Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamachy w Sharmie
Autor Wiadomość
Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2005, 08:22   Zamachy w Sharm al Shaikh

Dwa samochody-pułapki wybuchły dziś w nocy w kurorcie Sharm al-Shaikh nad Morzem Czerwonym w Egipcie. Jest co najmniej 59 ofiar.

W krótkich odstępach czasu eksplodowały trzy samochody-pułapki. Odniosło rany ok. 200 osób; stan wielu z nich jest ciężki albo krytyczny.

Były to najpoważniejsze zamachy bombowe w Egipcie od 8 lat.

Pojazdy wybuchły w Szarm al-Szejch na starym bazarze oraz przed hotelami Ghazala Gardens i Movenpick. Koło Movenpick stoi wakacyjna rezydencja egipskiego prezydenta Hosniego Mubaraka.
wiecej: http://fakty.interia.pl/news?inf=649112
Pozdro Scaner

MikeN 

Stopień: OWD
Wysłany: 23-07-2005, 09:56   Zamachy w Sharmie

:cry: Znowu zamachy w Sharmie :cry: 62 ofiary, kilku turystów. Nie mam słów. [']

Mati 

Wysłany: 23-07-2005, 10:43   

w tej chwili juz 67.. 110 w szpitalu.
squfysyny piadrolone terqufarysci
szlag mnie trafia :angryfire:

Jackolini 

Stopień: AOWD, nitrox, EFR
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 10:45   

Szok, wróciliśmy z Sharm tydzień temu............ szok

Olas 

Stopień: CMAS***
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:00   

Wiem, też mam telewizor. I niestety agencje informacyjne były pierwsze... To pewne że wszyscy są wstrząśnięci i nie mają słów...i oczywiste jest, że sprawa jest godna potępienia.
Moim zdaniem tego typu posty to niepotrzebne generowanie ruchu na serwerze. Reakcje ludzi są oczywiste i nie ma co nad tym dyskutować.

apis77 

Stopień: CMAS *
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:04   

A ja mam tam jechać z moja ekipą na nurki za 3 tygodnie...
w tej sytuacji nie wiem, co zrobimy...
istnieje ryzyko powtórnych zamachów...
szlag by ich trafił!!!

Piotr - Malediwy 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:06   

A czy zamachy w Londynie to nie szok? Czy tylko dlatego, że byliście tyle co w Sharmie to dla Was jest to szok. Dla mnie to obojętne gdzie te bomby wybuchają. Jest to wielki problem który może w każdej chwili bezpośrednio dotyczyć nas wszystkich.

apis77 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:06   

Jackolini - a ja tam byłeś, to był spokój? nie wyczuwało sie niczego "w powietrzu"? Żadnych zmian w zachowaniu luidzi? pytam, bo nie wiem, co robic... :(

[ Dodano: 23-07-2005, 11:09 ]
jasne Piotrze, ja przejęłam się zamachami już dawno, jak znikneły z powierzchni ziemi WTC w Nowym Yorku, ale sam wiesz...
gdy masz już cos zaplanowane, to nie wiadomo, czy miec pretensje do samego Pana Boga, czy do kogo innego...?
strach, obawa, współczucie...

Victoria 

Stopień: DM, Adv. Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:34   

Witajcie,

Jestem wstrzasnieta tym zamachem. Kazdy zamach terrorystyczny to tragedia. Tragedia dla ofiar, dla ich rodzin i bliskich.

Nie potrafie zrozumiec, dlaczego terrorysci krzywdza niewinnych ludzi. Dla mnie to jest poprostu nieludzkie i takich ludzi wyslalabym bez zmruzenia okiem na krzeslo elektryczne.

Wielu moich klientow przebywa obecnie w Sharm el Sheikh. Skontaktowalam sie z wiekszoscia z nich, nic im sie nie stalo. Takze nasi forumowi znajomi nie odniesli zadnych obrazen.

Moi znajomi, ktorzy mieszkaja i pracuja na stale w Sharmie sa takze wstrzasnieci tymi zamachami. Na ulicach panuje pustka, wiekszosc baz nurkowych dzisiaj nie dziala.

Niestety zamachy odbywaja sie na calym swiecie i nie ma miejsca, ktore jest 100% bezpieczne. Mam nadzieje, ze sluzby specjalne zrobia wszystko, zeby wylapac niebezpieczne osoby i zlikwiduja je dla naszego dobra.

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:41   

Ja np. nie ogladam tv i nie wiedzialem ze byl jakis zamach. MikeN dzieki ze o tym napisaliscie. A ty Olas, czy jestes w stanie zrozumiec ze niektorzy ludzie musza sie podzielic taka inforamcja z innymi... sa rozne powody.

J.

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2005, 11:51   

ciekawe, jak zareagowałby swiat muzułmański, gdyby jakaś europejska grupa terrorystyczna w ramach odwetu zorganizowała zamach podczas ramadanu w jakimś pielgrzymkowym miejscu? może mekka?
bo chyba tylko argument siły przemawia do tych ograniczonych brudasów.

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 11:54   

Victoria napisał/a:
Nie potrafie zrozumiec, dlaczego terrorysci krzywdza niewinnych ludzi.

Nie tylko terrorysci krzywdza niewinnych ludzi.

Victoria napisał/a:
Mam nadzieje, ze sluzby specjalne zrobia wszystko, zeby wylapac niebezpieczne osoby i zlikwiduja je dla naszego dobra.

ty brutalu :mrgreen:

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 23-07-2005, 12:03   

Fantomas napisał/a:
ograniczonych brudasów

Nie przesadzaj. Takich akcji nie przeprowadzają przypadkowi ludzie, ale bardzo dobrze wyszkoleni i przygotowani na wszystko terroryści. Nie stosuj odpowiedzialności zbiorowej. Oprócz turystów zginęli tam przede wszystkim Egipcjanie.

apis77 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 12:12   

Zal mi tych , którzy zginęli, naprawdę, równiez tych Egipcjan , którzy dla turystów są bardzo mili i nie maja "na dzień dobry" wrogich zamiarów...

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2005, 12:30   

Fantomas napisał/a:
ciekawe, jak zareagowałby swiat muzułmański, gdyby jakaś europejska grupa terrorystyczna w ramach odwetu zorganizowała zamach podczas ramadanu w jakimś pielgrzymkowym miejscu? może mekka?
bo chyba tylko argument siły przemawia do tych ograniczonych brudasów.

Chyba przeginasz przyjacielu! nie zpominaj ze to my zaczelismy od wypraw krzyzowych i do tej pory biali sa tam najezdzcami manipuluja ekipami rzadzacymi obalaja przywodcow nie przychylnych zachodowi itd nie mowiac o tym ze zawieruszylo sie tam paru naszych ' terrorystow" napierdzielajacych z czolgow gdzie popadnie. Tak na marginesie dzielenie walczacych na zolnierzy bo kupuja czolgi za dolary i na terrorystow bo buduja z biedy wlasnorecznie bron jest no coz.... czystym debilizmem. Wiecej wyobrazni !!
Pozdro Scaner

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2005, 12:36   

scaner napisał/a:
buduja z biedy wlasnorecznie bron

o tak, kolego, ich bomby nic nie kosztują, biedni terroryści budują je pewnie z koziego łajna.
owszem, wyszkoliliśmy ich swego czasu, daliśmy broń. dlatego tym bardziej powinniśmy rozwiązać problem stanowczo.

[ Dodano: Sob 23-07-2005 13:39 ]
Tomek Radomski napisał/a:
Nie stosuj odpowiedzialności zbiorowej.

pewnie. a w londynie, madrycie i NYC zastosowali szczegółową selekcję i uśmiercili starannie wyselekcjonowaną grupę swoich ciemiężycieli...
Tomek Radomski napisał/a:
... zginęli przedewszystkim Egipcjanie
oj, bym zapomniał, że bardzo powinniśmy żałować zamachowców samobójców, bo też ponieśli śmierć...
Ostatnio zmieniony przez Fantomas 23-07-2005, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

apis77 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2005, 12:42   

Chłopaki, zastopujcie trochę, proszę...
Nie o tym jest ten post, chodzi o to, co się tam teraz dzieje i co mają zrobic osoby, które chca tam w najblizszym okresie lecieć...
Chodzi o to, żebyśmy jako sobie wzajemnie pomogli...

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2005, 12:45   

apis77 napisał/a:
co mają zrobic osoby, które chca tam w najblizszym okresie lecieć...
Chodzi o to, żebyśmy jako sobie wzajemnie pomogli...

lecieć. może będzie teraz taniej. sam się wybieram tam wrzesień/październik.
to tak jak z wypadkami lotniczymi. był wypadek. nie lecieć..?

Tomek Radomski 

Stopień: zwykły nurek
Kraj:
Cuba

Wysłany: 23-07-2005, 12:46   

Ty Fantomas, Ty masz szczęście, że nasza ulubiona M moderatorka tego jeszcze nie czytała. Ale i tak będzie jazdaaaaaaaaa... :mrgreen:

Fantomas
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2005, 12:52   

wydaje mi się, ze forum Hyde Park ma nazwę nie dlatego, że ładnie brzmi... ale cóż, poddam się karze wyznaczonej przez M z pokorą...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu