Wysłany: 23-07-2005, 08:22 Zamachy w Sharm al Shaikh
Dwa samochody-pułapki wybuchły dziś w nocy w kurorcie Sharm al-Shaikh nad Morzem Czerwonym w Egipcie. Jest co najmniej 59 ofiar.
W krótkich odstępach czasu eksplodowały trzy samochody-pułapki. Odniosło rany ok. 200 osób; stan wielu z nich jest ciężki albo krytyczny.
Były to najpoważniejsze zamachy bombowe w Egipcie od 8 lat.
Pojazdy wybuchły w Szarm al-Szejch na starym bazarze oraz przed hotelami Ghazala Gardens i Movenpick. Koło Movenpick stoi wakacyjna rezydencja egipskiego prezydenta Hosniego Mubaraka.
wiecej: http://fakty.interia.pl/news?inf=649112
Pozdro Scaner
Wysłany: 23-07-2005, 11:00
Wiem, też mam telewizor. I niestety agencje informacyjne były pierwsze... To pewne że wszyscy są wstrząśnięci i nie mają słów...i oczywiste jest, że sprawa jest godna potępienia.
Moim zdaniem tego typu posty to niepotrzebne generowanie ruchu na serwerze. Reakcje ludzi są oczywiste i nie ma co nad tym dyskutować.
A ja mam tam jechać z moja ekipą na nurki za 3 tygodnie...
w tej sytuacji nie wiem, co zrobimy...
istnieje ryzyko powtórnych zamachów...
szlag by ich trafił!!!
Wiek: 50 Dołączył: 23 Mar 2004 Posty: 327 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 23-07-2005, 11:06
A czy zamachy w Londynie to nie szok? Czy tylko dlatego, że byliście tyle co w Sharmie to dla Was jest to szok. Dla mnie to obojętne gdzie te bomby wybuchają. Jest to wielki problem który może w każdej chwili bezpośrednio dotyczyć nas wszystkich.
Jackolini - a ja tam byłeś, to był spokój? nie wyczuwało sie niczego "w powietrzu"? Żadnych zmian w zachowaniu luidzi? pytam, bo nie wiem, co robic...
[ Dodano: 23-07-2005, 11:09 ]
jasne Piotrze, ja przejęłam się zamachami już dawno, jak znikneły z powierzchni ziemi WTC w Nowym Yorku, ale sam wiesz...
gdy masz już cos zaplanowane, to nie wiadomo, czy miec pretensje do samego Pana Boga, czy do kogo innego...?
strach, obawa, współczucie...
Wiek: 50 Dołączyła: 04 Cze 2003 Posty: 922 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-07-2005, 11:34
Witajcie,
Jestem wstrzasnieta tym zamachem. Kazdy zamach terrorystyczny to tragedia. Tragedia dla ofiar, dla ich rodzin i bliskich.
Nie potrafie zrozumiec, dlaczego terrorysci krzywdza niewinnych ludzi. Dla mnie to jest poprostu nieludzkie i takich ludzi wyslalabym bez zmruzenia okiem na krzeslo elektryczne.
Wielu moich klientow przebywa obecnie w Sharm el Sheikh. Skontaktowalam sie z wiekszoscia z nich, nic im sie nie stalo. Takze nasi forumowi znajomi nie odniesli zadnych obrazen.
Moi znajomi, ktorzy mieszkaja i pracuja na stale w Sharmie sa takze wstrzasnieci tymi zamachami. Na ulicach panuje pustka, wiekszosc baz nurkowych dzisiaj nie dziala.
Niestety zamachy odbywaja sie na calym swiecie i nie ma miejsca, ktore jest 100% bezpieczne. Mam nadzieje, ze sluzby specjalne zrobia wszystko, zeby wylapac niebezpieczne osoby i zlikwiduja je dla naszego dobra.
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 23-07-2005, 11:41
Ja np. nie ogladam tv i nie wiedzialem ze byl jakis zamach. MikeN dzieki ze o tym napisaliscie. A ty Olas, czy jestes w stanie zrozumiec ze niektorzy ludzie musza sie podzielic taka inforamcja z innymi... sa rozne powody.
J.
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2005, 11:51
ciekawe, jak zareagowałby swiat muzułmański, gdyby jakaś europejska grupa terrorystyczna w ramach odwetu zorganizowała zamach podczas ramadanu w jakimś pielgrzymkowym miejscu? może mekka?
bo chyba tylko argument siły przemawia do tych ograniczonych brudasów.
Nie przesadzaj. Takich akcji nie przeprowadzają przypadkowi ludzie, ale bardzo dobrze wyszkoleni i przygotowani na wszystko terroryści. Nie stosuj odpowiedzialności zbiorowej. Oprócz turystów zginęli tam przede wszystkim Egipcjanie.
Zal mi tych , którzy zginęli, naprawdę, równiez tych Egipcjan , którzy dla turystów są bardzo mili i nie maja "na dzień dobry" wrogich zamiarów...
Adam Frajtak [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2005, 12:30
Fantomas napisał/a:
ciekawe, jak zareagowałby swiat muzułmański, gdyby jakaś europejska grupa terrorystyczna w ramach odwetu zorganizowała zamach podczas ramadanu w jakimś pielgrzymkowym miejscu? może mekka?
bo chyba tylko argument siły przemawia do tych ograniczonych brudasów.
Chyba przeginasz przyjacielu! nie zpominaj ze to my zaczelismy od wypraw krzyzowych i do tej pory biali sa tam najezdzcami manipuluja ekipami rzadzacymi obalaja przywodcow nie przychylnych zachodowi itd nie mowiac o tym ze zawieruszylo sie tam paru naszych ' terrorystow" napierdzielajacych z czolgow gdzie popadnie. Tak na marginesie dzielenie walczacych na zolnierzy bo kupuja czolgi za dolary i na terrorystow bo buduja z biedy wlasnorecznie bron jest no coz.... czystym debilizmem. Wiecej wyobrazni !!
Pozdro Scaner
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2005, 12:36
scaner napisał/a:
buduja z biedy wlasnorecznie bron
o tak, kolego, ich bomby nic nie kosztują, biedni terroryści budują je pewnie z koziego łajna.
owszem, wyszkoliliśmy ich swego czasu, daliśmy broń. dlatego tym bardziej powinniśmy rozwiązać problem stanowczo.
[ Dodano: Sob 23-07-2005 13:39 ]
Tomek Radomski napisał/a:
Nie stosuj odpowiedzialności zbiorowej.
pewnie. a w londynie, madrycie i NYC zastosowali szczegółową selekcję i uśmiercili starannie wyselekcjonowaną grupę swoich ciemiężycieli...
Tomek Radomski napisał/a:
... zginęli przedewszystkim Egipcjanie
oj, bym zapomniał, że bardzo powinniśmy żałować zamachowców samobójców, bo też ponieśli śmierć...
Ostatnio zmieniony przez Fantomas 23-07-2005, 12:43, w całości zmieniany 1 raz
Chłopaki, zastopujcie trochę, proszę...
Nie o tym jest ten post, chodzi o to, co się tam teraz dzieje i co mają zrobic osoby, które chca tam w najblizszym okresie lecieć...
Chodzi o to, żebyśmy jako sobie wzajemnie pomogli...
Fantomas [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2005, 12:45
apis77 napisał/a:
co mają zrobic osoby, które chca tam w najblizszym okresie lecieć...
Chodzi o to, żebyśmy jako sobie wzajemnie pomogli...
lecieć. może będzie teraz taniej. sam się wybieram tam wrzesień/październik.
to tak jak z wypadkami lotniczymi. był wypadek. nie lecieć..?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko