Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
O co chodziło w "Filozofii..."
Autor Wiadomość
Tomasz Strugalski 

Wysłany: 16-06-2004, 10:28   O co chodziło w "Filozofii..."

O co chodziło w tej całej "Filozofii..."

Skończył się cykl obiecanych przeze mnie krótkich tekstów dotyczących tego, czym dla mnie jest nurkowanie. Cykl nosił tytuł "Filozofia CMAS wg Strugalskiego" a od pewnego momentu (na wyraźne życzenie czytelników!) "Filozofia nurkowania wg Strugalskiego".
Oba tytuły wyraźnie informują (wszystkich oprócz analfabetów), że umieszczone w tekstach poglądy są wyłącznie moje prywatne i nie mogą być inaczej traktowane.

W tekstach tych postawiłem następujące tezy:

że baza nurkowa powinna być miejscem gdzie spotykają się przyjaciele a nie tylko wypożyczalnią sprzętu,

że ceny kursów powinny być niskie, jeśli bowiem są wysokie prowokuje to ludzi do nieuczenia się - co sprzyja wypadkom,

że sprzęt i powietrze powinny być w bazie za darmo,

że instruktor powinien być godnym zaufania nauczycielem a nie straganiarzem,

że właściciel bazy powinien odpowiadać za bezpieczeństwo prowadzonych w niej nurkowań,

że w nurkowaniu ważniejsze jest partnerstwo niż głębokość,

że nie należy robić na siłę bohaterów z ludzi, którzy zabili się bo nie umieli nurkować,

że nurek powinien być oceniany wyłącznie na podstawie tego jakie ma umiejętności, nie zaś ze względu na swoją przynależność organizacyjną,

że trudniejsze i obfitsze w treści kursy dają wyższe umiejętności i lepiej przygotowują do bezpiecznego nurkowania.

Tezy te, moim zdaniem proste i zdroworozsądkowe zostały życzliwie przyjęte przez ogromną większość kilkusetosobowej grupy czytelników. Świadczy o tym ogromna frekwencja na prowadzonych przeze mnie wykładach i wciąż bardzo liczne telefony od osób posiadających stopnie OWD i AOWD a chcących przystąpić do kursu P2/CMAS.

To ostatnie dowodzi też, że liczna część środowiska nurkowego posiada ZDROWY ROZSĄDEK i chce się uczyć na solidnych, obfitych w treści kursach, prowadzonych przez zawodowych instruktorów. To z pewnością DOBRA WIADOMOŚĆ.

Pojawiło się też kilka głosów krytycznych - głównie od osób, które ALBO w ogóle nic nie zrozumiały z moich postów (wierzę, że raczej na skutek niestarannej lektury niż braku inteligencji) ALBO są związane z konkurencyjnymi szkołami nurkowania. Ponieważ szkoły te od lat tradycyjnie przegrywają ze mną na rynku nic więc dziwnego, że ich przedstawiciele i kumple pełni są frustracji i zapiekłej do mnie nienawiści. Życzę im powrotu do psychicznej równowagi i polecam ćwiczenia oddechowe.

Mam również nadzieję, ten cykl krótkich tekstów przyczyni się do zakończenia od lat trwającej głupiej i niepotrzebnej wojny między federacjami. Jest bowiem dla każdego myślącego człowieka oczywiste, że abyśmy mogli przestać ze sobą wojować musimy się nawzajem poznać. Próba przedstawienia "Filozofii CMAS", pisanej oczywiście z mojego subiektywnego punktu widzenia - a więc również mojej własnej, była bez wątpienia krokiem do takiego właśnie poznania.
Koniecznie trzeba głośno mówić o dzielących nas różnicach - nie fałszować ich. Udawanie, że różnice te nie istnieją jest bowiem kłamstwem i przypomina zmiatanie śmieci pod dywan. Nie rozwiązuje żadnych problemów i na dalszą metę sprzyja tylko petryfikowaniu i zaognianiu konfliktu.
Jak powiedział Umberto Eco - jeden z najwybitniejszych humanistów naszych czasów - "Tolerancja dla odmienności jest możliwa tylko wówczas, gdy odmienności te zostaną poznane i precyzyjnie określone."

Marzę o dniu, kiedy doświadczeni instruktorzy wszystkich federacji usiądą przy jednym stole i ustalą wspólne programy szkoleń (zwłaszcza najbardziej kontrowersyjny punkt dotyczący ćwiczeń z ratownictwa na kursie AOWD - moim zdaniem koniecznych, a jak na razie nieobecnych). Będzie to z pewnością ostatni dzień tej kretyńskiej wojenki. Pragnę go dożyć i Państwu również tego życzę.

ze sportowym pozdrowieniem
szef szkolenia klubu płetwonurków Active Divers PTTK
Tomasz Strugalski

Father 

Stopień: DM,P2,WM,SS1,PL,EFR
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-02-2005, 22:01   Masz rację, Tomku..

Witam i pozdrawiam.. spotkaliśmy się w 2002 r na Inflanckiej i potem w Puli. (P-1 zaliczyłem dwukrotnie). Od tamtej pory sporo nurkowałem, często z innymi formacjami. Ja również doszedłem do wniosku, że nurkowanie (i życie) jest jedno. Trzeba "przywłaszczyć" sobie, to co nam indywidualnie odpowiada i zwiększa nasze bezpieczeństwo.I nie krytykować tego, co nam nie pasuje... wybór należy do nas. Poza tym- zacytuję słowa Kryzsytofa Janickiego z Poznania- " nurkuje się głową a nie płetwami".
Pioitr Binkiewicz

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-02-2005, 09:29   

Zima, do wody daleko- czas znów coś popisać :mrgreen: Ja tęsknię za latem- cisza, błogi spokój :-D
Panie Tomku- nie znudziły sie te prowokacje?

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-02-2005, 10:22   

Nuras,
Ale to stary post....wygrzebany przez Fathera.
Mania

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-02-2005, 10:54   

Witam :lol:
Post jest z 16-06-2004 - czyżby temat zastępczy ? Taka sobie "aborcja" ? Czy też kol TS stwierdził, że czas "puścić bąka" czyimiś rękoma (czy inną częscią ciała) :lol:
Pozdrawiam

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-02-2005, 15:24   

Sorki, nie doczytałem- była to pierwsze reakcja alergiczna :oops:

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-02-2005, 18:40   

Mną też potrząsnęło, dopiero odp. Mani mie uspokoiła - natomiast mój post dotyczył kogoś kto to odświeżył - po co kusić los ? jeszcze się zacznie i co ?

Pozdrawiam

gogolek 

Stopień: umiem pływać
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2005, 07:25   

a ja nie rozumiem co wy chcecie od człowieka :)

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2005, 08:57   o co chodzi..

Coś mi się wydaje ze TS zmienił osobowość :-) Father no taaakkkk .......

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2005, 11:39   

Eee nie.... Scaner, nie masz racji. Znam TS osobiście. Nie.....
On to robił świadomie i celowo. Nieprzypadkowo. Cieszył sie tym, bawił. Nie wiem, czy taki jest w życiu codziennym. W kontakcie bezpośrednim (przynajmniej ze mną) był inny. Ale w wirtualu stał się takim trollem, szowinistą czy czym tam jeszcze.
Proponuję EOT, internetowa osobowość TS nie jest warta kontynuowania.

Garnett 

Stopień: wystarczający
Wysłany: 09-02-2005, 11:49   

Tu musze sie zgodzic ze w realu TS jest zupelnie inny. Poznalem TS na wykladach prowadzonych przez Niego w zeszlym roku. Uwazam ze TS ma dar prekazywania wiedzy i potrafi uczyc innych. Na tych wykladach dowiedzialem sie wielu rzeczy ktore byly pominiete na moim kursie. Tutaj na forum niestety TS pokazal sie z innej strony to jest tak jakby to byly 2 rozne osoby ale to juz Jego sprawa jak sie zachowuje- w realu jest zupelnie inny.

Mieto
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2005, 17:31   

[quote="Garnett"]Poznalem TS na wykladach prowadzonych przez Niego w zeszlym roku. Uwazam ze TS ma dar prekazywania wiedzy i potrafi uczyc innych.
[quote]
Prawda, Strugal potrafi wykładać. Też byłem u niego na wykładach (bo u niego robiłem P1 i P2) kiedyś i tez mi się podobało. Jest spoko.

snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 09-02-2005, 19:59   

M O D

Czy można zamknąć ten temat ? Taka moja mała sugestia, bo niby po co odgrzewać starą jajecznicę, jak już i tak nikt jej jeść nie będzie.

Przepraszam jeżeli kogoś urażę tym postem, ale o TS już nasłuchaliśmy/czytaliśmy się dużo (to forum, a jeszcze więcej na pl.rec.nurkowanie) i nie sądzę żeby był sens odgrzewania tych tematów ;-)

niemniej jednak gorące pozdravki

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu