Czy ktoś z Was słyszał coś o miejscowości Larnaca na Cyprze i na dodatek ma informacje o dobrej bazie w pobliżu...?
Najprawdopodobniej będę tam przebywać od 14 października może znajdzie się ktoś nieopodal
Pozdrawiam
Tigral
Wysłany: 05-10-2005, 18:39
Zobacz ten post:
http://jds.pl/forum/viewt...71b7eac959249cc
Wrak który opisuje jest super a leży 1,5 km od larnaki musisz tam zanurkować. Na końcu pomostu nurkowego jest baza CMAS ten facet pokaże Ci więcej niż inni (tylko on nurkuje głebiej niż 30 metrów)
polecam przejechac sie jeszcze na stare miasto, na ryneczku z kosciolem, po stronie morza, tuz obok poczty jest calkiem fajna kafeteria, gdzie mozna napic sie smacznej kawy i czekolady,
po drodze z lotniska (po lewej), widac slone (podobno) jezioro
Wysłany: 06-10-2005, 09:40 Re: Larnaca na Cyprze
Witam,
tak sie sklada ze nurkuje sobie od jakiegos czasu na Cyprze. Niestety mieszkam w Limassol i tylko tutejsze bazy znam, ale jak bys nurkowal 15 - 16 (weekend) to bardzo chetnie bym dolaczyl.
Niestety mam OWD i dopiero jestem w trakcie AOWD wiec jak narazie to z moim klubem nie plywalismy gleboko (max. 25m + jeden raz 30m) i nie w srodku.
Przewodnik, z ktorym plywam zabiera ludzi (bardziej doswiadczonych) do srodka - maszynownia itp., ale w tym miesiacu niestety pracuje i nie da rady (prawdopodobnie). Wiec bym ewentualnie do Ciebie dolaczyl, bo i sprzet musze wypozyczyc.
z ciekawostek - raz jak nurkowalismy, a kierownik klubu akurat sobie free plywal, z 40m przyniosl jajko jaden z tir-ow wiozl. Jajeczko oczywiscie wrocilo do wody
Ewentualnie jak bys chcial jeszcze cos zwiedzac to polecam Pafos - super starozytne mozajki i w okolicach Limassol tez sa 2 ladne starozytne wykopaliska - Kurion i Swiatynie Apolla. Nie daj sie wrobic w zamek Colossi - ot, zwykla wieza, dla nich to jest duze, ale do Malborka to w ogole nie mozna porownywac.
Jak sie opalac to Aya Napa lub Protaras.
Nurkowalem tylko z katamaranu "Queen Zenobia"
Pozdrawiam
ps. jak by co to moj adres to pbedna@o2.pl, tam najczesciej zagladam.
ps2. Koniecznie trzeba Zen zaliczyc
ps3. Moj avatar (wlasnie zadzialal) wlasnie jest ze zdjecia znad Zenobi
ten facet pokaże Ci więcej niż inni (tylko on nurkuje głebiej niż 30 metrów)
dam radę (40 max), przy czym nie nurkuje dla głebokości
wrobel.cwirek napisał/a:
ale jak bys nurkowal 15 - 16 (weekend) to bardzo chetnie bym dolaczyl.
Niestety mam OWD i dopiero jestem w trakcie AOWD wiec jak narazie to z moim klubem nie plywalismy gleboko (max. 25m + jeden raz 30m) i nie w srodku.
1) Jestem kobietą
2) mam AOWD+Głebokie plus coś tam jeszcze
3 Będę w hotelu Golden Bay Hotel czy jest tam jakaś baza?
pozdr
Tigral
Wysłany: 06-10-2005, 12:44
Tigral napisał/a:
1) Jestem kobietą
A bo mi sie pomylilo (_ten_ Tigral bardziej mi pasuje niz _ta_ Tigral )
Tigral napisał/a:
2) mam AOWD+Głebokie plus coś tam jeszcze
No ja tak gleboko nie chce 30 max i do srodka nie wplywam.
Jak masz wrakowe to Zen jest wymazona - z dobrym przewodnikiem
Tigral napisał/a:
3) Będę w hotelu Golden Bay Hotel czy jest tam jakaś baza?
Zadzwonilem i w hotelu zarekomendowali "Viking Divers", bo u siebie nie maja, 14 moga jechac na zenobie, koszt 2 nurkowan 46 funtow cypryjskich (x 7 zl. okolo), wszystko wliczone (sprzet, powietrze, jedzenie, transport), (moze bedzie taniej jak bedziesz miala wlasny sprzet). Na statku na ktorym ja bylem widzialem ze jest mozliwosc robienia mieszanek.
Centrum jest 10 minut spacerkiem od hotelu, ale transport zapewniony z/do hotelu.
Powiedzieli ze wplywaja na mostek kapitanski i do kantyny, silownia to wiecej planowania i robia to tylko z doswiadczonymi wiec jak bys nurkowala kilka dni z nimi a sie na tym znasz, to pewnie by sie udalo )
Ja sie nie pisze, dla mnie za drogo Jak bede wiedzial czy z mojego klubu cos beda organizowac do dam znac (on tam jada za 35 funtow, ale to na troche innych zasadach dzialaja bo sa sponsorowani przez pewna firme)
Kolega z Rumunii plywal z Dive-In, ale z ich osrodkiem z Limassol (wyslem mail-a z pytaniem jak tam jest) - ewentualnie jak sie odezwie to dam znac.
Odpisal:
"they were fine to me;
we did two boat dives, and they seemed carefull as to details and briefing;
all in all, nice people and seemed decent divers (infact i might go with their center in limassol this weekend)."
Wysłany: 06-10-2005, 13:15
Jajka widziałem niesamowite wrażenie - 20 lat i ciągle całe jajka które przetrwały katastrofę statku. Co do tej bazy którą polecam nie chodzi o głębokość ale pewne rzeczy są do zobaczenia na Zenobii tylko poniżej 30 metrów (i właśnie tak do 40 m jak te jajka). Jak nurkowałem z tym facetem to wszystkich wziął do środka statku (choć nas tam "trzymał krótko") Samo nurkowanie było jednym z najlepszych w moim życiu a cena choć drogo (Cypr jest drogi ) była taka jak w innych bazach.
[ Dodano: Czw 06 Paź, 2005 13:23 ]
Co do tego postu to jest to jeden z tych co został wykasowany przy przenosinach. Można się jednak do niego dogrzebac. Trzeba wejść w FORUM - NURAS » OPOWIADANIA NURKOWE » post konkursowy tam na końcu będzie odnośnik do wyników konkursu i na tej stronie z wynikami sa startujący w tym ja i ten właśnie post.
Tak na marginesie w ramach samokrytyki dodam, że jak przeczytałem ten swój stary post to rozumiem czemu nie wygrałem konkursu- post jest naprawdę kiepski. Tomek
Wysłany: 06-10-2005, 13:57
Tommy222 napisał/a:
Jak nurkowałem z tym facetem to wszystkich wziął do środka statku
Mostek kapitanski, kantyna czy cos dalej?
Ja bylem w kantynie, mostku kapitanskim (tam przypadkiem wyplynalem nie tym oknem i mi sie 30m zrobilo ) i raz sobie z instruktorem rozmawialem w kominie . (4 nurkowania juz tam mam , a bedzie wiecej).
Hej,
Jak bedziesz tam w tym czasie to uwazaj na Irlandczykow!
Cala masa sie wybiera na mecz Cypr-Irlandia wlasnie do Larnaki (tak mi sie zdaje) i duzo zostaje na cally tydzien (mecz w przyszlym tygodniu) - oj bedzie sie dzialo
Pozdrawiam
Bania
Jak bedziesz tam w tym czasie to uwazaj na Irlandczykow!
Dlaczego?
Urocze, romantyczne urwiska, porywająca do tańca muzyka i to piwo..... Bardzo lubię Irlandczyków
Szkoda, że mi uciekną - mecz jest 8 a ja fizycznie dopiero od 15
Pozdr- Tigral
Wysłany: 06-10-2005, 16:12
Tigral napisał/a:
... to piwo...
Z tym piwem to uwazaj. Cypryjskie sa Keo i Leon, straszne sikacze (ale to rzecz gustu, np. mi Keo smakuje w miare, a innym nie). Sa tez do dostania Carlsberg i Haineken, czasami Ginnes (nie wiem jak sie pisze bo nie lubie).
Uwazaj tez jaki sok Ci daja do piwa, mojej dziwczynie raz probowali dac pomaranczowy, nie maja tu tradycji picia piwa z sokiem malinowym.
Generalnie lepiej tez jest kupowac butelke niz z kija, ale to juz od knajpy zalezy, jak w Polsce.
Warto tez uwazac na Cypryjczykow - potrafia bardzo nachalnie bodrywac (na prawde nachalnie i dosc wulgarnie czasami), najlepiej isc w "obstawie" kolegi lub w kilka osob, szczegolnie noca. (nie chce straszyc, ale takie sa doswiadczenia mojej dziwczyny)
Cos wiadomo, bo juz musze rezerwowac dzis, jutro (najpozniej).
[quote="wrobel.cwirek"]
Czy możesz mi powiedzieć dokładnie co i jak? Potrzebuje szczegółów, dot. godziny, miejsca itp.
Pozostaje też pytanie o sprzęt, czy jest możliwość wypożyczenia, swojego raczej nie będe wiozła.
Pozdrawiam
Ti
Wysłany: 13-10-2005, 14:02
Tigral napisał/a:
Czy możesz mi powiedzieć dokładnie co i jak? Potrzebuje szczegółów, dot. godziny, miejsca itp.
Pozostaje też pytanie o sprzęt, czy jest możliwość wypożyczenia, swojego raczej nie będe wiozła.
Pozdrawiam
Miejsce : port jachtowy w Larnace. (Marina Larnaca)
Czas : 8.30 tam, statek wyplywa troche pozniej, ale wiadomo ze dobrze byc troche wczesniej.
Sprzet jest w cenie (maske mysle dobrze mniec wlasna - daj znac czy wezmiesz, reszta (pianka, butle itp. zapewnione).)
Wez plastiki i log-book.
Daj znac czy sie decydujesz ASAP
Pozdrawiam
[ Dodano: 13-10-2005, 14:55 ]
[quote="Tigral
[/quote]
i masz babo placek
Od rana jest konferencja, której w żaden sposób, nie mogę opuścić.
Straszliwie żałuję.
Dzięki za informacje, pomoc i co najważniejsze chęci. Może kolejnym razem.
pOzdr
Ti
Wysłany: 13-10-2005, 15:10
Tigral napisał/a:
i masz babo placek
Od rana jest konferencja, której w żaden sposób, nie mogę opuścić.
Straszliwie żałuję.
Dzięki za informacje, pomoc i co najważniejsze chęci. Może kolejnym razem.
Szkoda, ale sprobuj z Viking Divers lub z kims innym jak bedziesz miala mozliwosc bo naprawde warto Zen zaliczyc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko