Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Obiektyw MAKRO do Olympusa
Autor Wiadomość
mikucha 

Stopień: dive master
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2005, 13:16   Obiektyw MAKRO do Olympusa

poszukuje jakis informacji gdzie i za ile kupic konwerter Makro do Olympusa -67mm, jakies linki lub adresy

amalcz 

Stopień: DM, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2005, 17:17   

Spróbuj tutaj
www.fotostop.pl
tel. 334-66-02, 334-66-03
ul. Wał Miedzeszyński 630

To jest sklep firmowy międzyinnymi OLYMPUSA, napewno dadzą Ci namiary na Trójmiasto

zudack 

Wysłany: 15-02-2005, 18:20   

JEśłi to model z wysuwanym obiektywem to sam mozesz zrobic sobie nasadke makro za grosze i od ręki .. jak ja

amalcz 

Stopień: DM, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2005, 18:26   

Można prosić jakieś szczegóły jak żeś to zrobił, a może mógłbyś przesłać mi jakieś zdjęcia makro wykonane z tą nakładką?

zudack 

Wysłany: 16-02-2005, 10:41   

Szczegóły ju z opisałem Isabelle
zdjątka znajdziesz Tu http://republika.pl/zudack/index.htmlfoto.html albo tu http://foto.onet.pl/album...&q=zudack&nxt=0 album chwilę nie był aktualizowany ... ale jeśłi chcesz moge pchnąć Ci inne przykłądy . zdjęcia samej makro nasadki tez posłałem juz Isabelle ( inna sprawa że na forach tego typu to ja jestem lama i nie mam pewnosci czy mój post bedzie zamieszczony jak nalezy) pozdrawiam

Isabelle 

Stopień: P2,IANTDAdvNx,NxGasB
Wysłany: 16-02-2005, 11:14   

Wiesz co, narazie nic nie doszlo ale jak tylko sie pojawi to dam znac :)

zudack 

Wysłany: 16-02-2005, 14:43   

No bo ja lama na tym forum jestem ;-)
jak nie dojdzie to jutro opisze ze szczegółami

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 18:38   

Jak się domyślam niektórzy z nas mają na myśli konwerter macro do obudowy podwodnej nakręcany na gwint 67 mm :)
Chętnie zobaczę jak zrobić go we własnym zakresie.
Pozdrawiam,
Arturro

zudack 

Wysłany: 20-02-2005, 10:01   

To warto to zaznaczyc, myślałem że chodzi o konwerter nasuwany na obiektyw aparatu cyfrowego ... zrobic da się trzeba tylko miec znajomego tokarza reszta to kwestia doboru szkieł (zawsze samoróbka pozwala na dobranie bardziej odpowiadających nam, niż produkty sklepowe)

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2005, 11:05   

Tak naprawdę to zasada działania obydwu obiektywów jest taka sama.
Ponieważ to pojedyncza soczewka to zwiększone ciśnienie nie powinno jej zniszczyć.
Do zrbienia takiego konwertera wystarczy soczewka np 4 dpi i pierścień 67 mm w którym zostanie osadzona. Na gwincie obudowy aparatu znajdują się już nacięcia przez które wpływa woda.
Chyba zainteresuję się tym pomysłem :) .
Zatem do roboty!
Zaraz idę na giełdę fotograficzną do "Stodoły", hehehe...
Arturro

zudack 

Wysłany: 20-02-2005, 16:47   

kwestia oprawienia ... nie wiem czy zwykły silikon wytrzyma wieksze ciśnienie bez przepuszczania wody ... mysle ze trzeba zastosować pierścienie uszczelniające ... dla tokarza to jakieś 15 minut pracy wiecej

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2005, 18:44   

Uszczelnienie mogłoby doprowadzić przy większych głębokościach do zniszczenia soczewki.
Oryginalnie między obudową a konwerterem jest woda.
Jedyną niewiadomą jest jakość fotek :-D .
Zrobiłem wstępne rozpoznanie i nie ma tanich soczewek na gwint 67mm ale są trochę mniejsze.
Będzie potrzebna redukcja i tu przyda się tokarz.
A zatem do roboty!
Pozdrawiam,
Arturro

Martin Kasiński 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2005, 11:05   

Prościej chyba kupić w sklepie optycznym soczewkę makro z gwintem M67 (pewnie na zamówienie)
Nie trzeba biegać po tokarzach, optykach, sklepach z silikonem.

Soczewki INONa dedykowane do fotografi podwodnej można kupić
np. tu http://www.pstryk.com.pl/opis/3140

Dostępne sa dwie soczewki makro Inon UCL-165M67 i Inon UCL-330M67
Pierwsza 6 dioptri pod wodą, druga 3 dioptrie pod wodą

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2005, 19:10   

Ideą jaka przyświecała twórcy pomysłu było wykonanie taniego konwertera do obudowy.
Inon kosztuje w granicach 600 pln, a soczewka macro 4 dpi na gwint 67 mm ok. 50 pln.
Czekam właśnie na zamówienie, jak przetestuję to rozwiązanie to podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. Przyznaję że jestem dość sceptycznie nastawiony do tego eksperymentu, ale kto nie ryzykuje, ten...
Pozdrawiam,
Arturro

Martin Kasiński 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2005, 20:55   

Cytat:
poszukuje jakis informacji gdzie i za ile kupic konwerter Makro do Olympusa -67mm, jakies linki lub adresy

Pczeczytałem pierwszy post i na niego była odpowiedź
W sklepie optycznym soczewka makro 4 dioptrie z gwintem 67mm
Powinna kosztować ok. 140zł (może być problem, aby nakręcić na nią kolejna soczewkę, ale to należy sprawdzić przy zakupie)

Arturro 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-03-2005, 09:31   

Okazuje sie ze mozna jeszcze taniej.
A

McGrzegorz 

Wysłany: 25-03-2005, 19:15   Nie dla idiotow.....

wiecie nie wiem czy sa 67 ale w Media Markcie kupowalem na 56 58 i chyba 62 - jakies niefirmowe ale skuteczne - okolo 60-80 zl jak pamietam :idea:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu