Wysłany: 06-02-2005, 09:39 system TTL jak i z czym??
Witam wszystkich, to moje pierwsze wystąpienie wiec sie postaram.Rozchodzi sie o fotografie podwodna a raczej lampe błyskowa. Kupiłem jakis czas temu lampe sea&sea YS 90 TTL duo i wyzwalałem ja za pomoca kabla swiatłowodowego . Przyszedł jednak czas kiedy mam zamiar zmienic aparat na taki zeby działał system TTL i mam problem.Najprawdopodobniej ( sprawdzałem duzo) zeby to działało musze kupic obudowe sea&sea za jakies 9000 tyś zł . Sprawdziłem rozwiązania typu Olympus 5060+ PT-20 nie dziala tylko swiatłowód, Olympus 8080 + PT 23 to samo, obudowy Ikalite to samo , Canon 300D i Nikon D70 w Ikalite obudowie podobno to samo wiec zostaje tylko obudowa sea&sea z Canonem 300D lub Nikonem D70 (koszty bliskie 12000 zł) sa jesze przejściówki ale to kombinacje i znalazłem je jedynie w niemczech za jedyne 268 Euro.
Moze ktos zna jakies inne rozwiązania , inne polaczenie aparatów z obudowami zeby dziłał system TTL w lamie YS 90 TTL duo.
PS Drugi identyczny post wrzuciłem jeszcze w innym miejscu przez pomyłke , sorki
Wysłany: 06-02-2005, 10:30 Re: system TTL jak i z czym??
mikucha napisał/a:
Moze ktos zna jakies inne rozwiązania , inne polaczenie aparatów z obudowami zeby dziłał system TTL w lamie YS 90 TTL duo.
Ze specyfikacji YS-90 TTL Duo wynika, że TTL dedykowany jest tylko do Sea&Sea MM II-EX (przewód synchronizacyjny ze złączem "S") oraz do Nikonosa (przewód synchronizacyjny ze złączem "N"). Z aparatami Canon (EOS D-30/D-60) w obudowie DX-30/60 oraz Nikon D-100 w obudowie DX-D100, lampa może być wyzwalana za pomocą przewodu synchronizacyjnego ze złączem "N", ale będzie działała tylko w trybie manual (brak TTL). Podobna sytuacja jest z Nikonen D-70 i Canonem EOS 300D - aparaty te mają zaawansowany TTL i lampa nie jest do nich dedykowana.
Z Olympusami lampa również nie współpracuje w TTL (brak dedykacji) i jeżeli dopasowałbyś przewód synchronizacyjny do obudowy Ikelite lub Olympus PT-020, to potrafiłby on jedynie wyzwolić lampę, a sterowanie energią błysku odbywałoby się ręcznie.
Reasumując, problem działania lampy w trybie TTL nie wynika z rodzaju zastosowanej obudowy podwodnej (Ikelite, Subal, Bruder,...), tylko z braku możliwości współpracy z aparatami innymi niż Nikonos i Sea&Sea MM II-EX.
Zastanawiam sie tylko w jaki sposób obsługiwac 2 lampy YS 90 bez TTL , ma tak np Darek. S. "WB" i pewnie wielu innych, lub mają oni inne rozwiązania.Pewnie sie i da ale ile to czasu . Czyli co powinienem zrobic? Zmienic lampe na inną czy sterowac manualnie?Jak "Wy " to robicie??
Zastanawiam sie tylko w jaki sposób obsługiwac 2 lampy YS 90 bez TTL , ma tak np Darek. S. "WB" i pewnie wielu innych, lub mają oni inne rozwiązania.Pewnie sie i da ale ile to czasu . Czyli co powinienem zrobic? Zmienic lampe na inną czy sterowac manualnie?Jak "Wy " to robicie??
Ja niechętnie używam systemu TTL pod wodą - lepsze efekty uzyskuję w trybie manual, gdy mam możliwość niezależnego sterowania każdą z lamp.
A sterowanie dwoma lampami w trybie ręcznym, jest tylko kwestią wprawy i doświadczenia
Jeżeli bartdzo chcesz posiadać automatyczny pomiar, to zamiast TTL spróbuj lampy z wbudowaną automatyką ekspozycji (np. Sea&Sea YS-90 Auto lub Inon D180) lub S-TTL (slave TTL) w najnowszej lampie Inon D-2000, któa za pomocą przewodu światłowodowegow, potrafi współpracować z dowolnym aparatem wyposażonym w lampę wbudowaną TTL.
jest jeszcze takie rozwiązanie:
http://www.mike-dive.de/
podobno ( tak jest napisane) uruchamia system TTL nawet w c 4000 i c 5050 koszt w salezności od typu max 268 euro
Słyszałeś cos o tym?? czy to sie sprawdza??
podobno ( tak jest napisane) uruchamia system TTL nawet w c 4000 i c 5050 koszt w salezności od typu max 268 euro
Słyszałeś cos o tym?? czy to sie sprawdza??
Jest to dedykacja, która pozwoli dostosować lampy pracujące w standardzie Nikonos-TTL do standardu Olympus-TTL. Po zastowaniu tego adaptera, lampa powinna posiadać pełną funkcjonalność trybu TTL we wszystkich aparatach Olympus z wyprowadzonym gniazdem TTL na obudowę podwodną. Wadą rozwiązania jest cena tej dedykacji.
Rozwiązanie jak najbardziej drogie około 1200 zł myśle ze jednak lepiej wydac te pieniądze na dołożenie do nowego aparatu...hmmm ale teraz kolejny dylemat , jaki aparat? Myślałem o 5060 gdyż lubie Olympusy i cena tego modelu ostatnio spada tylko czy obudowe Olympusa czy Ikelite , Olympus niby tańszy lecz Ikalite wygląda porządniej, do Olympusa by mi pasowały konwertery z PT 10 , i jeszcze czy pozostawić przewód światłowodowy czy zmienic na "sztywny" bo nie bedzie przeszkadzac w nakładaniu na lampe dyfuzora. teoretycznie sam chyba sobie odpowiedziałem ale moze jest lepsze rozwiazanie , inne modele , ciekawsze??
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 06-02-2005, 13:44
IMHO odpuść sobie silenie się na TTL w Olympusie. Nawet gdyby udało sie przerobić obudowę i faktycznie i uzyskać sterowanie TTL, to spotka Cię rozczarowanie. Jestem pewien, że lepsze zdjęcia wyjdą w trybie manual lub external auto.
Moim zdaniem ma to związek z oprogramowaniem samego aparatu (5060). Jest to ciekawy temat do dyskusji. Fotografując mamy światło zastane i sztuczne. W 5060 mozna ustawić "wymuszenie" błysku w trybie doświetlenia, w innych trybach błysk następuje automatycznie, jeśli za mało światła. Jednak my chcemy błysk Jeśli światło zastane jest stosunkowo niezłe, w trybie doświetlenia udział lampy sterowanej TTL w naświetleniu obrazu będzie minimalny, a zatem mimo, że wszystko działa prawidłowo, zdjęcie będzie "niebieskie". Nie będzie miało "wyciągniętych" kolorów. Znacznie lepszy efekt uzyskamy ustawiając ekspozycję ręcznie (bez błysku zdjęcie będzie znacznie niedoświetlone) i ustawiamy lampę w tryb external auto (ustawiając na niej zastosowaną przysłonę) lub w ogóle manualnie "na wyczucie" i robimy zdjęcia bracketując lampą (zmieniając kolejno ustawienia siły błysku). W ten sposób udało się zrobić całkiem nieźle oświetlone ujęcia. Natomiast w S-TTL wprawdzie naswietlenie było zawsze poprawne, ale kolorów było za mało.
dzieki , do tej pory robiłem zdjęcia i ustawiałem lampe manualnie i sie udawało wiec pewnie masz racje zeby sie nie pchac w TTL Nie rozumiem co to jest to external auto ???
Wysłany: 06-02-2005, 13:56
To jest taki tryb, w krórym lampa mierzy światło zastane własnym fotosensorem. Na sterowaniu lampy nastawia sie przysłonę zastosowaną w ustawieniu ekspozycji w aparacie, a siłę (czas) błysku ustawia sama lampa mierząc światło zastane. Można regulować wtedy zarówno "oszukując" nastawienie przysłony, jak i wprowadzać poprawki w wartości ekspozycji (+-EV). W praktyce (mojej) różni się to od całkiem manualnego ustawienia tym, że w zasadzie w pierwszym ujęciu nie przestrzelisz, zwykle lampy będzie za mało (kolor) przy dobrym świetle zastanym, potem można nieco skorygować EV lub "oszukać" nastawioną przysłonę.
fajne fajne , sprawdze sobie . I jeszcze jedno , pytałem wcześniej jaki warto kupic aparat ( wiem ze to temat bez końca) zastanawiam sie nad OL 5060 i jaka do tego obudowa ?Oryginalna czy Ikalite no i jeszcze jedno: czy wymienic kabel swiatłowodowy na "sztywny" bo wydaje mi sie ze "sztywny bardziej sie sprawdza t.z. bardziej trwały i nie przeszkadza w zakładaniu dyfuzora na lampe.
Wysłany: 06-02-2005, 20:03
Naprawdę nie wiem jaki kupić aparat. 5060 ma wiele zalet, ale ma też kilka wad. Mozna o tym wiele pisac, ja napiszę tylko, że drażni mnie optyka i sposób sterowania manualną ekspozycją (pod wodą kłopotliwie sie przestawia czasy/przesłonę).
Co do dyfuzora - ja zrobiłem tak, że wyeliminowałem w ogóle wbudowana lampę dorabiając płytkę nieprzezroczystą wsuwaną w miejsce dyfuzora z naklejonym czujnikiem światłowodu. Poza tym zaklejam na aparacie lampe prześwietloną błoną fotograficzną. Ikelite D-2000 reaguje na podczerwień, więc błysk wbudowanej lampy mam całkowicie wytłumiony, a zewnętrzna lampa i tak się wyzwala.
Wysłany: 06-02-2005, 21:40
W D-2000 nie ma innej możliwości. Nie ma złącza kablowego, tylko fotosensor wyzwalający. Jego "inność" polega na czułości na podczerwień. Używam więc światłowodu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko