Podstawowy kurs nurkowy w wielu wypadkach oznacza szkolenie typu "jak przeżyć pod wodą".
W nie mniejszej ilości stanowi on ciekawe wyzwanie dla osób nieco bardziej obytych z podwodnym środowiskiem: z "jak przeżyć" robi się "wow - ale super", czyli chętnie nauczę się czegoś więcej...
Zdecydowanie rzadziej kursy podstawowe odbywają się w oparciu o mocno rozbudowane zasady szkolenia. Jeżeli kursant w momencie przystępowania do kursu jest na tyle dojrzały, a jego instruktor chętny do współpracy - kurs OWD może przybrać postać naprawdę ciekawego szkolenia, w którym z "jak przeżyć" i "wow, ale super" rodzi się "zróbmy to najlepiej".
Od jakiegoś czasu standardy pozwalają na wprowadzenie części zajęć z poziomu rescue jeszcze przed szkoleniem AOWD (chodzi o standardy PADI), a gdyby tak dołożyć do takiego szkolenia nurkowanie w twinsecie?
Czy dobrym pomysłem jest szkolenie od początku w zestawie dwubutlowym? Może lepiej zaczekać do AOWD? Z drugiej strony niektórzy robią OWD i AOWD w mniej niż tydzień - więc po co czekać?
Przewaga dobrze skonfigurowanego zestawu dwubutlowego nad zestawem z jedną butlą jest ogólnie znana. Warto jednak pamiętać, że nawet najlepiej skonfigurowany sprzęt w niewprawnych rękach może powodować spore kłopoty, łatwo przeradzające się w sytuacje niebezpieczne...
Zanim jednoznacznie powiemy tak lub nie, warto wziąć pod uwagę, że twin niekoniecznie oznacza 40kg na plecach. Popatrzmy na to raczej ze strony "dwie butle", a nie "dwie butle 2x12 czy 15 litrów". Najpopularniejszą butlą w Polsce jest 15-stka - może warto ją zamienić na 2x7litrów?
Wracając do szkolenia OWD w twinie. Bez wątpienia może to być szkolenie dużo bardziej wymagające. Zdecydować się na nie może ktoś, komu nie zależy tylko na poziomie "jak przeżyć", ale patrzy zdecydowanie dalej, mimo, że dopiero zaczyna swoją nurkową drogę.
Z formalnego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie szkolenie przeprowadzić (mówimy tu o standardach PADI)- najpierw prowadzimy zajęcia CW z butlą pojedyńczą i po opanowaniu umiejętności przesiadamy się na twina. Jak to zwykle bywa nie posuwamy się dalej z programem, jeżeli coś nie jest w 100% opanowane. Docelowo oprócz standardowych 20 umiejętnosci, trzeba jeszcze opanować "dodatki twinowe" - co w wypadku zestawu dwubutlowego jest sprawą oczywistą.
Dodatkową sugestią Działu Kontroli Jakości PADI jest to, żeby kursant decydujący się na taki tok szkolenia posiadał własny zestaw dwubutlowy.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
Jak patrzą na ten temat instruktorzy, a jak potencjalni kursanci?
Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami z kursu przeprowadzonego w ten sposób?
Czy wogóle warto - czy może jednak nie mieszać szkolenia podstawowego z nieco bardziej zaawansowaną formą pływania?
Najpierw opanuj singla, a potem myśl o twinie - czy raczej (jak to może wynikać z kontekstu "doradzaczy płytowców") - zacznij od twina i od razu rób wszystko "jak należy"?
Bardzo ciekawy temat.
Moim zdaniem wprowadzenie twina to dobry pomysl, a samo uzywanie takiego zestawu np 2x7 jest wygodniejsze. Ja uczylem sie nurkowac na zestawach P22 2x8 z automatem kajman, gdy "przesiadlem" sie na pojedyncza butle mialem klopoty z dobra pozycja we wodzie. Oczywiscie te archaiczne zestawy roznia sie od obecnych twinow.
Jest to duzy wydatek dla poczatkujacego, to powazna wada. Zaleta jest z pewnoscia koniecznosc uzywania dwoch pierwszych stopni, mozliwosc separacji butli, to poprawi przygotowanie sprzetowe do nurkowania.
Uwazam, ze uzywanie twina do OWD nie wiaze sie z podniesieniem poziomu trudnosci.
W niektorych krajach, zwlaszcza skandynawskich uzywa sie suchych skafandrow do szkolenia OWD. Obsluga Suchego skafandra jest trudniejsza niz twina, a jednak kursanci koncza kursy i nurkuja.
Bardzo duzy wplyw na umiejetnosc nurkowania ma podstawowy stopien (niezaleznie od federacji) dlatego rozwijanie i wzbogacanie programow szkoleniowych uwazam za dobry pomysl.
i nie tylko w skandynawii - ja robiłem w Polsce OWD i połowę nurkowań na wodach otwartych od razu w suchym (kupiłem w tym czasie).
Nie odniosłem wrażenia że to trudniejsze niż w piance, trzeba na kursie pamiętać o kilku rzeczach więcej (zanim wejdzie w krew).
Co do twina - nie miałem okazji pływać zbyt wiele w twinie (oprócz prehistorycznych nurków na ruskim zestawie laaata temu), ale nie wspominam tego jako uciążliwość.
Podsumowując - zapewne lepiej byłoby szkolić w twinie, tyle że jest on dużo droższy niż butla 10-12 l (przeciętnie stosowana do kursów), więc centra nurkowe na wyposażeniu ich nie mają. Ta sama sytuacja co szkolenie w skrzydłach z płytą (była już dyskutowana).
Z moich skromnych obserwacji wynika, że niezbyt wielu kursantów na OWD ma od razu swój kompletny sprzęt, a do twina trzeba też jacket, który potrafi go "obsłużyć".
Jeśli kursant ma swój sprzęt, to nie sądzę żeby instruktor miał coś przeciwko.
orzech
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 08-02-2005, 20:54 Re: kurs OWD w twinie?
Dorota i Wojtek napisał/a:
Czy dobrym pomysłem jest szkolenie od początku w zestawie dwubutlowym?
Tak. Dla poczatkujacego nurka wejscie do wody z malym zestawem jest nie trudniejsze niz z wielka flacha. Na kursie podstawowym niekoniecznie musi byc obsluga zaworow Konfiguracja jest podobna, obsluga reszty tez.
Najpopularniejszą butlą w Polsce jest 15-stka - może warto ją zamienić na 2x7litrów?
2x7 jesli chodzi o wage wygrywa juz z krotka dwunastka, o pietnasce nie wspomne.
Jesli chodzi o zachowanie pod woda, jest nawet o niebo lepszy od dziesiatki, 2x7 jest po prostu stabilna deska na plecach.
Wracając do szkolenia OWD w twinie. Bez wątpienia może to być szkolenie dużo bardziej wymagające.
Niekoniecznie. Flacha jest flacha, z automatu leci lucht.
Jak patrzą na ten temat instruktorzy, a jak potencjalni kursanci?
Z mojego podworka:
nasi nowicjusze dostaje mozliwosc wyprobowania najrozniejszych konfiguracjach: od chomota z plastikowym noszakiem do 2x12 w wersji DIR. Przejscie z jednej do innej konfiguracji nie sprawia im trudu.
Wysłany: 09-02-2005, 09:29
witam...
chcialem zauwazyc, ze szkolenie w zestawie dwubutlowym to nic nowego, przeciez wlasnie tak zaczynalo sie szkolenia powiedzmy ponad 10 lat temu... no a potem przyszla moda na pojedyncze butle i jackeciki... po jakims czasie minelo nam zachlysniecie zachodem i pieknym sprzetem z katalogow i znowu wracamy do najlepszego (z wielu wzgledow) rozwiazania z zestawem 2 butlowym
ps. szkolenie w twinie ma tylko jeden mankament... koszt zestawu
Bardzo ciekawy temat!
Robiąc kurs AOWD bardzo chciałem próbować różnych konfiguracji sprzętowych. Z różnych przyczyn do tej pory nie nurkowałem w zestawie dwubutlowym, a przymierzam się już od dość długiego czasu.
Myśle, że możliwość nurkowania na kursie nawet podstawowym z różnymi zestawami jest super pomysłem. Fakt, koszt takiego rozwiązania może być problemem.
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 09-02-2005, 10:58
Sandii napisał/a:
Może warto by Robert Klajn wyraził swoje zdanie o takim szkoleniu. Ma chyba jakieś doświadczenia w takim szkoleniu.
Sandii
Klein wywoluja Cie do tablicy
Luc
P.S
Trembi jako instruktor tez chyba ma doswiadczenie w takim szkoleniu ...
Stopień: IANTD Instr. Trainer
Wysłany: 09-02-2005, 12:10
Cytat:
Klein wywoluja Cie do tablicy Laughing
Skoro mnie wywołują ...
Nigdy nie prowadziłem OWD w twinie. W suchym tak, ale to nie jest tematem tego wątku.
Kilka razy niedługo po OWD "wsadzałem' ludzi w małego twina. Wiekszosc po jednej próbie nie chciala juz wrocic do jednej butli. Głownym argumentem za była stabilność zestawu i wygoda pod wodą.
Nie widze przeszkód, by robić wody otwarte w OWD lub ostatnie nurkowania z wód otwartych w małym lekkim twinie. Nie wydaje mi się też, by było konieczne od razu uczenie zakręcania zaworów . Mozna potraktowac go jako większą butlę, przy okazji - dwuzaworową. Oczywiscie, im szybciej tego nauczymy tym lepiej. Pozostaje pytanie, czy na samym początku kariery nurkowej ma to sens i jest potrzebne ? Moim zdaniem OWD to troche za wcześnie - po prostu nie ma takiej potrzeby. Dopiero po OWD albo i pozniej kursant decyduje, czy będzie dalej nurkowal, jak będzie nurkowal i co go interesuje. Nie kazdemu potrzebny jest zestaw a z pojedynczą butlą mozna robic naprawde fajne i bezpieczne nurkowania OWD. Próbne nurkowanie w twinie to dla mnie np. fajny temat na Advance'a
Tak więc moim zdaniem rozsądnie zacząć od pojedynczej flaszki w dobrej konfiguracji, a po opanowaniu podstaw spróbować zestawu.
Robert Klein
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 09-02-2005, 14:37
Ja robilem pare razy.
Genralalnie nie jest to dobre, mozna stosowac, ale kursant musi byc pojetny.
Czemu nie jest dobre: bo na poczatku najwiekszym problemem jest wywazenie, a w twinie jest sie z zasady przeciazonym o pare kilo (5-6 kg gazu wiecej w butlach).
a w twinie jest sie z zasady przeciazonym o pare kilo (5-6 kg gazu wiecej w butlach).
przy zalozeniu, ze twin to 2x7 lub 2x8 ten problem nie istnieje. Nurkujac na 15l mamy podobna ilosc gazu.
zabierek [Usunięty]
Wysłany: 09-02-2005, 15:21
Oczywiscie, ale musial bys miec 2x7 z lacznikiem, czyli z butli z gwintem metrycznym.
Independent sie nie nadaje, bo trzeba zmieniac AO.
Mam taki twin i jest bardzo fajny, ale zadko kto kupi bezuzyteczne twiny jedynie do szkolen. (2x7 jest mojej dziewczyny). Normalnie bedzie to 2x10, czy 2x12.
Wysłany: 09-02-2005, 15:24 Re: kurs OWD w twinie?
Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami z kursu przeprowadzonego w ten sposób?
Heja
Trafiają do mnie kursanci OWD, którzy proszą o tak zwany indywidualny tok nauczania - w zasadzie tylko takimi OWD się zajmuję.
Kurs taki prowadze tylko dla 1 - 2 osób jednocześnie. Więc ani w wodzie ani na wykładach nie mam więcej niż 2 osoby. Daje to szansę bardzo indywidualnego podejścia, którego potrzebuje początkujący nurek.
Od początku ucze w skrzydle i płycie oraz (często) w suchym skafandrze, oczywiście najpierw baseny.
Sprawa twina i innych dodatków:
Po zrealizowaniu standardowego szkolenia jedziemy na weekend lub dwa podczas którego kursant nurkuje w twinsecie, doskonali rózne techniki pływania w płetwach, może popróbować zakręcania zaworów, itp.
Jakie są tego efekty...??
Najczęściej, nie jest to ogromny skok konfiguracyjny dla kursanta bo od początku ma automaty skonfigurowane wg. DIR na dwóch osobnych pierwszych stopniach, pływał w płycie, nurkuje na nitroksie, itp. Wrażenie wszystkich podkreślają większą stabilność twinsetu niż poj. flaszki.
Tego typu nurkowania robię zawsze płytko około 4 - 6 metrów i tylko 1 kursant na 1 instruktora albo dodatkowo jeszcze ktoś do opieki (dodatkowy instruktor).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko