To chyba nie ma nic wspólnego ze sprężeniami bo ledwo 2 były na gł na których obbjawia się dosyć poważnie narkoza, a co za tym idzie splątanie i ogólnie człowiek jest zamulony, nawet po nurku. Ale to musi być seria nurczeń i to porządnie głębokich. Jackowi zapewne chodzi o przeboje żołądkowe, bo takie mieli niektórzy uczestnicy. Właściwie to nie wiem czy mnie też one się nie udzieliły, bo częśćiej latałem do kibelka. Ale (do JAcka) ni miałem aż tak źle jak niektórzy (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi . Ja czułem się normalnie.
Pozdrawiam
Wysłany: 23-02-2005, 19:13
Zgadza sie - objawy raczej przypominały tzw. grype żołądkową = grypa + zemsta faraona jednocześnie. Natomiast miałem dziwne wrażenie, że 40-tka nie pozostała bez wpływu.
Zdaje się że złapaliśmy (wtajemniczeni) jakiegos brzydkiego bakcyla w czasie dmuchania fantomów ...
A co do potrzebnej ilości i głębokości nurów by pojawiły się objawy to dobrze że dr Z.S. cie nie słyszy . Niestety wystarczy jeden raz i np na 40-ke. Po dodaniu jakiegos czynnika ryzyka mamy gotowy przepis na DCS mimo poprawnej dekompresji.
A co do potrzebnej ilości i głębokości nurów by pojawiły się objawy to dobrze że dr Z.S. cie nie słyszy . Niestety wystarczy jeden raz i np na 40-ke. Po dodaniu jakiegos czynnika ryzyka mamy gotowy przepis na DCS mimo poprawnej dekompresji.
Pozdr,
Jacek
Jacek tyle,że nie chodziło mi o DCS w poprzednim poście, lecz o zmęczenie spowodowane nurczeniami. Doświadczyłem tego uczucia w tym roku, gdy w przeciągu 2 tyg zrobilem ponad 23 nurki w tym ok 12 na gł 30-40 m. Po prostu dziwnie się czułem, potykałem itp. W "połowie" 2 tyg zrobiłem przerwę - nie poszedłem na nurka popołudiowego i odpusciło splątenie itp. Poźniej jak zacząłem nurczyć i powróciłęm do domu to pierwsza noc była straszna. Zmęczenie dało się cholernie we znaki ale po paru dniach było OK. O to właśnie mi chodziło w poprzedniim poście
wcale, że nie. Nas taże 2 razy sprężali o ile pamiętam : 12, 30, 40 metrów (ciekawa była zmiana głosu). A dali Wam technicy łyk helu ? Bo nam tak. NIzła jazda
i wtedy gosc ktory obslugiwal komore przy sprezaniu mowil, ze mieli przypadek, ze gosciu po sprezeniu, w drodze powrotnej zle sie poczul. wrocil do Gdyni i spedzila tam tydzien na kuracji w komorze.
kub.a
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko