Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 07-07-2005, 21:56 cwiczenia na p2
szanowni posiadacze stopnia PII.
Czy mozecie pochwalic/pozalic sie jakie cwiczenia wykonywaliscie na kursie, ewentualnie ile wam to zajelo, co z teoria. Mam wrazenie ze moj kurs nie jest prowadzony tak jak byc powinien albo ja jestem taki zdolny
Wysłany: 07-07-2005, 22:27
hm.... no bo wlasnie o to loto ze nie za bardzo jest co chwytac.
J.
Artee [Usunięty]
Wysłany: 07-07-2005, 23:00
Są różne kursy, ale w znacznej części ich poziom zależy od zaangażowania kursantów, jeśli chcesz nauczyć się nowych rzeczy, ćwiczyć sytuacje awaryjne, doskonalić pływalność, poznać sprzęt itp instruktor z pewnością ci to umożliwi, jeśli robisz kurs po to aby dostać plastik i poszerzyć uprawnienia to dostajesz program minimum wymagany przez KDP.
IMHO kurs ten służy głównie przełamaniu barier wewnętrznych, uczy opanowania i pokory.
Szczegółowy program szkolenia P2 jest w broszurce wydanej przez KDP którą z pewnością ma twój instruktor, tam sprawdzisz czy zrobiliście wymagane ćwiczenia.
Wysłany: 08-07-2005, 09:09
hej.
Jestem bardzo zaangazowany i zrobie co instruktor beda kazali. Nie odpowiedziales mi na pytanie. Robie kurs po to zeby sie czegos nauczyc a nie dla plastiku i to chyba nie o to chodzi zebym ja sie domyslal co powinienem zrobic i egzekwowal to od instruktora? A moze sie myle. Moze to ja powienienem znac program i mowic, dzis robimy to jutro tamto????? Chyba nie, co?
Tak sie sklada ze na P1 mialem duzo wiecej niz na P1 byc powinno i w sumie poza mila prawdy i paru dodatkowych technikach ratownictwa nic ciekawego na tym P2 nie ma. A to ponoc taki dobry kurs. O co chodzi?
chyba nie o to chodzi zebym ja sie domyslal co powinienem zrobic i egzekwowal to od instruktora?
Na kursie nie o to chodzi. Ale przecież masz wątpliwości i chcesz się dowiedzieć co powinno być na kursie.
Kurs P2 powinien trwać co najmniej 7 dni i zawierać co najmniej 15 nurkowań. Z ciekawszych rzeczy są różne awaryjno-ratownicze wyjścia z 20 m, po 2 nurkowania na 30 i 40 m, pływanie na kompas, techniki poszukiwawcze, obsługa bojki i kołowrotka.
agrest napisał/a:
Tak sie sklada ze na P1 mialem duzo wiecej niz na P1 byc powinno i w sumie poza mila prawdy i paru dodatkowych technikach ratownictwa nic ciekawego na tym P2 nie ma.
P2 jest napiętym kursem i trudno wyjść ponad program minimalny, no chyba że organizator wydłuży jego czas trwania ponad 7 dni.
Moglbys napisac gdzie robisz kurs, jakie cwiczenia robiles i czego ci brakuje?
(co robiles do tej pory i co ciebie czeka)
P.
I
PS
Moze miales "za dobry" kurs P1
Artee [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2005, 10:29
Jesli interesuje cię lista ćwiczeń to proszę bardzo:
1000 m po powierzchni, bezdech do 7 m,
Wypłynięcie z 20 do 5 metrów:
oddychając w parze z 1 automatu,
bez płetw,
bez automatu w ustach,
wyciaganie partnura i siebie na 1 jackecie
wyciąganie partnura i siebie na płetwach, bez korzystania z jacketów
utrata maski, wyrwany automat, nagły brak powietrza
2 x 30m, 2 x 40m, nawigacja na kompas, strzelanie bojki, poszukiwanie przedmiotów, nocne, no i pewnie coś jeszcze.
Teoria: to co na P1 rozszerzone,i dodatkowo - praktyka ze sprzętem: rozbieranie butli, automatów. Wykłady prowadziło 2 instruktórów, lekarz i fizyk.
Tu uwaga - zakres merytoryczny jest podobny, ale zmienia się relacja instruktor ->kursant, na P1 słuchasz, na P2 dyskutujesz, na P3 instruktor słucha.
Jednak żadne z tych ćwiczeń, bez względu na to czy je wykonałeś czy nie, nie zrobi z ciebie lepszego nurka. Cel kursu to nie tylko pogłębiene wiedzy czy zdobycie nowych umiejętności, ważniejsze są zmiany w psychice nurka. A czy to nastąpi zależy od ciebie.
6 Choroba dekompresyjna - przyczyny, objawy, zapobieganie, pierwsza pomoc.
2T3 RATOWNICTWO NURKOWE
1 Pierwsza pomoc i czynności ratownicze na brzegu:
a) dopłynięcie do ofiary i jej uchwycenie
b) metody holowania
c) wyciągnięcie poszkodowanego na jednostkę, wydobycie na brzeg.
2 Pierwsza pomoc i czynności ratownicze pod wodą:
a) wynurzenie się oddychając z partnerem z jednego automatu oddechowego
b) wydobywanie poszkodowanego płetwonurka (przytomnego i nieprzytomnego) na powierzchnię.
3 Reanimacja i zasady podawania tlenu.
Ramowy program szkolenia znam, sam go przechodzilem .
Raczej mnie interesuja informacje - kto, jak, dlaczego?
Ba, ... pytam o wiecej - kto jak robi, kogo trzeba zmuszac i kto robi "nie teges", a kto jest debesciak? (personalia, fakty, styl prowadzenia)
P.
I
PS
Mam ogolne pojecie o NA, AM, CS, B, AP, TS i kilku innych, ale swieze informacje i zdanie innych ludzi mnie b. interesuje - szczegolnie, jak maja jakies konstruktywne zastrzezenia .
ja tam miałam nietypowy kurs - po 1 instruktorze na 1 kursanta, a instruktor był nadzorowany przez KDP i często nurkowania odbywały się w trójeczkę: kursant + 2 instruktorów, bo to było akurat szkolenie centralne M1.
robiłam w aquariusie i jestem bardzo zadowolona z jakości, dbałości i bezpieczeństwa. zajęcia praktyczne i teoretyczne były realizowane zgodnie z programem, znanym zresztę jużod marca (kurs robiłam w licpu).
Wysłany: 10-07-2005, 23:16
eee... nic narazie nie bede mowil bo kurs sie jeszczze nie skonczyl. w ten weekend mialem pare cwiczen o ktorych myslalem ze sie nie pojawia. Byla tez 40'ka, takze nie jest tak zle. Zreszta nie chce zeby ktos podlapal watek i pozniej w chamski sposob wykorzystal go do swoich celow a istenieje taka opcja.
wszystko zalezy od instruktora, ja miałem 3 jeden był do dupy-mówiac mi,ze halcyon 55 lbs plus suchy ledwie wyciagnie z 20 metrów gościa w piance z 15 stką, już go wiecej nie widziałem , uważam ,że płacisz wiec żadasz-żądaj tego co oczekujesz od tego kursu-chyba,że sie migasz i chcesz papier-ale jaka satysfakcja? i wtedy jaki nurek jesteś???
w ten weekend mialem pare cwiczen o ktorych myslalem ze sie nie pojawia. Byla tez 40'ka, takze nie jest tak zle.
Ile weekendów trwa kurs P2? To są zwykłe dwudniowe weekendy czy jakieś przedłużone?
Najlepsze pozdrowienia.
Njoy [Usunięty]
Wysłany: 21-07-2005, 14:43
Witam!
Mam pytanko,moze troszke nie do tematu.
Moze mi ktos napisac cos o kursie IMHO,o ktorym wspominal Artee.
Jestem osotatnio jakis zblokowany.Moze ktos opowie jakies swoje doswiadczenia natury psychicznej w nurkowaniu.Przyda mi sie to,moze powalcze z tym sam.
Pozdrawiam,Michal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko