Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeziora koło Gostynina
Autor Wiadomość
Theodor 

Stopień: LOK , SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2005, 16:39   Jeziora koło Gostynina

Witam - poszukuję informacji na temat nurkowania w jeziorach koło Gostynina.
Pozdrawiam...

nevada
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2005, 19:44   

Cześć,
jeziorko jest akwenem dość często odwiedzanym przez odłam janówkowy warszawskich nurków :asthanos: Warunki - od 0,5 do (podobno) 6 metrów. Ciekawy litoral z pięknym wrakiem poloneza na 6 metrach. Duzy parking u chłopa - 3 zł/os za wjazd. Są dwa pomosty- polecam drugi z racji piaszczystego dna, bo na pierwszym można się zapaść po kolana w muł. Jeziorko ma głębokość max 31 metrów, ale trzeba długo płynąć, a wokół same dłużyzny, jak w polskim filmie... najciekawiej jest na płytkiej wodzie max 10 m, gdzie dużo zwierza czycha na płetwonurka. Akwen polecany głównie zapracowanym ze względu na bliską odległość od stolicy - można np wybrać się po pracy na nocnego ;)

pozdrawiam

p.s. z drugiego parkingu nie płyń nigdy w prawo. Drastycznie spada tam widoczność ze względu na mały wyciek ze sławojki :22:

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2005, 16:11   

Theodor użył liczby mnogiej, a że w okolicy są jeszcze inne zbiorniki, to wypada zawęzić - nevada pisze o jeziorze Białym (skręt z szosy Gostynin - Duninów do wsi Białe, przy zrujnowanym drzewie w prawo).

Byłem wczoraj; widoczność jak na to miejsce może nie rewelacyjna, ale żywiny w opór :22:

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-10-2005, 20:38   

Dziękuję bardzo za informacje, ale czy tylko w jeziorze Białym są warunki w miarę
korzystne na nurka? Mam zamiar odwiedzić ten region jeszcze kilka razy w tym roku...
Pozdrawiam... :razz:

nevada
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2005, 23:29   

Tak, warunki są w miarę korzystne. :22: teraz powinny się poprawiać. Ja nurkowałem w lato i nie narzekałem.

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2005, 12:36   

Theodor napisał/a:
ale czy tylko w jeziorze Białym są warunki w miarę
korzystne na nurka?

Podpytaj może kogoś z Płocka/Gostynina albo przy okazji wizyty nad Białym przeprowadź rozpoznanie bojem :-)

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2005, 21:34   

Właśnie wróciłem z sobotnio - niedzielnego nurka nad Białym. Wyjazd uważam za udany, duża ilość rybek, troszeczkę drzew ( pod wodą), widoczność jak na nasze warunki w normie, około 4m. Chciałbym jeszcze w tym roku zanurkować w Jeziorze
Lucieńskim - tym obok Białego... podobno też jest niezłe... Poszukuję wiadomości na jego temat.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam. :-D

tecmax
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2005, 09:10   Jeszcze jedno Jeziorko.........

Jest jeszcze jedno ciekawe jeziorko w okolicy....
Jadąc z gostynina, po wieździe do Lucienia mijamy z lewej kościół po prawej mamy pocztę i drogę nad jeziorko gorzewo, skręcając w nia i jadąc ok 2-3km (w połowie drogi kończy się asfalt) dojedziemy nad fajne malownicze jeziorko, Gorzewo. Niestey nie mam informacji co do atrakcji podwodnych i głębokości, w sezonie nurkowałem tam w ABC i do głębokości 5-6m widoczność była lepsza niż nad Białym, no i rybek też całkiem sporo. Może w poniedziałek 31 popływamy tam troszkę głębiej.

MiroXXL 

Stopień: radosny
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2005, 16:21   

Warunki tam są ok, prawie zawsze ktoś nurkuje. 9 pażdziernika termoklina była na 12 metrach, na 20 widać było przyrządy bez latarki. W jeziorze są wraki 2 aut, podwodne pomosty, stoliki, ładny litoral i dużo szczupaków. Wczoraj widoczność była słabsza, do 5 metrów. 20 metrów osiąga się płynąc 10 minut od brzegu na azymut 150 stopni.

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2005, 16:55   

I to brzmi apetycznie :multi: Trzeba załatać perforację w sucharku i zwizytować bajoro prędziutko cztery :20:

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2005, 22:28   

- MiroXXL! - czy aby na pewno piszesz o jeziorze Gorzewo??? Podczas rozmów z osobami tam nurkującymi, nikt nie wspomniał o takich "atrakcjach". Pod uwagę brane
było tylko Jezioro Białe i Lucieńskie... :lol:

Pozdrawiam...

Coper 

Wysłany: 25-10-2005, 13:51   

Chyba kolega "MiroXXL" pisze o atrakcjach jez. Białego, bo w jez. Sumino (tak nazywa się te jezioro, do którego opis dojazdu opisał "tecmax" to nie za bardzo jest sens nurkować. Moim zdaniem. Głęb. max, nie pamietam, ale kole 6-8 m, widoczność hmmm może z 0,5-1 metr.

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2005, 13:54   

Coper, może jako ekspert zasugeruj coś w okolicy oprócz Białego, bo jest zapotrzebowanie społeczne :mrgreen:

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 25-10-2005, 14:20   

Z nieficjalnego info wiem że już tuż tuż będzie baza nad Białym i będzie gdzie flachy nabić i nie tylko.
Pozdr :dj: Duch

Coper 

Wysłany: 25-10-2005, 15:14   

Oprócz Jez. Białego polecam jez. Lucieńskie (w Lucieniu trzeba skręcić na Miałkówek) - pow. ponad 200 ha, max głęb. - 20 m (głeboczek), średnia głęb. 10 m. Warunki są dużo gorsze niż nad Białym, ale czasami (tuż przed miksją wiosenną i jesienna) przejrzystośc jest ponad 4m. Okoliczne jeziora (ponad 42 na pojezierzu gostynińskim) to jeziora małe, płytkie z kiepską przejrzystością. Można ponurkować, ale na zasadzie - "Tu też nurałem, dużo nie widziałem".

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2005, 16:18   

Coper napisał/a:
Okoliczne jeziora (ponad 42 na pojezierzu gostynińskim) to jeziora małe, płytkie z kiepską przejrzystością. Można ponurkować, ale na zasadzie - "Tu też nurałem, dużo nie widziałem".

I dlatego Białe nazywa się Białe :22:

Dzięki za wieści - trochę żal, ale to już daje jakiś obraz całości.

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2005, 22:22   

Duchu! - dziękuję za informację o bazie nad Białym... Kiedy można się spodziewać
rozpoczęcia działalności ??? - Na wiosnę, czy może jeszcze wcześniej??? :?:

duch 

Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 27-10-2005, 10:11   

Z kolejnych nieoficjalnych wiadomości wiem, że niedługo zacznie się budowanie pomieszczeń.
Jak się pobudują to jeszcze prąd itd. więc podejrzewam że ruszy pełną parą około wiosny - ale może i wcześniej. Lokalizacja miejscowość Białe, środek jeziora :) .
Jak będę znał szczegółowe info dam znać

Pozdr :dj: Duch

Theodor 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-10-2005, 20:04   

Super! - piękne dzięki. :!: :!: :!:

duch 

Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 28-10-2005, 08:55   

Theodor Przycisk "Pomógł" powciskany ?? Pewnie odpowiadający się ucieszą
Pozdr

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu