Wysłany: 12-06-2005, 21:21 PADI Rescue Diver - polski podręcznik
Mamy kolejną pozycję na nurkowym rynku wydawniczym - tym razem Rescue Diver w nowej wersji (zgodny ze zmianami w standardach szkoleniowych), w całości po polsku, z naniesionymi poprawkami i innymi ciekawostkami
Książka powinna trafić do Polski w tzw. "każdej chwili"
A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego hmmm to może źle skonstruowane pytanie (na zasadzie dlaczego woda jest mokra?); co było przesłanką aby rescue diver stał się stopniem a nie specjalizacją?
co było przesłanką aby rescue diver stał się stopniem a nie specjalizacją?
Witam,
IMHO przesłanek było kilka:
1. w każdej organizacji są szkolenia 3-stopniowe: podstawowe, średnie i zaawansowane. o ile stopnie "skrajne" nie budzą wątliwości, to kwestią jest gdzie umiejscowić środkowy.
2. jest różnie: np w SSI jest to AOWD do którego trzeba zrobić specjalizację typu ratowniczego, w CMAS, PADI, i większości innych - jest to stopień średni zawierający ćwiczenia ratownicze.
3. to czy do stopnia średniego doda się jeszcze coś (jak np w CMAS - zwiększenie głębokości) czy też nie dodaje się nic poza ratownictwem (jak w PADI czy SSI) - to kwestia marketingu.
4. co do marketingu produktu jakim jest szkolenie nurkowe, to zauważyć trzeba wpierw co to jest za rynek: otóż znaczna większość (tak dobrze ponad 80%) nabywców usług na tym rynku nigdy nie zanurkuje bez instruktora/divemastera - co więcej nawet nigdy nie zakłada, że będzie nurkować samodzielnie. Ci nabywcy - to po prostu ludzie, dla których w czasie urlopu jakim dysponują nurkowanie jest jedną z wielu form aktywności. Weekendy poświęcają na co innego. Tych też klientów szkoda "skubać" jedynie za towarzystwo instruktora/divemastera w czasie nurkowń - lepiej jest zaoferować im coś jeszcze - patrz AOWD, specjalizacje, Rescue, by wreszcie w końcy jak już się nawydają kasy - na koniec jeszcze raz ... wziąść kasę za stopień typu MSD (Master Scuba Diver) czy P4. Nie mówiąc o tym, że przy okazji róźnych specjalizacji na pewno uda się sprzedać "małe co-nieco" sprzętu.
Cześć Marek.
Dzięki za odpowiedź.
Jak się nad tym zastanowić to pewnie jest jak mówisz, choć te 80% trochę mnie przeraża. Ostatnio właśnie miałem pewną rozmowę na temat stopni z pewnym instruktorem,a w późniejszym czasie z płetwonurkiem.
Pytali mnie dlaczego nie robie kolejnych stopni?
Odpowiedziałem, że na razie pływam i pływam sobie to tu to tam.
Zdziwili się - jednak po ustaleniu wspólnego nurka koledzy z wyższymi stopniami szczerze mówiąc mnie zadziwili. Bardziej pilnowałem ich niż skupiałem się na własny nurku!
Analizując inne organizacje nie zawsze związane z nurkowaniem to takie umiejętności jak ratownictwo nie są tam stopniami a jedynie pewnym etapem doskonalenia lub poszerzenia posiadanych umiejętności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko