m1k3l
Stopień: No mam...
Wysłany: 09-05-2005, 16:34 Od czego zacząć...
Cześć!
Zacznę od początku...w ubiegłym roku kupiłem sobie cyfrówkę Canona A75...wtedy ok.1000pln - jestem studentem (biednym, jak to student), więc był to max na moje warunki finansowe...W tym roku tj. 2005 przystąpiłem do kursu OWD i pomyślałem, że może mógłbym rozpocząć swą przygodę z fotografią podwodną...z tego co wiem to Canon oferuje obudowę do mojej cyfrówki (znalazłem takową już za 899 pln-chyba dobra cena)...jednak moje pytanie polega na tym czy i za ile mógłbym kupić i zamontować do tejże obudowy zewnętrzną lampę błyskową...myślałem o YS-90DX...nie wiem tylko czy jest to dobra konfiguracja i ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała i na ile będzie ona odpowiednia dla początkującego (zupełnie zielonego) fotografa...Może jakieś rady co do innych (tańszych) rozwiązań na początek...
Dziękuję za ew. pomoc...
Pozdrawiam
m1k3l
myślałem o YS-90DX...nie wiem tylko czy jest to dobra konfiguracja i ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała i na ile będzie ona odpowiednia dla początkującego (zupełnie zielonego) fotografa... Może jakieś rady co do innych (tańszych) rozwiązań na początek...
YS-90DX jest bardzo dobrą lampą, ale w przypadku współpracy z aparatami cyfrowymi wymaga trybu "manual" i jak dla początkującego fotografa może to być nieco kłopotliwe.
Jęzeli koniecznie Sea&Sea, to na poczatek lepszym wyjściem jest zakup lampy YS-90 Auto.
Jednak skieruj swoją uwagę na Inon D-2000, która oferuje wszystkie tryby pracy (manual, własną automatykę oraz S-TTL.
Cena wszystkich powyżej wymienionych lamp oscyluje około 2400 zł.
Przy obecnych cenach zdecydowanie polecam lampę błyskową INONa D-2000. Pracuje we wszystkich trybach od pełnego manuala do S-TTLa.
m1k3l
Wysłany: 10-05-2005, 10:27 Dzieki...
Dzieki za porady...ten Inon d-2000 jest ok...porównywałem ceny u nas i w USA- u nas 2399 pln USa- 509$...po kursie dzisiejszym: 3,24 (NBP) daje to 1650pln w przyblizeniu...czy ktoś z was wie skad i jak zamawiać z USA i ile taka przyjemność może mnie kosztować??
Rozumiem, że już tańszych niż te, które wymieniasz Waldo to nie ma?? Jeżeli są jakieś niezłe ale tańsze to proszę podaj je...oczywiście jeżeli to nie problem... W końcu student i tak ma dużo wydatków a dużo nie zarabia
Pozdrawiam i dziękuję!!!
m1k3l
Rozumiem, że już tańszych niż te, które wymieniasz Waldo to nie ma?? Jeżeli są jakieś niezłe ale tańsze to proszę podaj je...oczywiście jeżeli to nie problem...
Możesz jeszcze sprawdzić lampy Ikelite, a konkretnie model DS-125, który dysponuje dwukrotnie większą energią błysku niż wymienione tutaj modele konkurencyjne. Lampa oferuje tryb manula, a po dokupieniu specjalnego adaptera można używać bezprzewodowy TTL.
W Polsce cena tej lampy jest ... porażająca, ale za wielką wodą powinno być znacznie taniej.
DS-125, który dysponuje dwukrotnie większą energią błysku niż wymienione tutaj modele konkurencyjne
Waldo a skąd masz takie informacje? Może podasz moc INONA D-2000 i Ikelite DS-125 to porównamy. Dwukrotnie większa moc to tylko jedna wartość przesłony, to nie jest tak wiele. DS-125 ma mniejszy kat błysku, po założeniu dyfuzora (ma wtedy kat 100 stopni czyli tak jak INON) jest najprawdopodobniej słabsza od D-2000. Ale to tylko takie moje dywagacje.
Dwukrotnie większa moc to tylko jedna wartość przesłony, to nie jest tak wiele.
Może to być różnica jednej przesłony lub dwukrotnie czulszego ISO, ale ... niezależnie jak to przeliczymy, to i tak oznacza ponad dwukrotnie większą energię błysku
Martin Kasiński napisał/a:
DS-125 ma mniejszy kat błysku, po założeniu dyfuzora (ma wtedy kat 100 stopni czyli tak jak INON) jest najprawdopodobniej słabsza od D-2000. Ale to tylko takie moje dywagacje.
Ponieważ wątek dotyczy lampy dla aparatu Canon A95, wszystkie wymienione lampy pozwalają w pełni pokryć kadr bez stosowania dyfuzorów.
Poza tym, każdy ma swój jedynie słuszny wybór, ale autor wątku wyraźnie prosił o różne alternatywy
Waldo podałeś liczbę przewodnią, a nie "moc lampy" (moc błysku), a są to dwie różne rzeczy. Przy mniejszej LP lampa może mieć wiekszą moc, wszystko zależy od kąta błysku. Ikelite DS-125 posiada moc błysku 110Ws.
A jaką moc ma INON?
Waldo podałeś liczbę przewodnią, a nie "moc lampy" (moc błysku), a są to dwie różne rzeczy. Przy mniejszej LP lampa może mieć wiekszą moc, wszystko zależy od kąta błysku.
Moc podawana w watosekundach niewiele powie o rzeczywistej energii błysku konkretnego modelu lampy, ponieważ dotyczy tylko mocy palnika, nie uzwgledniając odbłyśnika i strat związanych z kątem rozsyłu światła. Liczba przewodnia, przy pomocy której dla przenośnych lamp błyskowych (wyposażonych we wbudowane odbłyśniki i/lub dyfuzory) jest określana moc lampy, podaje rzeczywistą energię błysku i jest wyrażona w liczbie przesłony wymaganej dla uzyskania prawidłowej ekspozycji przy oświetleniu z odległości 1 metra i czułości ISO 100.
Dokonując pomiaru energii błysku, również uzyskujemy wynik w wartości przesłony.
Moc palnika (podawana w watosekundach) jest istotna dla lamp, w których stosuje się jedynie goły palnik - np. lampy studyjne.
Ponieważ dla obu lamp mamy zdefiniowaną liczbę przewodnią i kąt rozsyłu, który w pełni pokrywa kadr Canona A95, możemy uznać, że Ikelite ma większą energię błysku.
Ostatnio zmieniony przez waldo 15-05-2005, 20:15, w całości zmieniany 1 raz
m1k3l
Wysłany: 13-05-2005, 13:08 hehe....
No i moje proste (tak mi sie wydaje) pytanie przerodzilo sie w zazarta dyskusje, ktorej w przewazajacej mierze nie rozumiem...ale coz wszystko przede mna...
Gwoli sprostowania - Waldo w jednej z odpowiedzi napisales, ze chodzi o Canona A95, a mnie chodzilo o A75...czy jest wielka roznica pomiedzy nimi, czy moze bylo to z Twojej strony przeoczenie...
Pozdrawiam i dzieki za pomoc...
m1k3l
Waldo w jednej z odpowiedzi napisales, ze chodzi o Canona A95, a mnie chodzilo o A75...czy jest wielka roznica pomiedzy nimi, czy moze bylo to z Twojej strony przeoczenie...
Było to przeoczenie i cały czas miałem na myśli Canona A75 z ogniskową 35mm (ekwiwalent).
Różnice pomiędzy tymi modelami znajdziesz TUTAJ
m1k3l
Wysłany: 13-05-2005, 16:56
Dzieki Waldo...
W zasadzie roznice polegaja na tym, ze A95 ma wieksza matryce i lepsza optyke...ale jezeli chodzi o f-cje to chyba niczym sie nie roznia (przynajmniej nie odnalazlem wielkich roznic).
Sorki, ze tak draze temat, ale jak juz sie tyle dowiedzialem to moze bedziecie wiedzieli jeszcze jedna rzecz. Mianowicie: słyszalem, ze ten aparat (A75) ma tryb podwodny...czy mozecie te pogloske potwierdzic, lub jej zaprzeczyc...Jesli rzeczywiscie jest tak jak slyszalem, to moze wiecie jak taki tryb mozna uruchomic i czym konkretnie sie charakteryzuje???
Z pozdrowieniami i podziekowaniami!
m1k3l
Lampa oferuje tryb manula, a po dokupieniu specjalnego adaptera można używać bezprzewodowy TTL.
Nie wiesz czasem, czy nie ma takiego adaptera do YS90 AUTO? (Ja mam Canona A95 i lampę zewnętrzną odpalam światłowodem. Canon nie przewidział innego połączenia. W związku z tym, nie mam TTL-a.
Cytat:
Mianowicie: słyszalem, ze ten aparat (A75) ma tryb podwodny...czy mozecie te pogloske potwierdzic, lub jej zaprzeczyc...Jesli rzeczywiscie jest tak jak slyszalem, to moze wiecie jak taki tryb mozna uruchomic i czym konkretnie sie charakteryzuje???
No właśnie. Nie znalazłem żadnych informacji o tym trybie, nawet na stronie Canona, poza tą, że jest tam specjalne ustawienie balansu bieli pod wodę, cokolwiek to znaczy. Jaką i gdzie to niewiadomo. Chyba nie chodziło im o Polskie wody Może ktoś wie więcej na temat tej tajemniczej funkcji??
No i jak pogodzić automatykę tego trybu (czas i przesłona - auto) z lampą zewnętrzną ustawianą manualnie?
Jeśli się nie mylę to A75 daje się przestawić na manualny błysk (bez przedbłysków), więc to powinno działać. Ale lepiej się upewnij bo mogę coś źle pamiętać.
Jakiś konwerter szerokokątny by się przydał za zaoszczędzone pieniądze...
Wysłany: 14-07-2005, 15:00
m1k3l napisał/a:
słyszalem, ze ten aparat (A75) ma tryb podwodny...czy mozecie te pogloske potwierdzic, lub jej zaprzeczyc...
Pokrętło u góry przekręcamy w pozycję SCN, następnia wciskamy strzałkę w bok aż na ekranie pojawi się na środku napis Underwater a w kącie ikonka rybki (skalara?).
Ogólnie mówiąc to fajnie by było zabrać ten aparat pod wodę ale szukam sponsora chętnego na wydanie tysiąca PLNów za kawałek plastiku.
Jeszcze moje 3 grosze na temat mocy lamp. Miałem kiedyś w ręku fajny test.
Sama LP ani watosekendy nie jest wystarczająca żeby ocenić moc lampy.
Siła błysku jest w różnych lampach używana do oświetlenia różnych powierzchni. Tak jak w latarce z regulacją kąta świecenia.
Można mieć silną skupioną wiązkę oświetlającą małą powierzchnię albo szeroką wiązkę oświetlającą dużą powierzchnię ale za to znacznie słabiej.
Chłopaki z Singapuru zrobili test w basenie i wyszło im:
Model / LP f8 @ iso 100 / Kąt poziomo / Kąt pionowo
Jeżeli patrzylibyśmy tylko na LP to najtańsza lampa (Epoque) okazałaby się najmocniejsza! Ale co z tego skoro oświetla bardzo małą powierzchnię...
Zdecydowanie wolałbym DS125 oświetlającą słabiej ale za to dużą powierzchnię. Inna sprawa, że może to 55 stopni INONA zupełnie wystarczy, a lampka jest o połowę mniejsza fizycznie.
Czy mógłbyś podać link do tego testu ?
Z danych, które przedstawiłeś wynika, że np. lampa Sea&Sea DX90, w środowisku wodnym posiada energię błysku pozwalającą fotografować przy F8 i ISO100 z odległości 15 metrów ? Z testów które ja wykonywałem wynikało, że producenci nieco zawyżali energię błysku ( o ok. 1 EV), ale nikt nie zaniżył aż do tego stopnia
Ponadto wymienione przez Ciebie lampy (wg specyfikacji producenta) mają znacznie większy kąt błysku niż wymieniony w teście i az się wierzyć nie chce aby producenci aż tak zawyżyli ten parametr.
producenci nieco zawyżali energię błysku ( o ok. 1 EV), ale nikt nie zaniżył aż do tego stopnia
Oczywiście racja. Czytałem ten test dość dawno i zapomniałem napisać, że pomnożyli wynik w stopach razy f8 (nie wiem czemu).
Kąt wyznaczali ustawiając lampę w odległości dającej przy pełnym błysku f8 na światłomierzu w centrum kadru. Potem odsuwali światłomierz coraz dalej w bok aż odczyt spadł do f5.6. ten punkt był przyjmowany jako granica.
Można z tymi metodami dyskutować, ale ponieważ zastosowano je konsekwentnie do wszystkich lamp to daje moim zadaniem niezłe porównanie.
Nie mam niestety linka do testu. Powinienem mieć gdzieś pdf z opisem. Można dołączać pdf-y do postów na tym forum?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko