Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Georgitsisa wyj...li z GUE...
Autor Wiadomość
Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-09-2005, 09:15   

dla zainteresowanych - post AG zamieszczony na 5thD-X Forums.
nawet go przetlumaczylam, zeby nie bylo to tamto...
Mania

Cytat:
Jak zapewne większość z was wie od 1 września 2005 roku nie prowadzę szkoleń w ramach GUE. Jestem wdzięczny za Wasze poparcie wyrażane zarówno publicznie, jak i prywatnie. Niektórzy wygłaszali w tej sprawie błędne informacje, zniesławiające uwagi i nieprawdziwe stwierdzenia. Dlatego starałem się trzymać z daleka od jakichkolwiek internetowych debat, ponieważ one nic nie wnoszą i są szkodliwe dla całego środowiska, które jest dla mnie ważne. Postaram się jednak odpowiedzieć na pytania dotyczące przyszłości 5thD-x [centrum i sklep należący do AG – przypis Mani] i przedstawić tło zmian. Chciałbym też podkreślić, że nie zamierzam wszczynać kolejnej „wojny na górze” i tym samym stać się materiałem do następnego odcinka „Jerry Springer show” na jakimś forum lub liście dyskusyjnej.
Trzeba zacząć od tego, że moje kontakty z JJ sięgają jeszcze czasów sprzed GUE, kiedy rozpocząłem swoje szkolenie jaskiniowe. Poszedłem do niego ponieważ miał świetną reputację jako nurek i instruktór. Jak powstało GUE byłem zachwycony mogąc wziąć udział w czymś w co wierzyłem. Kiedy zostałem Szefem Szkolenia postawiłem sobie za zadanie rozwinięcie GUE na skalę światową Przez kolejne lata zasadniczo wzrosła liczba odbywanych przeze mnie podróży, razem z rozwojem środowiska DIRowców. Często wracałem do takich państw jak: Włochy, Australia czy Polska. Podróżowałem także po kraju od Gilboa przez Santa Rosa do Nowego Jorku czy San Diego. Mój współtowarzysz w szkoleniach Mike Kane i inni, podróżowali ze mną biorąc udział w naszych wyprawach. Zdobyłem nowych przyjaciół i miałem wielu kandydatów na instruktorów, którzy później mogliby budować lokalne społeczności nurkowe. Zawsze wierzyłem w to, że podstawowe przesłanie i cele GUE były szlachetne – zapewnić jak najlepsze szkolenie bezpiecznych i myślących nurków.
Na początku istnienia każdej firmy zachodzą liczne zmiany, toczą się dyskusje, brakuje materiałów edukacyjnych. Wraz z upływem czasu mieliśmy wspaniałe wydarzenia, jak wyprawa na Brytannika, ale także i frustracje – namawiałem wtedy JJ byśmy tworzyli nasze własne materiały, procedury oraz walczyłem o to, by szkolenia GUE były połączone z konkretną marką sprzętu. W międzyczasie stałem się właścicielem dwóch centrów nurkowych o Seattle, które w związku z czasem poświęcanym przeze mnie na budowanie GUE, nie miały się najlepiej. W 2003 roku zamknąłem jedno z nich i znalazłem partnera biznesowego do prowadzenia drugiego, zanim pozbyłem się udziałów. Mniej więcej wtedy czasie uświadomiłem sobie, że podróżowanie przez ponad 300 dni w roku wpływa na moje życie prywatne. Chciałem też rozwijać inne biznesy i swoją własną karierę zawodową. Miałem szczęście tworząc dwie firmy – Dive X-tras i Red Sea Explorers, które zapewniły mi pewną stabilność i umożliwiły zredukowanie liczby podróży. Niestety, spowodowało to nieporozumienia pomiędzy JJ I mną, które przybrały różne formyi, ale nie uważam za właściwe omawianie ich – ze względu na szacunek do samego siebie i JJ, a także dla GUE jako organizacji. Wystarczy, że powiem, iż wkrótce zrezygnowałem z pozycji Dyrektora Szkolenia Technicznego. Personalne ataki Georga Irvina na mnie zaczęły się wraz z wypuszczeniem na rynek X skutera (X scooter). Wtedy tez powstał już plan całkowitego usunięcia mnie z GUE – na co wskazują prywatne maile pomiędzy GI, JJ i Caseyem McKinleyem, które krążyły i w końcu dotarły do mnie wiosną. Nie mogę racjonalnie odpowiadać na irracjonalne argumenty, podane jako powód usunięcia mnie z GUE, jak również nie będę brał udziału w negatywnej atmosferze, która z tego powodu powstała, mimo personalnych ataków dotyczących mojego charakteru, umiejętności i kwalifikacji nurkowych oraz wkładu w działalność GUE.

Dla mnie nurkowanie zawsze było frajdą, niezależnie od tego czy na 6 metrach w wodzie o temperaturze 26 stopni, gdy jestem na pięknej rafie I oglądam ryby bądź też będąc na 121 metrach na HMS Victoria. Pozostaję wierny zasadom DIR i zapewnieniu swoim studentom jak najwyższego poziomu szkolenia. Cieszę się na rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu, razem z moimi partnerami Joe Tavalerą i Delią Miliron w regionie San Fransisco i Zatoki Monterey. Planujemy pozytywnie wpływać na środowisko nurków. Jak zaznaczyliśmy w naszym biuletynie chcemy „budować zaufanie, pracę zespołową, uczyć nurków samooceny – po to byśmy jako instruktorzy mogli się stale rozwijać, a nasi kursanci mogli koncentrować się na swojej edukacji bez konieczności przejmowania się bezsensownymi, sztucznymi problemami. Uważamy, ze możemy to osiągnąć razem z NAUI i programem technicznym NAUI, skoro nie mogę tego kontynuować z GUE. Mam nadzieję, że wszyscy będziecie przez wiele lat czerpali radość z tego sportu I nie dacie się wciągnąć w internetowe przepychanki, które moim zdaniem tylko szkodzą całemu środowisku. Ja natomiast będę wciąż budował lokalne i globalne środowisko nurkowe, czerpiące radość z tego co bezpiecznie robi. Do zobaczenia wkrótce.

Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 14-09-2005, 09:20   

Wielkie THX Maniu!

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 14-09-2005, 09:24   

nitrus napisał/a:
Czyli o co?!

Forse...

nitrus 

Stopień: P3 CMAS
Wysłany: 17-09-2005, 23:33   

Dzięki Maniu!Teraz wiem już o co tak naprawdę poszlo! :mrgreen:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu