Wysłany: 23-10-2005, 13:16 Wojsko - kiedy do rezerwy?
Jestem urodzony w 1980 roku i nie odbyłem jeszcze służby wojskowej. Czy ktoś wie kiedy przechodzi się do rezerwy i czy powinno przyjść jakieś powiadomienie, abym stawił się do WKU po odpowiednią notatkę w książeczce wojskowej?
Wysłany: 23-10-2005, 13:47
popytam sie znajomych, ale wiem, ze moj rocznik (81) jest jeszcze scigany przez nasza elitarna, nowoczesna i rozwojowa armie...
adriano [Usunięty]
Wysłany: 23-10-2005, 14:08
Kurcze. Właśnie wyczytałem, że mogą nas ścigać aż do 28 roku zycia!!!
"Autor: Łosoś
Data: 03-10-05 18:01
Wg satnu prawnego na dzień dzisiejszy obwiązek służby wojskwej (odbycie zasadniczej służby wojskowej) ciązy na poborowym do końca roku kalendarzowego w którym kończy 28 rok życia.
Ale może zostałeś juz przeniesiony do rezerwy?? - zadzwoń do swojego WKU i zapytaj jaki jest twój status."
1) lepiej nie dzwonic, czasami zdarza sie im o kimś zapomnieć
2) nie da się "przegrupić na D" ( jak autor tegoż postu) ?
3) do 2) : "Ominięcie służby wojskowej jest zaszczytnym obowiązkiem
każdego obywatela" - Kazimierz Staszewski
Od pierwszego stycznia wchodzą nowe przepisy w myśl, których poborowego o którego WKU nie upomniało się przez 18 miesięcy będzie przenoszony do rezerwy automatycznie. Ale jeśli się nie odzywają do Ciebie to nie kuś losu i sam się nie ujawniaj. Inaczej w kamasze:)
Tak naprawdę? Wtedy,gdy masz uprawnienia emerytalne....
adriano [Usunięty]
Wysłany: 23-10-2005, 21:01
firefighter napisał/a:
Od pierwszego stycznia wchodzą nowe przepisy w myśl, których poborowego o którego WKU nie upomniało się przez 18 miesięcy będzie przenoszony do rezerwy automatycznie. Ale jeśli się nie odzywają do Ciebie to nie kuś losu i sam się nie ujawniaj. Inaczej w kamasze:)
Otrzymałem taką odpowiedź:
"Autor: Łosoś
Data: 23-10-05 18:55
Wydaje mi się że nie zostałeś przeniesiony do rezerwy - ale żeby mieć 100 % pewność zadzwoń do swojego WKU i zapytaj o swoją sytuację (ale przeniesienie nie jest wykluczone wtedy datą przeniesienia byłaby data 01.01.roku w którym kończysz 25 lat)
Sowją drogą masz obowiązek zgłosić się do WKU i zawiadomic o tym że się już nie uczysz - ciąży na tobie obowiązek obrony RP ( wtym odbycie zsw)
Od 03.01.2006 r. nie będzie już "barier" wiekowych 24 i 28 lat odnośnie powołania do zsw - taką berierą będzie 60 lat
Na pierwszy rzut oka śmieszne ale tak będzie
tzn WKU będzie miało 18 miesięcy na powołanie człowieka do odbycia zsw od momentu gdy dowie się że dany poborowy "jest do powołania" (czyli np od dnia w którym się dowie że dany poborowy został skreślony z listy studentów)
Okres 18 mieisęcy nie mija w przypadku gdy np pobowory nie zgłasz się do WKU lub wyjechał za granicę - stąd bariera 60 lat"
Myśle, że jednak zaryzykuję w poniedziałek i zadzwonie do swojej WKU. Albo teraz albo żyć w stresie do 60!!!
[ Dodano: 24-10-2005, 16:25 ]
Andrzej Kosko napisał/a:
Cytat:
kiedy do rezerwy?
Tak naprawdę? Wtedy,gdy masz uprawnienia emerytalne....
Byłem w WKU i okazało się, że przeniesiono mnie do rezerwy z początkiem tego roku
Pozdrawiam!!!
nie wiem jak kiedyś, ale teraz wypełnia się karty na których babsko wypisuje umiejętności, np. : prawo jazdy,wszelkie kursy, licencje , patenty i takie tam. Ponieważ sypnąłem, ze intersują mnie oldtimery,chcieli mnie wziąć na mechanika;) - szybko przyznalem sie do nurkowania:) | ALE - Podobno to w wojskach mających styczność z wodami cieplejszymi b. niebezpieczne zadanie-szkoli się jakieś zwierzęta wodne (delfiny ) do "unieszkodliwiania nurków" . ktoś coś o tym wie ? ( widziałem migawki w tv publicznej)
Ciekaw jestem. .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko