Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Reklama szkoleń technicznych
Autor Wiadomość
Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:07   

Marek Macner napisał/a:
Temat -raport BSAC - będzie w lutowem MN :)

No ladnie... to ja sie nameczylam, wyszperalam to, nawet fragmenty przeczytlumaczylam, a inni juz gotowe, podane na tacy publikuja..... :mrgreen:
Ale fajnie, ze sie ukaze.

Marek Macner napisał/a:
A co do porównywalności wskazań tych samych (tego samego producenta i modelu) komputerów: Czy obie z partnurką zanurzyłyście komputery w tym samym momencie? Czy oba komputery "podróżowały" na dokładnie tej samej głębokości? Nawet jeśli tak - to nie ma dwóch identycznych czujników ciśnienia i identycznych zegarów. Komputer oblicza parametry dekompresji w oparciu o ciśnienie otoczenia i czas przebywania pod tym ciśnieniem - i robi to kilka razy na sekundę, po czym zaokrągla wyniki. Różnice więc mogą występować.

Tak, cale nurkowanie zrobilysmy razem, byc moze byly roznice glebokosci o metr - ale to ja bylam glebiej. I jej komputer po pierwsze wczesniej pokazal dekompresje, po drugie dluzsza.
Mania

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:08   

Mania napisał/a:
Oczywiscie - liczba nurkow rekreacyjnych jest nieporwnywanie wieksza niz technicznych, wiecw gre wchodzi takze efekt skali.
Mania

Mniej - więcej, o to chodzi.

Mania napisał/a:

A co do reklamowania - moze jestem naiwna, ale jakos trudno mi - poki co - uwierzyc w to, ze ktos bedzie reklamowal kursy techniczne jako blahostke....
Mania

Na razie, to rzeczywiście wyłącznie obawy, a nie fakty.

Marek Macner 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:15   

Mania napisał/a:

Tak, cale nurkowanie zrobilysmy razem, byc moze byly roznice glebokosci o metr - ale to ja bylam glebiej. I jej komputer po pierwsze wczesniej pokazal dekompresje, po drugie dluzsza.
Mania

upss -> "Mania: Stopień: AOWD, Stress i Rescue" :bornout:

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:17   

???
Mania

Gdzie jest napisane, ze AOW moze nurkowac TYLKO "bezdekompresyjnie"?????

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:21   

Mania napisał/a:
???
Mania

Gdzie jest napisane, ze AOW moze nurkowac TYLKO "bezdekompresyjnie"?????

A gdzie, że OWD nie może na 300m? :aaa:

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:23   

Marek - pudlo!!!!
:prez:
Niespodzianka - OWD ma ograniczenia glebokosci :P :P:P We wszystkich organizacjach - co prawda rozne (od 18m do 20m), ale ma.
Mania

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:33   

Przeczytaj dobrze "uprawnienia" OWD.
Np w PADI (cytat z Manuala Instruktora):
"Plan, conduct and log open water no stop (no decompression) dives when properly equipped and when accomanied by a budy in conditions with which they have training and/or experience".
"Training" - ok do max 18 metrów, bo tak powinno być zrobione szkolenie.
"or experience" - lub jakie ma doświadczenie, a to może budować sukcesywnie, np przez nurkowanie z bardziej doświadczonymi nurkami (instruktorami).

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 11:38   

Ale ma ograniczenie glebokosci :P

Marek - przyklad z glebokoscia dla OWD byl nietrafny. Czekam na inne argumenty. :29:
Mania

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2005, 13:23   

waldo napisał/a:
Wynika z tego, że VDST szkoli rekreacyjnych nurków technicznych :)

Nie VDST (Verband deutscher sport taucher) szkoli nurkow sportowych w przeciwienstwie do organizacji szkolacych nurkow rekreacyjnych w systemie "paid" (kolejnosc liter swiadoma, prosze nie mylic z firma o podobnej nazwie). Roznica jest zasadnicza: nurkowania uczysz sie na podstawowym kursie (lacznie z planowaniem, deco etc), kursy rozwijajace zajmuja sie interakcja miedzy nurkami (nawigacja, pierwsza pomoc, organizacja grupy, gazy.....). Niezaleznie od stopnia wyksztalcenia jestes dalej nurkiem sportowym :)

waldo napisał/a:
Martin, a jaka jest wg Ciebie (lub VDST) definicja nurkowania technicznego.

Nie ma miejsca w ktorym dany nurek robi sie "techniczny". Trudno powiedziec, ze wchodzac do wody z zamiarem deko, wchodzac z dodatkowym gazem albo obwieszony jak choinka przekracza sie prog do nurkowania technicznego.

IMHO "nurek techniczny" jest naklejka - z podobna funkcja jak "600" na "S" klasie. Niektorzy ja potrzebuja dla wlasnego ego, inni wchodza do wody robia planowane nurkowanie, a naklejki jakie do tego potrzebuja to kawalki silvertape z napisana frakcja i MOD. ;-)

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 01-02-2005, 14:18   

Moim zdaniem kursy nurkowania technicznego trzeba reklamować.

Skąd taki pogląd?
Kurs jest produktem mającym zarówno usługodawcę - instruktora+federację
jak i usługobiorcę - klienta, nurka.

1.
Usługodawca, upraszczając, może być "dobry" lub "zły".
"Zły" mając świadomość, że absolwenci go nie polecą innym nurkom i tak będzie się reklamował aby nie wypaść z rynku. Nie interesuje go moralna strona zagadnienia; gdyby się nad tym zastanawiał to logiczną konsekwencją było by podnoszenie własnych kwalifikacji i już nie był by "zły". Nie ma tak na prawdę znaczenia, czy "Zły" jest zły świadomie czy nie.

"Dobry", świadom swej wartości, ma niemal obowiązek reklamowania siebie i swoich wysokiej jakości usług choćby po to tylko, aby zwiększyć prawdopodobieństwo, że kursant trafi na "dobrego" zamiast na "złego". Powody ekonomiczne są oczywiste.

2.
Kursant, upraszczając, może być:
a) świadomy, obeznany, oczytany itd.
b) nieświadomy (możliwości), podatny na reklamę

Kursant "A" ma niewielki wpływ na zagadnienie, sam potrafi wybrać i filtrować dane.

Kursant "B" jest potencjalną ofiarą kłamliwych reklam produkowanych przez "Złych" instruktorów i to wobec tych nurków ci "Dobrzy" mają obowiązek się reklamować. Oczywiście we właściwy sposób.

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 14:22   

Rozumowanie przewrotne aczkolwiek ciekawe. Sprowadzajac to do krotszej formy:
Dobrzy musicie sie reklamowac aby idota nie trafil do idioty tylko do Was...
:mrgreen:
Mania

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 15:10   

martin napisał/a:

Nie VDST (Verband deutscher sport taucher) szkoli nurkow sportowych w przeciwienstwie do organizacji szkolacych nurkow rekreacyjnych w systemie "paid" (kolejnosc liter swiadoma, prosze nie mylic z firma o podobnej nazwie). Roznica jest zasadnicza: nurkowania uczysz sie na podstawowym kursie (lacznie z planowaniem, deco etc), kursy rozwijajace zajmuja sie interakcja miedzy nurkami (nawigacja, pierwsza pomoc, organizacja grupy, gazy.....). Niezaleznie od stopnia wyksztalcenia jestes dalej nurkiem sportowym :)

Niestety, ale nie jest prawdą to co piszesz na temat VDST. Jest to organizacja dla nas w Polsce dość "egzotyczna", ale od czego internet i google :) :

Od strony organizacyjnej i standardów jest to "zwykły CMAS", łącznie z tym, że ma pion szkoleń technicznych: VDST Nitrox ** (Silver), VDST Trimix * i VDST Trimix *
(dowód znajdziesz na www.tecrec.pl w dziale Do pobrania -> standardy szkoleniowe -> VSDT - techniczne)

Szkolenie podstawowe (VDST * Bronze) - niczym nie różni się ani pod względem wiedzy, ani nauczanych umiejętności od CMAS * czy PADI/SSI/... OWD. ( ... -> VDST - rekreacja)

Tabele DECO2000 - owszem pojawiają się ale w kursie VDST Nitrox **, który jest odpowiednikiem KDP/CMAS PN2 czy Adv. Nitrox w organizacjach technicznych - czyli tam gdzie jest ich miejsce.

Co do określenia "nurek sportowy" to znaczy ni mniej ni więcej tylko "nie-zawodowy" czyli rekreacyjny.

Ogólnie więc: nihil novi sub sole....

PS.
1. na ...->Standardy znajdziecie także CMAS, IANTD, GUE, SSI - jak jeszcze coś znajde to dorzucę.
2. na mojej S-klasie nie żadnej nalepki poza nurkiem ;)

[ Dodano: Wto 01 Lut, 2005 ]
Mania napisał/a:
Ale ma ograniczenie glebokosci :P

Marek - przyklad z glebokoscia dla OWD byl nietrafny. Czekam na inne argumenty. :29:
Mania

Tu mi zabiłaś ćwieka...
Przestudiowałem standardy SSI i... tam nie ma słowa o limitach głębokości i do tego słowo "dekompresja" wogóle nie występuje :(
Ale myślę i szukam dalej...

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 15:30   

Hmmm
Byc moze moi instruktorzy SSI poszerzali program szkolenia?
Do czego, podobnie jak instruktorzy PADI, maja prawo, prawda?

OK, Kicik - znany przynajmniej niektorym - zwrocil mi uwage, ze w istocie nigdzie w standardach nie ma zapisane, ze OWD moze nurkowac tylko do 18 metrow. On jest wyszkolony do 18 metrow. Tyle prawo, standardy, etc. Co nie przeszkadza, ze praktyka centrow nurkowych pozwala OWD nurkowac TYLKO na 18 metrow.
Nie ma natomiast nic w praktyce centrow nurkowych dotyczacego dekomprasji - i nie mam tu na mysli nurkowan technicznych, tylko rekreacyjne, gdzie wchodzi sie tylko w kilkuminutowe deko. Tabele, ktorych uczymy sie na kursie rowniezwyraznie mowia ile mozemy byc na danej glebokosci by nie wjesc w dekompresje. Tym samym implikuja, ze po przekroczeniu tego czasu wchodzimy w deko, prawda?
Prosty przyklad - Thistlegorm - praktycznie rzecz biorac kazdy, kto chce troche pobuszowac po tym wraku na powietrzu musi wejsc w dekompresje. A jest to zwykle nurkowanie rekreacyjne dostepne od poziomu AOW.
Mania
PS. Na marginiesie - Kicik zwrocil mi tez uwage na fakt, iz w polskim prawie nigdzie nie ma wymogu by nurek byl wyszkolony. Inaczej mowiac - nie mozna prowadzic samochodu bez prawa jazdy, a jesli sie to robi groza za to okreslone kary. Mozna natomaist nurkowac nie majac zadnego certyfikatu....

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 16:05   

Cytat:
"Zły"
i
Cytat:
"Dobry"
wow mocne ;)
ja bym to opisał tak (z życia wzięte):

Był sobie kiedyś nuras młody,
by złapać głebokość, windę robił
tak na 50m ale, że cwany był
szybko góra-dół by komp nie wył.

Poszedł nuras na kurs techniczny*
by tam dowiedzieć sie rzeczy rónych
potem wstyd, rumieniec miał i koszmary
na głupotę co go na głebokie pchała nury

*(Adv.EAX - no dobra wstęp do tech;))

Tak mi się rymło dla odmiany ;) komp nie jest autorytetem decydującym jak głęboko i na jak długo można zanurać (a ilu jest od niego uzależnionych?). Tabele po kursach idą w kąt, komp zaczyna decydować czy jest ok czy nie (profil typu piła nie powoduje jeszcze rumieńca;)).
Szkolenie techniczne pokazuje że odrobina inteligencji i planiowania w nuraniu się przydaje. Nie tylko sprzęt na plecy do wody. Marek ma takie motto na stronie, polecam przeczytać.
Dla mnie nuranie techniczne to nuranie świadome, zmiana gazów to pikuś, zrozumienie sensu i celu runtime to jest to.
Reklama nurkowania technicznego jest potrzebna, a selekcja kursantów i wydawanie certyfikatów to kwestia poziomu szkoleń i odpowiedzialności instruktorów. To nie tylko kwestia jednorazowej komercji, jak dobrze wyszkolą technicznego to do nich wróci na nastęne kursy (tak jak wracają na kolejne kursy rekraacyjne).
Ja bym bardziej tępił kiepską kondycje u nurów i totalne olewanie własnego (i buddy'ego) bezpieczeństwa. Rekraacja nurkowa dalej się niektórym łaczy z niedzielną wycieczką, a zadyszka po przejsciu 10m z ciężka butlą nie kojarzy z wysiłkiem organizmu pod znacznym ciśnieniem. Ale to takie moje filozofowanie. pa
Sandii
ps jeśli cytuje kogoś to dlatego, że pasuje mi do do kontekstu, wycieczki osobiste nie są moim celem.
ps. chyba że jest to Mania ale jej tu lubie trochę podokuczać ;)))

Mania 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 16:31   

Sandii napisał/a:
ps. chyba że jest to Mania ale jej tu lubie trochę podokuczać ;)))

Poczekaj Sandii, poczekaj... :maniac:
Mania

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 01-02-2005, 16:32   

Sandii napisał/a:
Cytat:
"Zły"
i
Cytat:
"Dobry"
wow mocne ;)

Spoxik :)

Te proste określenia mają znaczyć:

"ten, którego nie polecił bym i lepiej, żeby się nie reklamował (dla dobra ludzkości)" :evil:
oraz
"ten, którego chętnie bym polecił i chcę, żeby się reklamował (dla dobra ludzkości)" :-D

Całkowicie dopuszczam wszelkie odcienie szarości, ale nie chodziło mi o receptę tylko o zasadę.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2005, 17:45   

Marek Macner napisał/a:
Od strony organizacyjnej i standardów jest to "zwykły CMAS", łącznie z tym, że ma pion szkoleń technicznych: VDST Nitrox ** (Silver), VDST Trimix * i VDST Trimix **

VDST podlega pod CMAS, dlatego naturalne jest ze wyglada podobnie.

Marek Macner napisał/a:
Szkolenie podstawowe (VDST * Bronze) - niczym nie różni się ani pod względem wiedzy, ani nauczanych umiejętności od CMAS * czy PADI/SSI/... OWD. ( ... -> VDST - rekreacja)

Tu nie jestem pewien. W.g moich wiadomosci szkolenia PADI/SSI... zawieraja "limity" glebokosci oraz nurkowanie bezdekompresyjne. VDST Bronze nie zawiera zadnych limitow deco ani glebokosci. Mala ale nieistotna roznica.

Marek Macner napisał/a:
Tabele DECO2000 - owszem pojawiają się ale w kursie VDST Nitrox **, który jest odpowiednikiem KDP/CMAS PN2 czy Adv. Nitrox w organizacjach technicznych - czyli tam gdzie jest ich miejsce.

Dyskusja bez sensu. Podesle Ci pytania z egzaminu *, w ktorych jest wyrazne zaplanowanie nurkowan dekompresyjnych (obliczenie planu, deco, zapasu gazu jest czescia egzaminu) - czyli czegos, czym Ty definiujesz nurkowania TEC.

Marek Macner napisał/a:
Co do określenia "nurek sportowy" to znaczy ni mniej ni więcej tylko "nie-zawodowy" czyli rekreacyjny.

VDST troche to inaczej interpretuje. Nurek sportowy to taki, ktory nurkowanie prowadzi jako sport, co oznacza ze bierze udzial w regularnych treningach, podwyzszaniu swojej wiedzy, zdobywaniu nastepnych odznak etc. Nurek rekreacyjny, to taki ktory uprawia nurkowanie w celu rekreacji: dwa tygodnie w roku w egipcie na mame kaczke.

Marek Macner 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 19:06   

martin napisał/a:

Marek Macner napisał/a:

Tu nie jestem pewien. W.g moich wiadomosci szkolenia PADI/SSI... zawieraja "limity" glebokosci oraz nurkowanie bezdekompresyjne. VDST Bronze nie zawiera zadnych limitow deco ani glebokosci. Mala ale nieistotna roznica.

No to żeby wyjaśnić do końca: na podstwie "VDST - aequivelenzliste: stand october 2004" (czyli listy równoważnych stopni nurkowych uznawanych przez VDST)

PADI OWD może jako równoważny do VDST Bronze uczestniczyć w kursie ** (Silver).

PADI AOWD + PADI UW-navigator + PADI First Aid + VDST "Prowadzenie grupy" + 25 zalogowanych nurkowań może jako równoważny VDST Silver (CMAS **) uczestniczyć w kursie VDST Gold (CMAS ***).

Jeżeli organizacja VDST dopuszcza nurka OWD do kursu Silver tak jak swojego nurka Bronze bez żadnych dodatkowych wymogów - zatem uznaje, że nurek ten posiada taką samą wiedzę i umiejętności jak nurek Bronze.

Zaś co do uprawnień nurka Bronze: wg standardów VDST jest on uprawniony do nurkowania pod nadzorem conajmniej nurka VDST Silver (CMAS **), a w ramach kursu nurkował max do 25 metrów i to tylko jeden raz, bo pozostałe 5 nurkowań miało być w zakresie 5-15 metrów.

Tak więc nie generalizuj - to, że być może Twoje szkolenie było obszerniejsze nie znaczy, że tak było u wszystkich nurków tej organizacji.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 01-02-2005, 19:52   

Marek Macner napisał/a:
PADI AOWD + PADI UW-navigator + PADI First Aid + VDST "Prowadzenie grupy" + 25 zalogowanych nurkowań może jako równoważny VDST Silver (CMAS **) uczestniczyć w kursie VDST Gold (CMAS ***).

Powiem ci jeszcze wiecej: W.g tego papierka nurek AOWD + to co wyzej jest znacznie lepiej wyszkolony niz nurek CMAS VDST, poniewaz moze przystepowac po 25 zalogowanych nurkowaniach do VDST Gold, natomiast VDST Silber musi ich miec conajmniej 5 (kurs *) + 25 + 5 (kurs **) + 65 = 100.

W praktyce ten papierek jest papierkiem - stosuje sie "modulare Umschreibung" - OWD robi pare cwiczen i dostaje *.

Marek Macner napisał/a:
Zaś co do uprawnień nurka Bronze: wg standardów VDST jest on uprawniony do nurkowania pod nadzorem conajmniej nurka VDST Silver (CMAS **),

Nawet wiecej. VDST zaleca zasade "cztery gwiazdki w wodzie", tak samo jak zaleca zachowanie 40m.

Nie zaleca natomiast n.p. nurkowan bezdekompresyjnych, ktore inne organizacje zabraniaja (albo wrecz demonizuja jako najlepszy sposob na zabicie sie).

Marek Macner napisał/a:
Tak więc nie generalizuj - to, że być może Twoje szkolenie było obszerniejsze nie znaczy, że tak było u wszystkich nurków tej organizacji.

Nie generalizuje. Patrze z mojego okna na moje podworko i opowiadam jak to robia inni...

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2005, 20:49   

Cytat:
grupki wtajemniczonych czlonkow LOK?
Gwoli ścisłości CMAS(wiem,też nie lubisz)
Cytat:
ktos bedzie reklamowal kursy techniczne jako blahostke....
Maniu,doskonale wiesz,.ze będzie.Tak,jak reklamowano swego czasu kursy rec-
Cytat:
Nie daj sobie wmówić, że to cos trudnego, że to nie dla Ciebie", "U nas kurs za pół ceny i w trzy dni".
Właśnie tak-widziałem na własne oczy Mistrza(tak się kazał nazywać) ciągnącego pod wodę SIEDEM osób naraz.Jego reklamy wygladały dokładnie tak samo,jak napisał Kiar.
Cytat:
takie cieniasy jak ja
E,cos mi się zdaje,ze przesadzasz1
Pozdrawiam,Andrzej

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu