Wiek: 58 Dołączył: 17 Sie 2002 Posty: 98 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-02-2005, 19:19 JAJECZNICA
Chodzi mi konkretnie o kurze jaja,zwykle jajca,ktore goszcza zapewne u kazdego w lodowce.
Nie wiem czy wszyscy zdaja sobie sprawe z tego ze wiekszosc jaj ,ktore kupujemy pochodza z ferm gdzie zwierzeta trzyma sie w klatkach o powierzchni kartki A4 . Mozemy jednak uniknac zakupu jaj pochodzacych od męczonej kury wystarczy ze zwrocimy uwage na numer jaki widnieje na jajku.
Przewaznie wyglada to tak : 3 – PLE – 123 45 01
numer 3 na poczatku oznacza ze jajo pochodzi wlasnie z takiej okropnej fermy.
No tak chów chowem, a życie nie jest łatwe (nawet/głównie kurze)........... ale wracając do tematu to ..........
ja lubię ze zeskwarkowanym boczusiem, odrobiną masła i kapką (może dwoma) mleka
Wysłany: 18-02-2005, 21:45 jaja
Tomek Radomski napisał/a:
No tak chów chowem, a życie nie jest łatwe (nawet/głównie kurze)........... ale wracając do tematu to ..........
ja lubię ze zeskwarkowanym boczusiem, odrobiną masła i kapką (może dwoma) mleka
a ja pobiegłem do lodówki sprawdzić.
nie maja pieczątek.
To jak tę kurę w klatce wielkości A4 odwiedza kogut????No ,bo z powietrza to się przecież te jaja nie biorą
Na szczęście nie uczestnicze w tym haniebnym procederze ,bo jaja kupuję zawsze od znajomego ....chłopa. Jego kury są hodowane bezstresowo i latają po podwórku wolne jak elektrony:-)
To jak tę kurę w klatce wielkości A4 odwiedza kogut????No ,bo z powietrza to się przecież te jaja nie biorą
Z tego co wiem jaja biorą się z kury i są najzwyklej niezapłodnione (nie ma prawa powstać z tego kurcze kurczak), a jak kogut kurę dopadnie (w takiej klatce ma ułatwione zadanie bo dana kura nie ucieka ) to jest kurczak. A kurczak jak wiadomo najlepiej wygląda z kolegami na obrotowym solarium (solarium jest zdrowe, ponieważ czynnikiem ogrzewczym jest zwykle propanbutan UV frei)
Z tego co wiem jaja biorą się z kury i są najzwyklej niezapłodnione (nie ma prawa powstać z tego kurcze kurczak), a jak kogut kurę dopadnie (w takiej klatce ma ułatwione zadanie bo dana kura nie ucieka ) to jest kurczak. A kurczak jak wiadomo najlepiej wygląda z kolegami na obrotowym solarium (solarium jest zdrowe, ponieważ czynnikiem ogrzewczym jest zwykle propanbutan UV frei)
Z racji płci w temacie JAJKA jesteś lepiej obeznany
To żart oczywiście ,tak jak i ten wcześniejszy o kogucie
Pozdrawki
jaja jajami, ale:
w Polsce (tak jak e UE) dominuje chow typu 1 i 2 (nie jestem pewien czy 3 nie byl do tej pory zakazany na terenie wspolnoty), oraz oczywiscie nieewidencjonowany, czyli
bez stempelka/numerka itp, wprost od producenta (jaja od producenta: haha)
za to w takim kowbojowie... tam rzadzi ekonomia i kura nie ma lekko...
az jesc sie odechciewa
[ Dodano: Sob 19 Lut, 2005 ]
po konsultacji z tata (fachowcem - nie mylic z producentem )
wynika ze:
1. ok50% polskiej hodowli odbywa sie w sposob klatkowy (klatki przywiezione z US)
2. UE dopuszcza chow klatkowy, ale rozmiary klatek sa "bardziej komfortowe" (przedpokoj, pokoj, kuchnia + lazienka , w US: tak jak napisano powyzej, powierzchnia kartki A4
3. prawo unijne jest obowiazujace, wiec hodowcy maja okres przejsciowy, ok. 7lat na dostosowanie parametrow hodowli, do odpowiednich wymogow
...
Dla porownania i urealnienia ilosci zwierzat trzymanych na takiej przestrzeni:
jesli popatrzycie na zwykly normalny kurnik do ktorego normalnie (na sciolce) "wchodzi"
5000kur, wstawiajac tam klatki, jestesmy w stanie umiescic w nim 20000 (!tak 20tys!) zwierzat, dalszy tok rozumowania jest oczywisty...
...oczywiscie jajecznice lubie i powyzszy post nie ma nikomu jej obrzydzic, tak jak grilowanego kurczaka...
Cze.
Pewnie o tym wiecie, ale czytając Wasze posty o jajach przypominiałem sobie sprawę puszkowanych tuńczyków.
Zanim kupicie tuńczyka w puszce obejrzyjcie ją dokładnie.
Powinna na niej być buźka uśmiechniętego delfina.
Jeśli jej nie ma, to znaczy że tuńczyki łowione były za pomocą sieci, w których ginie wiele innych organizmów morskich (m.in. delfiny).
Szczegóły były w którymś z Magazynów Nurkowanie.
Pozdrówka.
NURTUR [Usunięty]
Wysłany: 19-02-2005, 22:18
Też sprawdziłem ! Na moich jajkach nie ma żadnych numerów. Pewnie by bolało jak ktoś chciałby ja tam postawić ooooooo losie, włos staje dęba na samą myśl.
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 13-03-2005, 17:27
jaja? bleeeeee ... ochyda... szczegolnie te "od chlopa". Nigdy ich nie myja i sprzedaja obsr.... Pozygac sie mozna. No ale jak juz jesc to z moich eksperymentow kulinarnych wynika ze niezle komponuja z galka muszkatalowa . Ja ze lubie wszystko na ostro to nawet do jajecznicy sypie chili i to w sporych ilosciach . A co powiecie na cebulke? Delikatnie przyszklona na maselku i do jaj. W akademiku (dawne czasy) eksperymentowalismy jeszcze z kukurydza... calkiem calkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko