Mam małe pytano do szanownych forumowiczów.
Posiadam obiektyw szerokokątny Sea&Sea 20 mm . Czy jest sens dopasowania do jakąś przejściówką do obudowy z cyfrowym aparatem Canonem A95?
Obiektyw jest mokry, więc można to wykonać (fizycznie), tylko nie wiem, czy warto?
Czy będzie to współpracować??? Ogniskowie i te sprawy...
Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym względzie?
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 16-07-2005, 23:56
Warto. Niewykluczone, że Sea&Sea produkuje taki konwerter do twojego aparatu, sprawdź u producenta. W cyfrówce nastawiasz odległość ręcznie na nieskończoność i wszystko działa dobrze. Sam mam SONY P ileś-tam z adapterem Sea&Sea i obiektywem mokrym 16 mm i wszystko działa bez zarzutu. Najlepszy byłby taki adapter, w którym bagnet do obiektywu Sea&Sea jest dodatkowo przykręcony śrubką do bazy pod obudową (są takie, ale na polskim rynku całkowicie egzotyczne).
Problemem nie jest adapter. Chodziło mi tylko o to, czy to działa i czy wogóle ma sens.
Jest jeszcze inny problem. Jak przyłożę obiektyw do obudowy, to na wyświetlaczu widzę przysłonięte lekko narożniki. Im większy dystans tym są bardziej przysłonięte. Jakby wielkość soczewki w obiektywie była za mała w stosunku do obiektywu.
Ja mam Sea&Sea 20mm.
Cytat:
Canona WP-DC 200 wraz z konwerterem Sea&Sea.
A jaki jest twój? Napisz, czy też masz podobny problem.
Problemem nie jest adapter. Chodziło mi tylko o to, czy to działa i czy wogóle ma sens.
Działa i ma sens. Za konwerterem musi się znaleźć woda i obiektyw nastawiony na nieskończoność - wtedy jak najbardziej powstanie ostry obraz. Głównym problemem jest naprawdę adapter - jak najbliższe obiektywu przymocowanie nasadki.
Silesian napisał/a:
Jest jeszcze inny problem. Jak przyłożę obiektyw do obudowy, to na wyświetlaczu widzę przysłonięte lekko narożniki. Im większy dystans tym są bardziej przysłonięte.
Winietowanie. Nasadki Sea&Sea są zaprojektowane do obiektywu aparatu Motor Marine II-Ex o ogniskowej 35 mm. Jeśli ogniskowa (odpowiednik dla formatu małoobrazkowego) jest mniejsza, to pojawia się winietowanie. Dodatkowa przyczyna to większy dystans między nasadką, a pierwszą soczewką obiektywu (dochodzi obudowa podwodna). Rozwiązanie to minimalizacja tej odległości (jak najcieńszy adapter) i drobne wydłużenie ogniskowej obiektywu (zoom).
Silesian napisał/a:
A jaki jest twój? Napisz, czy też masz podobny problem.
Wodzu też ma 20 mm i z tego co wiem też odrobinę zoomuje.
Sprawdziłem i działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Huraaaaaaaaaaaaaaaaa.................
Jutro wszystko opiszę i dodam zdjęcia!!!
[ Dodano: 27-07-2005, 19:16 ]
Cytat:
Dodatkowa przyczyna to większy dystans między nasadką, a pierwszą soczewką obiektywu (dochodzi obudowa podwodna). Rozwiązanie to minimalizacja tej odległości (jak najcieńszy adapter) i drobne wydłużenie ogniskowej obiektywu (zoom).
Tomku dziękuję.
Skupiłem się na przeróbce mojego adaptera i sprawdziłem zoom. Wsjo działa, tylko jak zoom-uję to zmniejszam przesłonę z 2.8 do np. 3.5. Dlatego wziąłem się za zeszlifowanie mojego adaptera do granic możliwości (cienkości!), żeby zminimalizować odsunięcie obiektywu od obudowy. Pomaga.
Adapter wykonałem metodą domową. Wykorzystałem do tego celu "holder" Sea&Sea na obiektywy. Idealnie sią nadał. Przepiłowałem na pół i zamocowałem do obudowy.
Największe moje zdziwienie budzi jednak coś zupełnie innego. Chodzi o jakość zdjęć.
Poruszałem ten temat w innym wątku "trudne początki". Nagle po załozeniu obiektywu jakość zdjęć skoczyła o 300% a śnieg i inne śmieci, które występowały na fotkach - zniknęły!!! Jestem w szoku.
Na koniec prezentacja kilku przykładowych fotek. Było to jeszcze zanim zacząłem szlifować adapter i wykorzystywać zoom, więc robione były przez okrągłe okienko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko