Mam kamerę SONY DCR-PC8E i na aukcji na allegro dokupiłem do niej kabel DV --> USB
Mimo moich usilnych prób połączenia w jedno mojego blaszaka i kamery za pomocą w/w kabla
wszelkie próby spełzły na niczym
Poznajdywałem sobie różne strony ze sterownikami USB do SONY niby. Może to i działa ale nie z moją kamerą
Może ktoś z Was będzie umiał mi pomóc. Chciałbym sobie sam zgrać i obrobić film.
Ok Dzięki za rady.
Chyba trzeba będzie jednak dokonać pewnych [kolejnych] zakupów
pozdravki
O ile mi wiadomo kabel USB służy do zgrywania zdjęć, o ile kamera jest wyposażona
w kartę pamięci. Do zrzucenia materiału służy interface Fireware, wystarczy kupić
najtańszy na rynku, oprogramowania jest masa (jeżeli będziesz potrzebował daj znać)
więc kupuj bez softu bo i tak się Tobie nie przyda.
Ok dzięki.
Zaraz jeszcze jadę do kumpla po tunerTV.
Jak to ustrojstwo zrobi mi kaszanę z filmu [w sensie jakości] to się na pewno odezwę tutaj ponownie
Ignorance napisał/a:
oprogramowania jest masa (jeżeli będziesz potrzebował daj znać)
Heh to to ja wiem. Już kiedyś bawiłem się w podobne rzeczy tylko nigdy nie miałem własnego tunera ani tym bardziej karty FireWire.
Teraz nadarzyła się okazja bo mam kamerę z USB streaming tylko nie do końca rozumiałem to pojęcie.
Teraz już wiem/rozumiem.
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 12-01-2005, 17:08
Napewno zrobi Ci syf. Jak chcesz miec dobra jakosc to lepiej sobie kup karte FireWire.
A wogole jak juz bedizesz kupowal to wez odrazu z FireWire II (ieee1394b) transfer 800 a nie 400 jak w ieee1394a. Druga uwaga. Z moich doswiadczen z kartami FireWIre wynika ze najbardziej niezawodne sa te zrobione na chipsetach Texas Instrument (TI). Nie ma problemow z instalacja (np. linux lyka bez problemu). Duzo problemow mozesz miec np. przy Nec'u, ASUS'e, przynajmniej ja mialem duzo. Dla przykladu NEC nie chodzil w trybie asynchronicznym a sterowniki windowsa nie pozwalaly go przelaczyc w ten tryb. Sterownik pracowal poprawnie tylko z Linuxem ale byl duzo wolniejszy.
Wysłany: 18-01-2005, 09:53
Ok. To powiedz jaka uzyskales rozdzielczosc przy sciaganiu filmu poprzez karte TV?
Chmmm. Z tym syfem to pewnie sie juz troche zmienilo. Moja karta byla kupiona w 97 roku ale za to na porzadnym ukladzie philipsa. Max ktory moglem na niej wyciagnac to bylo 320x240. No i nie zapomnijmy o tym ze poprzez karte TV dane sciagane sa kablem analogowym, w ten sposob traci sie kupe informacji ktore na kasetce zapisane sa w postaci cyfrowej.
jaka uzyskales rozdzielczosc przy sciaganiu filmu poprzez karte TV?
Hmmm wszelkie programy mówią że 720 : 576 ale przed skompresowaniem do DivX [stracił przez to na jakości] ważył 14 GB za 9 min filmu teraz w minimalnej kompresji DivX 8 minut waży 300 MB
agrest napisał/a:
oprzez karte TV dane sciagane sa kablem analogowym, w ten sposob traci sie kupe informacji
Tak to prawda stracił również w wersji raw [nie skompresowanej] ale jest to znośne
Ogólnie to faktem niezaprzeczalnym jest to, że kartę FireWire z iLink i tak będę musiał kupić
Wysłany: 18-01-2005, 13:47
snoop napisał/a:
teraz w minimalnej kompresji DivX 8 minut waży 300 MB
Matko z corka!!! Strasznie duzo! Ale to pewnie przez ta minimalna kompresje.
Jakbys zasysal z kamerki to masz kompresje w DV1, kotre nie zajmuje tak duzo jak raw a po zaisntalowaniu odpowiedniego kodeka (ja do tego uzywalem pinnacle studio), mozesz czytac i obrabiac w virtual dubie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko