dla zainteresowanych - post AG zamieszczony na 5thD-X Forums.
nawet go przetlumaczylam, zeby nie bylo to tamto...
Mania
Cytat:
Jak zapewne większość z was wie od 1 września 2005 roku nie prowadzę szkoleń w ramach GUE. Jestem wdzięczny za Wasze poparcie wyrażane zarówno publicznie, jak i prywatnie. Niektórzy wygłaszali w tej sprawie błędne informacje, zniesławiające uwagi i nieprawdziwe stwierdzenia. Dlatego starałem się trzymać z daleka od jakichkolwiek internetowych debat, ponieważ one nic nie wnoszą i są szkodliwe dla całego środowiska, które jest dla mnie ważne. Postaram się jednak odpowiedzieć na pytania dotyczące przyszłości 5thD-x [centrum i sklep należący do AG – przypis Mani] i przedstawić tło zmian. Chciałbym też podkreślić, że nie zamierzam wszczynać kolejnej „wojny na górze” i tym samym stać się materiałem do następnego odcinka „Jerry Springer show” na jakimś forum lub liście dyskusyjnej.
Trzeba zacząć od tego, że moje kontakty z JJ sięgają jeszcze czasów sprzed GUE, kiedy rozpocząłem swoje szkolenie jaskiniowe. Poszedłem do niego ponieważ miał świetną reputację jako nurek i instruktór. Jak powstało GUE byłem zachwycony mogąc wziąć udział w czymś w co wierzyłem. Kiedy zostałem Szefem Szkolenia postawiłem sobie za zadanie rozwinięcie GUE na skalę światową Przez kolejne lata zasadniczo wzrosła liczba odbywanych przeze mnie podróży, razem z rozwojem środowiska DIRowców. Często wracałem do takich państw jak: Włochy, Australia czy Polska. Podróżowałem także po kraju od Gilboa przez Santa Rosa do Nowego Jorku czy San Diego. Mój współtowarzysz w szkoleniach Mike Kane i inni, podróżowali ze mną biorąc udział w naszych wyprawach. Zdobyłem nowych przyjaciół i miałem wielu kandydatów na instruktorów, którzy później mogliby budować lokalne społeczności nurkowe. Zawsze wierzyłem w to, że podstawowe przesłanie i cele GUE były szlachetne – zapewnić jak najlepsze szkolenie bezpiecznych i myślących nurków.
Na początku istnienia każdej firmy zachodzą liczne zmiany, toczą się dyskusje, brakuje materiałów edukacyjnych. Wraz z upływem czasu mieliśmy wspaniałe wydarzenia, jak wyprawa na Brytannika, ale także i frustracje – namawiałem wtedy JJ byśmy tworzyli nasze własne materiały, procedury oraz walczyłem o to, by szkolenia GUE były połączone z konkretną marką sprzętu. W międzyczasie stałem się właścicielem dwóch centrów nurkowych o Seattle, które w związku z czasem poświęcanym przeze mnie na budowanie GUE, nie miały się najlepiej. W 2003 roku zamknąłem jedno z nich i znalazłem partnera biznesowego do prowadzenia drugiego, zanim pozbyłem się udziałów. Mniej więcej wtedy czasie uświadomiłem sobie, że podróżowanie przez ponad 300 dni w roku wpływa na moje życie prywatne. Chciałem też rozwijać inne biznesy i swoją własną karierę zawodową. Miałem szczęście tworząc dwie firmy – Dive X-tras i Red Sea Explorers, które zapewniły mi pewną stabilność i umożliwiły zredukowanie liczby podróży. Niestety, spowodowało to nieporozumienia pomiędzy JJ I mną, które przybrały różne formyi, ale nie uważam za właściwe omawianie ich – ze względu na szacunek do samego siebie i JJ, a także dla GUE jako organizacji. Wystarczy, że powiem, iż wkrótce zrezygnowałem z pozycji Dyrektora Szkolenia Technicznego. Personalne ataki Georga Irvina na mnie zaczęły się wraz z wypuszczeniem na rynek X skutera (X scooter). Wtedy tez powstał już plan całkowitego usunięcia mnie z GUE – na co wskazują prywatne maile pomiędzy GI, JJ i Caseyem McKinleyem, które krążyły i w końcu dotarły do mnie wiosną. Nie mogę racjonalnie odpowiadać na irracjonalne argumenty, podane jako powód usunięcia mnie z GUE, jak również nie będę brał udziału w negatywnej atmosferze, która z tego powodu powstała, mimo personalnych ataków dotyczących mojego charakteru, umiejętności i kwalifikacji nurkowych oraz wkładu w działalność GUE.
Dla mnie nurkowanie zawsze było frajdą, niezależnie od tego czy na 6 metrach w wodzie o temperaturze 26 stopni, gdy jestem na pięknej rafie I oglądam ryby bądź też będąc na 121 metrach na HMS Victoria. Pozostaję wierny zasadom DIR i zapewnieniu swoim studentom jak najwyższego poziomu szkolenia. Cieszę się na rozpoczęcie nowego rozdziału w życiu, razem z moimi partnerami Joe Tavalerą i Delią Miliron w regionie San Fransisco i Zatoki Monterey. Planujemy pozytywnie wpływać na środowisko nurków. Jak zaznaczyliśmy w naszym biuletynie chcemy „budować zaufanie, pracę zespołową, uczyć nurków samooceny – po to byśmy jako instruktorzy mogli się stale rozwijać, a nasi kursanci mogli koncentrować się na swojej edukacji bez konieczności przejmowania się bezsensownymi, sztucznymi problemami. Uważamy, ze możemy to osiągnąć razem z NAUI i programem technicznym NAUI, skoro nie mogę tego kontynuować z GUE. Mam nadzieję, że wszyscy będziecie przez wiele lat czerpali radość z tego sportu I nie dacie się wciągnąć w internetowe przepychanki, które moim zdaniem tylko szkodzą całemu środowisku. Ja natomiast będę wciąż budował lokalne i globalne środowisko nurkowe, czerpiące radość z tego co bezpiecznie robi. Do zobaczenia wkrótce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko