Wysłany: 14-06-2005, 20:33 Krwotok ponad 24h po nurkowaniu - co to moze byc?
witam,
znajoma wrocila dzis z tygodniowego urlopu w Egipcie - zywa, ale jeszcze mocno zdenerwowana...
chodzi o to, ze w ubiegly piatek postanowila po raz pierwszy w zyciu zanurkowac - po egipsku, czyli za raczke z instruktorem bez zadnego przygotowania, badan, itp. - bo powiedziano jej, ze to normalne, bezpieczne i wszyscy tak robia...
(nie bede tego komentowal, ani tego, ze to byla polska baza i instruktor-Polak)
zabrano ja na typowy dzien nurkowy, czyli wyplyniecie rano i powrot wieczorem.
nurkowania byly 2 i oba podobno bezproblemowe.
(nie bede taz komentowal tego, ze pierwsze nurkowanie w zyciu odbylo sie na 9m, a drugie na 12-13m...)
problemy zaczely sie pozno, bo w nocy z soboty na niedziele, a objawily sie silnym krwotokiem - nie bardzo chciala mowic o szczegolach, wiec moge sie tylko domyslac, ze nie byl to krwotok z nosa...
(na tyle silny, ze konieczna okazala sie szybka wycieczka do szpitala, ale to osobny temat)
dziewczyna jest mloda (ok. 30lat), szczupla, zdrowa (no wlasnie...), aktywna fizycznie, ale ma cisnienie lekko ponizej normy - tyle wiem.
acha, nie pila, ani nie korzystala z innych uzywek.
zaden lekarz, ktory ja badal, nie zdiagnozowal przyczyny - moze Wy pomozecie?
czy ten krwotok mogl miec bezposredni zwiazek z nurkowaniem?
(przypominam - nurkowanie w piatek, potem najmniejszych problemow, dopiero w nocy z soboty na niedziele powazne problemy)
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 15-06-2005, 07:37
I co było dalej? Pojechała już do owego przybytku i co?
Nie napisałeś niczego, na czym mozna by sie oprzeć, niemniej zgaduję, że nie miało to żadnego związku z nurkowaniem.
Wysłany: 15-06-2005, 09:57
TomM napisał/a:
I co było dalej? Pojechała już do owego przybytku i co?
napisalem przeciez, ze zaden z lekarzy niczego konkretnego nie powiedzial...
a skoro przezyla, tzn. ze zatamowali ten krwotok, rajt?
nie chodzi mi jednak o skutek, ale o przyczyne i stad ten post.
TomM napisał/a:
Nie napisałeś niczego, na czym mozna by sie oprzeć, niemniej zgaduję, że nie miało to żadnego związku z nurkowaniem.
hmm, a jakich jeszcze informacji potrzeba? napisalem wszystko, co wiem i liczylem, ze ktos z Was slyszal moze o podobnym przypadku i cos napisze...
chodzi o to, ze lekarz w Polsce powiedzial dziewczynie, ze ma prawdopodobnie za slabe naczynia krwionosne i nie powinna nigdy nurkowac
a ja w to jakos nie wierze, tym bardziej, ze ma niskie cisnienie...
Wysłany: 15-06-2005, 10:07
Grzyb napisał/a:
a skoro przezyla, tzn. ze zatamowali ten krwotok, rajt?
To znaczy? Co ZROBILI. Bo w ten sposób można przynajmniej domniemać co "było grane". Może po prostu... nic. Nic nie zrobili i nic się nie działo... Może wschodził czerwony księżyc, tylko tak trochę inaczej i dziewczę nieco spanikowało?
Wysłany: 15-06-2005, 12:47 Re: Krwotok ponad 24h po nurkowaniu - co to moze byc?
Grzyb napisał/a:
witam,
znajoma wrocila dzis z tygodniowego urlopu w Egipcie - zywa, ale jeszcze mocno zdenerwowana...
problemy zaczely sie pozno, bo w nocy z soboty na niedziele, a objawily sie silnym krwotokiem - nie bardzo chciala mowic o szczegolach, wiec moge sie tylko domyslac, ze nie byl to krwotok z nosa...
(na tyle silny, ze konieczna okazala sie szybka wycieczka do szpitala, ale to osobny temat)
dziewczyna jest mloda (ok. 30lat), szczupla, zdrowa (no wlasnie...), aktywna fizycznie, ale ma cisnienie lekko ponizej normy - tyle wiem.
acha, nie pila, ani nie korzystala z innych uzywek.
zaden lekarz, ktory ja badal, nie zdiagnozowal przyczyny - moze Wy pomozecie?
czy ten krwotok mogl miec bezposredni zwiazek z nurkowaniem?
(przypominam - nurkowanie w piatek, potem najmniejszych problemow, dopiero w nocy z soboty na niedziele powazne problemy)
Wysłany: 15-06-2005, 14:50
No przecież napisał, że młoda , zdrowa i sprawna.Nie pisał ,że kulawa i zakonnica.
Jak wracam z nura i mam wydrapane pazurki na plecach to też mówię,że to od szpeju,no bo co mam powiedzieć?
[ Dodano: Sro 15 Cze, 2005 15:08 ]
A tak na powaznie to sklaniam sie do koncepcji TomM - po prostu miala silniejsza miesiaczke, ktore kobietom sie raz na jakis czas zdarzaja, troszke sie przestraszyla i polaczyla to (moim zdaniem zupelnie bezzasadnie) z nurkowaniem. Albo sie "przedzwigala" i naderwala cos tam...
TomM - a na ile prawopodobny jest jeszcze jeden wariant - byla w bardzo poczatkowej ciazy (o cyzm nie miala jeszcze pojecia) i - co jesli dobrze rozumiem sie zdarza i to wcale nie tak rzadko, jak sie niektorym kobietom wydaje - "poronila"?
Mania
PS. do grzyba - Grzyb - twoj post byl naprawde malo klarowny (kazal sie jedynie domyslac, ze chodzi o miesiaczke - rownie dobrze mogl to byc krwotok z nosa (bo przeciez ty sie tylko domyslalsz, ze nie byl to krwotok z nosa), ucha badz innej czesci ciala, wiec nie reaguj agresywnie na prosby o doprecyzowanie. Trudno jest odpowiedziec na pytania - "nurkowala, a potem 24 h pozniej miala krwotok, dlaczego?", a tak mniej wiecej brzmialo Twoje pytanie.
Wysłany: 15-06-2005, 16:48
moi Drodzy,
posluchajcie prosze: ja zakladam, ze Wy jestescie:
a) ludzmi inteligentnymi
b) bardziej ode mnie doswiadczonymi nurkami.
nie zawracalbym Wam glowy, gdyby dziewczyna miala miesiaczke.
nie zawracalbym Wam glowy, gdyby ktorykolwiek z kilku lekarzy, ktorzy ja badali cokolwiek zdiagnozowal.
z jednej strony, piszecie, ze podalem za malo szczegolow, a z drugiej, smiejecie sie, bo napisalem, ze dziewczyna jest mloda, zdrowa i w dobrej kondycji fizycznej...
nie napisalbym tego, gdybym nie sadzil, ze jako nurkowie potraficie te informacje wlasciwie odczytac...
szczerze mowiac, mialem nadzieje, ze skoncentrujecie sie na tych informacjach, ktore sa, a nie na tych, ktorych brak...
nie sztuka powiedziec, ze ktos kaszle, gdy kaszle
moge tylko dopowiedziec, ze w egipskim szpitalu dostala zastrzyk z witaminy K - w celu polepszenia krzepliwosci krwi.
darowalbym sobie pisanie tego posta, gdyby nie fakt, ze dziewczyna ma od wczoraj zawroty glowy, dzis byla u neurologa, a ten zalecil jej tomografie mozgu - oczywiscie nie mowiac dlaczego - sprobujcie prosze wczuc sie w sytuacje osoby, ktora nie ma pojecia o nurkowaniu, a slyszy cos takiego...
A czy sprawdzila sprawe krwotoku u swojego lekarza tu w Polsce?
Zdazaja sie tez krwawienia miedzy miesiaczkowe, zmiana klimatu, aktywnosci (2 nurkowania), nerwy, stres to wszystko jakos moze sie skladac na calosc.
Ja osobiscie pierwszy raz slysze o takim przypadku jesli chodzi o powiazanie z nurkowaniem..ciezko cos powiedziec.
Jesli mozesz daj znac jak to sie wszystko bedzie toczyc - mnie jako babke to interesuje szczegolnie.
Trzymam kciuki za kolezanke
Bania
Grzyb
Ale naprawde chcemy pomoc tylko ciezko nam to zrobic majac mocno ograniczona wiedze....
Wit K podaje sie standardowo - nie jest to nic wielkiego. Gorzej by bylo gdyby dostala juz konkretne leki na krzepliwosc krwi (TomM popraw mnie gdybym mowila jakies bzdury). Rowniez - tak jak napisala Bania - krwawienia miedzy miesiaczkowe sie zdarzaja. Rozumiem, ze po dwoch nurkowaniach - a wiec probie zrobienia czegos co jest stresogenne i dla niej kompletnie nie znane, wpada w panike, ale moze jednak po prostu troche przesadza.....
Mania
Wysłany: 15-06-2005, 19:01
Nie wiem Grzyb, czy działasz za wiedzą i zgodą osoby, o której tu publicznie rozprawiamy. Jeśli tak - napisz składnie i konkretnie co sie wydarzyło. Najlepiej na priv - tzw. badanie podmiotowe publiczne nie jest najlepszym pomysłem.
1) Data ost. miesiączki
2) Początek i przebieg sprawy (np. obudziłam się w nocy i całe łóżko było mokre od krwi, która spływała na podłogę i tam krzepła lub nie. Zamiast podpaski założyłam ręcznik kąpielowy, który w szpitalu był cały przemoczony. Kilka razy mdlałam itd. ). Konkretnie, bo tu wypisujesz jakieś dyrdymały o nosach i zawracaniu głowy.
3) Co wydarzyło się w szpitalu (badał ginekolog, podłączono kroplówke, jak długo leżała, z jakimi zaleceniami wypisano, co zalecono)
Jeśli nie przedstawisz sprawy, nie oczekuj, że ktoś na tym forum telepatycznie zbierze wywiad, a jak sie bardzo skoncentruje, to w transie przepisze receptę i z głowy.
GIGO - garbage in garbage out.
[ Dodano: Sro 15 Cze, 2005 ]
Maniu - piszesz z sensem. Jeśli przebieg zdarzeń był taki jak myślę, to w wiekszości szpitali (w Polsce) postąpiono by tak: Kroplówka z płynem obojętnym (krystaloidem lub lepiej 5% glukozą), Vit K, Dicinon (Cyclonamina) - być może w injekcji, morfologia krwi, ginekolog, USG. Ewentualnie próba ciążowa lub beta-HCG. Jeśli masz na myśli bardzo wczesne poronienie (owszem - zdarza się) albo LH/HCG w moczu albo beta-HCG w surowicy powinny wyjść dodatnio. Jeśli tak trzeba podjąc decyzję: zrobić zabieg lub nie. W innym przypadku przy silniejszym krwawieniu można jeszcze podać Meterginę domięśniowo. Brzuch boli, ale krwawienie ustaje. Myślę, że w Egiptowie nie posunęli się aż tak daleko. Tzn. nie robili USG Obstawiam, że kroplówka z glukozą + Vit K.
Inna cierkawa rzecz - dlaczego była dziś u neurologa, skoro krwawienie było "nie z nosa"... Z powodu zawrotów głowy? To może jednak przed tomografią warto zrobić morfologię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko