Witam,
Na Decostop znalazlem info na temat nowego pecetowego planera nurkowania.
Nowy soft nurkowy nie pojawia sie zbyt czesto, a ten jest podwojnie ciekawy:
zrobiony przez Polakow, i bezplatny.
Mozna zassac z: http://www.hlplanner.com
Czy ktos juz na tym nurkowal?
ja mam zamiar dac mu szanse w łykend.
BTW Jakich programow do liczenia dekompresji uzywacie?
Na Decostop znalazlem info na temat nowego pecetowego planera nurkowania.
News cokolwiek nieświeży. O HLPlannerze pisało już Nurkowanie i było na prn.
Autorami są jak zawsze niezawodni Helpik i Loti czyli śmietanka Pogłębiarka Team
Oldskuler napisał/a:
BTW Jakich programow do liczenia dekompresji uzywacie?
Tzn, ze jak niby? Jesli przeżyjesz to soft OK, a jak zejdziesz lub skonczysz w komorze to znaczy ze jest do bani? Hm, lekko ekstremalna metoda testowania oprogramowania ;)
[Tzn, ze jak niby? Jesli przeżyjesz to soft OK, a jak zejdziesz lub skonczysz w komorze to znaczy ze jest do bani? Hm, lekko ekstremalna metoda testowania oprogramowania
Niee... tak tylko napisalem.
Ja tam ufam.
I sprawdzam: porownywalem z Vplannerem, tez VPM - B
Choc z drugiej strony zawsze to sie opiera na wierze i zaufaniu, nie?
Ja tam jednak nie ufam z definicji, bom informatyk a do tego ciężko doświadczony wieloletnia praca ze studentami ;). Natomiast nim sam zacząłem nurać, x osób przede mną miało juz okazje potestować rożne algorytmy i oprogramowanie, wiec na szczęście nie musze być pionierem (ani tym bardziej beta testerem). Jeśli np. kalkulacje v-plannera przetestowało 5000 osób i żyją to można założyć ze soft nie robi radykalnych baboli i jest spora szansa ze dam na nim rade przeżyć. Można tez porównać wyniki z tabelami i wynikami z innych plannerow. Natomiast hlpplanner jest nowy i ja betatestować na sobie nie planuje (pomijając fakt, ze generalnie pogardzam windowszami i platformą .NET).
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 23-09-2005, 13:46
A może zaplanuj nurkowanie dekompresyjne ręcznie, oblicz runtime, gazy, toksyczność itd. i porównaj z planem wygenerowanym przez planer, który zamierzasz zastosować. Albo zgłoś się do kogoś, kto Cię w takim planowaniu wyszkoli. Będziesz wiedział co się z czego bierze, jak ustawić konserwatyzm i inne parametry i nie będziesz miał takich wątpliwości. Żaden planer nie daje żadnej gwarancji, że nurkowanie będzie bezwypadkowe. To użytkownik podejmuje decyzje, panuje nad tym, a planer jest tylko "pomocą naukową".
A'propos: HLPlanner jest niezły, naprawdę. Troszkę irytujące dla mnie jest dodawanie/usuwanie wierszy w tabeli planu i dekogazów.
A może zaplanuj nurkowanie dekompresyjne ręcznie, oblicz runtime, gazy, toksyczność itd.
Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? To akurat naprawdę jest zadanie dla komputera i wyniki można co najwyżej porównać z wynikami z innego programu. Co do zużycia gazów, toksyczności - to oczywiście zgoda.
A może zaplanuj nurkowanie dekompresyjne ręcznie, oblicz runtime, gazy, toksyczność itd.
Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? To akurat naprawdę jest zadanie dla komputera
Nie zartuj. Chyba nadmiernie wierzysz w magiczna moc komputerow. Algorytm mozesz bezproblemowo zrealizowac recznie i komputer nie jest Ci potrzebny, choc oczywiscie mozolne to zajecie, niemniej jak kto sie uprze to zrobi. Tymi czasy jednak mozna sobie to darowac bo jak juz pisalem x softu tego typu juz istnieje i mozna zalozyc ze ich wyniki sa poprawne wiec moga byc referencyjnymi.
Wysłany: 23-09-2005, 16:34
Tomek Tatar napisał/a:
Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne?
Z tabel . Do tego dodać deep-stopy wg jednej z metod, doliczyć dosycenie na deep-stopach i uwzględniając prędkość wynurzania wygenerować runtime.
Borszczuk - niczego nie można założyć. Stosowanie czegoś nad czym się nie panuje prowadzi do błędów i nieporozumień. Tym samym dekoplanerem można wygenerowac runtime'y różniące się np. o 30 minut Wszystko zależy od ustawien, których trzeba być świadomym i wiedzieć co znaczą.
Wszystko zależy od ustawien, których trzeba być świadomym i wiedzieć co znaczą.
Właśnie, czy ktoś mógł by za pomocą jakiś zrzutów ekranu, wytłumaczyć mi co i gdzie trzeba wpisać w tym programie? prubowałem się trochę nim bawić, ale doszedłem tylko do tego jak wpisać profil nurkowania które chcemy wykonać (chyba to jest profil nurkowania, żadnej części ciała nie dał bym sobie za to uciąć). Wiec jak ktoś miał by czas i chęci, proszę o pomoc.
PS. z angielskim jestem na bakier, jak dotąd lepiej udało mi się przyswoić niemiecki (Gubin)
Hmm
Sprawa używania planerów nurkowych to ciekawy temat.
Czy ktoś z was używa planerów opartych na VPM-ie.
Nie chodzi mi o zabawę przed komputerem ale o praktykę nurkową opartą na użytkowaniu tego algorytmu
Wysłany: 24-09-2005, 22:30
Ja używam, choć muszę powiedzieć, że nie wyłącznie. Stosuję V-Planner gdy planuję nurkowanie w domu przed PC-tem i/lub chcę zrobić travel&deco. Ten program robi prawidłowy gas management w takim przypadku, czego nie mozna powiedzieć o dekoplanerze GUE Jesli planujesz travel, to zliczenie gazów jest wtedy błędne (przynajmnie w wersji, którą ja mam).
Najczęściej używam J-Plannera lub Decoplanera GUE na Palma, szczególnie, gdy planuję nurkowania poza domem.
Ostatnio (wczoraj) próbowałem zastosować HLPlanner do planowania nurkowania na dzisiaj, ale wygenerowany plan mi się nie podobał, bo pierwszy przystanek wypadał dopiero na 12 m. Zaplanowałem więc Decoplanem GUE, a HLPlanerem muszę się jeszcze trochę pobawić, być może trochę konserwatyzmem.
Decoplanner GUE nie jest oparty na VPM-ie
Ja używam V-plannera od 2 lat robię na nim głebokie nurkowania, sam na podstawie własnych doswiadczeń fizjologicznych modyfikuje go, runtime-y zapisuje (ku pamięci) dzisiaj podłożyłem kilka pod Hlplannera wyszło mi prawie to samo. Ewentualne różnice to sprawa dostosowania restrykcyjności.
Planner jest jeszcze bardzo skromny i ubogi, ( np. brak przeliczeń typu Gas Los), ale szata graficzna ciekawsza od V-plannera, dobry pomysł z grupą dyskusyjną. V-plannerze grupa jest waznym elementem informacyjnym, masa ciekawych i znanych ludzi na niej pisze.
Co do płytkich przystanków to w tle chyba czyję echo Payl'a .
Warto poczytać historię tworzenia tego modelu.
Pozdrawiam
Wysłany: 25-09-2005, 08:36
Fother napisał/a:
Decoplanner GUE nie jest oparty na VPM-ie
Oczywiście. Jednak przy planowaniu niezbyt głębokich nurkowań V-Planner przy konserwatyzmie +2 i Decoplan GUE GF 20-70 tworzą bardzo podobne profile, jeśli nie identycznie. Przy głębszych zaczynają się rozchodzić na korzyść V-Plannera.
Fother napisał/a:
ale szata graficzna ciekawsza od V-plannera,
Ale jest też problem: przenośność. V-Planner istnieje dla Windows, dla Linuxa, dla PPC. Niestety, nie ma na platformę Palma, dlatego częściej używam innych planerów, które są dostępne na tą własnie platformę. Natomiast HLPlanner jest tylko pod Win i nie ma (chyba) możliwości przeniesienia na inną platformę (zastosowanie .NET). To by oznaczało praktycznie napisanie od zera.
Jak ręcznie zaplanować/obliczyć nasycenie i przystanki dekompresyjne? To akurat naprawdę jest zadanie dla komputera i wyniki można co najwyżej porównać z wynikami z innego programu.
Kurs Adv.Nitrox wyjaśnia takie wątpliwości i uczy ręcznego planowania nurkowań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko