Wysłany: 04-04-2003, 10:00 Jezioro Głębockie / k. Żukowa (Pomorskie)
Jezioro Głębockie / k. Żukowa (Pomorskie)
orzel123 [Usunięty]
Wysłany: 04-04-2003, 13:38
Sympatyczne jezioro niedaleko Gdańska (20 km) . Głębokość ? (maksymalna znaleziona 20m, podobno jest 35). Brzegi strome, porośnięte lasem.
Dojazd: drogą Żukowo - Kartuzy, skręcamy w prawo zaraz za Żukowem (drogowskaz na Kobysewo), przejeżdżamy przez wiadukt kolejowy i po około 400m skręt w lewo nad drogę piaszczystą. Cały czas prosto, następnie w prawo zgodnie z drogowskazem na "bar", następnie druga w lewo za drzewem z ułamanym czubkiem (zamiast niego jest gniazdo) i do końca leśną drogą - jesteśmy na skarpie nad jeziorem.
Jest to jedna z możliwych dróg, można np nie skręcać na "bar" tylko jechać prosto przez kilka nielegalnych zakazów wjazu i jesteśmy tuż nad zatoczką - max 10 metrów - na łąkach podwodnych szczupaczki
----
warunki z dnia 30.03.03:
słonecznie, silny wiatr S, powierzchnia zmarszczona przez niewielkie fale
całkowity brak lodu
temp powietrza 9st C, wody 4st, widoczność do 15 metrów - 4 metry, głębiej około 6 (przydatna latarka), osiągnięta głębokość 18 m
Wysłany: 12-04-2003, 16:12
skorzystalem ze wskazuwek Orla123 i znalazlem sie dzis na tym jeziorze.
warunki nieciekawe. jezioro jest w zaglebieniu , trwaja roztopy i wszystko z okolicy splywa do j.Glebockiego. widocznosc 2 metry, woda koloru zolto-brazowego o temperaturze 4 st. c.
w miejscu w ktorym schodzilem lezalo pod woda kilka powalonych drzew i masa smieci
mysle, ze musze w to miejsce jeszcze wrocic... gdy skonczy sie odwilz.
Wysłany: 01-06-2003, 17:32
warunki z 31 maja 2003
pogoda sloneczna, bezchmurna
temp wody: powierzchnia 20st.C.
pod termoklina 6st.C.
termoklina zaczyna sie miedzy 5 a 6 metrem
na tej glebokosci woda sie porusza
widocznosc nad termoklina 2-3m
pod termoklina 0-0,5m
Wysłany: 13-08-2003, 11:40
Witam
Nurkowałem w tym jeziorku 10.08.2003
widoczność max 2 - 2,5 nad termokliną
termoklina - 6 m
temperatura ok 16 stopni
pod termokliną bardzo potrzebna latarka - widocznośc w porywach niecały metr
no i oczywiście oprócz ławic okoni mnóestwo .....puszek i butelek
Pomimo tego jeżdze tam prawie co tydzień wraz z rodziną
Droździk....
Dość ubogie w rybki powiadasz... Coś mi sie zdaje, że za słabo sie rozglądałes. To znaczy mocno obcinałes, ale swoja partnurke.
Ja z Sylwkiem buszowałem przy ściance. Miejscami ma 7m. Są pikne łączki, a w nich stada okoni, i szczupaczki. Z "białej" ryby widziałem tylko nieliczne małe płoteczki. Ale czemu sie dziwić, narobilismy tyle szumu, że co żyło to sie szubciutko zmyło. Roslinność uboga i zagloniona, to fakt. Ale znowu o tej porze roku to nie dziwota. Wybierzemy sie tam wiosenką.
Woda bedzie bardziej przejzysta, a roślinki zieloniutkie. Szkoda tylko ze smieci pewnie bedzie wiecej. Zaraz widać kto jakie lubi piweczko. Czy ktos woli kefirek taki czy inny. Nieliczne raki, które chowały sie w pordzewiałych puszkach, dały mi do myslenia. One sie przystosowaly, zaadoptowały niektore smieci na domy. A gdyby tak zebrać te śmieci do wielgachnego wora, i potem wysypać takiemu syfiarzowi do chałupy. Ciekawe czy by sie przystosował...
Pozdrawiam
11.10.03r. spory wiatr i ciągły opad deszczu nie nastrajał,ale po przełamaniu było ok.Dojazd z uwagi na wszechobecne znaki "teren prywatnz wstęp wzbroniony" mieco utrudniony.Woda przy brzegu kryształ,dalej i głębiej przejrzystość od 2-4m.Temp."na oko"/nie mam żadnych ustrojstw na temp czy głębokość/ ok 10,ale mogę się mylić.Gdzieś na 7-8m termoklina.Sporo wypasionych okoni i małych szczupaczków.Polecam.
Wysłany: 28-05-2004, 15:20
wciagu ostatnich dwoch tygodni nurkowalem w tym jeziorze 3 razy. Wszystkie nurkowania w nocy.
Temperatura nad termoklina 14-16C, pod 3C.
Widzialnosc w poziomie nad termo 1,5-2m, w termoklinie 0,5-1m, pod termoklina 4-5m.
Termoklina i towarzyszaca jej "kurzawa" w ciagu tygodnia podniosly sie z 8m na +/- 6m.
a ja na Glebokim bylam wczoraj... ogolnie niemilo - ciemno zimno i do domu daleko. Widocznosc ok 5m, woda 9 st, zadnej fauny (poza nasza trojka) niestety nie bylo...
Sądząc po ilości postów, są popularniejsze miejsca wśród nurów z Trójmiasta Mimo to czuję się w obowiązku napisać, że w Głębokim (nur 18.05.2006) czycha całkiem duża SIEĆ, a nawet sieci (ale tu nie ma pewności). Jest to porzucony sprzęt, stojący na pływakach i wysokości od 1 do 4 metrów od dna (na ok 17msw). Lokalizacja mocno przybliżona- trafilismy na sieć od przeciwległego końca jeziora, gdy patrzymy od Sitna. Wisi w toni mniej więcej w "dłuższej osi" jeziora.
Jest niebezpiecznie szczególnie teraz, gdy wody po zimie się mieszają i glębiej jest mętniej. Smutny widok, gdy znaleźliśmy zaplątanego szczupaka (z 80cm). Aż się chce to świństwo wyciągnąć...
Czujcie się ostrzeżeni
20.06.2009
widoczność na poziomie 5m w granicach głębokości 6-7m
dużo planktonu
głębiej widoczność znacznie spada i do głębokości 18-19m na poziomie 1,5-2m
pow 20m troszkę lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko