Wysłany: 05-01-2005, 09:25 Re: Nurek bez nurka !!!
Cytat:
Ja stawiałem że serwis automatu nie został wykonany prawidłowo, a że na kursie nikt mi nie zwrócił uwagi na taką sytuację, więc szukałem winy w automacie
Hmmm... powiem tak... albo nie uwazales na kursie, albo kurs byl do d...
Butle powinnismy miec odkrecona do konca, ale nie do oporu... dobra zasada jest cofniecie pokretla zaworu o 1/2 obrotu.
Przed nurkowaniem nalezy wziasc z kazdego automatu kilka oddechow obserwujac manometr... jak zachowuje sie "dziwnie" tzn. drga wskazowka oznacza to , ze butla nie jest dobrze otworzona. Przyczyna moze byc rowniez awaria zaworu!!!
zastanawia mnie taki skok ciśnienia ze 130 na 30, mogłoby to wskazywać na uszkodzenie maonometru a nie automatu. Wiem z doświadczenia ze przy bardzo małej ilości czynnika oddechowego nie skacze manomentr a coraz ciężej się oddycha . A więc cos w tym opowiadaniu jest nie tak:))
zastanawia mnie taki skok ciśnienia ze 130 na 30, mogłoby to wskazywać na uszkodzenie maonometru a nie automatu. Wiem z doświadczenia ze przy bardzo małej ilości czynnika oddechowego nie skacze manomentr a coraz ciężej się oddycha . A więc cos w tym opowiadaniu jest nie tak:))
W tym wypadku nie chodziło o małą ilość gazu w butli, lecz o spowolnione jego podawanie przez I stopień z uwagi na prawie zakręcony zawór. To jest fizycznie odmienna sytuacja. Możesz to zresztą sam sprawdzić na powierzchni, oddychając z II stopnia przy prawie zakręconym zaworze i obserując wskazówkę manometru.
Wysłany: 24-03-2005, 23:50 Re: Nurek bez nurka !!!
dzinks napisał/a:
Mnie na kursie uczono ze odkrecic max i 1/2 obrotu z powrotem. To jak to jest w koncu, jak to powinno byc?
Według mojego domniemania, jest sens cofać o 1/2 obrotu.
1. Zawór nie zostanie tak mocno odkręcony, że potem go trudno bedzie zakręcić (czy to na powierzchni, czy zwłaszcza pod wodą)
2. Raczej nikt nie pomyli kierunku zakręcania, jeśli bedzie Ci zakręcał zawór pod wodą(niestety niektórzy miewają z tym problemy zwłaszcza w stresie)
W przypadku niewłaściwego kierunku zorientuje się po pół obrotu. Przy zaworze w pełni odkręconym siłowa próba dokręcenia w kierunku niewłaściwym może skończyc się lekkim przyblokowaniem gałki i całkowitą dezorientacją zakręcającego (bo nie idzie anii w prawo ani w lewo)
Wysłany: 25-03-2005, 00:37 Re: Nurek bez nurka !!!
kjar napisał/a:
dzinks napisał/a:
Mnie na kursie uczono ze odkrecic max i 1/2 obrotu z powrotem. To jak to jest w koncu, jak to powinno byc?
Według mojego domniemania, jest sens cofać o 1/2 obrotu.
1. Zawór nie zostanie tak mocno odkręcony, że potem go trudno bedzie zakręcić (czy to na powierzchni, czy zwłaszcza pod wodą)
2. Raczej nikt nie pomyli kierunku zakręcania, jeśli bedzie Ci zakręcał zawór pod wodą(niestety niektórzy miewają z tym problemy zwłaszcza w stresie)
W przypadku niewłaściwego kierunku zorientuje się po pół obrotu. Przy zaworze w pełni odkręconym siłowa próba dokręcenia w kierunku niewłaściwym może skończyc się lekkim przyblokowaniem gałki i całkowitą dezorientacją zakręcającego (bo nie idzie anii w prawo ani w lewo)
mnie uczono na kursie, ze trzeba troche cofnac o 1/4 obrotu
powody te same co wyzej
Sprawa dotyczy tzw.doświadczonych,każdy musi to przejść.A komu się nie zdarzyło, to się zdarzy!!! Chyba że do wody nie włazi.Nie dotyczy z reguły świeżego mięska,mięsko jest sparaliżowane i sprawdza nawet legalizację butelki. Pozdrawiam
[ Dodano: 11-05-2005, 01:19 ]
[quote="snoop"]
Judas napisał/a:
Przed nurkowaniem nalezy wziasc z kazdego automatu kilka oddechow obserwujac manometr
Hehe a jak zrobisz taki myk przed nurkowaniem podlodowym to już po przyjemności
potem zostaje tylko
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 11-05-2005, 06:59 Re: Nurek bez nurka !!!
kjar napisał/a:
1. Zawór nie zostanie tak mocno odkręcony, że potem go trudno bedzie zakręcić
"Wo rohe Kräfte sinnlos walten....."
Tutaj duze znaczenie ma stan zaworu. Dobrze zadbany da sie zakrecic/odkrecic przesuwajac reka po galce.
kjar napisał/a:
1.) Moimy zaworami krece ja. Niezaleznie czy nad czy pod woda.
2.) Ten kto ma problemy z znalezieniem kierunku krecenia, nie powinien krecic wcale.
kjar napisał/a:
W przypadku niewłaściwego kierunku zorientuje się po pół obrotu. Przy zaworze w pełni odkręconym siłowa próba dokręcenia w kierunku niewłaściwym może skończyc się lekkim przyblokowaniem gałki
I uwazasz ze osoba majac problemy z rozpoznaniem kierunku krecenia zorientuje sie, ze po 1/2 czy 1/4 obrotu jest koniec? Zaloze sie ze w stresie w 95% wszystkich wypadkow bedzie myslala "czemu to ch.. sie zablokowalo" i bedzie probowac krecic dalej w tym samym kierunku.
Cytat:
Hehe a jak zrobisz taki myk przed nurkowaniem podlodowym to już po przyjemności ;ups: potem zostaje tylko
Nie potem ale przedtem, i nie tylko czyszczenie butli, automatow, ladowanie suchego gazu zamiast olejoksu.....
Wysłany: 11-05-2005, 12:13 Re: Nurek bez nurka !!!
martin napisał/a:
kjar napisał/a:
W przypadku niewłaściwego kierunku zorientuje się po pół obrotu. Przy zaworze w pełni odkręconym siłowa próba dokręcenia w kierunku niewłaściwym może skończyc się lekkim przyblokowaniem gałki
I uwazasz ze osoba majac problemy z rozpoznaniem kierunku krecenia zorientuje sie, ze po 1/2 czy 1/4 obrotu jest koniec? Zaloze sie ze w stresie w 95% wszystkich wypadkow bedzie myslala "czemu to ch.. sie zablokowalo" i bedzie probowac krecic dalej w tym samym kierunku.
Tak. Uważam, że zorientuje się, iz kierunek kręcenia nie jest prawidłowy. Nie będziemy sie jednak zakładać, gdyż chyba trudno będzie znaleść obiektywne argumenty potwierdzające Twoje, lub moje przekonanie
Nie potem ale przedtem, i nie beer1 tylko czyszczenie butli, automatow, ladowanie suchego gazu zamiast olejoksu.....
Och jaki ty dokładny jesteś
Nie powiesz chyba, że nie ma takiej możliwości jak oddychasz z tego automatu. Przeca dostanie się do niego wilgoć z powietrza wydychanego i ma prawo zamarznąć. Czyż nie ?
Wysłany: 11-05-2005, 21:23
snoop napisał/a:
Nie powiesz chyba, że nie ma takiej możliwości jak oddychasz z tego automatu. Przeca dostanie się do niego wilgoć z powietrza wydychanego i ma prawo zamarznąć. Czyż nie ?
Te troche wilgoci z powietrza jest niczym w porownaniu z wilgocia ktora jest w AO gdy go wyciagniesz w wodzie. Tyle ze ta wilgoc znajduje sie w miejscu, w ktorym moze spokojnie zamarzac. Lod na szczeliwie moze powstac tylko z wilgoci bedacej w gazie.
Lod na szczeliwie moze powstac tylko z wilgoci bedacej w gazie
Ok powoli się zaczynam przekonywać
Choć tu widać, że pewne organizacje mimo wszystko zakładają odrobinę wilgoci w butlach i nie zalecają tego sposobu sprawdzania czy flaszka jest otwarta czy nie
Wysłany: 12-05-2005, 07:19
snoop napisał/a:
Choć tu widać, że pewne organizacje mimo wszystko zakładają odrobinę wilgoci w butlach i nie zalecają tego sposobu sprawdzania czy flaszka jest otwarta czy nie
Pewne organizacje zakladaja ze nurek natychmiast umiera po przekroczenu 18m. Inne do niedawna twierdzily ze Nitrox jest gazem "technicznym". Ten kto chce zaoszczedzic na zmianach filtra bedzie cie przekonywal, ze olejoks jest standartowa mieszanka Wszystko sprawa punktu widzenia i celu ktore za nim stoi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko