).

Napisz o jaki rodzaj kursu chodzi - proces certyfikacji na podstawie przesłanej aplikacji (ten rodzaj rejestracji prowadzi się w wypadku kursów MSD oraz DM), trochę różni się od typowej na podstawie PIC (to taka koperta, którą daje kursantowi instruktor/bądź sam ją wysyła).

Czasem brak odpowiedniego zestawu dokumentów (np. kursy z przeniesieniem z innej organizacji, dołączenie dokumentu szolenia z zakresu p.pomocy nieuznawanego międzynarodowo itp. ) może przeciągnąć proces certyfikacji do czasu skompletowania tych ostatnich.

Miałem podobny problem wcześniej - tzn, zaginął moj plastik OWD, ale jak później robiłem AOWD w PADI to wystwili, czyli problem był z plastikiem, a nie z wysłaniem...... na szczęście do Dm nie sprawdzali OWD, lecz dopiero od AOWD :22:

Gryzli 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-01-2005, 09:10   

Z tym plastikiem, to bywa różnie... :roll:
Z tego co wiem, to właśnie ów plastik jest oficjalnym potwierdzeniem nabycia stopnia czy specjalizacji nurkowej. Dzieje się tak, ponieważ tylko on ( a konkretnie jedna z jego stron) ma jednakowy wygląd na całym świecie bez względu na to, w jakiej federacji narodowej szkolącej w systemie CMAS robiliśmy nasz stopień. Książeczki natomiast są zdecydowanie różne. Podstawowe znaczenie mają tutaj moim zdaniem względy użytkowe. Nie w każdej bazie nurkowej powiedzmy na.... Malediwach :20:
muszą wiedzieć jak wygląda polska książeczka i dokonany po polsku wpis:mrgreen: podczas gdy wygląd certyfikatu obcy być nie powinien. A tłumaczenie na samym wejściu właścicielowi (pracownikowi) takiej bazy, że "to" jest właśnie nasz stopień z pewnością do przyjemnych nie należy.
Tak wygląda mniej więcej stan mojej wiedzy na ten temat. Jeżeli ktoś z bardziej uczonych w piśmie i księgach, :22: wie więcej, to bardzo proszę o wypowiedź i wyprowadzenie mnie ze stanu niewiedzy... :20:
A co do problemu naszej Forumowiczki Darki:
Darko! Zdecydowanie telefon na Senatorską załatwi wszystko.
Ludzie, którzy tam siedzą chętnie pomogą. Po to właśnie są.
Do Mariulo: W pełni podzielam pogląd Olasa. Nie obrażając nikogo stwierdzić należy, że w każdym przejawie ludzkiej aktywności występują tzw. ludzie i taborety. Nie tylko w nurkowaniu.
A co do własnych doświadczeń z plastikami:
Jeszcze lat temu kilka oddając się błogiemu lenistwu w Chorwacji zapragnąłem dać nura na nitoxie, tak żeby nie nabawić się odleżyn. :22: Udałem się do pobliskiej bazy (posiadając własny sprzęt) i poprosiłem grzecznie nęcąc mamoną i wpisem w książeczce o nabicie butli "cieplutkim" EAN co by zadyszki nie dostać. Zdecydowanie zawołali o plastik... Nie mam pretensji do bazy tylko do siebie. Nie chciało się brać dokumentów z lenistwa, to teraz przyszło za to zapłacić prostym powietrzem. :20:
W moim przypadku sprawa dotyczyła tylko specjalizacji. U Darki chodzi o stopień nurkowy...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu