Prehistoria, ale z tego co słyszę w Polsce bardzo popularny
??Popularny? Znasz kogoś, kto planuje nurkowania tym programem?
Oj chyba nie masz doczynienia z nurkami technicznymi, bardzo byś się zdziwił.
Mały przykład
zajżyj na stronę ABYSS DIVING lub do któregoś magazynów nurkowanie. Poniżej mały fragment.
"157 m. W CZARNYM KANIONIE
ROZMOWA Z Grzegorzem „BANANEM” DOMINIKIEM
...Celem tego nurkowania była asekuracja kol. Janusza ... oraz Leszka ..., którzy chcieli zanurkować poniżej głębokości 150 m...
...Całe nurkowanie zostało przeprowadzone według planu wykonanego na programie dekompresyjnym Z-Planner do obiegów zamkniętych..."
Wysłany: 27-09-2005, 12:40
Witam,
od razu zaznaczam - w kwestii nurkowań deco jestem laikiem z PADI rodem
HLPlanner zainstalowałem z ciekawości, ale już widzę że mogę go stosować do planowania nurkowania w ogóle (jako elektroniczna wersja tabel) oraz np. do szacowania zużycia gazów. Może to trochę jak strzelanie do wróbla z armaty, ale ...
Próbując skalibrować Safety Factor porównałem HLPlanner z RDP dla nurkowania na powietrzu na 30m z czasem do rozpoczęcia wynurzania 20 minut.
I okazało się, że planner jest bezpieczniejszy, czy jak kto woli bardziej konserwatywny od RDP - dla Safety Factor 0% zaleca deko 54 sek. na 9 m i 8 min na 6 m, zaś RDP jedynie safety stop 3 min / 5m.
Czy oznacza to, że planując swoje (nurka BARDZO rekreacyjnego) nurkowania mam przyjąć ten faktor 0%? W takim razie kto i w jakich okolicznościach powinien wybrać więcej i ile więcej? Czy może dostosować inne parametry?
Dzieki z góry za - na pewno liczne - rady i wyjaśnienia.
Pozdrawiam,
Tomek
Chyba nadmiernie wierzysz w magiczna moc komputerow. Algorytm mozesz bezproblemowo zrealizowac recznie i komputer nie jest Ci potrzebny, choc oczywiscie mozolne to zajecie, niemniej jak kto sie uprze to zrobi.
Jak bym chciał/lubiał liczyć funkcje wykładnicze dla kilkunastu tkanek na kartce papieru, to bym został księgowym, a nie informatykiem. Moc komputerów nie jest magiczna, ale na tym między innymi polega, że liczą szybciej i pewniej od człowieka.
Najlepsze pozdrowienia.
[ Dodano: 27 Wrzesień 2005, 14:16 ]
TomM napisał/a:
Z tabel . Do tego dodać deep-stopy wg jednej z metod, doliczyć dosycenie na deep-stopach i uwzględniając prędkość wynurzania wygenerować runtime.
OK - zatrzasnąłem się w kontekście myślenia o liczeniu nasycenia poszczególnych tkanek, wyznaczania tkanki kontrolnej, itd. Doliczenie nasycenia na deep stopie będzie polegało na doliczeniu jego czasu do bottom time (bo większość tabel na nic innego nie pozwoli)?
Czy uważasz tak z racji ZHL-16 czy z jakiś innych względów?
Nie ZHL-16 to standard i z tym się nie dyskutuje, natomiast przy głębokich nurkowaniach ja i ci z którymi nurkuję nie używamy i uważamy że nie wolno używać gołego ZHL-16.
Nie ZHL-16 to standard i z tym się nie dyskutuje, natomiast przy głębokich nurkowaniach ja i ci z którymi nurkuję nie używamy i uważamy że nie wolno używać gołego ZHL-16.
Mówiąc goły masz na mysli deep stopy? Jezeli tak to większość używających ZPlan dodaje i tak Pyle.
Jezeli tak to większość używających ZPlan dodaje i tak Pyle.
Nie wyobrażam sobie żeby deep stopom Pyle'a zawierzyć własne zycie przy głębokich nurkowaniach np. poniżej 90m. A zdrowie powyżej.
Poza tym co to za planner jak trzeba do niego coś dodawać
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko