Wysłany: 14-02-2005, 17:41 Nurkowanie techniczne w polsce
Witam serdecznie,
Podczas robienia rozpoznania przed kursen nitroksowym i wrakowym dotarły do mnie informacje że federacje szkolące w nurkowaniach technicznych działają w Polsce nielegalnie.
Bardzo jestem ciekawy co na ten temat mogą powiedzieć instruktorzy tych federacji?
Pozdrawiam,
Arturro
Wysłany: 14-02-2005, 18:10 Re: Nurkowanie techniczne w polsce
Arturro napisał/a:
Witam serdecznie,
Podczas robienia rozpoznania przed kursen nitroksowym i wrakowym dotarły do mnie informacje że federacje szkolące w nurkowaniach technicznych działają w Polsce nielegalnie.
Bardzo jestem ciekawy co na ten temat mogą powiedzieć instruktorzy tych federacji?
Pozdrawiam,Arturro
Od zawsze polskie prawo pozostawiało wiele do życzenia ...
Nie wnikając jakie to absurdalne poczynania należy podjąć, aby program szkoleniowy uznanych organizacji ponadnarodowych został zatwierdzony, IANTD jest w trakcie zatwierdzenie przez MANiS programu szkoleniowego. Sprawa się nieco przeciągnęła, ponieważ wszyscy się spodziewali, że po wejściu Polski do Unii, sprawda programów szkoleniowych zostanie rozwiązana unijnymi przepisami. Tak się jednak nie stało i należy poczekać na zatwierdzenie programu w MENiS.
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-02-2005, 18:19, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 14-02-2005, 18:17
Podczas rozmowy z szefem jednej z baz nurkowych dowiedziałem się że firma ubezpieczeniowa w tym przypadku "Hestia" miałaby pretekst do nie wypłacenia dszkodowania w przypadku potencjalnego wypadku.
Przyznaję że to silny argument.
A
Podczas rozmowy z szefem jednej z baz nurkowych dowiedziałem się że firma ubezpieczeniowa w tym przypadku "Hestia" miałaby pretekst do nie wypłacenia dszkodowania w przypadku potencjalnego wypadku.
Przyznaję że to silny argument.
Czy Hestia jest silnym argumentem w ubezpieczeniach nurkowych ?
W Polsce, po wypadku nurkowym, ewentualne leczenie jest pokrywane z ZUS.
Poza granicami Polski, DAN będzie lepiej postrzegany, niż nikomu nie znana Hestia, a na pewno DAN nie będzie kwestionował programów szkoleniowych uznanych organizacji nurkowych.
Dlaczego DAN honoruje porgram szkoleniowy ponadnarodowych uznanych organizacji nurkowych, a Hestia nie ?
Jeżeli jakiś ubezpieczyciel będzie robił wszystko, aby się doszukać jakiś pretekstów do uniknięcia wypłaty odszkodowania, to może lepiej wybrać lepszego i sprawdzonego ubezpieczyciela, którego polisa będzie rozpoznawalna i respektowana na całym świecie ?
Wysłany: 14-02-2005, 18:39
Tak się składa że Hestia ubezpiecza w/w bazę nurkową czyli organizatora nurkowania.
A dlaczego miałaby kwestionować uprawnienia nurków np. IANTD?
Ponieważ to dobry pretekst do nie wypłacenia odszkodowania
Pozdrawiam,
Arturro
[ Dodano: Pon 14 Lut, 2005 ]
Chciałem wyjaśnić żę pisząc o nie wypłaceniu odszkodowania mam na myśli przypadek kiedy np. rodzina poszkodowanego nurka domagałaby się odszkodowania od organizatora.
Firma ubezpieczeniowa podważyłaby uprawnienia osoby do nurkowania na głębokim wraku i właściciel bazy musiałby wypłacić z własnej kieszeni.
Mam nadzieję że szybko nastąpią stosowne uregulowania prawne w tym zakresie bo leży w
Tu akurat prawo polskie jest bedzo dobre.
Dlaczego? Bo w niczym nie ogranicza szkoleń technicznych. Nie tylko technicznych zresztą.
Prawo - czyli rozporządzenie RM mówi jedynie o stopniach "głównych": podstawowym, średnim i zaawansowanym. Nic i innych. Zatem wszelkiego rodzaju szkolenia specjalizacyjne, w tym techniczne może robić kto chce i jak chce.
Swoją drogą to prawo (pochodzące z maja 2002) w zeszłym roku stało się "lekko" wątpliwe: zaczęły obowiązywać Polskie Normy PN-EN 14153 i 14413 i 14467. Normy te nie przewidują stopni o których mowa w rozporządzeniu. Nie przewidują też, żeby instruktor nurkowania musiał być instruktorem rekreacji ruchowej ze specjalnością płetwonurkowanie. Wg tych norm instruktor rekreacji ruchowej ze specjalnością płetwonurkowanie nie jest instruktorem nurkowania o ile jego szkolenie nie odbywało się zgodnie z tymi normami. Na dziś jedyne dwie organizacje mające zatwierdzone programy wg tych norm to PADI i VDST - co do nurków, instruktorów i baz.
Zatem, jeśli postępować będze zgodnie z rozporządzeniem - to łamie Polskie Normy, jeśli z Normami - to łamię rozporządzenie.
Co do ubezpieczenia - to prędzej ubezpieczyciel "doczepi" się do bazy, że nie spełnia wymogów normy PN-EN 14467 niż do tego, że jej klienci są "nielegalni". To zresztą też jest "wina" bazy a nie ich. Jak baza ich wzięła na nurkowanie - to odpowiada za szkody, które im się przytrafiły. Ubezpieczenie bazy jest typowym ubezpieczeniem od odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone osobom trzecim i wynikające ze "zwykłego" działania podmiotu gospodarczego jakim jest baza nurkowa.
Wysłany: 14-02-2005, 19:18
To może wspomnimy jeszcze kilka słów o szkoleniach wrakowych?
Czy tylko cmasowskie wrakowo morskie jest zgodne z polskimi przepisami czy też mogę sobie zrobić taki kurs w PADI lub IANTD?
A
Mam na myśli oczywiście nurkowanie wrakowe na Helu
Chciałem wyjaśnić żę pisząc o nie wypłaceniu odszkodowania mam na myśli przypadek kiedy np. rodzina poszkodowanego nurka domagałaby się odszkodowania od organizatora.
Firma ubezpieczeniowa podważyłaby uprawnienia osoby do nurkowania na głębokim wraku i właściciel bazy musiałby wypłacić z własnej kieszeni.
Tak jak napisałem wcześniej, uprawnienia nurkowe nie powinny być kwestionowane.
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie uprawiania płetwonurkowania.
(Dz. U. Nr 70, poz. 646)
§ 25.
1. Osoby, które posiadają uprawnienia do uprawiania płetwonurkowania,
potwierdzone dokumentem wydanym za granicą, mogą uprawiać płetwonurkowanie na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień, zgodnie
z zasadami bezpieczeństwa określonymi w rozporządzeniu.
Certyfikaty IANTD wydawane są przez IANTD CE z siedzibą w Czechach.
To może wspomnimy jeszcze kilka słów o szkoleniach wrakowych?
Czy tylko cmasowskie wrakowo morskie jest zgodne z polskimi przepisami czy też mogę sobie zrobić taki kurs w PADI lub IANTD?
A
Mam na myśli oczywiście nurkowanie wrakowe na Helu
Szkolenie wrakowe możesz zrobić gdziekolwiek - nawet w Kole Gospodyń Wiejskch. Rozporządzenie mówi jedynie o tym, że do pewnych typów nurkowania jak wrakowe, podlodowe, z użyciem specjalnego sprzętu - wymagane jest przeszkolenie. Nic nie ma o tym czego to szkolenie ma dotyczyć, jaki ma być jego program, kto je może robić, itp - ani, że taki program czy instruktora ktokolwiek ma zatwierdzać.
A co do PADI i szkoleń wrakowych:
samo szkolenie w zakresie specjalizacji wrakowej - jest szkoleniem nie zwiększającym głębokości oraz dającym "uprawnienia" w zakresie penetracji wynikające z posiadanych stopni "głębokościowych". Np. mając AOWD +Specjalizację głęboką - masz uprawnienie do głębokości 40 metrów. Przy penetracji te 40 metrów liczy się jako odległość liniową od miejsca gdzie się znajdujesz do powierzchni wody - czyli - jeśli wrak jest na 20 metrach - to możesz wejść do jego wnętrza na max 20 metrów. Zasięg penetracji jest ponadto ograniczony widocznością światła wejścia/wyjścia. Czyli z pakietem AOWD/Rescue/DM+Deep - jeśli wrak jest na 40 metrach - penetracja = zero metrów. A jeśli na 41 metrach - to nie wolno Ci na nim nurkować. Wtedy "ratunkiem" jest DSAT Tec Deep Diver - przesuwa granicę na 50 metrów, a jeśli to mało - to DSAT Tec Trimix - wtedy "no-limits".
Nie zapominam o żadnej organizacji - certyfikaty zgodności z normami CE w zakresie nurkowania mają tylko te dwie, które wymieniłem.
Większa ilość organizacji ma programy szkoleniowe zatwierdzone w MENiS, ale to co innego.
PS.
A TDI - też jest "moja" bo Extended Range, Adv. Gas blender, O2 Service Tech, SCR... - co prawda jako nurek, ale posiadam
Stopień: IANTD Instr. Trainer
Wysłany: 15-02-2005, 10:33
Polskie prawo nie przewiduje obowiązku posiadania uprawnień do uprawiania nurkowania. Możesz nurkować i ich nie posiadać. Wyjątkiem są tu nurkowania na wrakach, regulowane rozporządzeniem UM (którego zgodnosć z innymi przepisami prawa polskiego można by kwestionowac, tylko nikt jeszcze się za to nie wziął) .
Uregulowanie nurkowania w polskim prawie dotyczy tylko szkoleń i warunków ich prowadzenia i to tylko na wymienionym w rozporządzeniu poziomie. Szkolenia techniczne nie są w ogóle uregulowane. Rejestrowany przez IANTD program szkoleniowy również dotyczyć będzie tylko stopni Open Water, Advance i DM. Wszystko ponad to można traktować jako doskonalenie, warsztaty, itp.
Tak więc ubezpieczyciel nie może kwestionowac uprawnień nurkującego czy ich braku. Co nie znaczy, że nie będzie próbował.
Robert Klein
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 15-02-2005, 11:26
Robert Klein napisał/a:
Tak więc ubezpieczyciel nie może kwestionowac uprawnień nurkującego czy ich braku. Co nie znaczy, że nie będzie próbował.
Robert Klein
Czy to znaczy że jak wybiore sie pod wode z nitroxem we flaszce i zrobie sobie kuku a nie posiadam uprawnien " nitrox" to ubezpieczyciel bedzie musial wyplacic polise a wlasciwie rodzinie? ( zkladam ze nie bedzie innych zastrzezen)
Pozdro Scaner
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 15-02-2005, 16:02
scaner napisał/a:
Robert Klein napisał/a:
Robert Klein
Czy to znaczy że jak wybiore sie pod wode z nitroxem we flaszce i zrobie sobie kuku a nie posiadam uprawnien " nitrox" to ubezpieczyciel bedzie musial wyplacic polise a wlasciwie rodzinie? ( zkladam ze nie bedzie innych zastrzezen)
Pozdro Scaner
Znaczy to dokladnie to co napisal Robert - Polskie prawo nie przewiduje obowiązku posiadania uprawnień do uprawiania nurkowania- ubezpieczyciel jednak moze probowac podwazyc zasadnosc wyplaty odszkodowania jesli np w warunkach ubezpieczenia jest zapis o posiadanych kwalifikacjach lub typie wykonywanych nurkowan.
Możesz nurkować i ich nie posiadać - jedno tylko ALE - zabierz kogos pod wode z nitroxem w butlach gdy oboje/obaj nie bedziecie mieli uprawnien i niech cos sie stanie - patrzac na to jak wyglada postepowanie po takim wypadku - prokuratura pierwsze o co zapyta to o stopnie nurkowe i posiadane uprawnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko