Stopień: takie tam...
Wysłany: 10-02-2005, 14:39 OCEANOGRAFIA
Pytanie do forumowiczów oceanografów, jeśli takowi istnieją... Chciałbym wybrać się na ten kierunek studiów (biologie morza), ale nie wiem jak wygląda sprawa rynku pracy(najchętniej za granicą) i wogóle rodzaj pracy wykonywanej przez oceanografa? Każda informacja będzie pomocna, która pomoże mi w dokonaniu wyboru. Próbowałem coś znaleźć w necie, ale nie jest to szczególnie popularny kierunek i źródła informacyjne są ubogie...
z góry dzieki
Erros
alzoletta [Usunięty]
Wysłany: 10-02-2005, 15:31
Właściwie, to niewiele Ci pomogę jeśli chodzi o rynek pracy, ale chciałam iść na ten kierunek 2 lata temu. Jednak zrezygnowałam, poszłam na Akademie Morską w Szczecinie, kierunek: Nawigacja, specjalność: Ratownictwo Morskie i szczerze polecam. A jeśli chodzi o pływanie później, to wiem że możliwość jest i to duża.
Pozdrawiam
Cześć
Studia oceanograficzne są na uniwersytecie Gdańskim. Proponuję wejść na stronę tej uczelni. Proponuję również wejść na stronę Wydziału Rybactwa Morskiego AR w Szcecinie. Na specjalności eksploatacyjnej jest obecnie kierunek oceanograficzny.
Co do pracy dlla oceanografa to trudno mi się wypowiadać. Ja skończyłem ichtiologię na WRMiTŻ w Szczecinie i obecnie nie pracuję w zawodzie. Dotyczy to większości (zdecydowanej) kolegów z roku
Pozdrawiam
Mirek
Z tego co wiem po oceanografii mozna pracowac na przyklad w Instytucie Rybactwa Morskiego w Gdynii. A calkiem niedawno spotkalam DMasterke w Egipcie, ktora wlasnie skonczyla oceanografie. Jej briefingi byly fascynujace. Mimo, ze nurkowalysmy w miejscach, ktore dobrze znam dowiedzialam sie tyle nowych rzeczy, ze polecam ja teraz kazdemu!!!!!!
Mania
PS. Z rzeczy, ktore wiem od Karoliny - pytanie - jaki jest poziom zasolenia Morza Czerwonego i dla porownania Baltyku?
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 11-02-2005, 10:31
Tzw. światowy ocean ma zasolenie 35 ppt. Bałtyk jako zbiornik słonawy ma ok. 7.5 ppt i wartość ta stale spada. W Morzu Czerwonym zasolenie tylko nieznacznie przewyższa ocean światowy 37-40 ppt (wprawdzie brak dopływów, silne parowanie i słaba wymiana z oceanem, ale źródła denne słodkiej wody). Dobrze psze Pani?
Wysłany: 11-02-2005, 10:39
warto dodac czemu Baltyk jest tylko slonawy...
powodow jest kilka
po pierwsze jest b.mlodym morzem - stosunkowo niedawno na jego miejscu byla wielka gora lodowa, ktora zostawila po sobie te kaluze
dalej jest zlewiskiem naprawde wielu rzek a nie jest wcale az taki duzy
po trzecie ma kiepskie polaczenie z oceanem i woda nie miesza sie tak jak by teoretycznie mogla
po czwarte jest morzem zimnym i tym samym gorzej paruje (czyli nie powoduje zwiekszenia stezenia soli poprzez odparowanie cieczy)
sa tam jeszcze pewnie inne powody...
Kuba
do errosa...wiesz, jesli naprawde sie tym pasjonujesz i wiesz, ze bylbys w tym dobry, to idz i sie nie martw o prace...a zreszta po studiach i tak kazdy lapie taka robote, jaka znajdzie. ciekawostka - wczoraj przeczytalem, ze Carla Fiorina - jedna z najpotezniejszych kobiet na swiecie, byla szefowa HP jest z wyksztalcenia...historykiem, specjalista od sredniowiecza
Nie mialam pojecia o takiej roznicy miedzy Czerwonym a Baltykiem. Teraz juz wiem i jeszcze pare innych naprawde ciekawych rzeczych, ktore uslyszalam od Karoliny...
Moim zdaniem oceanograf to genialny podklad to bycia super DM...
Mania
Stopień: takie tam...
Wysłany: 11-02-2005, 14:11
dzięki wszystkim... pewnie tak zrobie i wybiorę się na te studia, bo od dzieciństwa pasjonuje mnie morze, ryby, dzikie zwierzaki i ogólnie przyroda... a i jeszcze jedno:
Mania napisała:
Cytat:
Moim zdaniem oceanograf to genialny podklad to bycia super DM...
albo na odwrót, DM to genialny podkład do bycia super oceanografem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko