Wysłany: 07-02-2005, 10:14 ściśle fajne -> POLSAT, wtorek 21.00
Wszystkich przeżywających wiek pacholęcy w latach 80. zapraszam do odbycia wzruszającej wycieczki w głąb mroków własnej pamięci. 8 lutego o 21.00 POLSAT uraczy nas produkcją pt. "Ściśle tajne" ("Top Secret", prod. 1984), bodaj najbardziej udanego dziecka kooperatywy twórczej ZAZ ("Czy leci z nami pilot?", "Spokojnie, to tylko awaria") . W roli głównej młody i gładki Val Kilmer, w epizodach m.in. Peter Cushing i Omar Szarik .
Wszystkim się pewnie jednako nie spodoba, bo miejscami humor tyleż bezlitosny co z misia cięty, ale dwie sceny to majstersztyk i obejrzeć je mus absolutny. Pierwsze primo to szwedzki antykwariat , drugie primo to bójka z wykorzystaniem technik bezdechowych . Miłośnicy freedivingu tudzież podwodnego filmowania nie powinni czuć się zawiedzeni.
Ciesze sie, ze nie tylko ja lubie ten film
Dla mnie to klasyk.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 08-02-2005, 10:30
Whiskey napisał/a:
Ciesze sie, ze nie tylko ja lubie ten film
Dla mnie to klasyk.
Zacny, bezpretensjonalny film z analogowymi efektami specjalnymi
Docenia się go pamiętając, ile szajsu (tzw. "zwariowanych komedii" ) nakręcono przez następne 20 lat. Poprzeczka z okolic splotu słonecznego przesunęła się w okolice kostek...
Docenia się go pamiętając, ile szajsu (tzw. "zwariowanych komedii" ) nakręcono przez następne 20 lat.
hmm... było jeszcze kilka fajnych komedii w tym czasie np. Historia Świata Mel'a Brooks'a to też jest moim zdaniem jeden z kultowych filmów, kto oglądał to na pewno się ze mną zgodzi, a jak nie to
hahaha
pozdrawiam
tsharny
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 08-02-2005, 12:08
Meeeen, nie napisałem, że przed dwie dekady nic dobrego nie powstało, ino że cały gatunek podupadł - zobacz, jaki miał zalega w wypożyczalniach!
W ogóle teraz mizeria: Monty Python rozmontowany, Machulski wypalony, Allen spiłował pazurki
No zgadzam się z tobą. Np. te pseudo komedie z J. Cerey'em - żenada !!
Co do Monty Pythona - hmm... genialna grupa Mam nagrane pięć sezonów na dvd . Można to oglądać i oglądać
Jeśli chodzi o seriale kom. to jak ci się widzi słynne ALLO ALLO !!
zdecydowanie Święty Graal - to mój faworyt z MPFC.
Do wspomnianego Allo Allo dodałbym jeszcze Hotel Zacisze - mam niestety tylko 2 odcinki na VCD.
I nie przesadzajcie z tą stetryczałą gadką, że kiedyś wszystko było lepsze, bo jest przecież SNATCH czy LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS (ze wskazaniem na ten pierwszy). Niestety (stety) w tych filmach szybko i dużo się gada, więc w oryginale najlepsze.
Przeglądam teraz na szybko moje zbiory i znajduję jeszcze "4 pokoje", a w nich niezapomniany Tim Roth.
Z polskich ostatnich produkcji "Ciało" - całkiem nizłe.
orzech
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 08-02-2005, 14:14
tsharny napisał/a:
Jeśli chodzi o seriale kom. to jak ci się widzi słynne ALLO ALLO !!
No nie żarło mi, jak na serię zbyt stereotypowe i przewidywalne. Z drugiej jednak strony diabelnie ciężko jest taśmowo pisać dobre scenariusze. Jeśli mają być i dobre, i śmieszne, to rzecz jest prawie awykonalna.
"Alfa" lubiłem, "Murphy Brown" miewała przebłyski, ale generalnie wolę seriale obyczajowe (rewelacyjny "Przystanek Alaska" - Northern Exposure) tudzież produkcyjniaki (np. mistrz świata i okolic "Nowojorscy gliniarze" - NYPD Blue, tuż za nim The Sopranos ). Doceniam też ikrę "6 stóp pod ziemią", ale raczej nie przepadam za tematyką funeralną.
Teraz chyba największy ubaw mam z "Kryminalnych", gdzie państwo władza posługują się wy-dworną literacką polszczyzną, a zdania budują tyleż kunsztownie, co wielokrotnie złożone. Fałsz taki się z telewizora ulatnia, że mi się pianino w drugim pokoju rozstraja
Stopień: Rescue+EAN
Wysłany: 08-02-2005, 14:31
jej, naprawdę ktoś pamięta jeszcze "NYPD Blue"? To był jeden z moich ulubionych seriali, a skończył się jakoś zupełnie bez uprzedzenia...
Top Secret nareszcie obejrzę go od początku!!!!!!!!!!!!!!!
A jeżeli chodzi o Monty Pythona, to zdecydowanie "św. Graal". I piosenka o sir Robinie
Murphy Brown byla niezla. No i wywolala powazna burze polityczna w Stanach, a to sie niewielu serialom komediowym udalo....
No ale ja ogladajac to porownywalam amerykanski newsroom z polskimi...
Mania
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 08-02-2005, 16:32
Marta_W napisał/a:
jej, naprawdę ktoś pamięta jeszcze "NYPD Blue"? To był jeden z moich ulubionych seriali, a skończył się jakoś zupełnie bez uprzedzenia...
Tego się nie da zapomnieć - potęga! . Powinno się na nim uczyć montażu w szkołach filmowych. Dopiero przy NYPD widać, jak bardzo rodzima "Ekstradycja" przeczyszcza łagodnie, nie przerywając snu (że się podeprę spółką Tuwim/Słonimski ).
Mania napisał/a:
Murphy Brown byla niezla.
Była, ino ja wtedy nie bardzo miałem się jak utożsamić z bohaterką... Dzisiaj pewnie inaczej bym na to patrzył, bo to i wiek inny, i frustracje w fabryce podobne, a i remont zrobiłem.
eee... to może teraz ja mógłby mi ktoś naświetlić o czym był ten serial chociaż moja pamięć jest dobra, to niestety chyba krótka
z seriali to jeszcze pamiętam taki jak "Ostry dyżur" - o lekarzach na izbie przyjęć... nasi chyba próbowali zrobić coś na wzór tego serialu ("Na dobre i na złe"), ale za bardzo to im nie wyszło...
ps. jakby kogoś interesował taki serial jak "X-Files" to mam nagrane na dvd 5 sezonów i jakby ktoś reflektował na niego, to mogę udostępnić (chociaż nie wiem czy się znajdą jacyś maniacy lubiący ten serial - oprócz mnie)...
Mania napisał/a:
tsharny
Ostatnio zmieniony przez tsharny 09-02-2005, 00:05, w całości zmieniany 2 razy
Skoro w temacie smiechu jestesmy to ja polecam filmy jakze zyciowe- ‘’Old School’’ (moze i troche oklepane i tandetne, ale ZAWSZE rycze ze smiechu), ‘’Napoleon Dynamite’’ (to dla dorastajacej mlodziezy tudziez ich prawnych opiekunow ), ‘’Sideways’’ (dla amatorow wina i nie tylko... ) i bezbledna “Hydrozagadke” (‘rozmowa umila prace, porzmawiam z Panem’… jakos u mnie w robocie nie chca sie przekonac do tej prawdy zyciowej).
Serialowo to Da Ali G show i ‘’Co ludzie powiedza?’’ z apodyktyczna Hiacynta Bukiet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko