witam nurów.właśnie wróciłem z zakhyntos-gorąco polecam baze turtle beach.zwiedzaliśmy kupe jaskiń podwodnych-wrażenia super!nurkowałem z DIW w hurghadzie (oni są the best)ale tutaj tez baza super profesionalna-nie skracają nurów-wszystko dopięte.gorąco polecam
Wysłany: 26-10-2005, 21:46
Witam Cię! Jeżeli możesz napisać parę słów na temat nurkowania w Grecji to będę Ci bardzo wdzięczny (ceny,przewóz własnego sprzętu do nurania, zezwolenia itp.)
Gorąco pozdrawiam...
Theodor...
Kilkukrotnie nurkowałem w Grecji (między innymi na Zakynthos, chyba nawet ta sama baza).
Nurkowanie w Grecji jest generalnie zakazane (in principle forbidden) Może to zadziwiające ale takie są przepisy. Oznacza to, że jedynie rekreacyjne (niektórzy twierdzą, że szkoleniowe) nurkowanie do głębokości 30 (40) m jest dozwolono w ściśle wyznaczonych regionach wyłącznie za pośrednictwem bazy i w towarzystwie uprawnionego przewodnika. Opis regionów znajdziesz (miedzy innymi) tutaj http://www.greeklandscape...uba_diving.html (niestety lub stety in english). Są to obszary opisane mniej więcej tak 150 na 150 m lub 500 na 500 m w tej lub innej zatoce. Wszystko to związane jest z zabytkami i znaleziskami archeologicznymi, licznie podobno tam wystepującymi. Z innych regulacji to oczywiście: posiadanie patentu; posiadanie czerwonej boi - nurek (przewodnik); nurkowanie jest dozwolone jedynie od wschodu do zachodu słońca (nocne wykluczone); polowanie i łowienie ryb w sprzęcie jest zabronione (ale to akurat jest jak najbardziej normalne); używanie lub nawet posiadanie jakiegokolwiek sprzętu pozwalającego na lokalizację przedmiotów zabytkowych jest zabronione; podnoszenie, ruszanie lub nawet fotografowanie przedmiotów antycznych pod wodą jest zabronione. To tyle mniej więcej z oficjalnych przepisów. Ceny Egipt razy dwa (5 dni 10 nurkowań w sprzęcie wypożyczonym z bazy to około 300 – 350 Euro, w własnym sprzęcie 250 – 300 Euro (można trochę negocjować, w sezonie gdy są Amerykanie i Anglicy raczej ciężko)). Bazy nurkowe są wszędzie (lub prawie wszędzie) jedne mniej drugie bardziej profesjonalne nastawione na angielskich turystów, generalnie ok (wystarczy jak na yahoo wpiszesz w wyszukiwarkę „diving greece”). Przewóz sprzętu to linie lotnicze. Mimo wszystko będąc nie należy sobie odmawiać.
Wysłany: 27-10-2005, 20:16
Piterek! dziękuję Ci za wyczerpującą ( jak na moje wymagania) odpowiedź. Planuję w przyszłym roku wyskok do Grecji na zachodnie wybrzeże, a słyszałem bardzo dużo sprzecznych informacji... Teraz mam jakieś zdrowe spojrzenie na warunki nurkowania
w tej części Europy...
Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam...
- Theodor-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko