Wysłany: 16-10-2005, 16:39 Jeziora koło Gostynina
Witam - poszukuję informacji na temat nurkowania w jeziorach koło Gostynina.
Pozdrawiam...
nevada [Usunięty]
Wysłany: 16-10-2005, 19:44
Cześć,
jeziorko jest akwenem dość często odwiedzanym przez odłam janówkowy warszawskich nurków Warunki - od 0,5 do (podobno) 6 metrów. Ciekawy litoral z pięknym wrakiem poloneza na 6 metrach. Duzy parking u chłopa - 3 zł/os za wjazd. Są dwa pomosty- polecam drugi z racji piaszczystego dna, bo na pierwszym można się zapaść po kolana w muł. Jeziorko ma głębokość max 31 metrów, ale trzeba długo płynąć, a wokół same dłużyzny, jak w polskim filmie... najciekawiej jest na płytkiej wodzie max 10 m, gdzie dużo zwierza czycha na płetwonurka. Akwen polecany głównie zapracowanym ze względu na bliską odległość od stolicy - można np wybrać się po pracy na nocnego
pozdrawiam
p.s. z drugiego parkingu nie płyń nigdy w prawo. Drastycznie spada tam widoczność ze względu na mały wyciek ze sławojki
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 17-10-2005, 16:11
Theodor użył liczby mnogiej, a że w okolicy są jeszcze inne zbiorniki, to wypada zawęzić - nevada pisze o jeziorze Białym (skręt z szosy Gostynin - Duninów do wsi Białe, przy zrujnowanym drzewie w prawo).
Byłem wczoraj; widoczność jak na to miejsce może nie rewelacyjna, ale żywiny w opór
Wysłany: 19-10-2005, 20:38
Dziękuję bardzo za informacje, ale czy tylko w jeziorze Białym są warunki w miarę
korzystne na nurka? Mam zamiar odwiedzić ten region jeszcze kilka razy w tym roku...
Pozdrawiam...
nevada [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2005, 23:29
Tak, warunki są w miarę korzystne. teraz powinny się poprawiać. Ja nurkowałem w lato i nie narzekałem.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 20-10-2005, 12:36
Theodor napisał/a:
ale czy tylko w jeziorze Białym są warunki w miarę
korzystne na nurka?
Podpytaj może kogoś z Płocka/Gostynina albo przy okazji wizyty nad Białym przeprowadź rozpoznanie bojem
Wysłany: 23-10-2005, 21:34
Właśnie wróciłem z sobotnio - niedzielnego nurka nad Białym. Wyjazd uważam za udany, duża ilość rybek, troszeczkę drzew ( pod wodą), widoczność jak na nasze warunki w normie, około 4m. Chciałbym jeszcze w tym roku zanurkować w Jeziorze
Lucieńskim - tym obok Białego... podobno też jest niezłe... Poszukuję wiadomości na jego temat.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
tecmax [Usunięty]
Wysłany: 24-10-2005, 09:10 Jeszcze jedno Jeziorko.........
Jest jeszcze jedno ciekawe jeziorko w okolicy....
Jadąc z gostynina, po wieździe do Lucienia mijamy z lewej kościół po prawej mamy pocztę i drogę nad jeziorko gorzewo, skręcając w nia i jadąc ok 2-3km (w połowie drogi kończy się asfalt) dojedziemy nad fajne malownicze jeziorko, Gorzewo. Niestey nie mam informacji co do atrakcji podwodnych i głębokości, w sezonie nurkowałem tam w ABC i do głębokości 5-6m widoczność była lepsza niż nad Białym, no i rybek też całkiem sporo. Może w poniedziałek 31 popływamy tam troszkę głębiej.
Wysłany: 24-10-2005, 16:21
Warunki tam są ok, prawie zawsze ktoś nurkuje. 9 pażdziernika termoklina była na 12 metrach, na 20 widać było przyrządy bez latarki. W jeziorze są wraki 2 aut, podwodne pomosty, stoliki, ładny litoral i dużo szczupaków. Wczoraj widoczność była słabsza, do 5 metrów. 20 metrów osiąga się płynąc 10 minut od brzegu na azymut 150 stopni.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 24-10-2005, 16:55
I to brzmi apetycznie Trzeba załatać perforację w sucharku i zwizytować bajoro prędziutko cztery
Wysłany: 24-10-2005, 22:28
- MiroXXL! - czy aby na pewno piszesz o jeziorze Gorzewo??? Podczas rozmów z osobami tam nurkującymi, nikt nie wspomniał o takich "atrakcjach". Pod uwagę brane
było tylko Jezioro Białe i Lucieńskie...
Chyba kolega "MiroXXL" pisze o atrakcjach jez. Białego, bo w jez. Sumino (tak nazywa się te jezioro, do którego opis dojazdu opisał "tecmax" to nie za bardzo jest sens nurkować. Moim zdaniem. Głęb. max, nie pamietam, ale kole 6-8 m, widoczność hmmm może z 0,5-1 metr.
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 25-10-2005, 13:54
Coper, może jako ekspert zasugeruj coś w okolicy oprócz Białego, bo jest zapotrzebowanie społeczne
Oprócz Jez. Białego polecam jez. Lucieńskie (w Lucieniu trzeba skręcić na Miałkówek) - pow. ponad 200 ha, max głęb. - 20 m (głeboczek), średnia głęb. 10 m. Warunki są dużo gorsze niż nad Białym, ale czasami (tuż przed miksją wiosenną i jesienna) przejrzystośc jest ponad 4m. Okoliczne jeziora (ponad 42 na pojezierzu gostynińskim) to jeziora małe, płytkie z kiepską przejrzystością. Można ponurkować, ale na zasadzie - "Tu też nurałem, dużo nie widziałem".
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 25-10-2005, 16:18
Coper napisał/a:
Okoliczne jeziora (ponad 42 na pojezierzu gostynińskim) to jeziora małe, płytkie z kiepską przejrzystością. Można ponurkować, ale na zasadzie - "Tu też nurałem, dużo nie widziałem".
I dlatego Białe nazywa się Białe
Dzięki za wieści - trochę żal, ale to już daje jakiś obraz całości.
Wysłany: 25-10-2005, 22:22
Duchu! - dziękuję za informację o bazie nad Białym... Kiedy można się spodziewać
rozpoczęcia działalności ??? - Na wiosnę, czy może jeszcze wcześniej???
Wiek: 54 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 883 Skąd: Wawa-Łady
Wysłany: 27-10-2005, 10:11
Z kolejnych nieoficjalnych wiadomości wiem, że niedługo zacznie się budowanie pomieszczeń.
Jak się pobudują to jeszcze prąd itd. więc podejrzewam że ruszy pełną parą około wiosny - ale może i wcześniej. Lokalizacja miejscowość Białe, środek jeziora .
Jak będę znał szczegółowe info dam znać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko