Moze wyda sie to WAM troszke proste
po wielu latach wrocilem do mojej pasji: RYBY
lubie to, wypoczywam przy TYM,
na pewno jest to lepsze niz brazylijski czv inny jakis serial
nie ma rezysera
a poza tym EKRAAAN jest wielki
jest tylko scenograf (TO ja!)
w tej chwlili przymierzam sie do zbiornika z rafa
ale to nie takie proste
czesto nie ma mnie w domu
i boje sie czy to sie uda
Stopień: PADI Master Scuba Di
Wysłany: 14-04-2003, 03:11
Heja! Tak, mam doświadczenia - mam sore akwarium w domku, ale chodowca ze mnie słaby... latem często się zdarza, że rybki jednak nie przetrwają "ciężkich warunków życiowych" jakie im stwarzamy... zawsze jest mi po tym tak smutno...
...tak więc, jeżeli ktoś ma pomysł na wakacje dla rybek - chętnie też posłucham.
Mnie sie nie zdarzaja przypadki wody bez tlenu (albo pozywienia ) Osobiscie podoba mi sie biotop ameryki poludniowej, a w szczegolnosci zbrojniki. Duzy zbiornik slodkowodny moze funcjonowac zautomatyzowany w sposob dosc prosty (bez systemu podmiany wody) ok. 4-6 tygodni. Potem gatunki wrazliwe moga padac.
Od pewnego czasu interesuje mnie zbiornik rafowy i tu zaczynaj byc problemy hm... raczej natury finansowej. Jezeli macie doswiadczenia w rafie w domu to prosze o pomoc. Planuje zbiornik ok. 1500 - 2000 litrow.
Pozdrowienia!
clara [Usunięty]
Wysłany: 22-09-2003, 21:17
..
Ostatnio zmieniony przez clara 07-11-2003, 12:09, w całości zmieniany 2 razy
w tej chwlili przymierzam sie do zbiornika z rafa
ale to nie takie proste
Moje doświadczenia są takie, że też miałem ochotę na słone akwarium, ale ... gdy podliczyłem sobie koszty tego przedsięwzięcia, to szybko odpuściłem. Tym bardziej, że też często wyjeżdżam.
Poza kosmiczną ceną, dochodzi jeszcze problem z utrzymaniem parametrów wody.
clara [Usunięty]
Wysłany: 22-09-2003, 22:07
..
Ostatnio zmieniony przez clara 07-11-2003, 12:09, w całości zmieniany 1 raz
to fakt - morskie akwarium jest bardzo trudne - moim zdaniem caly osprzet to okolo 30 000 PLN i wtedy jest mozliwosc braku bezposredniej opieki na okolo 3 tygodnie, ale to i tak ryzyko - trzeba zrobic stala podmiane wody itd...
ja mysle o bardzo duzym zbiorniku... troche mi sie zmienilo.. (moze 5 - 6 kl?)
marzenia sa do realizacji
Pozdrawiam
clara [Usunięty]
Wysłany: 04-10-2003, 23:28
..
Ostatnio zmieniony przez clara 07-11-2003, 12:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 14-10-2003, 07:18
clara napisał/a:
O rety ile linków ! ale dla kogo to info ? hehe bo kolega JUPIN to chyba nie potrzebuje pomocy raczej sam ja chce ofiarować ( chiba tak mi siem zdaje )
pozdrawiam
clara
Witam.
To miało być dla Astona ale nie wyszło .
Pozdrawiam.
Patryś
Stopień: MoĹźe za rok bÄdze
Wysłany: 18-11-2004, 17:24
clara napisał/a:
..
Clara, czy ciebie za takie rzeczy nie zawiesili? a żeby i mnie nie zawiesili za pisanie nic nie wnoszących tematów, to napiszę żebyś na wp w wyszukiwarce wpisał akwarium morskie lub akwarystyka morska. Jeśli szukasz czegoś o amhirionach to podejrzewam że będziesz zadowolony
Cze
Aquarium fajna rzecz.
Też ostatnio miałam tylko nie chce pisac co się potem stalo.
Choś ryby są piekne , zachwycające i można siedziei patrzeć godzinami , jeżeli nie ma sie czasu to wszystko zarośnie paskudnymi glonami.
Pozatym o aquarium trzeba dbać. Jak ktoś dużo jeździ nie ma go w domu to z rybek zrobi sie pożywka dla rybek.
Wysłany: 25-11-2004, 21:32
ja mam dwa akwaria: jedno z rybkami (ok 60l) a drugie z żółwiem wodnym jakieś 100l
są super, tylko czasem musze walczyc z glonami....
pozdrawiam
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 26-11-2004, 10:28
Cytat:
czy macie takie doswiadczenia?
Ja to nie, bo wolę pręgowane i futrzane (że podeprę się Linneuszem , ale mój kumpel biurko dalej prowadzi taki wortal i pomocy w potrzebie raczej nie odmówi.
Patryś
Stopień: MoĹźe za rok bÄdze
Wysłany: 15-02-2005, 11:03
Aston napisał/a:
Witam!
W koncu troszke temat ruszyl.
to fakt - morskie akwarium jest bardzo trudne - moim zdaniem caly osprzet to okolo 30 000 PLN i wtedy jest mozliwosc braku bezposredniej opieki na okolo 3 tygodnie, ale to i tak ryzyko - trzeba zrobic stala podmiane wody itd...
ja mysle o bardzo duzym zbiorniku... troche mi sie zmienilo.. (moze 5 - 6 kl?)
marzenia sa do realizacji
Chyba żartujesz? Nie wiem jak jest z akwa 1500l, ale ja zamówiłem akwa morskie 240l z panelem filtracyjnym, 15kg zywej skały, 15 kg martwej, amphiprion ocellaris i dwa Htereractis Magnifica za 4500 zł (wprawdzie nie w sklepie, au chłopaka który prowadzi działalnosc na własną rękę, dzięki czemu, ma gdzieś o 20% taniej. Jednak 3000 zł, to sprzęt najwyższej klasy i to z rafą. co do opieki co 3 tygodnie - nie słyszałem o automatycznych karmikach. Jednak możesz poszukac oszczedności. Przy samodzielnej budowie sumpa, masz 5000 zł w przód. Budowa odpieniacza to już inna bajka, ale jesli masz spore zdolności manualne, to oszczędzasz następne 5000 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko