Zarejestrowałem się już jakiś czas temu, ale jakoś wstydziłem się jako żółtodziób nurkowy, cokolwiek pisać na tym zacnym forum.
W końcu wypadałoby jednak wyjść z ukrycia i się przedstawić. Z wodą mam już do czynienia od dawna, ale zawsze jak pływałem to bałem sie patrzeć w dół, a myśl o nurkowaniu mnie przerażała. Jednak będąc w listopadzie ubiegłego roku na urlopie w Egipcie postanowiłem przełamać strach i spróbować nurkowania, no i od razu się zaraziłem. Niestety z powodu braku funduszy nie mogłem sobie pozwolić na zrobienie kursu OWD i musiałem się zadowolić uzyskaniem stopnia Scuba Diver i wykonaniem tylko 6 nurów. Obecnie jestem już po uzupełniającym kursie teoretycznym oraz basenowym na OWD, i z niecierpliwością czekam na wiosnę by móc nurkować w wodach otwartych i zdobywać kolejne uprawnienia. Dziś, w ramach prezentu urodzinowego rozpoczynam kurs nitroksowy
Pozdrawiam serdecznie!
Nuakszot
PS: Czy taki nowy jak ja, ma prawo przyjechać na Zimowe spotkanie użytkowników FORUM-NURAS?
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 17-02-2005, 09:46
Witam
Pisać zawsze można - najwyżej co bardziej doświadczeni Cię wyprostują. Przyjechać na Zimowe spotkanie może KAŻDY zarejestrowany uczestnik z osobą (bami) towarzyszącą (cymi). A swoją drogą nitrox przed OWD
Pozdrawiam
Podobno według najnowszych rozporządzeń PADI jest dopuszczalne jednoczesne robienie OWD jednocześnie z kursem nitroksowym. W związku z tym, a także biorąc pod uwagę że kurs nitroksowy to przede wszystkim teoria, postanowiłem skorzystać z okazji.
Jeszcze jedno pytanko: Jako że jestem tylko Scuba Diverem, czy na zlocie wpuścicie mnie do wody? Czy żółtodzioby będą się mogły tylko "taplać na powierzchni"?
Jeszcze jedno pytanko: Jako że jestem tylko Scuba Diverem, czy na zlocie wpuścicie mnie do wody? Czy żółtodzioby będą się mogły tylko "taplać na powierzchni"?
Tutaj niech sie wypowiedzą wyjadacze zlotowi a najlepiej organizator!
Według mnie to czy i jak głęboko zanurkujesz zależy tylko od twojego partnera nurkowego. Liczy sie bezpieczeństwo i szacowanie swoich umiejętności- choć uprawnień nie należy przekraczać!
Pozdrawiam i do zobacenia pod wodą !
Wysłany: 18-02-2005, 01:10
Hmm po pierwsze WITAJ!!!!
Po drugie: oczywiscie ze masz wpasc na zjazd, to nie jest zjazd dla "jasnie wielmoznych wyjadaczy nurkowych", tylko dla nas, dla kazdego kto uwielbia nurkowanie!!!
Po trzecie: Tak PADi dopuszcza zrobienie OWD na nitrskosie o ile instruktor doda teorie z nitroksu=]
To tyle mam nadzieje ze zoabczymy sie na zjezdzie=]
pozdrawiam
Na zjazd jestem zdecydowany jechać - to czy dam radę jest teraz w rękach moich przełożonych. Cieszę się że każdy, niezależnie od doświadczenia może w nim uczestniczyć.
Jeżeli chodzi o Nitroks to już od kilkunastu godzin jestem po teorii oraz zaliczonym egzaminie, pozostały jeszcze tylko dwa nury z flaszką wypełnioną EAN'em do zakończenia OWD i kursu nitroksowego. Jeśli pogoda pozwoli to może uda mi się to zrobic jeszcze przed zjazdem.
Witaj na FN.
Wiele wskazuje, ze na zlocie będą również instruktorzy. Możesz z nimi zarówno dokończyć kurs, jak i bezpiecznie wybrać się na wycieczkę nurkową.
Jak spojrzysz na mapkę batymetryczną jeziorka nad którym będziemy, to zauważysz, że jest specjalnie wybrane od kątem bezpiecznego nurkowania
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-02-2005, 20:00
Hejka,
Witaj wsrod nas
Nuakszot napisał/a:
Tak przy okazji, zupelnie bez zlosliwosci, moze opowiesz nam czego sie na tym kursie uczyles i do czego uprawnia licencja Scuba Divera?
Niektorzy sa z innej organizacji niz PADI i nie znaja tego stopnia (sama dostalam dwa pytania w tej sprawie - co to ten Scuba Diver).
Stopień Scuba Diver jest to po prostu okrojony Open Water Diver.
Uprawnia do nurkowania do 12 m głębokości pod opieką instruktora.
Natomiast szkolenie jest krótsze i tańsze. Jest identyczne jak szkolenie na OWD z wyłączeniem dwóch ostatnich modułów. Tzn nauka obejmuje wszystko co konieczne do bezpiecznego nurkowania na tej niewielkiej głębokości z wyłączeniem nauki posługiwania się tabelą, zdejmowania sprzętu pod wodą i wstępu do nawigacji.
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-02-2005, 12:04
Nuakszot napisał/a:
Stopień Scuba Diver jest to po prostu okrojony Open Water Diver.
Uprawnia do nurkowania do 12 m głębokości pod opieką instruktora.
Masz wiec mozliwosc zanurkowac pod opieka instruktora - a bedzie kilku takowych.
Jak sie z jakims wczesniej dogadasz, to nawet mozesz w czasie spotkania ukonczyc kurs i otrzymac klapsa pletwa od wszystkich uczestnikow spotkania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko