Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie wrakowe - jaka definicja?
Autor Wiadomość
Beny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 10:19   Nurkowanie wrakowe - jaka definicja?

Witam,

Nurkowania wrakowe pojawilo sie (szczatkowo) w innym watku i zainteresowalo mnie na tyle, ze postanowilem "doglebnie" wgryzc sie w temat.
W internetowym podreczniku nurkowania "Nurkomania" w dziale nurkowanie wrakowe znalazlem, cyt.:
"Wraki to haslo elektryzuje wszystkich nurków. Wraki to najczesciej zatopione statki. Stan fizyczny oraz wielkosc zatopionych jednostek jest bardzo rózna. Trudnosci ... napisze po 30.04.03"
no i moja ciekawosc nie zostala zaspokojona.
Tak wiec, czy ktorys z szanownych forumowiczów móglby mi przytoczyc definicje nurkowania wrakowego?
Czy nurkowaniem wrakowym jest nurkowanie obok, nad wrakiem?
Czy nurkowaniem stricte wrakowym jest wplywanie do wraku?
Czy obligatoryjnie (chcac poplywac PRZY wraku) trzeba miec zrobiona specjalizacje wrakowa? Bo:
Sonny napisal:
Cytat:
glownie nurkuje na wrakach i jeszcze nie spotkalem sie by baza z ktora nuram spytala czy mam WM 1

Czy wrakiem (w kontekscie nurkowania) sa np. koparki i nurkowanie na nie wymaga specjalizacji?

Z góry dziekuje za wszelkie info.

Pozdrawiam. Beny

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 11:55   

Cytat:
Cytat:
glownie nurkuje na wrakach i jeszcze nie spotkalem sie by baza z ktora nuram spytala czy mam WM 1

Byla to odpowiedz na pytanie czy przed nurkowaniami na wrakach bazy sprawdzaja czy nurek ma przeszkolenie wrakowe, bo byla plotaka ze wszedl nowy przepis ktory tego wymaga od organizatorow nurkowania wrakowego.

Co do definicji czym jest wrak..to jesli..narpwde chesz tak bardzo wiedziec to sprawdz w kodeksie prawa korskiego definicje legalna terminu "wrak" i mysle ze wszystko bedziesz wiedzial...
Cytat:

Wydaje mi sie ze nurkowniem wrakowym jest nurkowanie nad pod i obok wraku, a juz napewno we wraku...

A co od kursu wrakowego to jak napisalem miec nie trzeba, ale uwazam ze jest to fajny kurs i jesli ktos duzo nura na wrakach to napewno sie przyda...

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 13:02   Re: Nurkowanie wrakowe - jaka definicja?

Beny napisał/a:
Tak wiec, czy ktorys z szanownych forumowiczów móglby mi przytoczyc definicje nurkowania wrakowego?

Witam. Nie istnieje chyba ścisła i formalna definicja nurkowania wrakowego. W praktyce, za nurkowanie wrakowe uznaje się nurkowanie obok/nad wrakiem. Specjalizacje wrakowe (np. WM1) nie uprawniają i nie obejmują umiejętności do penetracji wnętrza wraków.

Beny napisał/a:
Czy obligatoryjnie (chcac poplywac PRZY wraku) trzeba miec zrobiona specjalizacje wrakowa? Bo:

Teoretycznie tak, choć może to trochę zależeć od przepisów macierzystej organizacji i urzędu morskiego, na wodach którego nurkujemy. Jak widać z doniesień praktyków, nie jest to jednak egzekwowane.

Beny napisał/a:
Czy wrakiem (w kontekscie nurkowania) sa np. koparki i nurkowanie na nie wymaga specjalizacji?

Nie. Jest pewne podobieństwo takich nurkowań, ale nie ma większości zagrożeń: sieci, prądy, trudności nawigacyjne, nurkowanie z łodzi.

Pozdrawiam.

-=Saint=- 

Stopień: AOWD Padi, ** Cmas
Wysłany: 27-01-2005, 13:38   

Cóż, ja na kilku wrakach byłem bez specjalizacji wrakowej, nawet przepływałem przez większe ładownie itp. i nikt nigdy o tą specjalizacje sięnie zapytał. Wybór należy do ciebie. Ja prawie na pewno zrobię WM1, ale IMHO o specjalizacji Padzi zapomnij. To oczywiście zależy od instruktora, ale widziałem już kilka takich kursów na zakrzówkowym autobusie czy na koparkach...

Judas 

Stopień: instruktor
Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 27-01-2005, 13:40   

Witam

Kurs sie nie nazywa wrakowy ale wrakowo-morski, a koparki nie sa na morzu :)

Specyfika nurkowania na wrakach jest zwiazana ze specyfika nurkowania w morzu, czyli sieci, prady itp

-=Saint=- 

Stopień: AOWD Padi, ** Cmas
Wysłany: 27-01-2005, 13:51   

To z koparkami odnosiło siędo PADI. Tam nazywa się to "specjalizacja wrakowa".

Sonny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 14:57   

Ja swoje WM 1 robilem w CMAS'ie i uwazam ze jak na poczatke bo bylo ok, ale teraz mysle o zrobiniu takiego kursu w jakiejs organizaji technicznej u jakiegos dobrego instruktora, gdyz wydaje mi sie ze dopiero taki kurs dobrze przygotowuje do nurania na wrakach, a szczegolnie do eksploracji wewnatrz wraku...

A kurs wrakowy robiony na wraku autobusu to chyba jakies nie porozumienie...
Ostatnio zmieniony przez Sonny 27-01-2005, 15:15, w całości zmieniany 1 raz  

Przemek 

Stopień: DM+dry suit+nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 15:10   

Cóż zawsze można podwać negtywne przykłady i naciąganie faktów....
tyle że dziwnym trafem dzieje sie to najczesciej w polsce....
A kurs jak kurs, zależy od instruktora przedewszystkim.....

Judas 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 27-01-2005, 15:13   

Sony napisał/a:
a szczegolnie do eksploracji we wnatrz wraku...

po pierwsze to wewnatrz :)

do eksploracji wewnatrz wraku najlepiej Cie przygotuje kurs... jaskiniowy

Sonny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 15:21   

Cytat:
po pierwsze to wewnatrz
:oops: juz poprawilem...nie wiem jak to sie stalo... :oops: :oops: :oops:
Cytat:
do eksploracji wewnatrz wraku najlepiej Cie przygotuje kurs... jaskiniowy

W takim razie trzeba bedzie pomyslec o jakims kursie jaskiniowym...ale do tego trzeba miec tez odpowiednia psychike...a obawiam sie ze takim twardzielem to moge juz nie byc...
A czy ktos mogly cos napisac o kursie wrakowym w jakiejs technicznej organizacji i o kursie jaskiniowym :?:

Judas 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 27-01-2005, 15:31   

Sonny napisał/a:
[
W takim razie trzeba bedzie pomyslec o jakims kursie jaskiniowym...ale do tego trzeba miec tez odpowiednia psychike...a obawiam sie ze takim twardzielem to moge juz nie byc...

Do nurkowania wewnatrz wrakow trzeba miec tak samo mocna psyche jak do nurkowania w jaskiniach...

Zebysmy sie dobrze rozumieli...

Nurkowaniem wewnatrz wraku nie jest np przeplyniecie na Groznym przez nadbudowke, czy tez wejscie do ladowni, choc to jest juz troche niebezpieczne...

Nurkowanie wewnatrz wraku wiaze sie z poreczowaniem i czesto z powrotem w warunkach braku widocznosci... do tego dochodzi mozliwosc zaplatania sie w poreczowke itd.

Ciekawych rzeczy mozesz sie dowiedziec na warsztatach nurkowania jaskiniowego w Gebczycach, (26-28.05.2005) info na stronie Podkomisji Nurkowania Jaskiniowego PZA lub na kursach u Krzyska Starnawskiego

polecam rowniez strone Spryciuli

http://dnh.e-wro.net/php/news.php

tam w linkach znajdziesz ciekawe stronki

Sonny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-01-2005, 15:43   

dzieki za info Judas...teraz na takie nurkowanko wewnatrz :mrgreen: wraku patrze inaczej...a co do kursu to narazie jestem jeszcze mietka faja zeby do czegos takiego podejsc, ale za pare lat...

Judas 

Kraj:
Saint Kitts and Nevis

Wysłany: 27-01-2005, 15:52   

Nie zniechecaj sie :)

Nie jest powiedziane ze po warsztatach musisz sie odrazu pchac w jakies wielkie dziury, a co sie nauczysz to Twoje... no i cena jest calkiem przystepna... fajnych ludzi poznasz...

mariulo 

Wysłany: 29-01-2005, 12:00   

Witam
Na początek w kwestii formalnej. Polski przepis o uprawianiu płetwonurkowania nie definiuje co to jest nurkowanie wrakowe. Na upartego więc nurkowanie na koparce w Gródku, tak jak na Zakrzówku na autobusie i na Mamrach na Arabeli też może zostać uznane za nurkowanie wrakowe. Co do penetracji wewnątrz wraku. Patrząc na problem ze strony wszystkich organizacji nurkowych, w każdym miejscu podkreśla się, iż kurs nie uprawnia do wchodzenia do wewnątrz wraku.
Sa jeszcze inne przepisy takie jak Prawo Morskie, PrawoWłasności czy też ochrona wartości historycznych, a o zawartościach niebezpiecznych nie wspomnę.
Na koniec jeszcze jeden problem. Dotyczy on osobistego przygotowania nurka do takiej eskapady.
Jak zatem widzę problem z polskimi przepisami, a właściwie z ich brakiem dalej kwitnie.
Pozdrawiam
:asthanos:

Beny 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2005, 15:08   

Cytat:
Ja swoje WM 1 robilem w CMAS'ie i uwazam ze jak na poczatke bo bylo ok

Sonny, moze bys opisal jaki zakres wiedzy nurkowej byl przedmiotem kursu?
Jestem tym zainteresowany. Z Twoich postów wynika ze ten kurs nie wpelni Cie usatysfakcjonowal i ze chcialbys poszerzyc wiedze.

Do wszystkich:
Zastanawiam sie czy jest sens robienia specjalizacji wrakowej skoro polskie przepisy nie wymagaja takowej gdy sie nurkuje na "polskie" wraki.
A jak to jest w innych krajach np. Egipt, Chorwacja, Wielka Brytania etc.?
Czy tam obowiazuje prawo lokalne dotyczace nurkowania na wrakach i czy tam przedmiotowa specjalizacja jest wymagana?
Czy po wejsciu Polski do UE nasze przepisy beda dostosowane do unijnych? (zreszta nawet nie wiem jakie sa :-D ale zakladam, ze bardziej rygorystyczne niz nasze, chyba ze w calej Unii panuje "wolna amerykanka" :-D

Pozdrawiam. Beny
Pozdrawiam. Beny

wojtech 
Sponsor FN

Wysłany: 29-01-2005, 16:26   

Nie trzeba robić kursu nurkowania jaskiniowego by móc penetrować wraki.

Skończyłem kurs PADI Nurkowanie Wrakowe podczas którego ćwiczyliśmy penetracje wraku. By wejść do wnętrza musieliśmy wcześniej przećwiczyć doskonałą pływalność by we wnętrzu nie nadziać się na coś ostrego, poręczowanie, także pływanie po poręczówkach bez masek, pływanie tak by nie wzbudzać mułu i rdzy, odpowiednie uzbrojenie się w sprzęt od latarek do (tu ukłon w stronę DIR) długich węży do drugiego stopnia by móc podać/płynąć z partnerem w ciasnych korytarzach i wiele innych.

Teraz mogę mieć wielką frajdę z zwiedzania wraków w środku i nie wiąże się to ze szczególnym stresem. Polecam i kurs i penetrację wraków – warto!

Sonny 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2005, 19:37   

Wojtech, z tego co opisujesz to Twoj kurs byl naprawde dobrze przeprowadzony i dosyc szeroko rozwiniety...mozesz zdradzic u kogo robiles ten kurs ??

Beny co do mojego kursu to mialem 3 nurkowania na wrakach: Grozny, Delfin, Wicher + strzelanie bojki + nurkoanie na torpedowni...

Do tego doszly zajecia teoretyczne gdzie uczylismy sie o roznych sieciach rybackich, podstawy nawigacji, o ratownictwie w warunkach morksich, zabezpieczaniu nurkowania i pewnie paru innych rzeczach, ktore teraz mi do glowy nie przychodza...

Baster 

Stopień: bez znaczenia
Kraj:
Japan

Wysłany: 30-01-2005, 10:05   

Cytat:
Zastanawiam sie czy jest sens robienia specjalizacji wrakowej skoro polskie przepisy nie wymagaja takowej gdy sie nurkuje na "polskie" wraki.

Zakładając,że plastyk nie jest jedyną rzeczą jaką chcesz z takiego kursu wynieść - jest bardzo głęboki sens ;-) Nie jestem pewien czy na jakimś innym kursie ćwiczy się chociażby wycinanie z sieci, co na Bałtyku może mieć kluczowe znaczenie.

wojtech 
Sponsor FN

Wysłany: 01-02-2005, 09:41   

hej Sonny,

laurka za kurs wrakowy należy się Wojtkowi z teamu DiW

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 10:21   

wojtech napisał/a:
Nie trzeba robić kursu nurkowania jaskiniowego by móc penetrować wraki.

Skończyłem kurs PADI Nurkowanie Wrakowe podczas którego ćwiczyliśmy penetracje wraku. By wejść do wnętrza musieliśmy wcześniej przećwiczyć doskonałą pływalność by we wnętrzu nie nadziać się na coś ostrego, poręczowanie, także pływanie po poręczówkach bez masek, pływanie tak by nie wzbudzać mułu i rdzy, odpowiednie uzbrojenie się w sprzęt od latarek do (tu ukłon w stronę DIR) długich węży do drugiego stopnia by móc podać/płynąć z partnerem w ciasnych korytarzach i wiele innych.

Teraz mogę mieć wielką frajdę z zwiedzania wraków w środku i nie wiąże się to ze szczególnym stresem. Polecam i kurs i penetrację wraków – warto!

Ale raczej nie ćwiczyliście wycinania z zaplątanej poręczówki, bez utraty jej ciągłości czy odszukiwania zgubionej poręczówki, a są to umiejętności kluczowe, gdy rzeczywiście poręczówka jest naszą jedyną wskazówką co do drogi powrotu. Jeśli coś się nie zmieniło, to specjalizacja PADI uprawnia do nurkowań wrakowych (i penetracji) pod warunkiem (między innymi), że cały czas widoczne jest wejście do przestrzeni zamkniętej. A przynajmniej niektórzy mogliby znacznie szerzej rozumieć pojęcie penetracji. Dlatego właśnie podtrzymuję, że specjalizacje wrakowe organizacji rekreacyjnych nie uprawniają do penetracji (w pełnym rozumieniu tego terminu). Co nie znaczy, że nie dają dużej porcji wiedzy i umiejętności przydatnych przy nurkowaniach wrakowych.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 01-02-2005 10:28 ]
Beny napisał/a:
A jak to jest w innych krajach np. Egipt, Chorwacja, Wielka Brytania etc.?
Czy tam obowiazuje prawo lokalne dotyczace nurkowania na wrakach i czy tam przedmiotowa specjalizacja jest wymagana?

Nie spotkałem się z wymogiem posiadania specjalizacji w Egipcie czy krajach śródziemnomorskich, ale jej okazanie uspokaja prowadzącego nurkowanie i zwiększa jego zaufanie do nas i tego co robimy pod wodą. Jest to dla niego pewna wskazówka, że wiemy co robimy.

Pozdrawiam.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu