Wysłany: 11-02-2005, 00:45 certyfikat PADI - gdzie leży problem?
Kurs, egzamin, certyfikat... no właśnie - czemu ciągle nie dostałem certyfikatu?
Jak to jest, że ktoś dostaje certyfikat w 2-3 tygodnie po zakończeniu kursu, a ktoś inny po kilku miesiącach ciągle na niego czeka?
Odpowiedzi na te pytania postanowiliśmy poszukać u źródeł. Wybraliśmy się na spotkanie z Kelly Hawker - szefową Działu Certyfikacji Nurków (Certyfication Department) w PADI International w Bristolu.
PADI Int. Obsługuje ponad 20 000 profesjonalnych członków - teoretycznie po każdym z nich można spodziewać się kursów zakończonych certyfikacją... W praktyce wygląda to następująco:
- w Dziale Certyfikacji pracuje 8 osób
- codziennie otrzymują około 700 wniosków o rejestrację nowych nurków
- każda z 4 osób zajmujących się bezpośrednio rejestracją jest w stanie wprowadzić do bazy danych około 200 nurków dziennie - mimo to na certyfikat trzeba czasem długo czekać. Zanim poznamy powód takiego stanu rzeczy, zobaczmy jak przebiega proces certyfikacji w PADI.
Zaczynamy od tzw. PIC (w Polsce wymawia się to "pik", Anglicy powiadają "pi-aj-si") - chodzi o to "coś" co daje nam instruktor na zakończenie kursu. Poparzmy na to z bliska:
PIC - to skrót od Positive Identyfication Card nie jest niczym innym, jak gotowym formularzem zgłoszeniowym w formie zaadresowanej koperty z różnymi rubryczkami i innymi dodatkami. Tę tajemniczą kopertę musi nam wydać instruktor w dniu zakończenia kursu - jedyny wyjątek, to sytuacja kiedy... zapomnieliśmy zapłacić za kurs
Wewnątrz PIC'a znajdziemy
a są to w kolejności od góry:
-właściwy PIC
-certyfikat tymczasowy (tzw. Temporary Card)
-dodatkowe wyjaśnienie jak wypełniać PIC'a po arabsku i rosyjsku, będące równocześnie starą formą do zgłaszania dotacji na programy ochrony przyrody (ten "kawałek" zasadniczo można wyrzucić )
-właściwy (nowy) formularz na dotację do programu AWARE (badania i ochrona podwodnego życia)
Aby poznać przyczyny opóźnień w wydawaniu "plastików" powinniśmy wiedzieć, co dzieję się z PIC'em od momentu kiedy go otrzymujemy, a właściwie nawet trochę wcześniej:
oto "Droga PIC'a":
-zanim rozpoczniemy zajęcia na jakimkolwiek kursie PADI - sprawdźmy czy nasz instruktor ma "aktywny status nauczycielski" (później napiszemy jak to zrobić) - jeżeli nie, to niezależnie od tego wszystkiego co napiszemy poniżej nie dostaniemy naszego plastiku
-w dniu planowanego zakończenia kursu (w większości wypadków będzie to dzień, w którym wykonujemy ostatnie nurkowanie na wodach otwartych) otrzymujemy od instruktora wypełnionego częściowo PIC'a, certyfikat tymczasowy oraz informacje na temat programu AWARE
-uzupełniamy brakujące dane w PIC'u i sprawdzamy już wpisane (zdarza się niestety, że kurs prowadzi ktoś, kto nie ma stopnia instruktorskiego, a jedynie posługuje się numerem instruktorskim swojego znajomego - wpisany na PIC'u instruktor, powinien być tą samą osobą, która przeprowadziła z nami ostatnie nurkowanie szkoleniowe na wodach otwartych.
-wkładamy nasze zdjęcie do specjalnej zdjęciowej "kieszonki"
-robimy kserokopię wewnętrznej strony PIC'a (na tzw. "wszelki wypadek")
-wypełniamy (tylko w wypadku, kiedy sami o tym zadecydujemy) formularz dotacji na projekt AWARE i wkładamy go do środka PIC'a
-chowamy do kieszeni tymczasowy certyfikat, który właśnie wręczył nam nasz instruktor
-naklejamy na PIC'a znaczek na list polecony i... czekamy
-od tej chwili działa Poczta Polska i inne podobne instytucje
-PIC dociera do Działu Certyfikacji w PADI Int.
-jedna z czterech osób odpowiedzialnych za bezpośrednią rejestrację wprowadza nasze dane do bazy danych PADI, skanuje zdjęcie i całość w formie pliku wysyła do Głównej Siedziby PADI w USA - chyba, że dane w PIC'u są niekompletne: w takiej sytuacji PIC ląduje w sporych rozmiarów szafie, certyfikacja jest wstrzymana, a student i instruktor są o tym niezwłocznie powiadomieni (później napiszemy o tym trochę więcej)
-najdalej dwa dni później wraca do Anglii (dotyczy to tylko krajów obsługiwanych przez PADI International) nasz oryginalny plastik - dostarcza go firma kurierska
-następnego dnia jest pakowany w kopertę i wraz z listem gratulacyjnym jest wysyłany do niecierpliwiącego się gdzieś nurka
-teraz znowu działa poczta... i wreszcie go mamy - nasz oczekiwany plastik
Cały ten proces (pomijając czas potrzebny poczcie) zajmuje w samym PADI 8 roboczych dni. Zapytaliśmy czy może lepiej podać okres 14 dni? Usłyszeliśmy, że 8 dni to absolutne maksimum potrzebnego czasu na pełny proces rejestracji od otrzymania PIC'a do wysłania oryginalnego certyfikatu.
No dobra - skąd w takim razie kilkumiesięczne poślizgi? W odpowiedzi na to pytanie pokazano nam wspomnianą wcześniej szafę, wypełnioną setkami niepoprawnie wypisanych PIC'ów. Przeglądając niektóre z nich można było naprawdę się zdziwić. Abyście sami mogli się trochę podziwić opiszemy najpierw sposób wypełniania PIC'a.
Wewnętrzna strona PIC'a podzielona jest na część "górną - instruktorską" w kolorze czerwonym i "dolną - studencką" w kolorze niebieskim.
Wygląda to tak:
Całość należy wypisać czarnym lub granatowym pisadłem, drukowanymi literami bez polskich znaków.
Zaczynamy od części "górnej" - w czerwonej ramce znajdziemy napis
-RETURN CARD TO - to miejsce w którym zaznacza się gdzie powinien być wysłany oryginalny certyfikat/plastik - zgodnie z naszym przykładowym PIC'em - PADI wyśle go do kursanta (kiedy dostajemy wypisanego PIC'a warto dokładnie sprawdzić, która z opcji została zaznaczona: jeżeli np. pozycja nr 2 - to nasz certyfikat trafi z powrotem do bazy gdzie robiliśmy kurs, a jeżeli robiliśmy go w Nowej Zelandii - to przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać...
-pozycja nr 4 - to miejsce gdzie powinno się znaleźć imię i nazwisko naszego instruktora, a w pozycji nr 7 - jego numer
-pozycja nr 6 - to miejsce na nazwę centrum, w którym robiliśmy kurs, oraz numer tego centrum - pozycja nr 7 (jeżeli instruktor nie jest związany z żadnym centrum, nie wypełnia tych pozycji)
-pozycja nr 8 to miejsce w którym zostanie wpisany rodzaj kursu, który właśnie skończyliśmy, a w pozycji nr 9 powinna być data ukończenia kursu
-w pozycji nr 10 wpisujemy jedynie miasto, w którym kończyliśmy kurs, oraz kraj gdzie to miasto jest położone pozycja nr 13
Poniżej znajdują się miejsca na wpisy związane z rodzajem rejestracji i tak
-nr 14 powinien być wypełniony, kiedy kończymy kurs na zasadzie "przeniesienia" (ang. Referral), czyli np. część teoretyczną i basenową robimy w jednym centrum, a nurkowania na wodach otwartych w innym - w pozycji nr 15 powinna znaleźć się nazwa centrum z którym zaczęliśmy kurs oraz jego nr - pozycja nr 7
-pozycja nr 17 wypełniana jest, kiedy chcemy z jakiś powodów wymienić nasz certyfikat (np. zgubiliśmy go) - pod nr 18 powinien być wpisany numer starego certyfikatu - jeżeli nie zapisaliśmy go, może nam go sprawdzić nasz instruktor na www.padi.com , oraz rok certyfikacji pod pozycją nr 19.
Poniżej zaznaczamy kwadracik pod pozycją nr 21 jeżeli zgubiliśmy kartę, lub nr 22 jeżeli wymiana certyfikatu związana jest ze zmianą stopnia z "junior" na "senior". Pozycję nr 23 zaznaczamy jeżeli nastąpiły zmiany w naszym nazwisku - właściwe wpisujemy pod pozycją nr 24
-pozycja nr 25 - to miejsce na podpis instruktora oraz datę, natomiast bezpośrednio nad nią znajdziemy kieszonkę na nasze zdjęcie (przed włożeniem w kieszonkę warto je podpisać)
Teraz część "dolna" - tę może nam wypisać instruktor, albo może poprosić abyśmy zrobili to sami - zatem do dzieła:
- nr 27 tu wpisujemy nasze imię, nr 28 - tu możemy wpisać inicjał drugiego imienia, nr 29 - to miejsce na nasze nazwisko
teraz część adresowa - wpisujemy tu adres na który PADI będzie wysyłać do nas korespondencję (w tym nasz nowy certyfikat) - nie ma znaczenia czy jest to adres zamieszkania, tymczasowy czy zameldowania
- nr 30 wpisujemy nazwę ulicy oraz numer domu/mieszkania
- nr 31 miasto
- nr 33 kod pocztowy, oraz nr 34 - kraj naszego zamieszkania
- nr 35 to miejsce na nasz nr telefonu (jeżeli nie mówimy po angielsku warto podać tu numer znajomego, który może nam później przekazać ewentualne informacje przekazane w tym języku), nr 36 - to miejsce na adres mailowy
- nr 37 - tutaj wpisujemy datę naszego urodzenia, a pod nr 38 wybieramy podobnego do nas "chłopka"
- nr 39 pod którym znajdziemy duży X - to miejsce na nasz podpis i datę
W prawym dolnym rogu znajdziemy dwa kwadraciki odhaczamy pierwszy - jeżeli nie chcemy aby PADI wysyłała do nas jakiekolwiek informacje, oraz drugi jeżeli nie chcemy aby nasze dane były przekazane gdziekolwiek poza PADI
To wszystko, co trzeba wpisać w PIC'u - pamiętajmy, że instruktor jest takim samym człowiekiem jak każdy z nas - może o czymś zapomnieć. Sprawdźmy zatem dokładnie czy wszystko jest wypisane jak należy
Wrócimy na chwilę do szafy z PIC'ami źle wypełnionymi: absolutne mistrzostwo to PIC w którym instruktor wpisał jedynie imię i nazwisko kursanta - cała reszta pozostała niewypełniona. W tej sytuacji nie ma nawet komu napisać, że coś trzeba poprawić...
Zerknijmy na certyfikat tymczasowy:
Tutaj sprawa jest prosta:
Diver name - to miejsce na nasze imię i nazwisko
Birth Date - data naszego urodzenia
Level of training - rodzaj kursu jaki właśnie skończyliśmy
Certyfication date - data ukończenia kursu
Dive Center nubmer - nr centrum w którym robiliśmy kurs
Instructor numer - nr naszego instruktora
Instructor signature - podpis instruktora
Certyfikat tymczasowy ważny jest przez 90 dni od daty ukończenia kursu i w tym czasie ma taką samą "moc" jak późniejszy plastik
Pozostał ostatni "kawałek"
Deklaracja wpłaty na program AWARE - program ten m.in. wspomaga badania i zajmuje się ochroną podwodnego życia.
Wypisanie tej deklaracji oraz wpłata zależą wyłącznie od nas samych - jeżeli nie jesteśmy zainteresowani - deklaracją ląduje w koszu
- Donation Amount: - tu wybieramy jedną z proponowanych kwot, jaką chcemy wpłacić na program AWARE lub wpisujemy inną kwotę w pozycji Other Mount.
- Jeżeli zamierzamy dokonać wpłaty przy użyciu czeku zaznaczamy odpowiedni kwadracik przy pozycji Cheque
- Jeżeli płacić będziemy kartą zaznaczamy pozycję Credit Card oraz odpowiednią pozycję przy rodzaju posiadanej karty
Card Number - tutaj wpisujemy numer karty (znajduje się na karcie)
Name of Cardholder - nazwisko właściciela karty (pamiętajmy, że zawsze możemy skorzystać z przyjaźnie wyglądającej karty naszej długonogiej laski... )
Signature of Cardholder - tutaj powinien znaleźć się podpis właściciela karty
Diver's name - nazwisko nurka wpłacającego dotację (nie zawsze musi się pokrywać z nazwiskiem właściciela karty)
Expiration date - data upływu ważności karty (znajduje się na karcie)
Phone - nasz telefon (albo telefon do znajomego fana języka angielskiego )
Date - data
E-mail - hm... jakiś adres z małpą
W prawym dolnym rogu przy napisie Choose One - zaznaczamy, który certyfikat chcielibyśmy otrzymać - wszyscy dotujący program AWARE mogą wybrać jeden z certyfikatów na którym znajduje się zdjęcie, które zwyciężyło w corocznym konkursie fotograficznym organizowanym przez PADI . Wypisaną deklarację wkładamy do koperty PIC.
Zerknijmy teraz jeszcze na drugą stronę PIC'a
Znajdziemy tu listę przypominającą o najważniejszych sprawach związanych z wypełnieniem PIC'a oraz sposób jaksprawdzić certyfikat naszego instruktora...
Wymyślone uwagi...
Pamiętajmy, że PIC sam się nie wyśle - bywało, że po roku ktoś wracał do nas i pytany o certyfikat pokazywał... PIC otrzymany rok wcześniej
Warto zabrać PIC'a i wysłać go z Polski, jeżeli kurs robimy na końcu świata (Egipt zalicza się do ścisłej czołówki końców świata... )
Na wysłanie PIC'a mamy 7 dni od daty ukończenia kursu
Niektóre bazy posiadają status "Gold Palm" - certyfikaty nadawane przez te bazy mają nieco odmienny wygląd - są dosyć "indywidualne"...
Aby krótko podsumować: jeżeli przyjąć, że poczta działa ok - to jedynym problemym opóźniającym wydaine certyfikatu jest to co napisano w PIC'u... a w zasadzie to, czego nie napisano...
no i koniec kolejnego kilometrowego posta...
Jeżeli ktoś z Was ma jakiekolwiek problemy ze swoim certyfikatem, postaramy się pomóc w jak najszybszym ich rozwiązaniu. Możecie do nas pisać na diw@divetrek.com.pl .
Generalnie nic szczególnego się nie stanie, poza tym, że w pewnym momencie do Działu Certyfikacji dociera tajemniczym sposobem 300 PIC'ów na dzień więcej...
...i znowu trzeba czekać
Zakłada się, że każdy instruktor prosząc kursanta o wysłanie zgłoszenia w przeciągu 7 dni od daty ukończenia kursu wpłynie w pewien sposób na systematyczne dostawy zgłoszeń.
Najwiecej zgłoszeń napływa nieoczekiwanie w okresie świątecznym, a dotyczą one okresu wakacyjnego...
..przy okazji świątecznych porządków znajdujemy PIC'a i chcemy zrobić sobie świąteczną niespodziankę w postaci nowego certyfikatu.
Jakoś tak się składa, że w tym samym czasie wiele osób chce uporzadkować swoje sprawy z ostatniego roku i robi się "małe" zamieszanie...
Z całkiem innej strony: instruktor podnoszący swoje kwalifikacje spodziewa się rejestracji kolejnych kursów koniecznych do rozpoczęcia jego własnego szkolenia. Tymczasem zazwyczaj całkowicie nieświadomie, jego kursanci nie pozwalają mu się dalej szkolić .
Swego rodzaju paradoksem może tu być fakt, że czasem sami instruktorzy nie rejestrują kursów... Zarejestrowany w terminie program DSD - to zasilenie konta instruktora przez PADI, a my jakoś nie chcemy $...
Może tym razem nie zabiję tematu . Do tej pory PIC'a zawsze wysyłał mój INSTRUKTOR i jak dotąd dostałem wszystkie z 3 (słownie trzy) wypocone przeze mnie plastikowe karty.
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 14-02-2005, 14:44
Tomek Radomski napisał/a:
Może tym razem nie zabiję tematu ;) . Do tej pory PIC'a zawsze wysyłał mój INSTRUKTOR i jak dotąd dostałem wszystkie z 3 (słownie trzy) wypocone przeze mnie plastikowe karty. :)
fuksiarz
ale spoko, ja po swoich pierwszych 3 plastikach spotykam się z tekstem: a co ja ci tu bede wypisywal, sam se wypisz.
I dostaje takie wielkie cos z tekstami w stylu: country albo change name (a co ja zewsi i jeszcze nazwisko jak jaka mezatka mam zmieniac;) )
A potem do plecaka i jak wrzucam plecak do pralki to orozniam kieszenie i ooo jaka niespodzianka.
Sandii
[quote="Dorota i Wojtek"]Generalnie nic szczególnego się nie stanie, poza tym, że w pewnym momencie do Działu Certyfikacji dociera tajemniczym sposobem 300 PIC'ów na dzień więcej......i znowu trzeba czekać [/qute]
Jak się okazało sporym problemem przy certyfikacji jest to, gdzie będzie przysłany certyfikat.
DiW napisał/a:
-RETURN CARD TO - to miejsce w którym zaznacza się gdzie powinien być wysłany oryginalny certyfikat/plastik - zgodnie z naszym przykładowym PIC'em - PADI wyśle go do kursanta (kiedy dostajemy wypisanego PIC'a warto dokładnie sprawdzić, która z opcji została zaznaczona: jeżeli np. pozycja nr 2 - to nasz certyfikat trafi z powrotem do bazy gdzie robiliśmy kurs, a jeżeli robiliśmy go w Nowej Zelandii - to przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać... zimny
Sprawa jest stosunkowo prosta kiedy PIC jest wypisywany przy nas i kontrlujemy co się w nim zalazło.
Sugestia:
PIC powinien być wypisany w naszej obecności - instruktor nie powinien stwierdzać "ja to wypiszę, daj mi tylko zdjęcie". Jeżeli tak się dzieje, nie mamy kontroli nad procesem naszej certyfikacji. Ponadto w PIC'u jest miejsce na nasz podpis, który powinniśmy złożyc osobiście.
W czerwonej, "instruktorskiej" części PIC'a pod pozycją nr 2 "RETURN CARD TO" znajdziemy 4 kwadraciki. Certyfikat (w sensie nasz plastik) przyjdzie tam, gdzie postawiono haczyk.
Jeżeli chcemy żeby trafił pod nasz domowy adres, instruktor powinien odchaczyć pole "Student" i sprawa załatwiona.
Niestety nie jesteśmy w stanie pomóc w znalezieniu PIC'a, który nie został wysłany do PADI - wtedy całą sprawę należy wyjaśnić z certyfikującym instruktorem.
Wysłany: 30-05-2005, 13:06
Ja mam pytanie odnośnie wymiarów zdjęcia. na kopercie są podane dosyć niestandartowe (przynajmniej w Polsce) wymiary fotki. Miałem dużo moich "paszportowych" zdjęć, ale na wszelki wypadek poszedłem specjalnie do fotografa i przepłaciłem za wywołanie wiekszych niż standartowe fotek. Na przyszłość chciałbym wiedzieć czy coś się złego stanie jak im podeślę mniejsze zdjęcie? Na certyfikacie i tak jest pomniejszone/przycięte.
A problem miałem, bo nie dokończyłem kursu Deep, przeziębiłem się w jego trakcie i ostatnie nurkowanie robiłem prawie miesiąc później i dostałem kopertę do samodzielnego wysłania. Wcześniejsze wysyłali za mnie instruktorzy pokazując mi tylko wypisaną już kopertę, żebym sobie sprawdził czy dobrze wpisali mój adres Przy OWD, który robiłem na Krecie, też robiłem fotkę specjalnie do certyfikatu, ale tam dali mi odbitkę w wymaganycvh przez PADI wymiarach, czyli w Grecji to standartowy rozmiar, przy AOWD instruktor zrobił mi fotkę sam, cyfrówką, więc też nie musiałem się tym głowić. Problem wypłynął dopiero jak sam musiałem sobie PIC'a wysłać
Można włożyć co się ma - byle nie była to jakaś skrajność nie wchodząca do przeznaczonej na zdjęcie kieszonki, albo jakieś inne mikro-photo o wym. 1x1,5cm
PIC jest rozcinany, a następnie podsuwany pod scaner miejscem w którym jest kieszonka ze zdjęciem - zdjęcie jest skanowane bez wyjmowania z kieszonki. Zwróciłbym uwagę na to, czy na kieszonce nie zostały jakieś resztki keczupu, czy innej golonki - scaner przez to przejdzie ale będzie obciach na certyfikacie
Jeżeli ktoś ma ochotę na wymianę certyfikatu ze względu na kiepskie zdjęcie - nie ma z tym żadnego problemu.
MTBiker [Usunięty]
Wysłany: 14-06-2005, 13:30
Dorota i Wojtek napisał/a:
Niestety nie jesteśmy w stanie pomóc w znalezieniu PIC'a, który nie został wysłany do PADI - wtedy całą sprawę należy wyjaśnić z certyfikującym instruktorem.:wave:
DiW - Czy to prawda ze PIC jest drukiem scislego zarachowania i instruktor jest z nich rozliczany ??
Wypisuje PIC'a oddaje go ze zdjeciem instruktorowi, kurs sie nie konczy z jakiegos powodu (tu dosc konkretnego i smutnego)... a PIC rozmywa sie bo przeciez kurs sie nie skonczyl a wogole to nie byl kurs PADI etc ...
DiW - Czy to prawda ze PIC jest drukiem scislego zarachowania i instruktor jest z nich rozliczany ??
Nie - formularz zgłoszeniowy PIC może kupić każdy w większości sklepów nurkowych (w niektórych sklepach wymagane jest okazania certyfikatu DM lub instruktorskiego)
MTBiker napisał/a:
Wypisuje PIC'a oddaje go ze zdjeciem instruktorowi, kurs sie nie konczy z jakiegos powodu
PIC jest m.in. dowodem na ukończenie kursu - jeżeli kurs się nie skończył - nie ma podstaw do wysłania PIC'a do rejestracji.
MTBiker napisał/a:
a wogole to nie byl kurs PADI etc ...
tu niestety kończą się nasze możliwości interwencyjne...
Jedyne co możemy zaproponować to wyjaśnienie sprawy z instruktorem. W wypadku kursu PADI niesolidnego instruktora można obudzić prosząc o pomoc Dział Kontroli Jakości PADI.
Przy okazji mam kilka pytań dotyczących systemu certyfikacji. Dlaczego ze strony PADI nie działa otrzymywanie zapomnianego loginu i hasła? Przy braku możliwości zarejestrowania sie ponownie nie można już się do swojego konta dostać.
System nie sprawdza nawet takich błędów jak zamiana imienia i nazwiska (moje certyfikaty wypełniał instruktor nie znający angielskiego). Teraz mam dwa konta w PADI i jestem tam dwoma różnymi osobami (;-)).
Czy jeśli w PIC Processing instruktora nie ma mojej osoby to znaczy że instruktor nie wysłał PIC'a? Czekam na Suchy Skafander od roku.
Dlaczego ze strony PADI nie działa otrzymywanie zapomnianego loginu i hasła? Przy braku możliwości zarejestrowania sie ponownie nie można już się do swojego konta dostać.
System nie sprawdza nawet takich błędów jak zamiana imienia i nazwiska (moje certyfikaty wypełniał instruktor nie znający angielskiego). Teraz mam dwa konta w PADI i jestem tam dwoma różnymi osobami (;-)).
To trochę tak jakbyś pytał podrzędnego pracownika Mercedesa dlaczego jest błąd w oprogramowaniu seryjnie montowanego GPS'u .
Z tą sprawą proponujemy zwrócić się do administratora systemów operacyjno/rejestracyjno/jakiśtam w PADI. Taki koleś nazywa się chyba webmaster czy jakoś tak... na stronie gdzie się logujesz pisze nawet, "masz problem napisz do..."
MisiekK napisał/a:
Czy jeśli w PIC Processing instruktora nie ma mojej osoby to znaczy że instruktor nie wysłał PIC'a? Czekam na Suchy Skafander od roku.
Nieobezność w "processingu" może mieć kilka powodów - najczęstszy to brak rejestracji na danym poziomie. Warto wyjaśnić gdzie PIC utknął...:???:
PIC najlepiej wysyłać samemu po wcześniejszym jego skopiowaniu - masz problem wysyłasz kopię mailem i sprawdzasz co jest grane... Jeżeli sprawy wysyłki podjął się instruktor powinien ją doprowadzić do końca. Jeżeli wszystkie wymogi związane z danym szkoleniem zostały dopełnione, to oryginalny certyfikat powinieneś dostać w skrajnym terminie 1 miesiąca. Jeżeli jest inaczej - sprawa można wyjaśnić w przeciągu kilku dni. Proponujemy napisać bezpośrednio do działu certyfikacji (do jej szeryfowej - Kelly Hawker ) kelly.hawker@padi.co.uk . Potrzebne dane to:
Twoje imię i nazwiska oraz data urodzenia, imię i nazwisko instruktora, jego nr oraz data certyfikacji.
Jeżeli dalej będą Cię prześladowały certyfikacyjne braki - prosimy o kontakt pod adresem diw@divetrek.com.pl - użyjemy jakiś tajnych sztuczek i coś wymyślimy
Pytałem ponieważ próby wyjaśnienia spełzły na niczym.
Pisałem do PADI UK na temat luk w systemie, jednak na temat zdublowania danych nie dostałem odpowiedzi - nadal mam dwa konta.
Spróbuję zaatakować wymienione adresy, a jak to nie pomoże odezwę się - dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko