Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawroty głowy pod wodą
Autor Wiadomość
Marta_W 

Stopień: Rescue+EAN
Wysłany: 19-02-2005, 18:15   

szczęście mieć pod ręką koparkę ;)
patentu z zamykaniem oczu nie znałam, moze wypróbuję.

voytar 

Wysłany: 24-02-2005, 21:04   

conan napisał/a:
widze ze sporo osob ma podobny problem
wiec ja tez sie przyznam ze zdarzylo mi sie to pare razy glownie na koparkach ale po paru sekundach niezbyt przyjemnego uczucia wszystko wracalo do normy wystarczylo ze przytrzymalem sie koparki lub zamknelem oczy i probowalem sie skoncentrowac
Otóż to. Łapiesz się kopary i wszystko po sekundzie jest git. ;]]]

Father 

Stopień: DM,P2,WM,SS1,PL,EFR
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2005, 17:17   

Moi drodzy: jedzcie więcej czosnku, oddychajcie równomiernie i spokojnie, wynurzajcie się wolniutko... A co z paleniem ? Może winien jest papierosek tuż przed nurkiem? Pozdrawiam.. Piotr B. :angryfire:

amalcz 

Stopień: DM, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-02-2005, 18:28   

Piotrek Kędzia napisał/a:

Powodów może być kilka. U mnie (wg. laryngologa - nurka) problem polega na niesymtrycznej budowie uszów i podobno uszy odtykają mi się nierównomiernie, czego wynikiem są zaburzenia błędnika. :roll:

Ja miałem dokładnie to samo i lekarz laryngolok zalecił mi bardzo prosty sposób na pozbycie się tej dolegliwości, a mianowicie przed każdym nurkowaniem włożyć sobie do jednego i drugiego ucha kulkę z waty nasączoną olejkiem, uwierzcie mi jak ręką odjął !!!.

Wata nasączona olejkiem powoli przepuszca wodę wydostającą się z ucha, a za tym idzie to, że woda wydostająca się ma tą samą temperaturę co powoduje że błędnik nie wariujeje.

Sposób prosty a jaki skuteczny

Marcin H. 

Kraj:
Spain

Wysłany: 28-02-2005, 10:16   

Kurcze dawno tu nie zaglądałem a widzę, że wywiązała się niezła dyskusja. Okazuje się, że nie jestem osamotniony w swoich dolegliwościach. Wszystkim bardzo dziękuję za wypowiedzi. Jeżeli podobne problemy ma tyle osób znaczy, że nie jest to nic specjalnego i nie ma co się tym do przesady martwić - tylko uważać, żeby nie przesadzać z prędkością wynurzania i w razie problemów czegoś się złapać (np.podręcznej koparki;) i uspokoić.

Dzięki i pozdrawiam wszystkich!

piotrm 

Stopień: AOWD IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-02-2005, 11:59   

amalcz napisał/a:

Ja miałem dokładnie to samo i lekarz laryngolok zalecił mi bardzo prosty sposób na pozbycie się tej dolegliwości, a mianowicie przed każdym nurkowaniem włożyć sobie do jednego i drugiego ucha kulkę z waty nasączoną olejkiem, uwierzcie mi jak ręką odjął !!!.

Jakims konkretnym olejkiem, czy po prostu olejkiem?

Pozdrawiam

amalcz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-03-2005, 17:35   

piotrm napisał/a:

Jest to dokładnie "Parafina ciekła" w szklanej małej butelece, do kupienia w każdej aptece

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-06-2005, 16:16   

Witajcie. Zawroty głowy w moim przypadku pojawily sie dopiero po kilku latach nurkowania. Wczesniej ich nie miałem. Faktem jest że moje nurkowanie było i jest warunkowe (wysokie cisnienie, krzywa przegroda, alergia) ale do niedawna bylo o.k.
Dopiero kiedy zaczołem nurkowac głebiej w naszych wodach tzn 30-40 m. dolegliwość ta mi sie pojawiła. Zastanawiam sie czy w moim przypadku nie jest przyczyną zimno. Strasznie marzne. Czy to może mieć wpływ ?
Nurkowałem w ciepłych wodach na podobne głebokości i nic takiego mi sie nie zdarzało.
Wiem że są na tym forum również lekarze-nurkowie. Więc może małe jakies zalecenia w takich przypadkach ?
pozdrawiam

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 13-06-2005, 23:32   

amalcz napisał/a:
piotrm napisał/a:

Jest to dokładnie "Parafina ciekła" w szklanej małej butelece, do kupienia w każdej aptece

Przypuszczam, że mechanizm jest nieco inny. Nie chodzi o temperaturę wody. Olej parafinowy jest standardową substancją laryngologiczną zmiękczającą czopy woskowinowe przed myciem uszu. W tym przypadku może chodzić o delikatne zmiękczenie woskowiny w celu łatwiejszego, naturalnego wyrównywania ciśnienia - swobodniejszy przepływ cieczy. Może także olej zmiękcza "jakiś organ", np. błonę bębenkową, uelastycznia ją??

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-06-2005, 01:39   

Cytat:
lekarz laryngolok zalecił mi bardzo prosty sposób na pozbycie się tej dolegliwości, a mianowicie przed każdym nurkowaniem włożyć sobie do jednego i drugiego ucha kulkę z waty nasączoną olejkiem, uwierzcie mi jak ręką odjął !!!.

I ta kulka z waty jest cały czas w trakcie nurkowania w przewodzie słuchowym zewnętrznym???Jeżeli tak jest to prosisz się o kłopoty :
- cisnienie zewnętrzne ubija ci tą kulkę głęboko w przewodzie co może spowodwać niemożność wyjęcia jej . A to skutkuje albo uszkodzeniem ucha zewnętrznego (zapalenie ucha zewn . -"ucho pływaka " ), czy nawet perforacją błony bębenkowej przy manipulacjach samemu ,albo natychmiastową wizytą laryngologiczną.
- przy stworzeniu korka ( wata + olejek + woda + woszczyna ) szczelnie zamykającego przewód słuchowy zewn. narażasz się na barotraumę ucha środkowego - z rozerwaniem na zewnątrz błony bębenkowej.
Nigdy nie należy wkładać nic do ucha na czas nurkowania -wyjątkiem są specjalne koreczki do uszu dla nurków z mikroporami wytwarzanymi przez wyspecjalizowane firmy .

Rafal T 

Stopień: Instruktor PADI MSDT
Wysłany: 15-06-2005, 00:12   

Witam.
W 100 % zgadzam się z sharkey. Przewodu słuchowe majmą być drożne!
Jeżeli chodzi o vertigo to mam je często. Mechanizm powstawania jest prosty.
W czasie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych śluzówka robi się nabrzmiała i produkuje dużą ilość śluzu (katar) co powoduje zmniejszenie światła trąbki Eustachiusza, która łączy ucho śrotkowe z gardłem. Podczas wynurzania wydzielina śluzowa często zapycha przewód trąbki( blokada powrotna), uwięzione powietrze nie ma ujścia i uwypukla błonę bębenkową na zewmątrz oraz oddziaływuje poprzez okienko i paralimfę na błędnik.
Może to doprowadzić do perforacji błony bębenkowej na zewnątrz lub uszkodzenia okienka łączącego ucho środkowe z błędnikiem.
jak sobie radzić:
1. nie stosować kropli do nosa przed nurkowaniem
2. wynurzać się powoli.
3. kiedy wystąpi zatrzymać wynurzanie, zejść 2-3 m niżej, wyrównać ciśnienie i wolno kontynuować wynurzanie i tok do skutku. Wynurzanie na siłę może się przykro skończyć.
Po czym poznać że jest to vertigo? W większości przypadków słychać w uchu delikatny ciągłu pisk przemieszczającego się powietrza poprzez zator i uldze po nim występującej.
Znam to wszystko z autopsji.
Pozdrawiam.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 15-06-2005, 00:41   

To czym tłumaczyć skuteczność metody stosowanej na Amalcz'u???

Rafal T 

Stopień: Instruktor PADI MSDT
Wysłany: 15-06-2005, 01:33   

Nie jestem laryngologiem ale może to być zbieg okoliczności, autosugestia, lub częściowy wpływ nagrzania ucha poprzez olejek (stosowanie olejków rozgrzewających, amolu, spirytusu salicylowego powoduje zrogowacenie błony bębenkowej i pogorszenie słuchu)
Postaram się zasięgnąć informacji u jednego z moich kursantów który jest laryngologiem i lekarzem chorób nurkowych.

amalcz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2005, 09:29   

Na pewno wszyscy macie rację i ja tu nawet nie próbuję zaprzeczać.
Oczywiście olejek nie jest do końca rozwiązaniem, jest to raczej tymczasowe zastosowanie do momentu kiedy nie zrobię badań (tomografię poziomą zatok), które tak naprawdę pokaże co jest prawdziwą przyczyną dolegliwości.

Alę tak czy inaczej mi to pomogło

Jeśli chodzi o specjalne koreczki to napewną są lepsze od waty, a czy można prosić o jakieś namiary gdzie to można kupić i jak się to facho nazywa.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2005, 09:59   

amalcz napisał/a:
Oczywiście olejek nie jest do końca rozwiązaniem, jest to raczej tymczasowe zastosowanie

Do czasu perforacji błony, znaczy się? Wlanie płynnej parafiny do przewodu słuchowego nie zaszkodzi (może byc na watce) - rozpuszcza korki woszczynowe. Natomiast wkładanie sobie do ucha watki przed nurkowaniem i to świadome jest - wybacz - idiotyzmem.

amalcz napisał/a:
do momentu kiedy nie zrobię badań (tomografię poziomą zatok), które tak naprawdę pokaże co jest prawdziwą przyczyną dolegliwości.

Co sobie zrobisz? Jak coś już piszesz publicznie powołując się na zalecenia lekarskie, to postaraj się nie wprowadzać żadnych własnych modyfikacji i nie przekręcać. Nie wierzę, że jakikolwiek laryngolog mógł ci zalecić zatykanie przewodów słuchowych przed nurkowaniem. Może miałeś włać sobie po kropli oleju parafinowego na watce, a nie wkładać watkę? Może tak jak z tym zdjęciem poziomym....

amalcz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-06-2005, 10:42   

Wiem co mi lekaż zalecił i pozwól, że będę się stosował do jego zaleceń i jego skierowania na badania (dziwnym faktem jest, że takie badanie jest wykonywane i nie mało kosztuje).

Niechcąc dalej rożdrażniać tematu i zejście z nim do hyde parku uważam temat co do nazwy badania za zamknięty.

Z całym szacunkiem dla Ciebie TomM

sharkey 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2005, 01:11   

Amalcz - jednak mimo wszystko skontaktuj się jeszcze raz z tym laryngologiem, jeżeli tylko jemu wierzysz - i to PRZED nurkowaniem z jakimikolwiek wkładkami do uszu , szczególnie z waty - wata to celuloza która pod wpływem wody pęcznieje i ubija się tworząc stosunkowo szczelny i twardy korek . W trakcie nurkowania ciśnienie wody może Ci przesunąć taki tłok z następstwami:
- zablokowanie kanału słuchowego zewnętrznego
- uszkodzenie ww. z następstwem zapalenia ucha zewnętrznego
- przy zablokowaniu się w przewodzie z wytworzeniem przestrzeni podciśnienia między korkiem a błoną bębenkową -> barotrauma z rozerwaniem błony bębenkowej na zewnątrz.
- w ekstremalnym przypadku tłok z waty ( nasączony do tego olejkami wodą , woskowiną )może przerwać błonę bębenkową i wtłoczyć się do środka jamy bębenkowej ,zniszczyć łańcuch kosteczek słuchowych ,z wywołaniem ciężkiego zapalenia ucha środkowego i
dużym niedosłuchem po stronie uszkodzonej.
Wierz lub nie wierz - ale po prostu ŻADEN larygologog który ma chociaż mizerne pojęcie o nurkowaniu nie zaleci wkładek z waty do ucha w trakcie nurkowania. To by było mniej więcej tak jakby lekarz ortopeda zajmujący się urazami kręgosłupa zalecał skoki na głowę z mostu do wody.
W przypadku vertigo nurkowego stosuje się inne metody zapobiegające lub zmniejszające objawy.

[ Dodano: Czw 16 Cze, 2005 ]
Cytat:
To czym tłumaczyć skuteczność metody stosowanej na Amalcz'u???

bo to oczywiście wyrównuje temperaturę w uszach zmniejszając różnicę temperatur w uchu lewym i prawym , wyrównując impulsowanie ucha wewnętrznego- ale vertigo podwodnemu zapobiega się inaczej. Ta metoda to tak jakby wbijanie gwoździ w ścianę przy pomocy zabytkowego, drogocennego przedmiotu .Efekt owszem jest ,tylko że straty niewspółmiernie wielkie-" operacja się udała ale pacjent zmarł" :mrgreen:

amalcz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-06-2005, 09:24   

Dzięki za poradę, ale i tak już niebawem się do niego wybierałem tylko najpierw muszę wyleczyć moje zatoki.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu