Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs
Autor Wiadomość
snoop 

Stopień: jesce lackuję
Wysłany: 15-02-2005, 22:53   Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs

czyli jak nie umiesz po Angielskiemu/Innemu to masz po polskiemu :-)

We współpracy z forumowym Mich@l'em został stworzony plik pdf specjalnie z myślą o tych, którzy pragną poznać SUUNTO VYPER'a :asthanos:

http://ocean.pci.pl/~snoop/vyper.pdf

Waga całości 3,44 MB

Jakość jest taka sobie, ale da się odczytać.
Jak powiedział Mich@l oryginał po polsku nie istnieje i są tylko kserówki dodawane do oryginałów.

Miłego czytania

pozdravki

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 16-02-2005, 12:36   

Wspaniała inicjatywa.
Dziękuję. :)

A angielski oryginał można w sieci trafić?
Na stronie suunto nie znalazłem.

snoop 

Wysłany: 16-02-2005, 12:47   

http://skocz.pl/nix

wersja angielska oryginalna ze strony suunto :)

pozdravki

MTBiker
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2005, 13:01   Re: Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs

snoop napisał/a:
czyli jak nie umiesz po Angielskiemu/Innemu to masz po polskiemu :-)

We współpracy z forumowym Mich@l'em został stworzony plik pdf specjalnie z myślą o tych, którzy pragną poznać SUUNTO VYPER'a :asthanos:

Jakość jest taka sobie, ale da się odczytać.
Jak powiedział Mich@l oryginał po polsku nie istnieje i są tylko kserówki dodawane do oryginałów.
pozdravki

Powinno byc: wspolnie z Mich@lem wskanowalismy cudza wlasnosc i teraz ja udostepniamy w postaci pliku pdf

Argument ze do oryginalnej instrukcji jest dolaczana kserowka polskiego tlumaczenia ktora zostala wskanowana i nie ma roznicy w jakiej formie jest upubliczniana nie jest zadnym argumentem

Wam wskanowanie takiej instrukcji zajelo od 1h domowy stolowy skaner do powiedzmy 1 min (liczac ze 2 zaciecia papieru) duplexowy Fujitsu.... ciekawe czy zastanowiliscie sie ile czasu potrzeba na zrobienie takiego tlumaczenia ... TP bedace prawnym wlascicielem ww instrukcji jakos jej publicznie i darmowo nie udostepnia...

Wiecie misie jak sie nazywa przywlaszczenie cudzej wlasnosci ??

Zreszta o co ja sie denerwuje - nie moj cyrk nie moja malpy - na szczescie zbliza sie weekend i gdzies dalej bedzie mozna pojechac ...

Lukasz Lechowicz

PS
Nie czepialbym sie gdybyscie to WY PRZETLUMACZYLI instrukcje angielska na polski ... wtedy to wasza wlasnosc i robcie sobie z nia co uwazacie za stosowne

PS 2
Do czepiaczy - Windowsy i nie tylko mam legalne

snoop 

Wysłany: 16-02-2005, 13:04   

W związku z licznymi protestami [tych co się znają] plik do wyjaśnienia niestety znika z serwera. Bo panowie (i panie nie mniej) wrażliwi się burzą.

Jeżeli sprawa się wyjaśni to plik wróci na swoje miejsce

nie lubię być nazywany złodziejem nawet między wierszami.

pozdravki

Mich@l 

Stopień: mam :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2005, 14:10   Re: Polska instrukcja do Vypera dla tych co no hable inglĂŠs

[quote="MTBiker]
Powinno byc: wspolnie z Mich@lem wskanowalismy cudza wlasnosc i teraz ja udostepniamy w postaci pliku pdf

Argument ze do oryginalnej instrukcji jest dolaczana kserowka polskiego tlumaczenia ktora zostala wskanowana i nie ma roznicy w jakiej formie jest upubliczniana nie jest zadnym argumentem

Wam wskanowanie takiej instrukcji zajelo od 1h domowy stolowy skaner do powiedzmy 1 min (liczac ze 2 zaciecia papieru) duplexowy Fujitsu.... ciekawe czy zastanowiliscie sie ile czasu potrzeba na zrobienie takiego tlumaczenia ... TP bedace prawnym wlascicielem ww instrukcji jakos jej publicznie i darmowo nie udostepnia...

Wiecie misie jak sie nazywa przywlaszczenie cudzej wlasnosci ??

Zreszta o co ja sie denerwuje - nie moj cyrk nie moja malpy - na szczescie zbliza sie weekend i gdzies dalej bedzie mozna pojechac ...
[/quote]

zgadzam sie z Toba.
a na powaznie: swoje "oryginalne" acz ordynarne ksero, ktore dostalem z Techniki Podwodnej postanowilem zbackup-owac do postaci cyfrowej - na wypadek, gdyby ten
drogocenny dokument mogl mi sie zniszczyc. I pomoglem koledze, ktory zgubil
swoj "oryginal" podsylajac mu PDFa, zebyt mogl sobie wydrukowac i
odtworzyc "oryginal".
Co dalej sie dzieje z drogocennym dokumentem - nie wiem :)

A swoja droga, to ciekawe, ze CYWILIZOWANE firmy umieszczaja na swoich
stronach instrukcje po POLSKU i do tej instrukcji ma prawo kazdy, kto jest
wlascicielem produktu...

O ile sie orientuje, Technika Podwodna nie zarabia na sprzedazy instrukcji do komputerow - sprzedaja komputery i bedac zobligowani Polskim prawem MUSZA zapewnic POLSKA instrukcje. To ze robia to w obskurny sposob dodajac ordynarne, niewyrazne ksero do komputerow koztujacych 1680pln - to rozumiem jest sprawa ich podejscia do prowadzenia biznesu...
A czemu nie udostepniaja wersji elektronicznej na swoich stronach - nie mam pojecia...

Wole podeslac komus scan mojej instrukcji zakladajac, ze skoro MA komputer Suunto - ma prawa do instrukcji, niz zakladac, ze czytajac angielska instrukcje (ktora KAZDY moze sobie sciagnac z Suunto.fi) a nie znajac w 100% angielskiego, bedzie sie domyslal co tam jest napisane i potem nurkowal...

Technika Podwodna jest przedstawicielem Suunto na Polske. Chyba napisze do Suunto i spytam, czy jako przedstawiciel nie maja obowiazku zapewnienia polskiej instrukcji i supportu posiadaczom komputerow Suunto (nawet tych zakupionych poza granicami Polski).

dla mnie OT - swoja droga napisze do Suunto i zapytam:
- czy polski przedstawiciel ma obowiazek zapewnienia polskiej intrukcji
- dlaczego nie jest ona dostepna na stronach

Jak sie czegos dowiem - dam znac.

Pozdrawiam,

Mich@l

MTBiker
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2005, 14:20   

Michal

Nie wnikam w tym momencie do tego ze TechPod jest zobligowana do dolaczania polskiej instrukcji tak jak i nie wnikam dlaczego jest ona w takiej formie - sam dostalem taka wraz z Vyperem jakis czas temu.

Nie znam takze polityki TP co do publikacji na ich stronach instrukcji.

Jedyne o co mialem pretencje to nie podanie ze jest ona wlasnoscia tech pod i brak zgody na publikacje od dystrybutora jako wlasciciela praw autorskich (o ile nie jest nim tlumacz)

Nie twierdze wcale ze chcieliscie zle

Pzdr
Luc

snoop 

Wysłany: 16-02-2005, 15:22   

Ok nie ważne nie ciągnijmy dalej tej bezprodultywnej dyskusji.
Uważam, że już jedna taka była na tym forum [dotycząca praw autordkich itp] i wystarczy.

Wieczorem, a najpóźniej jutro w sieci pojawi się w 100% legalna bo moja instrukcja obsługi Vyper'a po polsku.

Ponadto zrobię coś więcej - wyślę ją do zaopiniowania przez Suunto i poproszę żeby umieścili ją na swoich stronach.
Wtedy utnie się wszelkiego rodzaju gadki w stylu "Nie miałeś prawa", "pomyśl jakby czuła się Twoja Babcia gdyby wiedziała co robisz" itp.

Parafrazując stare polskie polityczne porzekadło: Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle...

I tym oto optymistycznym akcentem chciałbym zamknąć temat :-D

w dalszym ciągu serdeczne pozdravki

MTBiker
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2005, 15:32   

snoop napisał/a:
Ok nie ważne nie ciągnijmy dalej tej bezprodultywnej dyskusji.
Uważam, że już jedna taka była na tym forum [dotycząca praw autordkich itp] i wystarczy.

Wieczorem, a najpóźniej jutro w sieci pojawi się w 100% legalna bo moja instrukcja obsługi Vyper'a po polsku.

Ponadto zrobię coś więcej - wyślę ją do zaopiniowania przez Suunto i poproszę żeby umieścili ją na swoich stronach.
Wtedy utnie się wszelkiego rodzaju gadki w stylu "Nie miałeś prawa", "pomyśl jakby czuła się Twoja Babcia gdyby wiedziała co robisz" itp.

Parafrazując stare polskie polityczne porzekadło: Chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle...

I tym oto optymistycznym akcentem chciałbym zamknąć temat :-D

w dalszym ciągu serdeczne pozdravki

SnooP - wielki respect za ta odpowiedz :-D i chec pomocy innym :-D

Pzdrawiam
Luc

Beeker 
Moderator Grupy

Stopień: D-Diver
Kraj:
Indonesia

Wysłany: 16-02-2005, 16:26   

Cytat:

http://skocz.pl/nix

wersja angielska oryginalna ze strony suunto

Fakt - gapa jestem. :oops:

Cytat:

Snoop - dzięki w Imieniu Służby
Masz ode mnie :beer: jeśli tylko przyjdzie nam się kiedyś spotkać.

Mich@l 

Stopień: mam :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2005, 18:22   

MTBiker napisał/a:
Michal

Nie wnikam w tym momencie do tego ze TechPod jest zobligowana do dolaczania polskiej instrukcji tak jak i nie wnikam dlaczego jest ona w takiej formie - sam dostalem taka wraz z Vyperem jakis czas temu.

Nie znam takze polityki TP co do publikacji na ich stronach instrukcji.

Jedyne o co mialem pretencje to nie podanie ze jest ona wlasnoscia tech pod i brak zgody na publikacje od dystrybutora jako wlasciciela praw autorskich (o ile nie jest nim tlumacz)

Nie twierdze wcale ze chcieliscie zle

Pzdr
Luc

No coz - chcielismy pomoc, ale wyszlo, ze jestesmy zlodziejami.

Tak na marginesie: w oryginalnej polskiej instrukcji nie ma slowa o braku mozliwosci kopiowania i uzywania zalaczonego materialu oraz informacji o prawach autorskich.
Nie ma zadnej informacji Copyright by, etc...
Jezeli nie ma o tym wzmianki - to zakladam, ze kupilem to z komputerem i NIE MAM ZADNYCH ograniczonych praw zwiazanych z dystrybucja i powielaniem tego materialu. Rozumiem, ze TP zapomniala cos takiego umiescic, ale to nie moj problem...
Zeskanowalem cala instrukcje, wlacznie z logo TP by nie robic wsi i by bylo widac, kto ten material przygotowal - reklama TP :)

Nie ukradlem mojego Vypera, dostalem razem z nim z TP pare karteczek papieru ze skserowana instrukcja, na ktorej nigdzie nie jest powiedziane, ze ktos rosci sobie jakies prawa autorskie i ze nie zyczy sobie by to kopiowac.
Rozumiem, ze mozna sie bylo spytac, ale z drugiej strony gdyby mieli cos przeciwko temu - umiescicliby zwyczajowo disclaimer o braku mozliwosci kopiowania i rozpowszechniania...

z mojej strony OT.

pozdrawiam serdecznie Forumowiczow,

Mich@l

Aniołek 

Stopień: Mamka pełną parą:)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2005, 18:26   

Swoją drogą to ciekawe, że łatwiej jest zrobić komputer niż instrukcję, np. po polsku. :mrgreen:

[ Dodano: Sro 16-02-2005 19:27 ]
...dla firmy suunto oczywiście. Chyba "paru" klientów w Polsce mają.

Art 

Wysłany: 16-02-2005, 19:42   

Aniołek napisał/a:
Swoją drogą to ciekawe, że łatwiej jest zrobić komputer niż instrukcję, np. po polsku. :mrgreen:

[ Dodano: Sro 16-02-2005 19:27 ]
...dla firmy suunto oczywiście. Chyba "paru" klientów w Polsce mają.

Myślę, że to obowiązek TP jako dystrybutora SUUNTO na Polskę - trochę obciach dawać kserówkę klientom - przynajmnie mi by było wstyd...

Pozdrawiam

Szatan 

Stopień: Brak
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2005, 19:46   

Jest to trochę obciach dla TP, ale i dla Suunto, że tak dobiera partnerów w biznesie. :???:

silver111 

Stopień: Extended Range Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2005, 22:59   

ostatnio cos ostro z tymi prawami autorskimi (instrukcja do vyperka, decoplaner z gue ....). wszyscy tacy swieci????

To moze zerknijmy na serwer ftp FN :D

I co my tu mamy... u juz nieczynne .... ???

ale o ile dobrze pamietam co tam bylo:

jakis soundtraki, ocean man, filmy w ktorych tle leca komercyjne kawalki, i jeszcze pare innych rzeczy - wymieniam z pamieci bo juz serwer is close.

Wiec proponuje sie zastanowaci zamin wyzwie sie kogos od najgorszych. Proponuje zerknac w menu start i przypomniec sobie ktore z widocznych programow zesmy zakupili....

Chlop poswiecil swoj wolny czas i przeskanowal ta nedzna kserowke TP i udostepnil swoja prace po to zeby inni nie musieli tracic czasu.

Dla TP liczy sie tylko $$$$ - maja gdzies instrukcje do pobrania na stronie - a w tych czasach kazda normalna firma cos takiego udostepnia.

pozdrawiam
silver111

snoop 

Wysłany: 17-02-2005, 18:04   Rozwiązanie patowej sytuacji

Po rozmowach z przedstawicielem Techniki Podwodnej i obópólnym przedstawieniem sowich argumentów za i przeciw informuję co następuje:

Moje prace nad spolszczeniem i umieszczeniem w internecie instrukcji obsługi komputera nurkowego SUUNTO VYPER zostają wstrzymane bezodwołalnie.

Jeżeli macie jakieś pytania kierujcie je na adres snoop@ocean.pci.pl lub PW

Pozdraviam serdecznie

Nureczka 

Wysłany: 17-02-2005, 20:53   

(Dz. U. Nr 90, poz. 999)

Ochrona prawna języka polskiego w życiu publicznym
Art. 5.....
4. Obcojęzyczne opisy towarów i usług oraz obcojęzyczne oferty i reklamy wprowadzane do obrotu prawnego, o którym mowa w ust. 1, muszą jednocześnie mieć polską wersję językową.

5. Kontrolę wykonywania obowiązków, o których mowa w ust. 1, 3 i 4, sprawuje Inspekcja Handlowa oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czyli TP też łamie prawo ,bo jej psim obowiązkiem jest dostarczenie do sprzedawanego towaru instrukcji w języku polskim

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 18-02-2005, 04:31   

Nureczka napisał/a:

Czyli TP też łamie prawo ,bo jej psim obowiązkiem jest dostarczenie do sprzedawanego towaru instrukcji w języku polskim

Ależ ona tę instrukcję dostarcza... Ustawodawca nie formułuje wymagań jakościowo-estetycznuych :mrgreen: Treść się zgadza.

A instrukcji nie udostępnia (prawdopodobnie) wyłącznie po to aby utrudnić życie osobom posiadającym Suunto z innego źródła niż TP, np prywatnego importu z taniej zagranicy. Bronią swojego interesiku.

Tylko jak posiadacz Suunto zginie pod wodą z powodu nieumiejętnej obsługi to nikt nie spyta skąd miał komputer i czy miał polską instrukcję.
Gawiedź zwali winę na Suunto i tyle.

W interesie fabryki powinno być udostępnianie instrkcji we wszelkich możliwych językach.
W interesie TP po prostu nie jest.

Decyzja kolegi o zaniechaniu publikacji własnego tłumaczenia ma zapewne związek z jakąś formą ochrony praw autorskich autora oryginału lub praw TP do nazwy Suunto w Polsce. Tak czy siak ich postępowanie dalekie jest od dbania o dobre imię firmy, którą reprezentują.

Snoop, wystarczy, że zastąpisz nazwy i znaki towarowe "czymkolwiek", np Smuutno, na końcu tekst o przypadkowości powiązań z istniejącymi rzeczami i będzie git.

snoop 

Wysłany: 18-02-2005, 10:56   

Cytat:
Snoop, wystarczy, że zastąpisz nazwy i znaki towarowe "czymkolwiek", np Smuutno, na końcu tekst o przypadkowości powiązań z istniejącymi rzeczami i będzie git.

Zobaczę, popatrzę, rozważę

Tym lakonicznym stwierdzeniem chciałbym zamknąć wątek i poprosić szanowne moderatorstwo o przeniesienie części rozmowy nie związanej z głównym tematem działu TECHNIKA do działu bardziej odpowiedzniego.

pozdravki

Sandii 

Stopień: DM - PADI, Tech Dive
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-02-2005, 18:33   

Cytat:
po to aby utrudnić życie osobom posiadającym Suunto z innego źródła niż TP, np prywatnego importu z taniej zagranicy. Bronią swojego interesiku.

Tak to upada mit o "miedzynarodowej gwarancji". Legalnie kupione Suunto z gwarancją, instrukcją, pudełkiem, ... -> nie ma gwarancji bo jesteśmy w innym kraju niz kraj zakupu.
Czyli logicznie: nasz kochany Alien z komputerkiem kupionym w legalnie Polsce nie ma gwarancji w Egiptowie?

Sandii

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu