Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Obiektyw szerokokątny
Autor Wiadomość
Silesian 

Stopień: Średni z dodatkami
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2005, 13:52   Obiektyw szerokokątny

Mam małe pytano do szanownych forumowiczów.
Posiadam obiektyw szerokokątny Sea&Sea 20 mm . Czy jest sens dopasowania do jakąś przejściówką do obudowy z cyfrowym aparatem Canonem A95?
Obiektyw jest mokry, więc można to wykonać (fizycznie), tylko nie wiem, czy warto?
Czy będzie to współpracować??? Ogniskowie i te sprawy...
Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie?

Marcin1977 

Stopień: CMAS ***, IANTD NTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2005, 23:44   

Trudne pytania zadajesz!!!

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-07-2005, 23:56   

Warto. Niewykluczone, że Sea&Sea produkuje taki konwerter do twojego aparatu, sprawdź u producenta. W cyfrówce nastawiasz odległość ręcznie na nieskończoność i wszystko działa dobrze. Sam mam SONY P ileś-tam z adapterem Sea&Sea i obiektywem mokrym 16 mm i wszystko działa bez zarzutu. Najlepszy byłby taki adapter, w którym bagnet do obiektywu Sea&Sea jest dodatkowo przykręcony śrubką do bazy pod obudową (są takie, ale na polskim rynku całkowicie egzotyczne).

waldo 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2005, 00:07   Re: Obiektyw szerokokątny

Martin (Nurkomania.pl) używał swego czasu Canona (nie pamiętam modelu) z obiektywem Sea&Sea z przejściówką - napisz do niego na priv.

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2005, 21:50   

Świetnie... :multi:
Cieszę się, że jest to możliwe.
Jak zakończę eksperyment, napiszę co z niego wyszło. :mrgreen:

wodzu 

Stopień: CMAS P***
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-07-2005, 15:33   

Howgh!

Ja używam Canona A-40 w obudowie Canona WP-DC 200 wraz z konwerterem Sea&Sea.
Mam do tego adapter Sea&Sea montowany do obudowy.

Konwerter można łatwo ściągać i zakładać pod wodą.

Musisz sprawdzić czy Sea&Sea produkje adaptery do Twojej obudowy

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-07-2005, 20:53   

Problemem nie jest adapter. Chodziło mi tylko o to, czy to działa i czy wogóle ma sens.
Jest jeszcze inny problem. Jak przyłożę obiektyw do obudowy, to na wyświetlaczu widzę przysłonięte lekko narożniki. Im większy dystans tym są bardziej przysłonięte. Jakby wielkość soczewki w obiektywie była za mała w stosunku do obiektywu.
Ja mam Sea&Sea 20mm.

Cytat:
Canona WP-DC 200 wraz z konwerterem Sea&Sea.

A jaki jest twój? Napisz, czy też masz podobny problem.

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2005, 13:13   

Silesian napisał/a:
Problemem nie jest adapter. Chodziło mi tylko o to, czy to działa i czy wogóle ma sens.

Działa i ma sens. Za konwerterem musi się znaleźć woda i obiektyw nastawiony na nieskończoność - wtedy jak najbardziej powstanie ostry obraz. Głównym problemem jest naprawdę adapter - jak najbliższe obiektywu przymocowanie nasadki.

Silesian napisał/a:
Jest jeszcze inny problem. Jak przyłożę obiektyw do obudowy, to na wyświetlaczu widzę przysłonięte lekko narożniki. Im większy dystans tym są bardziej przysłonięte.

Winietowanie. Nasadki Sea&Sea są zaprojektowane do obiektywu aparatu Motor Marine II-Ex o ogniskowej 35 mm. Jeśli ogniskowa (odpowiednik dla formatu małoobrazkowego) jest mniejsza, to pojawia się winietowanie. Dodatkowa przyczyna to większy dystans między nasadką, a pierwszą soczewką obiektywu (dochodzi obudowa podwodna). Rozwiązanie to minimalizacja tej odległości (jak najcieńszy adapter) i drobne wydłużenie ogniskowej obiektywu (zoom).

Silesian napisał/a:
A jaki jest twój? Napisz, czy też masz podobny problem.

Wodzu też ma 20 mm i z tego co wiem też odrobinę zoomuje.

Najlepsze pozdrowienia.

Silesian 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2005, 00:18   

Sprawdziłem i działa!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:
Huraaaaaaaaaaaaaaaaa.................
Jutro wszystko opiszę i dodam zdjęcia!!!

[ Dodano: 27-07-2005, 19:16 ]
Cytat:
Dodatkowa przyczyna to większy dystans między nasadką, a pierwszą soczewką obiektywu (dochodzi obudowa podwodna). Rozwiązanie to minimalizacja tej odległości (jak najcieńszy adapter) i drobne wydłużenie ogniskowej obiektywu (zoom).

Tomku dziękuję. :)))))
Skupiłem się na przeróbce mojego adaptera i sprawdziłem zoom. Wsjo działa, tylko jak zoom-uję to zmniejszam przesłonę z 2.8 do np. 3.5. Dlatego wziąłem się za zeszlifowanie mojego adaptera do granic możliwości (cienkości!), żeby zminimalizować odsunięcie obiektywu od obudowy. Pomaga.
Adapter wykonałem metodą domową. Wykorzystałem do tego celu "holder" Sea&Sea na obiektywy. Idealnie sią nadał. Przepiłowałem na pół i zamocowałem do obudowy.

Największe moje zdziwienie budzi jednak coś zupełnie innego. Chodzi o jakość zdjęć.
Poruszałem ten temat w innym wątku "trudne początki". Nagle po załozeniu obiektywu jakość zdjęć skoczyła o 300% a śnieg i inne śmieci, które występowały na fotkach - zniknęły!!! Jestem w szoku.

Na koniec prezentacja kilku przykładowych fotek. Było to jeszcze zanim zacząłem szlifować adapter i wykorzystywać zoom, więc robione były przez okrągłe okienko. :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu