witam
Pewnie temat juz omawiany( nie mogłem znaleźć dlatego pytam) na temat lampy FL-20 w obudowie. Cena zestawu okolo 1600 + kabel zapewnie . Mam Olka 5060 i do tego YS 90 zastanawiam sie czy dokupic jeszcze jedna YS-90 czy wykorzystac pewnie jedyna lampe w ktorej wykorzystam TTL do zestawu 5060+PT20. Cenowo chyba wyjdzie podobnie .
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 15-04-2005, 09:46
Wg moich doświadczeń, lepsze wyniki uzyskuje się przy external auto. Zastanawiałem sie nad tym i doszedłem do następujcych wniosków:
1) System TTL ma swoje ograniczenia per saldo i można spodziewać poprawnego działania gdy obiekt fotografowany zajmuje 65%> kadru. Raczej nie można oczekiwać dobrych wyników, gdy tłem jest toń
2) Istotą P-TTL w kompaktach jest przedbłysk pomiarowy. Mimo, że lampy podwodne realizują ten przedbłysk z większą mocą błysku niż lampa wbudowana (a może właśnie dlatego) bywaja problemy. W mętnej wodzie przedbłysk jest pochłaniany i zdjęcie sie "prześwietla" (lub wychodzi rozświetliony backscatter) lub - jesli kadr zawiera elementy błyszczące, (np. I stopnie automatów, manifold, obejmy, elementy sprzętu świecące na odblaskową zieleń) z kolei sa niedoświetlane. Automatyka TTL nie jest dostosowana do warunków podwodnych (przeliczenie przedbłysku)
3) Lampy podwodne mają działanie sensora skalibrowane do warunków podwodnych i mam wrażenie, że cały układ pomiarowy jest mniej wrażliwy na powyższe okoliczności. Poza tym możemy łatwo "podregulować" działanie lampy w tym trybie, w odróżnieniu od TTL, gdzie regulacja ręczna jest problematyczna, bo przecież to aparat "odcina" błysk.
Podsumowując: IMHO nie warto rozrywać szat o TTL. Lepsze wyniki osiąga się w trybie external auto lub manual. Wymaga to pewnego doświadczenia, ale nic tak nie irytuje jak "ogłupiała" automatyka, na którą nie mamy wpływu.
możemy łatwo "podregulować" działanie lampy w tym trybie, w odróżnieniu od TTL, gdzie regulacja ręczna jest problematyczna, bo przecież to aparat "odcina" błysk.
A czy C-5050 lub C-5060 ma ręczną korekcję błysku TTL? Z pomiaru wychodzi mu tyle, ale my mu każemy emitować 20% mniej...
Czy ktoś wie, jakie możliwości "external auto" lub "manual" ma lampa Ikelite DS125?
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 15-04-2005, 17:43
Wiesz Tomku - ja to rozumiem tak: moc lampy jest pewną stałą, natomiast ilość wyemitowanej energii regulowana jest czasem błysku. Przy external auto przedbłysk pomiarowy aparatu jest ignorowany, a błysk naświetlający aparatu synchronizuje błysk lampy. Lampa sama mierzy sensorem odbicie światła i reguluje sobie czas błysku opierając się na ustawionej w obiektywie przysłonie. Łatwo zatem "regulować" zachowanie się lampy poprzez "oszukiwanie" czyli ustawianie innej przysłony niż faktycznie ustawiona, lub przez zmianę trybu pracy sensora (korekta ekspozycji +- 1/4 EV na sensorze).
W trybie TTL lampa realizuje przedbłysk pomiarowy, a logika samego aparatu przelicza uzyskane przez obiektyw światło na czas trwania bysku naświetlającego. Lampa błyska na tak długo, jak długo "każe jej to robić" aparat. Możemy więc ingerowac w działanie automatyki na poziomie aparatu (+- EV) - i to jest pod kontrolą, chociaż niewygodne, bo wymaga klawiszowania. Natomiast korekta na samej lampie jest problematyczna, bo lampa nie może przecież w tym trybie błysnąć "krócej" niż wymaga aparat, co najwyżej dłużej. Stąd często w mętnej wodzie prześwietlenie w trybie TTL widoczne zwłaszcza na obszarach toni - przedbłysk został pochłonięty przez wodę i aparat ocenia, że "jest bardzo ciemno" i generuje za długi błysk naświetlający. A my nie możemy skrócić tego błysku... (chyba że regulując EV w aparacie). Bo na lampie się nie da - przecież byłoby to zaprzeczenie metody działania TTL...
To prawda, prawdopodobnie są jeszcze regulacje mocy przedbłysku pomiarowego na lampie (Low TTL) ale IMHO znacznie większą kontrolę nad działaniem całości mamy w trybie external auto.
Na temat lamp Ikelite mogę się tylko domyślać, natomiast troche się orientuję w lampach Inon. IMO nie warto dopłacać do D-2000, wg mnie wystarczy D-180 (odczuwalnie tańsza), chyba, że istotna jest dla nas 10% różnica liczby przewodniej obu lamp.
Po licznych próbach niezależnie od siebie doszliśmy z młodym do wniosku, żeby stosować external auto lub manual, ponieważ w trybie TTL wiele rzeczy wydaje się dziać przypadkowo, czyli "nie wychodzi" po prostu tak, jak byśmy tego oczekiwali.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko