Wysłany: 01-02-2005, 22:16
Andrzej Kosko napisał/a:
Właśnie tak-widziałem na własne oczy Mistrza(tak się kazał nazywać) ciągnącego pod wodę SIEDEM osób naraz.Jego reklamy wygladały dokładnie tak samo,jak napisał Kiar.
"Mistrzu" mnie zainteresował - możesz dać linka do reklamy - na priva ?
l
Moje trzy grosze :
1. Kilka razy w tym wątku przeczytałem jakieś definicje (w kilku zdaniach) reklamy i cieszę się , że je przeczytałem . Do tej pory miałem spore problemy z jednoznaczną definicją tego pojęcia jak i np. public relations oraz wzajemnych korelacji i różnic w pojęciach. Teraz już wiem na temat reklamy wszystko - może ktoś zdefiniuje PR w sposób równie przystępny to znacznie ułatwi sprawę?
2.Informacja jako taka nie jest reklamą .Informacja z oceną lub krytyką lub pochwałą lub porównaniem lub ........ , nawet jeśli ocena itd jest negatywna dla odbiorcy - to antyreklama,
3.Zachowanie określonej prędkości wynurzenia - to nic innego jak "dekompresja" tak samo jak safety stop , PADI ma to w programie i zaleca . To , że ogranicza limity głebokości , uczy tablic w tym zastosowania ich w nurach powtórzeniowych i ZALECA nie przekraczanie tych limitów , nie świadczy o tym , że uczy nurania bezdekompresyjnego tylko o tym , że stopniuje wiedzę i nie stwarza iluzji , że po OWD jesteś nurkiem przygotowanym do wejścia pod sufit deco.
4. Zapiszcie się do CMADI - skończą się problemy ,
5.Są miejsca , ludzie , usługi -które się nie reklamują lub wręcz unikają reklamy a i tak są na topie i odwrotnie?
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 02-02-2005, 11:47
Kriss napisał/a:
... nie świadczy o tym , że uczy nurania bezdekompresyjnego tylko o tym , że stopniuje wiedzę i nie stwarza iluzji , że po OWD jesteś nurkiem przygotowanym do wejścia pod sufit deco....
Sufit deco masz przy kazdym nurkowaniu (minimum zachowanie predkosci wynurzania), a cytowana przez ciebie organizacja stwarza iluzje, ze jego nie ma: "nurkujesz bezdekompresyjnie i zawsze mozesz sie wynurzyc".
Wysłany: 02-02-2005, 15:39
martin napisał/a:
Kriss napisał/a:
... nie świadczy o tym , że uczy nurania bezdekompresyjnego tylko o tym , że stopniuje wiedzę i nie stwarza iluzji , że po OWD jesteś nurkiem przygotowanym do wejścia pod sufit deco....
Sufit deco masz przy kazdym nurkowaniu (minimum zachowanie predkosci wynurzania), a cytowana przez ciebie organizacja stwarza iluzje, ze jego nie ma: "nurkujesz bezdekompresyjnie i zawsze mozesz sie wynurzyc".
Dla mnie to gorsze, niz swiadomosc sufitu.
Drogi kolego .
Odnoszę wrażenie , że cytujesz wybiórczo i bez kontekstu , którego konkluzją jest wniosek , przedstawiony przez Ciebie jako argument .
Piszę wyrażnie , że PADI uczy OWD , że każde nurkowanie w granicach pewnych limitów czasowo głebokościowych wymaga zachowania prędkości wynurzania i wykonania safety stopu. Co do sufitu - każdy ma sufit tam gdzie go sobie powiesi . Dla mnie sufit zaczyna się w momencie w którym wiem , że ominięcie przystanku = kłopoty i wizyta w komorze.
I tak na marginesie - może byś zmienił organizację lub chociażby poznał program - prościej jest wtedy rozmawiać .
Cieszac się z faktu , że mamy identyczne wnioski końcowe - pozdrawiam-Kriss
Wysłany: 02-02-2005, 16:34
Kriss napisał/a:
Odnoszę wrażenie , że cytujesz wybiórczo i bez kontekstu , którego konkluzją jest wniosek , przedstawiony przez Ciebie jako argument.
Staram sie cytowac wybiorczo to na co bezposrednio odpowiadam.
Kriss napisał/a:
Piszę wyrażnie , że PADI uczy OWD , że każde nurkowanie w granicach pewnych limitów czasowo głebokościowych wymaga zachowania prędkości wynurzania i wykonania safety stopu.
Tego nie kwestionuje.
Kriss napisał/a:
Co do sufitu - każdy ma sufit tam gdzie go sobie powiesi . Dla mnie sufit zaczyna się w momencie w którym wiem , że ominięcie przystanku = kłopoty i wizyta w komorze.
Z tad nasze niedogadanie. Dla mnie sufit zaczyna sie duzo wczesniej, dokladnie mowiac w momencie, gdy pominiecie szybkosci wynurzania moze doprowadzic do klopotow, wiec duzo wczesnij niz algorytmy zaczynaja nakladac przystanki. Dla mnie zejscie na 30m to minimum 3 minutowy sufit. Ale to juz sprawa definicji.
Kriss napisał/a:
I tak na marginesie - może byś zmienił organizację lub chociażby poznał program - prościej jest wtedy rozmawiać .
Na marginesie, program znam zarowno z podrecznikow kursanta jak i z manuali instruktorskich.
Wysłany: 04-02-2005, 22:15
Cytat:
momencie, gdy pominiecie szybkosci wynurzania moze doprowadzic do klopotow, wiec duzo wczesnij niz algorytmy zaczynaja nakladac przystanki. Dla mnie zejscie na 30m to minimum 3 minutowy sufit. Ale to juz sprawa definicji.
Kriss napisał:
Na marginesie, program znam zarowno z podrecznikow kursanta jak i z manuali instruktorskich.
Pozdrawiajac i konczac watek, Martin
Cieszę się , że czytasz i znasz . Więc wiesz,że OWD to 18m max a nie 30m.
Wiesz także , że PADI zaleca 3 minuty po tych nędznych 18m .
Cieszę się , że wiesz wszystko .
Martwi mnie , że kontestujesz własną wiedzę , ale to nie moje zmartwienie.
Pozdrawiając i kończąc wątek,Kriss
Kriss i Martin,
Poniewaz "zahaczyliscie" temat dekompresji mam w zwiazku z tym pytanko.
Czy nurkujac w jeziorku na glebokosc 18 m (czas pobytu na tej glebokosci ok. 40 min) i wynurzajac sie w ten sposób ze plyne przy dnie jeziora az do momentu wynurzenia sie czyli powiedzmy do ok. 1,5 m a czas takiego wynurzania to zalózmy 5 min. to "musze" wykonac przystanek bezpieczenstwa na 3 min.?
Czy przy takim sposobie wynurzania przystanek bezpieczenstwa mozna pominac?
1. Głębokość - 18 metrów
2. Czas denny - 40 minut
3. Gaz - powietrze
4. Szybkość wynurzania: 18 - 1.5 = 16.5m / 5 min = 3.3 - przyjm. 3 m/min
5. zanurzenie - 10 m/min
6. Zużycie gazu oddechowego - 20 l/min (obliczanie ilości gazu bez rezerwy)
No to czas na wyniki:
1. Program GAP - algorytm ZHL-16B. GF 0.2/0.7
wymagane przystaniki: 9m/1min, 6m/1min, 3m/2min
nurkowanie formalnie dekompresyjne
zyżycie gazu - 2480 litrów 15 litrów/165 bar
2. Program GAP - algorytm ZHL-16B GF 0.2/1.0
wymagane przystaniki: 9m/1min, 6m/1min, 3m/1min
zużycie gazu - 2454 litry 15litrów/163 bar
3. Program Z-planner - algorytm ZHL-16B konserwatyzm 30%
wymagane przystaniki: brak
nurkowanie formalnie bezdekompresyjne
zużycie gazu - 2486 litry 15litrów/165 bar
4. Program Z-planner - algorytm ZHL-16B konserwatyzm 50%
5. Program Z-planner - algorytm ZHL-16B konserwatyzm 100%
6. Program Decoplanner - algorytm ZHL-16B GF 0.2/0.7
wymagane przystaniki: 6m/1min, 3m/1min
zużycie gazu - 2580 litry 15litrów/172 bar
Jak więc widać - nurkowanie to jest nurkowaniem "na granicy" - jedne programy traktują go jako dekompresyjne - inne jako bezdekompresyjne. W takiej sytuacji - pomijnie przystanku bezpieczeństwa (3-6metrów/3-5min) raczej nie jest najlepszym pomysłem. Jak widać robiąc taki przystanek - w rzeczywistości nie robimy przystaneku "bezpieczeństwa" a "dekompresyjny".
PS.
A w rebreatherze - obieg półzamknięty - butla 5 litrów - 53 bar, zamknięty - butla O2 - 3 litry - 15 bar... i nurkowanie zdecydowanie bezdekompresyjne.
Wysłany: 05-02-2005, 10:42
Beny napisał/a:
Poniewaz "zahaczyliscie" temat dekompresji mam w zwiazku z tym pytanko.
Czy nurkujac w jeziorku na glebokosc 18 m (czas pobytu na tej glebokosci ok. 40 min)
Spojrzmy na DECO2000:
Nurkujac na powietrzu zblizamy sie do granicy deco.
Beny napisał/a:
i wynurzajac sie w ten sposób ze plyne przy dnie jeziora az do momentu wynurzenia sie czyli powiedzmy do ok. 1,5 m a czas takiego wynurzania to zalózmy 5 min. to "musze" wykonac przystanek bezpieczenstwa na 3 min.?
Wolne wynurzenie jest jak ok, ale w przy wynurzaniu sie wolniej niz 10m/min czas wynurzania dodajemy do czasu dennego, wiec w naszym wypadku mamy czas denny 45 minut. Jak wygladaja inne faktory? Zmarzles, byl wysilek, piles w poprzedni dzien, stales 10 godzin w sucharze/piance na sloncu......?
Beny napisał/a:
Czy przy takim sposobie wynurzania przystanek bezpieczenstwa mozna pominac?
Przystanki bezpieczenstwa sa po to zeby ich nie pomijac. Przystanki bezpieczenstwa sa po to, zeby zabezpieczyc sie przed niedokladnoscia algorytmu oraz jego odbiegem od twojego organizmu.
Nie znajac profilu dna, ciezko okreslic jak wygladala dekompresja, 5 minut przy dnie o korzystnym profilu moze byc dobra dekompresja albo niezbyt ciekawa.
Marek Macner napisał/a:
Mamy więc następujące parametry nurkowania:
1. Głębokość - 18 metrów
2. Czas denny - 40 minut
3. Gaz - powietrze
4. Szybkość wynurzania: 18 - 1.5 = 16.5m / 5 min = 3.3 - przyjm. 3 m/min
5. zanurzenie - 10 m/min
6. Zużycie gazu oddechowego - 20 l/min (obliczanie ilości gazu bez rezerwy)
Problem w tym, ze parametru nr. 4 nie mamy, a on wlasnie decyduje o jakosci dekompresji.
Pomijanie przystankow "bezpieczenstwa" juz dyskutowalismy, nie bede sie powtarzal.
Marek Macner napisał/a:
A w rebreatherze - obieg półzamknięty - butla 5 litrów - 53 bar, zamknięty - butla O2 - 3 litry - 15 bar... i nurkowanie zdecydowanie bezdekompresyjne.
Majac EAN50 w plecach tez. Koszty zdecydowanie nie do porownanaia.
Zmarzles, byl wysilek, piles w poprzedni dzien, stales 10 godzin w sucharze/piance na sloncu......?
Nic z tych rzeczy.
Cytat:
Problem w tym, ze parametru nr. 4 nie mamy, a on wlasnie decyduje o jakosci dekompresji.
Wlasnie. Digital (z którym nurkuje) nie traktuje tego jako wynurzenie tzn. nie pokazuje procentowej predkosci wynurzania tylko pokazuje zmiane glebokosci. Wiec nie ma kontroli nad predkoscia. Chyba ze ja cos zle interpretuje.
Cytat:
Jak więc widać - nurkowanie to jest nurkowaniem "na granicy" - jedne programy traktują go jako dekompresyjne - inne jako bezdekompresyjne.
Wniosek jest dla mnie taki: warto przed kazdym nurkowaniem spojrzec do tablicy dekompresyjnej i sprawdzic czy nie wpadniemy w "pulapke" deco.
Wlasnie. Digital (z którym nurkuje) nie traktuje tego jako wynurzenie tzn. nie pokazuje procentowej predkosci wynurzania tylko pokazuje zmiane glebokosci. Wiec nie ma kontroli nad predkoscia. Chyba ze ja cos zle interpretuje.
I robi bardzo dobrze - wynurzasz się bardzo wolno - znacznie wolniej niż komputer przewiduje jako "normalną" szybkość wynurzania. Masz kontrolę nad prędkością - najlepszy tego dowód, że nie komputer "nie wyje". W innych komputerach - wskazania sią wyświetlane nieco inaczej - jak tylko zacznisz zmniejszać głębokość - komputer od razu wskazuje procentową wartość aktualnej szubkości wynurzania w stosunku do dozwolonej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko