Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
wybór drogi szkolenia
Autor Wiadomość
kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2005, 14:08   

martin napisał/a:
kjar napisał/a:
Na poczatku (przez co najmniej pierwszy rok) całą swoją wiedzę czerpałem tylko od instruktorów (tak w trakcie szkoleń, jak i rozmów).

Tak wybrales. Duzo wiedzy mozna czerpac krytycznie czytajac ksiazki czy publikacje. Namiar na instruktora masz zazwyczaj jeden, dwa, publikacji z roznymi zdaniami sa tysiace. Im wiecej informacji dostajesz, tym szybciej jestes w stanie ocenic ktora z nich jest ile warta.

Chyba rzeczywiście zagalopowałem się. Przeciez jednak czytałem.

martin napisał/a:

kjar napisał/a:
W tym czasie trafienie na dobrego instruktora (który wie i swą wiedzą potrafi się podzielić) było bardzo ważne.

Trafienie na odpowiedniego partnera. Nie ma najmniejszego znaczenia czy ma plakietke instruktora czy OWD.

Tak, z takim poglądem mogę się zgodzić.

martin napisał/a:

kjar napisał/a:
Od współnurkujących osób, a byli to przeważnie ludzie na moim poziomie doświadczenia, nie nauczyłem się chyba niczego...

Miales po prostu pecha, ale nie doceniasz umiejetnosci jakich z takiego nurkowania wynosisz. Zeby sie czegos nauczyc, niekoniecznie musi byc prefix "teraz zaczynamy szkolenie". Wziecie partnera o podobnym/mniejszym poziomie, zaplanowanie z nim nurkowania, przeprowadzenie go w.g. planu daje wiekszy postep, niz zrobienie tego samego pod okiem instruktora.

Miałem po prostu ograniczone pole wyboru :22: Pewnie także z własnej winy.

Pamietaj, że wszystko co napisałem w poprzednim poście dotyczyło sytuacji i mojego jej postrzegania kilka lat temu.

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-02-2005, 23:38   wybór drogi szkolenia

Myślę że w tej kwestii po pierwsze winni sie wypowiedzieć Ci którzy doświadczyli zmian instruktorów czy też organizacji. A czytałem wcześniej wypowiedź że "po co zmieniać" i pisała to osoba która nic nie zmieniała.
Chyba generalnie jest tak. Jesli ktoś daje nurka sporadycznie w ramach krótkiego urlopu ten niepowinien sobie gitary zawracać. Nurkowanie nie jest jakąś skomplikowaną czynnością.
Jeśli natomiast woda staje sie pasją której oddajesz się z namiętnością a każda wolna chwila poświęcana jest nurkowaniu dobrze jest w miarę szybko zdobyć jak najszerszą więdzę i doświadczenie. A nie wątpliwie dzieje sie to po przez zmiane instruktora( w końcu są ludźmi i róznią się od siebie) , organizacji(są róznice w trybie szkolenia) lub też partnera z którym nurkujemy i oczywiście akwenów.
Ja mam dobre doświadczenia i wiele dobrego skorzystałem na tych " skakaniach" choć nie podobało się to tym których chwilowo "porzucałem". Najczęściej chodziło o kasę.
Pozdrawiam. Henry

amalcz 

Stopień: DM, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-02-2005, 08:44   

Sonny napisał/a:
jak wyglada szkolenie na AOWD w "PEDI" (czy innej organizacji)

Grzesiu jak pragnę wody Januszku kochany tylko nie PEDI :???: , wymawiaj to z szacunkiem i nastojąco. ;-)

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-03-2005, 15:43   

W miarę rozwoju i popularyzacji nurkowania pojawiaja sie i będa się pojawiać równiez rózni instruktorzy. Komercalizacja życia ma równiez niewątpliwie duży wpływ na poziom zangażowania się kadry istruktorskiej i ich podejścia.
Przykładem jest mój wypad na morze sródziemne gdzie odbywało sie między innymi szkolenie AOWD o czym przed wyjazdem niewiedziałem że takowe będzie.
Organizatorem była osoba szkoląca-instruktor. Grupa składała się z kilkunastu osób.
Pominę fatalne warunki bytowe które przyszło nam tam zastać bo to sa bzdety.
AOWD robiłem w kraju i wiem jak ono przebiegało zaś tam to była farsa a nie szkolenie.
Niezaliczenie prawidłowo wykonanych zadań było powszechne a powtórne ich wykonanie niemożliwe. Nie których ćwiczeń wręcz nie wykonano. A jednak wróciłem z grupa która chełpiła się ukończeniem kursu.
Nadany stopień po takim szkoleniu zupełnie nieodpowiada kwalifikacjom jakie możemy spodziewać się od jego posiadacza dlatego podzielam pogląd że sam plastik nie może byc podstawa do planowania i organizowania nurka jeśli nie znamy rzeczywistych umiejętności naszego kompana.
Z mojego doświadczenia wynika fakt iz zmiana instruktora a może wręcz nawet organizacji jest korzystna i wzbogaca nasze doswiadczenia nie tylko wynikające z samego nurkowania.
Pozdrawiam. Henry

smallbruder
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2005, 23:43   

Witam

Ja mam zupełnie inne zdanie na temat drogi szkolenia i tak dalej. Być może to fakt mojego malutkiego doświadczenia sprawia, ze mam takie zdanie a nie inne...

Na moje, plastki i kwestia wyboru federacji to sprawa wtórna i najmniej ważna. Ja chcę poprostu nurkować, wreszcie zanurzyć się w otchłań wody I JUŻ, a pod jaką bandera to mi wszystko jedno. Na razie jestem w PADI bo osoba, która mnie w to wciagnęła jest instruktorem PADI. a co dalej to nie ma najmniejszej różnicy, bo najważniejsze jest przecież żeby nurkować i mieć z KIM nurkować.

Ostatnio po pokazaniu plastiku spotkałem się z dziwną sytuacją.
szukam klubu w moim rejonie, jeden mi się spodobał. Gdy pokazałem instruktorowi, że mam już kurs za sobą i szukam ludzi do których mógłbym się doczepić i wprawić "w boju", zaczął wymyślać dziwne problemy z różnicami między federacjami. Że ja z PADI, to musiałbym jakiś kurs przejściowy przejść żeby do CMAS, bo oni tylko w CMASIE. a po kiego licha mi kolejny plastik jak ja chce tylko nurkować. przecież z AOWD mogę mormalnie nurkować, tylko że brakuje mi doświadczenia.

Śmieszne że instruktor robi takie dziwne problemy zamiast poprostu sprawdzić uniwersalne umiejętności delikwenta.

pozdr TO ALL!
smallbruder

p.s. a propos czy jest na tym forum ktoś z kuj-pom kto często nurkuje, ma już pewne doświadczenie i zgodziłby się na nura z początkujacym?

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-03-2005, 08:24   

Pewnie spełniam Twoje kryteria :mrgreen: , ciąg dalszy na priw.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu