Wybraliśmy się dzisiaj nad jezioro Siecino, które zwykle prezentowało
w miarę przyzwoity poziom jeżeli chodzi o przejrzystość wody.
Niestety nie dzisiaj
Widoczność przy powierzchni około 1 metra, poprawia się poniżej
termokliny do jakiś 3 metrów. Przy dnie (39 metrów) widać
w porywach na wyciągnięcie ręki.
Temperatura poniżej termokliny 7-8 stopni.
Chyba trzeba poczekać aż skończy się zakwit.
Wysłany: 01-09-2003, 09:54
Byłem pierwszy raz nad Jez. Siecino 18-22.08.2003. i jestem zafascynowany. Przejrzystość (na ABC) ok. 4m, górki i płycizny, ryby.. czego więcej.
Jako malkontent dodam, że zbyt dużo sieci kłusowników , przed którymi przestrzegam.
olenka [Usunięty]
Wysłany: 18-09-2003, 21:14
ja znam siecino od 90 r.zawsze byl zaj..... zakwit.z opowiesci starszych kolegow,wiem,ze kiedys bylo inaczej.ale kiedys to bylo w calej polsce inaczej.
Od tamtej pory dużo się zmieniło. Gdy tylko ukształtowała się termoklina widocznośc wzrosła do 6-8m. Na dzień dzisiejszy jest super. Z 8m widać pływające kaczki.
Pozdrawiam wszystkich nurów.
Warunki grudniowe w Siecinie są po prostu oszałamiające.
Byliśmy 2 dni temu z grupą zapaleńców ubrać choinkę na Siecinie.
Woda po prostu bajka jak tylko pozbieram zdjęcia to powrzucam na serwer i dam linki tutaj do nich.
Woda ma temperaturę 4 st. C, ale rekompensuje to przecudowna widoczność co będzie widać na filmiku, który zamieszczę po Nowym Roku.
10 m to spokojnie to co widać pod wodą. Jak na tę porę roku to ilość drobnicy zamieszkującej "rafę" jest zaskakująca.
Najnowaszą mapę podwodna można znaleźć w nowym wydaniu Magazynu Nurkowanie.
Pozdravki
[ Dodano: Wto 11 Sty, 2005 ]
Zgodnie z tym co pisałem to wrzucam linki ze zdjęciami
w zasadzie mało jest ich z pod wody ale stopniowo będzie ich przybywać
Wiek: 77 Dołączył: 25 Mar 2002 Posty: 1194 Skąd: Szczecin/Karpacz
Wysłany: 28-05-2005, 23:31
Nocowaliśmy z piątku na sobotę nie było problemu z noclegiem. W razie czego są osrodki w pobliżu i agroturystyka w Cieszynie gdzie można bez problemu załatwić noclegi.
Mam nadzieję, że do soboty się troszkę poprawi, a jak nie to przecież są inne jeziora w pobliżu.
Poprawi się, poprawi. Już nastepnego dnia rano wyglądało, że jest lepiej.
A z sąsiednich jeziorek proponuję Krzemno. W sobotę widoczność dochodziła do 8 m. Jednak poniżej 12 m chłodno - 8 stopni.
W Siecinie w nocy widoczność zależy także od fazy księżyca.
Jakiś czas temu już Rafał poczynił spoistrzeżenie, że jak przychodzi do pełni to robi się bełt i na prawdę ciężko coś zobaczyć [ot takie siecińskie pływy [zawiesiny]].
Co do widoczności z rana to fakt najładniej jest o 7:00 ale niewielu jest tak zboczonych jak ja chyba, bo nie widziałem tam jeszcze wariatów tak rano w wodzie
Ponadto o 15 bywa na prawdę ciekawie jak już kursanty sobie pójdą na obiad, a muł już opadnie
Ogólnie najlepszy czasna na Siecino to [subiektywnie] maj i wrzesień oraz grudzień, choć nie mówię, że w inne miesiące nei mozna trafić 10 metrowej widoczności
pozdravki
[ Dodano: Pon 20 Cze, 2005 16:29 ]
Mało kto pisze więc ja dorzucę swoje 0,03 pln:)
Stan na dzień 20.06.2005
- Widoczność około 6 m
- niewielki, opadający już zakwit
- termoklina na poziomie 6 m
- temeratura wody na 2 - 2,5 m 18,3 st. C
Wie ktoś jak tam warunki na Siecinie, wybieram się tam na pierwszomajowe nuranie . Dzięki.
[ Dodano: 03-05-2006, 18:43 ]
Byłem, sprawdziłem
Widoczność bardzo mała bo na głębokości 10-12m, od 2 do 3m głębiej nie byłem Roślinności i ryb nie widać, trzeba poczekać na lepsze warunki.
Witam wszystkich.
Po 14 dniach mętu jest coraz lepiej . Widoczność 5-6m i z dnia na dzień się poprawia, temp. na 2m 23,6 st. na 30m 6st. Na marginesie w tym sezonie woda uzyskała rekordową temperaturę - na gł. 2m 27,8 st.
pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko