Regularnie chodzę na basen,robię zawsze to samo.Trochę szybkiego pływania na zmianę z
nurkami w abcu. Dzisiaj po 3-5 nurku zacząłem odczuwać silny,tępy ból głowy w jej najwyższej części [ciemię?]. Pojawiał się juz na 1,5-2m. Basen ma 3,5m. maks. Ustępował
zupełnie na powierzchni. Może ktoś mógłby mi coś doradzić lub wyjaśnić.Jestem,jak mniemam,
zupełnie zdrowy.nie mam kataru. nurkuję od wielu lat i nigdy nie odczuwałem czegoś podobnego.Na domiar złego niedługo wyjeżdżam do Marsa Alam i nie chcę myśleć co będzie jak TO nie ustąpi.Mam 50 lat.Janusz.
Z góry dziękuję za mikstury z plwocin teściowej i czarnego koguta o północy.
Nie wiem na ile to moze byc istotne, ale ja zawsze mialam zakodowane, ze nie mozna laczyc duzego wysilku ani z nurkowaniem normalnym ani z freedivingiem. Generalnie chodzi o poziom CO2. Wiec moze to jest przyczyna - najpierw szybko plywasz - wysilek i to duzy - a potem nurkujesz.....
Ale ze nie jestem lekarzem no to moge sie mylic. W kazdym razie sprobowalabym na twoim miejscu odwrotnie - najpierw ponurkowac z ABC, a potem poplywac i zobaczyc - moze bol glowy przejdzie.
Mania
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 04-03-2005, 10:00
Piszesz, że na powierzchni nie występował. W tej sytuacji raczej kwestia retencji CO2 to to nie jest, w takim przypadku ból głowy nie zmienia sie tak raptownie w zależności od ciśnienia. Katar katarem, ale mnie to "pachnie" zatokami czołowymi - niekoniecznie aktualnie w stanie zapalnym. Niedrożnymi. Jeśli w najbliższym czasie wybierasz sioę na nurkowanie, pomyśl o profilaktyce przestrzeni powietrznych, była o tym mowa wielokrotnie.
Mnie się to równiez zdarza przy tzw.windzie ( częste nury na bezdechu,jeden po drugim ) I to hcyba rzeczywiście są zatoki. Witamy w klubie "zatokowców" !
Pozdrawiam,Andrzej
Janusz [Usunięty]
Wysłany: 04-03-2005, 20:52
Były to częste nury na bezdechu. Trochę mnie to uspokoiło. Dięki za przyjęcie do klubu.
u mnie również pojawiają sie od czasu do czasu bóle głowy w trakcie głębszych i dłuższych nurkowań, które ustępują po krótszym czasie juz na powierzchni. Nasilenie ich występuje szczególnie po infekcjach ( katar) ale nie tylko. Przestałem sie tym przejmować:)) bo bardziej obawiam się białych fartuchów:)
[ Dodano: Pią 25 Mar, 2005 ]
.cyt,,nie mam kataru. nurkuję od wielu lat i nigdy nie odczuwałem czegoś podobnego.Na domiar złego niedługo wyjeżdżam do Marsa Alam i nie chcę myśleć co będzie jak TO nie ustąpi.
co będzie lepiej nie mysleć. Nurkując na wyspie Elba i sądząc, że jestem już zdrowy miesiąc po przejściu poważnej infekcji oddechowej ( katar) łeb mi chciało rozsadzić z bólu w trakcie wynurzania zwłaszcza z większych głębokości( ponad 50m). Sądzę ze są już to problemy zatokowe. Lecz jak wspomniałem moją piętą achilessową jest biały kolor konowała:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko